Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

НЛБ Банка

Дали сте задоволни од услугите на НЛБ Банка?

• Да

Гласови: 89 43,2%
  • Делумно сум задоволен

Гласови: 71 34,5%
  • Не

Гласови: 46 22,3%

• Вкупно гласале
    206

BigBull

hello world
20 март 2013
74
102
Биди спремен на варијанта и после извршена трансакција на банкомат да не може да се логираш. Ако дојде до тоа сврти им пак во техничка поддршка, од втора се разбрав јас што ми треба, направија некаков ресет на профилот и се среди. Претходно 3 пати идев до банкомат ко некој глуп да вадам пари без реална потреба.

Нема потреба од вадење пари, при ставање на картичка во банкомат веднаш излегува порака на екран за да потврдиш барање за дополнителен уред.

После потврдување на бакомат, излегува порака дека во рок од 24 часа ќе пристигне смс дека барањето за дополнителен уред е одобрено, таа порака исто така касни и кај мене стигна за 25-26 часа, наместо 24.
Па од кога ќе стигне таа порака дури тогаш може да се логираш.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Средена работата.
Цела постапка вака одеше:
  • после логирање на нов уред, добив порака дека ќе добијам порака за активирање…
  • пораката за активирање ја добив дури нареден ден, после 12 часа, а пораката беше дека треба со картичка да се направи трансакција на најблискиот НЛБ банкомат;
  • на банкомат - не треба трансакција, туку прво што се јавува е порака за активирање на мКлик на нов уред, по што се добива порака дека уредот ќе може да се активира нареден ден;
  • после ~17 часа е добиена СМС дека може да се логирам на новиот уред, после добивање на активациски код…

Значи многу долг и глуп процес за верификација на стар корисник при префрлање на нов уред. Постојат многу побезбедни и побрзи начини за верификација…

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
оваа недела и јас бев низ ист процес.. уште не ми се верува колку е заостанат при толкави средства
Средена работата.
Цела постапка вака одеше:
  • после логирање на нов уред, добив порака дека ќе добијам порака за активирање…
  • пораката за активирање ја добив дури нареден ден, после 12 часа, а пораката беше дека треба со картичка да се направи трансакција на најблискиот НЛБ банкомат;
  • на банкомат - не треба трансакција, туку прво што се јавува е порака за активирање на мКлик на нов уред, по што се добива порака дека уредот ќе може да се активира нареден ден;
  • после ~17 часа е добиена СМС дека може да се логирам на новиот уред, после добивање на активациски код…

Значи многу долг и глуп процес за верификација на стар корисник при префрлање на нов уред. Постојат многу побезбедни и побрзи начини за верификација…

389mk

hello world
16 јануари 2020
280
306
Не беше вака до пред неколку месеци кога последно инсталирав на телефонот. Или ова е нешто друго?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

389mk

hello world
16 јануари 2020
280
306
Isto, mene odma mi doagja kod
Знам дека стопанска банка битола има процедура каде што треба прво на шалтер да се избрише старата инсталација од нивниот систем па да побараш код од кој една половина стигнува на смс а другата на емаил. И е макотрпна процедура, ама на нлб секогаш се најавував едноставно со пасвордот и код на смс.
Ова можеби е за корисниците кои имаат наплаќање со апликацијата?

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
НЛБ мКлик со право за плаќање е апликацијата.
Лани кога го менував уредот, постапката беше сосема различна, брза, едноставна…

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Мене како на лаик ми текнуваат барем 3 работи кои можат да се имплементираат без никакви дополнителни компликации.

two factor, email и ајде еве уште еднаш sms.

Можел Google со еден обичен email во стилот "ти си али не си ти?" овие вртат палци.

И добра прашање беше што ако си во странство?

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Мене како на лаик ми текнуваат барем 3 работи кои можат да се имплементираат без никакви дополнителни компликации.

two factor, email и ајде еве уште еднаш sms.

Можел Google со еден обичен email во стилот "ти си али не си ти?" овие вртат палци.

И добра прашање беше што ако си во странство?

Ќе треба да фатиш лет за да идеш до експозитурата.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Мал update на темата поврзана со работењето/неработењето на NLB Pay апликацијата (таа за плаќање со мобилниот преку NFC):
поназад во темата имав пишано дека функционираше се како што треба до декември 2021 (до пред една година), кога имаше инкрементален апдејт на апликацијата.
Нормално, ја ажурирав.
И од тогаш ја изгубив функционалноста за која е предвидена апликацијата, поради тоа што не сакаше да дигитализира ниту една од картичките (две се Visa брендирани, две се Master брендирани).
Постојано после секој обид за додавање на картичка (било која), завршуваше со пораката: „Системот е привремено недостапен, обидете се подоцна.“
После неколку месеци, веројанто летово...ај не ми земајте за сигурно, имаше уште еден апдејт за апликацијата (верзија 3.7.0) - нормално, се израдвав, ја апдејтував, помислив дека можда ќе да е решен проблемот со дигитализирањето/додавањето на картичките во апликацијата.
Ама пак за џабе...повремено на неколку недели пробував, чисто онака на среќа, да не се сменило нешто, да не ми помини, да се издигитализира некоја од картичките, ама се разбира дека не помина. :(
Денес си реков со друг пристап: пробав да побарам на интернет постара верзија од апликацијата, најдов, ја тргнав (uninstall) на новата, па ја инсталирав верзијата 2.8.5 од овдеки: NLB Pay Makedonija - Old Versions APK
И за чудо, со оваа верзија, успеав да ги додадам двете од картичките (VISA брендирани).
За другите две (MASTER) не сакаше да ги дигитализира....
После тоа пробав да експериментирам со наредната верзија 3.4.0, ама и тоа беше ќорсокак, беа избришани VISA картичките, и не можеше да се додадат никакви...
Пак uninstall на 3.4.0, рестартирав мобилен, инсталирав 2.8.5. Пак успешно додадени VISA картичките. Ама само тие, Master не поминаа.

TLDR: NLB Pay функционира (делумно) на верзија 2.8.5.
Барем на Huawei P40 Lite, андроид 10, EMUI 12, со накнадно додадени гугл сервиси со Googlefier: Googlefier lets you easily install Google apps on Huawei devices

Stru4nak

hello world
16 април 2007
413
172
Stru4nak's setup  
Processor & Cooler
INTEL Core i7 7700K
Motherboard
Asus Strix Z270F
Storage
Crucial M4 128GB
PSU
CM 620W
RAM
DDR4 3200MHz G.Skill TridentZ 16GB
Video card
R9 290 Tri-X 4GB
Case
Cooler Master Enforcer
Monitor
Asus LED 24"
OS
Windows 10 Enterprice 64bit
Мал update на темата поврзана со работењето/неработењето на NLB Pay апликацијата (таа за плаќање со мобилниот преку NFC):
поназад во темата имав пишано дека функционираше се како што треба до декември 2021 (до пред една година), кога имаше инкрементален апдејт на апликацијата.
Нормално, ја ажурирав.
И од тогаш ја изгубив функционалноста за која е предвидена апликацијата, поради тоа што не сакаше да дигитализира ниту една од картичките (две се Visa брендирани, две се Master брендирани).
Постојано после секој обид за додавање на картичка (било која), завршуваше со пораката: „Системот е привремено недостапен, обидете се подоцна.“
После неколку месеци, веројанто летово...ај не ми земајте за сигурно, имаше уште еден апдејт за апликацијата (верзија 3.7.0) - нормално, се израдвав, ја апдејтував, помислив дека можда ќе да е решен проблемот со дигитализирањето/додавањето на картичките во апликацијата.
Ама пак за џабе...повремено на неколку недели пробував, чисто онака на среќа, да не се сменило нешто, да не ми помини, да се издигитализира некоја од картичките, ама се разбира дека не помина. :(
Денес си реков со друг пристап: пробав да побарам на интернет постара верзија од апликацијата, најдов, ја тргнав (uninstall) на новата, па ја инсталирав верзијата 2.8.5 од овдеки: NLB Pay Makedonija - Old Versions APK
И за чудо, со оваа верзија, успеав да ги додадам двете од картичките (VISA брендирани).
За другите две (MASTER) не сакаше да ги дигитализира....
После тоа пробав да експериментирам со наредната верзија 3.4.0, ама и тоа беше ќорсокак, беа избришани VISA картичките, и не можеше да се додадат никакви...
Пак uninstall на 3.4.0, рестартирав мобилен, инсталирав 2.8.5. Пак успешно додадени VISA картичките. Ама само тие, Master не поминаа.

TLDR: NLB Pay функционира (делумно) на верзија 2.8.5.
Барем на Huawei P40 Lite, андроид 10, EMUI 12, со накнадно додадени гугл сервиси со Googlefier: Googlefier lets you easily install Google apps on Huawei devices
Na samsung s21 plus (Android 12) ne dava nikakov problem verzija na aplikacija 3.7.0
9daed78db84f4e2353e97e7e49435050.jpg

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Na samsung s21 plus (Android 12) ne dava nikakov problem verzija na aplikacija 3.7.0
9daed78db84f4e2353e97e7e49435050.jpg
Постоеја/постојат поголем број на поплаки, hit&miss функционирање, негдеки работи, негдеки не.
Јас си реков ај да споделам и ажурирам како е кај мене.
Можда ќе му е од корист некому.

Stru4nak

hello world
16 април 2007
413
172
Stru4nak's setup  
Processor & Cooler
INTEL Core i7 7700K
Motherboard
Asus Strix Z270F
Storage
Crucial M4 128GB
PSU
CM 620W
RAM
DDR4 3200MHz G.Skill TridentZ 16GB
Video card
R9 290 Tri-X 4GB
Case
Cooler Master Enforcer
Monitor
Asus LED 24"
OS
Windows 10 Enterprice 64bit
Постоеја/постојат поголем број на поплаки, hit&miss функционирање, негдеки работи, негдеки не.
Највероватно е дека со новиот update чини на Android 12 па Македонска работа е што највероватно имаат друго заебано :) :D стандард не можи се да работи :)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Мене ми се расипа нешто картичката, чипот веројатно за бесконтактно плаќање, треба да се свитка некако за да фати. Ова беше пред 10тина дена, и во некои маркети заебанција...

Ја немав NLB Pay, ја инсталирав и ги додадов двете картички Мастер (дебит и кредит), без проблем, на 3.7.0 верзија, Андроид 13, Пиксел 6.

Проблемот е што некогаш фаќа плаќањето, некогаш не :unsure::rolleyes:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.504
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ајде кога пак ја активиравме темава, да кажам дека веќе месец дена не ми работи пак NLB Pay (работеше летово без проблем откако имаше проблеми пролетта). Не сака ни да чуе, одма вади грешка и на банкомат и во продавница. Мислам дека се зезна пак после последниот security update на Samsung. Така да ја баталив оваа опција.
Android 12, Samsung S21

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје

Мене ми личи дека ти имаш проблем со недостатокот/sideload на Гугл сервиси заради EMUI, без разлика што успеваш да додадеш 2 картички на Виза.
Си имаат мака и багови сите sideload-ирани (на било кој начин) Гугл сервиси со банкарските апликации.

Јас на Xiaomi 12Т Pro (Андроид 12) и 3.7.0 на Нлб Пеј немам никаков проблем со додавање и на Виза и на Мастер картички.
Исто и на друг телефон претходно Xiaomi работеше исто.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.929
Мене ми личи дека ти имаш проблем со недостатокот/sideload на Гугл сервиси заради EMUI, без разлика што успеваш да додадеш 2 картички на Виза.
Си имаат мака и багови сите sideload-ирани (на било кој начин) Гугл сервиси со банкарските апликации.

Јас на Xiaomi 12Т Pro (Андроид 12) и 3.7.0 на Нлб Пеј немам никаков проблем со додавање и на Виза и на Мастер картички.
Исто и на друг телефон претходно Xiaomi работеше исто.
Па не сум сигурен дали е само до тоа, бидејќи ни една друга апликација не крашнала и не се пожалила, освен оваа.
И не се сајдлоадед (освен оваа постарата 2.8. верзија шо ја инсталирав денес), сите апликации се од гугл плеј стор, кој работи без проблеми откако телефонот е гуглифициран.

Инаку пред 15тина мин. пробав да платам со телефонот на ПОС терминал во продавница, трансакцијата помина без проблем (се разбира, од дигитализираните Виза картици, не од Мастер, ама мене исто ми доаѓа, парите се истите).

Инаку, на шаоми ноте 10 про со андроид 12 (од сопругата) си функционира, дигитализирани се и мастер и виза картиците.

Испратено од телефоно.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.504
3.106
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
^
mKlik си работи како што треба, немам забелешки ја користам многу често. Ама NLB Pay...

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Па не сум сигурен дали е само до тоа, бидејќи ни една друга апликација не крашнала и не се пожалила, освен оваа.
И не се сајдлоадед (освен оваа постарата 2.8. верзија шо ја инсталирав денес), сите апликации се од гугл плеј стор, кој работи без проблеми откако телефонот е гуглифициран.

Сепак се сајдлоадед самите Гугл сервиси, не можеш да го гуглифицираш Хуавеито на официјален начин.
Не си ја добил ти Плеј Стор фабрички, си ја инсталирал накнадно неофицијално, тоа ми е зборот.

А за другите апликации што не се пожалиле и не крашнале - не се банкарски апликации :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно