Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

најдобра банка во мк?

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
574
390
Шпаркасе одговараат на коментари на ФБ дека работат на воведување на нови дигитални решенија. Велат дека првите онлајн услуги ги очекуваат до крајот на летото, се надевам на нешто подобро од ова до сега.

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
574
390
Халк кој планира да користи да знае дека сите картички имаат ограничувања за онлајн плаќања, зависно од сајтот но во 90% од случаевите плаќање во странска валута или странски сајт онлајн не е возможно (освен Алиекспрес, Тему, Стим, од тие имам пробано). Имав Нигериски и Турски Нетфликс кои се наплаќаа со нивни валути но си ги плаќав преку НЛБ картичката, од Халк никако неможеше да се наплати и стално ги одбива трансакциите.
Исто вчера пробав да купам еСим од Турски сајт и тоа плаќањето беше преку некој систем на кој си одбереш држава и кој наплаќаше во денари а така и ми стигна смс дека во денари е обидот за наплата, но пак одбива, преку НЛБ веднаш се наплати.
Исто така на еден српски сајт за САМП сервер пробав да купам нешто, преку Халк ги одбиваше трансакциите цело време, преку НЛБ веднаш се наплати. Имам пробувано и со картичката на моите од Халк, ист случај.
Преку ПроКредит и СилкРоуд не сум имал такви проблеми, само со Халк ми се случува.

Vlad944

lurker
3 март 2015
783
1.754
Која банка да ја одберам за промена?

После ова што го прочитав за ЕОС каде Стопанска Банка (Скопска) дава наши информации на некои грчишта а одбиват да ми исклучат верифери код за проверка на сметка,требало извод од матично!?
Решив да ги погребам.

Дали NLB зема провизии за купување онлајн,плаќање сметки надвор од МКД?
Кај СТБ тоа ми е се бендиса само.

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
125
106
ГостиJар

После ова што го прочитав за ЕОС каде Стопанска Банка (Скопска) дава наши информации на некои грчишта а одбиват да ми исклучат верифери код за проверка на сметка,требало извод од матично!?
Решив да ги погребам.

Ја топло би ти ја препорачал Халк, од било кој банкомат можеш да подигнуваш готовина без никаква провизија, имаат добра 24/7 поддршка и супер им е апликацијата сам можеш да си менуваш лимити и слично сето тоа без никаква провизија освен за одржување на сметка 40ден месечно фиксна.

lumibi

hello world
5 јуни 2008
269
77
Ја топло би ти ја препорачал Халк, од било кој банкомат можеш да подигнуваш готовина без никаква провизија, имаат добра 24/7 поддршка и супер им е апликацијата сам можеш да си менуваш лимити и слично сето тоа без никаква провизија освен за одржување на сметка 40ден месечно фиксна.
Да не си грешка дека сето тоа за само 40 мкд месечно. Немаш ни чланарина за картичка, eлектронско банкарство, итн?

Too good to be true.

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
40ден/месечно за одржување на трансакциска сметка
40ден/месечно за iBanking (апликација на телефон)
ако зимаш плата од таму имаш основна дебитна картичка е бесплатна и можеш да вадиш на било кој банкомат (било која банка) без провизија (ако зимаш плата преку халк)
за останати услуги се наплаќа. пример, опција да одиш во минус, 200ден/годишно (иако не си имал негативно салдо цела година), плус процентот одреден за влегување во минус, и ред други
картичките се поврзуваат со GooglePay, ApplePay е во процедура, никој не знае кога ќе биде
апликацијата е задоволителна, со 40ден пакетот од погоре можеш да плаќаш од телефон или компјутер, менуваш лимити...
за плаќање кон странски сајтови и јас имам приметено дека не поминува секаде (НЛБ поминува на тие места)

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
574
390
Да не си грешка дека сето тоа за само 40 мкд месечно. Немаш ни чланарина за картичка, eлектронско банкарство, итн?

Too good to be true.
40 odrzuvanje
40 ibanking
Kartickata ja plakjas koga ja zemaa clenarina celosna plakjas
Lib brojot za elektronsko bankarstvo isto go plakjas koga go dobivas okolu 300 den
Мислењето е автоматски споено:

Решив да ги погребам.

Sparkasse preporacuvam ili NLB, sparkasse sega imas 2 pati mesecno na bilo koj bankomat a neograniceno normalno na nivnite a i cesto imaat bankomati ubavo se raspostraneti. Nlb imaas isto mnogu bankomati.

Vlad944

lurker
3 март 2015
783
1.754
Sparkasse preporacuvam ili NLB, sparkasse sega imas 2 pati mesecno na bilo koj bankomat a neograniceno normalno na nivnite a i cesto imaat bankomati ubavo se raspostraneti. Nlb imaas isto mnogu bankomati.
Шпаркасе користам и поголемо лаЊо немам видено од нив
На префрлени 50 евра со NLB провизија 500ки.Предобро бричење а сега велиш на стрижење дом?

lumibi

hello world
5 јуни 2008
269
77
Во октомври ако не грешам ќе има промени кај сите банки што се однесува на намалување на провизии за разни услуги, одржување на сметка, повлекување од банкомати на домашни банки и ред други измени.

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
574
390
Шпаркасе користам и поголемо лаЊо немам видено од нив
На префрлени 50 евра со NLB провизија 500ки.Предобро бричење а сега велиш на стрижење дом?
Greska si nesto, na mene mi pustaat mi imaat pusteno i od NLB denar ne mi zema, vo nlb zemaat za uplatnicata a u sparkasse zosto da zemaat, ako se sluci nesto takvo treba da prijavis vo banka.

Inaku sparkasse imaat vovedeno Visa+ od pocetokot samo nemaa nekoe generalno izvestuvanje na veb sajtot

Neznam sto cekaat NLB za Visa+ inaku na cenovnikot na NLB ima Visa Direct cenovnik i mislam deka za isprakjanje bese 200 den a za priliv 250 den, mnogu se pametni a vo Stopanska denar ne zemaat za taa usluga

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.303
11.852
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Greska si nesto, na mene mi pustaat mi imaat pusteno i od NLB denar ne mi zema, vo nlb zemaat za uplatnicata a u sparkasse zosto da zemaat, ako se sluci nesto takvo treba da prijavis vo banka.

Inaku sparkasse imaat vovedeno Visa+ od pocetokot samo nemaa nekoe generalno izvestuvanje na veb sajtot

Neznam sto cekaat NLB za Visa+ inaku na cenovnikot na NLB ima Visa Direct cenovnik i mislam deka za isprakjanje bese 200 den a za priliv 250 den, mnogu se pametni a vo Stopanska denar ne zemaat za taa usluga
Screenshot_1.jpg

Другар, не знаеш да едитираш мислење, не знаеш да пишуваш на кирилица и игнорираш кога ти се сугерира на тоа, па можеби не ти е овде местото. Едноставно ова не е Facebook Messenger, туку Македонски форум со правила до кои повеќето од нас се придржуваат.

Се извинувам за офтопик.

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
449
Прага, Чешка
Погледнете го атачментот 153394

Другар, не знаеш да едитираш мислење, не знаеш да пишуваш на кирилица и игнорираш кога ти се сугерира на тоа, па можеби не ти е овде местото. Едноставно ова не е Facebook Messenger, туку Македонски форум со правила до кои повеќето од нас се придржуваат.

Се извинувам за офтопик.
Што е најтрагично, се работи за IT форум, претпоставката е дека повеќето членови се информатички писмени, реалноста е за жал поинаква

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
449
Прага, Чешка
Od mene preporaka, podaleku od KB :)
Тешко да земам препорака од некој што не знае да пишува на кирилица. Објективно кажано, КБ е најдобра во моментов, од персонал, технолошки напредок до цени за услуги. Префрлам евра од странство на девизна без проблем, не бараат ништо од мене. 10/10

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Тешко да земам препорака од некој што не знае да пишува на кирилица. Објективно кажано, КБ е најдобра во моментов, од персонал, технолошки напредок до цени за услуги. Префрлам евра од странство на девизна без проблем, не бараат ништо од мене. 10/10
+1

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.918
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Стопанска банка

Атачменти

• Screenshot 2025-09-05 161018.jpg
    Screenshot 2025-09-05 161018.jpg
    78,7 KB · Прегледи: 70

lumibi

hello world
5 јуни 2008
269
77
А зошто не ги прикажуваат надоместоците на пример како Комерцијална со линк и може секој да ги знае, зошто мораш со ембг и број на клиент (нивен) за да влегуваш во порталог!

Или грешам нешто?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.511
2.963
Стопанска банка
Браво за стопанска.
(немам добро мислење за неа, но небитно).

Големо УА и БУУУУ за НЛБ!
Пред неколку месеци (ко се најави дека треба да се влези во СЕПА и да „поефтинат“ одредени банкарски услуги со странство), ја поскапија месечната управувачка провизија за трансакциски сметки од 40 на 45 денари месечно (се разбира, до пред скоро време тоа беше 30 ден/мес, а некоја година пред тоа - 20 ден/мес, но ок, одамна беше тоа, ај да не...)
Пред месец-два уплаќав некоја ПП30 уплатница (редовно плаќам некои сметки така, дали нешто за детето, спортски активности, школски потреби и слично, или одржување на зграда -небитно), и не забележав веднаш, туку после неколку такви уплати, дека провизијата е покачена од 15 ден на 16 денари веќе пред 2 месеци (ќе си речиш 1 денар е бе, ајде...)

Денес гледам прв пат, некоја нова ставка се појавила во листата на трансакции.
20 денари.
Ништо посебно, но нова ми е, ја немаше (не постоеше) до пред некој ден (да појаснам: бес-платно беше) :)
Се вика, цитирам: „МЕСЕЧНА членарина за МАСТЕР дебитна картичка месечна членарина за основна картич“

И листам низ трансакциите наназад така, до 31ви јули и ОП!
Гледам од нигде никаде, и тогаш никнало едно исто такво ново лепотанче од 20 денари месечно.
Проверив уште поназад, но ете, тука му е првиот пат кога никнало....
Но, има уште нешто позагрижувачко тука: проверувајќи детали за трансанкцијата, гледам, пишва датум на трансакција 21.08.2025, а датум на валута 31.07.2025 година.
Ми личи дека некаде при крај на месец август им текнало на УО на НЛБ да наплаќаат уште една ставка (која за РЕЗИДЕНТИ кои примаат плата кај нив и имаат кредити - е/беше бесплатна), и не само што решиле да наплаќаат, туку очигледно рекле: „ај место да почниме од септември, дај ретроградно да им наплатиме и за август, а, шо велиш?“
И ко шо ги дал госпо, сложни попој и во петок мрсат, па ете, решиле да се омрсат.

Значи, мене ме јади јанѕата со тоа што ретроградно наплаќаат, не од денес натаки, туку дај колку шо можи и поназад!!!

И после, поефтиниле провизиите за money transfer, SEPA-МЕПА....
А главните услуги кои процентуално им се најзастапени, ги поскапиле, до таму, што...исмислиле и нови ставки :)

Го споделувам ова, оти ме интересира како е во другиве банки деновиве, па ако сака некој, нека си го напиши неговото видување за банката кај што е - од аспект на „поефтинувањето“ на услугите, кои беа објавувани на сите портали, се отепаа од фалење сите: од квази-политичари, баМкари, гувернери....

Но, реалноста, метрички преточена преку апсолутни вредности на бројките, воопшто не коинцидира со зашеќерените еФтини приказни по медиумите. 20 ден -авг.jpg 20 ден- јули.jpg јули.jpg август.jpg

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно