Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

Tommy P

hello world
4 април 2011
91
89
Здраво дечки, читав од 61 до оваа страница и не дојдов до никаков заклучок..

Знам што прочитав, ама многу поделени мислења што усложнуваат при носењето на одлука.

Заинтересиран сум за S23 Ultra, доста привлечна цена имаат и ледиком и мобеликс ама ете многу mixed feelings има меѓу членовите.

Btw, користам Galaxy F62 купен од ледиком и се е океј со перформанс итн.
Едино батеријата не ми делува како за 7к mAh ама другото се е океј.

Исто така проверив на таа страната за имеи и океј изгледа country india manufactured Бразил.

1 more thing, дали имате искуство совет за смартвоч од мобилари? Заинтересиран сум и за galaxy watch 5 (pro).
Порано брат ми имаше купено galaxy watch и до ден денес се користи и е океј.

Oд Мобеликс досега имам купено, нови:
  • Samsung S3
  • Samsung S7 Edge
  • Samsung 10 +
  • Samsung 21 Ultra
  • Samsung 23 Ultra
  • Iphone 12 Pro Max
  • Iphone 14 Pro Max
  • HTC One X+
Клиент сум им уште дур беа во тоа старото уличе од карши кај што се сега, сега гледам некоја продавница за чевли е чинам. За прв пат годинава ке барав алтернатива од друго место да купам мобилен. S23-ката само што излезе, и имаше цена околу 83.000 денари, за 512-ка.

Барав алтернативи од скоро секоја држава, како поефтино да поминам, затоа што 1350 eвра ми беа премногу за телефон, особено затоа што имав S21 ultra со 16gb RAM, па не ми беше нож до коска да менувам телефон. Главен проблем ми е беше батеријата na S21, затоа што работата ми е на телефонот, и веќе ми стана тешко 2-3 пати дневно да го полнам мобилниот. Најефтини алтернативи најдов во Србија и Грција, со поврат на ДДВ. Ова е околу 17-18 Фебруари, практично само што излезе телефонот.

Листајки сториња на инстаграм, ми излезе стори од Ледиком, дека имаат на залиха нови, неотпакувани S23 Ultra, 512gb, за 70.000 денари. Го отварам сајтот на Мобеликс, гледам кај нив и понатака стои 83.000 цена. Се јавив во Ледиком, ми потврдија дека телефоните се нови, и во кутија.

Им звонам во Мобеликс, и им кажувам дека сум заинтересиран за 2 телефона, и доколку постои можност, дали би можел телефоните да ги земам од кај нив, за истата цена како во Ледиком, со оглед на тоа дека имам бајаги пари потрошено на телефони. Мѕ спомнав на ликот дека сум им стар клиент. Им кажав дека оваа цена од 70.000 ја има на сајтот на Ледиком, не е понуда дадена усно, и лесно може да го верификуваат ова што им го кажувам. Одговорот беше
"- Па добро брат, иди кај нив купи ги штом се така ефтини."

Ок, непрофесионално, дрско, незрело. Претпоставувам дека мислеше дека го лажам нешто околу цената. Дефинитивно разочаран од начинот на кој се реши да комуницира со мене, дури и да мислел дека го лажам, на 2 клика му е да провери, наместо да откачи клиент кој сака да потроши 140.000 денари. Отварам Google Review-а, да пишам што се случи всушност, го отварам сајтот на Мобеликс да направам Print Screen на цените, за да закачам слика од двете цени, side by side. Цената сега на телефонот на сајтот на Мобеликс е исто 70.000. Буквално, 5 минути подоцна. WTF?

Звонам пак, овој пат ми се јавува женски глас. И објаснувам дека се јавив пред 5 минути, и дека цената на телефонот е скоро 13.000 поефтина. Да, тоа е цената сега. Дојдете, ке ви ги дадеме телефоните за истата цена како во Ледиком.

Просто ми е неверојатно дека не им текнало дека имаат клиент кој им кажа дека сака да купи 2 телефони по цена по која сега ги имаат на сајтот, пред помалку од 5 минути. Ваљда ме вади од такт ова дека цел живот сум во продажба, и ова беше ептен аматерски.

Телефонот засега е одличен, никакви поплаки. Дури го нема ни она прекршување на светлината на ќошето на екранот. Не сум имал никакво проблем со ниту еден телефон од кај нив, освен стандардното ослабнување на батеријата по одредено користење.

Само ете, мала обука за продажба и комуникација со клиенти не би била на одмет. Да имав време да барам друга репутабилна мобилара, веројатно ке изгубеа клиент.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Убаво ти рекол да си отидеш во Ледиком, ти пак Мобеликс...
Во случајов те омаловажиле и на крај пак ти ги земале парите.
За што? За некаква си лојалност...

За воља на вистината и ден денес се поевтини Ледиком
ЛЕдиком.jpg VS Мобеликс.jpg

A$AP-Rocky

hello world
27 февруари 2016
69
22
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs) & DeepCool
Motherboard
ASRock Z370 Pro 4
Storage
500 GB
RAM
32 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Case
Modecom Oberon Pro
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Ледиком се секогаш поефтини и први спуштаат цена па мобеликс ги имитираат. Активно ги следам последните месец време и тоа го заклучив.

Мене ми е криво што си им дал пари сега.
Луѓево тука одма се напињаат и први да покажат шефско однесување..

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
за било кој. како се сапортив кога ќе се расипе телефон. дали го сервисираат они или го праќаат до грција? дали избегаваат одговорност?
Ajfon ili samsung?

Не носат веќе од грција, треба сите да се од мкд.

Goku

read-only
10 април 2022
34
6
самсунг во случајов.
дали гаранцијата би била официјална или нивна локална?

kirev

senior
31 мај 2010
9.035
7.706
Како ги анализирате папапапа Има некоја ваква анализа за плацеви за коли од увоз?

Tommy P

hello world
4 април 2011
91
89
Убаво ти рекол да си отидеш во Ледиком, ти пак Мобеликс...
Во случајов те омаловажиле и на крај пак ти ги земале парите.
За што? За некаква си лојалност...

За воља на вистината и ден денес се поевтини Ледиком
Погледнете го атачментот 124902 VS Погледнете го атачментот 124903

Не е лојалност, колку што ми беше временски проблем и обврска плус во тоа време да барам друга репутабилна мобилара. Ледиком од свои причини никогаш не би дошол во предвид.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Го имам тоа, тоа е само за конкретна кола, нема за плацевите (мобиларите се како плацеви за стари телефони, така?)
Епа имаш продавници што имаат нешто попознати коли како што се Autowelt, Weltauto, Toyota, Premium Used, Golden Car и други може има, ама сепак тоа е тоа. Башка кај колите е полесно зошто имаш и годиште и километража - па ако избереш кола која е помалку од 3 години стара и е под 100.000км голема е веројатноста да е во ред. Под услов да се работи за добра варијанта на мотор (да не е 1.6cdti Опел на пример и слично)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
forum.it.carclub.mk

Ти ако тука си тргнал за половни автомобили да прашуваш, на погрешно место си друже.

kirev

senior
31 мај 2010
9.035
7.706
Епа имаш продавници што имаат нешто попознати коли како што се Autowelt, Weltauto, Toyota, Premium Used, Golden Car и други може има, ама сепак тоа е тоа. Башка кај колите е полесно зошто имаш и годиште и километража - па ако избереш кола која е помалку од 3 години стара и е под 100.000км голема е веројатноста да е во ред. Под услов да се работи за добра варијанта на мотор (да не е 1.6cdti Опел на пример и слично)
Ех, CarVertical ми заврши работа ама немаше кога барав информации за плацевите, емтое

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Дали сеуште постои/работи Мобеликс?

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Какво искуство сте имале со Мобеликс?
Планирам да нарачам експонат онлајн, не сум сигурен што ќе добијам.
Кои се ризиците?
Дали гаранциите им се валидни?
Општо, ме интересира какви искуства имаат нивните купувачи.

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Какво искуство сте имале со Мобеликс?
Планирам да нарачам експонат онлајн, не сум сигурен што ќе добијам.
Кои се ризиците?
Дали гаранциите им се валидни?
Општо, ме интересира какви искуства имаат нивните купувачи.

Ако мислиш дека "експонатот" им стоел само така изложен онда не си отишол во живо да ги видиш телефоните. Во Мобеликс пробаа муда за бубрези да ми продадат пред неколку месеци и јас лично никогаш не би купил од таму експонат/користен телефон. Ако си толку решен за експонат да земеш, убаво разгледај го телефонот пред да купиш. Повеќето се со dime-sized гребаници на екраните пошто наводно се гребеле телефоните кога ги чувале еден врз друг (lmao), барем мене таа причина ми ја дадоа.

Мој совет би ти бил да убациш уште 100 евра и да си имаш мирна глава со тазе уред, или ако сакаш на старо од некој човек да си купиш.

nikolarjk91

hello world
4 март 2018
86
62
Тој што продава таму газдата ваљда им е, многу безобразен, никаква професионалност. Од таму кога разгледував експонат беше со burn in екранот доста интензивен и го приметив вечерта, и многу безобразно се однесуваше као јас само сум го приметувал никој не го приметувал не знам ти што им го вратив за нов телефон. Брат ми од ледиком зема експонат 13 про топ си е немаше burn in и се друго беше како нов. Искрено не само јас и од други слушам дека тој бил безобразен и затоа никад веќе нема да им влезам таму безразлика на било што

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.698
3.339
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Друштво се одлучив да земам С23+ од Ледиком, на што да пазам кога ќе го купувам телефонот? освен тоа што ќе инсистирам на затворен телефон ако ми понудат со отворена кутија...

Јас до сега сум земал се од продавници, последен телефон беше од Мобеликс исто затворен, ама по коментариве ќе му дадам шанса на Ледиком.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Друштво се одлучив да земам С23+ од Ледиком, на што да пазам кога ќе го купувам телефонот? освен тоа што ќе инсистирам на затворен телефон ако ми понудат со отворена кутија...

Јас до сега сум земал се од продавници, последен телефон беше од Мобеликс исто затворен, ама по коментариве ќе му дадам шанса на Ледиком.

Ако најдеш неотворен телефон у Ледиком истиот ден уплати и Лото, Бинго, спортска и влези у 2-3 казина, барем да си го решиш животот во тој наплив на среќа.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.698
3.339
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Ако најдеш неотворен телефон у Ледиком истиот ден уплати и Лото, Бинго, спортска и влези у 2-3 казина, барем да си го решиш животот во тој наплив на среќа.

Не знам какви им се телефоните, така да ти верувам на твојот одговор, совет :) ?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно