Го користев истиот телефон до пред 1 месец. Немав проблем со крашнување на апликации. Со реклами да. Го сменив пошто почна да откажува портот, не сакаше да се полни ако не го наместиш под специфичен агол и ослабена батерија. Сепак 4 години го користев, по задоволен од телефон не сум бил искрено.Здраво. Имам Xiaomi телефон и во последно време повеќе мака водам со него отколку што може да го користам. Па еве еден rant плус барам совет што може да правам после ова.
Моментално имам Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE (lisa, 2021 година). Се до последниот update кој ме префрли на HyperOS 2, телефонот беше во одлична состојба.
Арно ама, штом инсталирав HyperOS 2.0.8.0 (што беше задолжителен за да инсталирам Android 14) почнаа проблемите.
Реклами на секоја Mi апликација вклучувајќи File Manager и Галерија, често крешување на апликации преземени од Play Store, проблеми со повици, не потребни спам нотификации иако ги изгасив неколку пати, багови на секој ќош...
Батеријата стана ужасна со скоро секој ден полнење ама тоа може и да е резултат на 4-5 години стара батерија и е време за промена.
Решив ај ќе му ставам нов РОМ, некој друг оперативен систем што е подобар или блиску до vanilla Android.
Што да му ставам... Испадна пред да отклучиш bootloader на телефон со HyperOS мора да ти одобрат од Xiaomi преку Account на апликацијата Xiaomi Community...
Според коментари на форуми, може да ти одобрат одма или до 7/14 дена.
Претпоставувам дека и на други телефони оперативниот систем исто или слично се однесува ова.
После ова цело искуство јас не купувам Xiaomi телефон повторно. Да не речам колку пари се сега Xiaomi 14 или 15 сега.
EDIT: Од целата фрустрација на крај заборавив да прашам дали некој друг се соочува со истиот проблем и дали е најдобро само да се избегне РОМ и да се оди на нов телефон.