Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

mIT18

read-only
12 јули 2022
27
27
Здраво. Имам Xiaomi телефон и во последно време повеќе мака водам со него отколку што може да го користам. Па еве еден rant плус барам совет што може да правам после ова.
Моментално имам Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE (lisa, 2021 година). Се до последниот update кој ме префрли на HyperOS 2, телефонот беше во одлична состојба.

Арно ама, штом инсталирав HyperOS 2.0.8.0 (што беше задолжителен за да инсталирам Android 14) почнаа проблемите.
Реклами на секоја Mi апликација вклучувајќи File Manager и Галерија, често крешување на апликации преземени од Play Store, проблеми со повици, не потребни спам нотификации иако ги изгасив неколку пати, багови на секој ќош...
Батеријата стана ужасна со скоро секој ден полнење ама тоа може и да е резултат на 4-5 години стара батерија и е време за промена.

Решив ај ќе му ставам нов РОМ, некој друг оперативен систем што е подобар или блиску до vanilla Android.
Што да му ставам... Испадна пред да отклучиш bootloader на телефон со HyperOS мора да ти одобрат од Xiaomi преку Account на апликацијата Xiaomi Community...
Според коментари на форуми, може да ти одобрат одма или до 7/14 дена.

Претпоставувам дека и на други телефони оперативниот систем исто или слично се однесува ова.
После ова цело искуство јас не купувам Xiaomi телефон повторно. Да не речам колку пари се сега Xiaomi 14 или 15 сега.

EDIT: Од целата фрустрација на крај заборавив да прашам дали некој друг се соочува со истиот проблем и дали е најдобро само да се избегне РОМ и да се оди на нов телефон.
Го користев истиот телефон до пред 1 месец. Немав проблем со крашнување на апликации. Со реклами да. Го сменив пошто почна да откажува портот, не сакаше да се полни ако не го наместиш под специфичен агол и ослабена батерија. Сепак 4 години го користев, по задоволен од телефон не сум бил искрено.

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60
Здраво. Имам Xiaomi телефон и во последно време повеќе мака водам со него отколку што може да го користам. Па еве еден rant плус барам совет што може да правам после ова.
Моментално имам Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE (lisa, 2021 година). Се до последниот update кој ме префрли на HyperOS 2, телефонот беше во одлична состојба.

Арно ама, штом инсталирав HyperOS 2.0.8.0 (што беше задолжителен за да инсталирам Android 14) почнаа проблемите.
Реклами на секоја Mi апликација вклучувајќи File Manager и Галерија, често крешување на апликации преземени од Play Store, проблеми со повици, не потребни спам нотификации иако ги изгасив неколку пати, багови на секој ќош...
Батеријата стана ужасна со скоро секој ден полнење ама тоа може и да е резултат на 4-5 години стара батерија и е време за промена.

Решив ај ќе му ставам нов РОМ, некој друг оперативен систем што е подобар или блиску до vanilla Android.
Што да му ставам... Испадна пред да отклучиш bootloader на телефон со HyperOS мора да ти одобрат од Xiaomi преку Account на апликацијата Xiaomi Community...
Според коментари на форуми, може да ти одобрат одма или до 7/14 дена.

Претпоставувам дека и на други телефони оперативниот систем исто или слично се однесува ова.
После ова цело искуство јас не купувам Xiaomi телефон повторно. Да не речам колку пари се сега Xiaomi 14 или 15 сега.

EDIT: Од целата фрустрација на крај заборавив да прашам дали некој друг се соочува со истиот проблем и дали е најдобро само да се избегне РОМ и да се оди на нов телефон.
istiot telefon go koristev, ima bajtbox bosancite imaat razlozheno vo edno video na ytkako da gi killnesh site reklami od hyperos
Мислењето е автоматски споено:

Го користев истиот телефон до пред 1 месец. Немав проблем со крашнување на апликации. Со реклами да. Го сменив пошто почна да откажува портот, не сакаше да се полни ако не го наместиш под специфичен агол и ослабена батерија. Сепак 4 години го користев, по задоволен од телефон не сум бил искрено.
isto 11 New edition mi e omilen telefon do sea

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.939
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
После 6 години + Xiaomi се враќа на пазарот како број 1 телефон со фабричка камера, ги остави далеку зад себе и Oppo/Vivo со овој модел.

Пред да продолжиме со комплименти за неверојатниот прогрес (генерација - до генерација) да напоменам дека процесирањето кое го прави 17U да врти кругови околу сите уреди, е достапно САМО на Leica моделот, не сите 17U, тоа процесирање/мод се вика M9 (во чест на Leica M9 камерата) има 2 вида на M9 CCD, едниот користи нормално процесирање и иако е одличен сепак не е до толку добар, но вториот ги качува сликите во облак, каде RAW>jpg едитирање и други оптимизации се користат, и сликите се БУКВАЛНО DSLR.

Минимално изоштрување, неверојатен контраст/микроконтраст, многу уметничко Leica стил чуство, минимална концентрација на намалуање на шум, скоро 0 Ai, без никакво агресивно и вештачко процесирање, без мазнење, и со многу подобрен ама природен динамички опсег. Тотален game changer.

П.С. Ако сакате стварно да видите колку се добри сликите, симнете ги на десктоп, и направете зум, не директно од форум.

005LizGXly1i8wo4ysf28j32q03zkb2c.jpg

005LizGXly1i8wo5dsx96j32q03zknpf.jpg 005LizGXly1i8wo5839f1j32q0400npg (1).jpg

006-Cuza4gy1i8viv9z11xj33hw37eu0x.jpg

006-Cuza4gy1i8viv0x6akj33ia37g1l1.jpg

006-Cuza4gy1i8vivk5oudj32q04007wk.jpg

4776e2e7gy1i8wtnfy8xbj26bk47okju.jpg

4776e2e7gy1i8wtnr1plaj26eq59k4qw.jpg

4776e2e7gy1i8wtodk4r0j26wq5og4qy.jpg

4776e2e7gy1i8wtny4kqjj24u47syx6v.jpg

Последна промена:

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.298
Скопје
Што да се земе од 17-ка серијава по Кинески цени (за Кинески модел) ? :) Некако помалите екрани повеќе ме влечат, некако ми се најпрактични за секојдневно користење (17 Pro можеби?) или да се оди на најјако на 17 Ultra Leica :)

ПС
Сеуште сум со Xiaomi 14 :)

goceiva

hello world
25 октомври 2009
112
87
Ако имате мобилен од Xiaomi (на пример Poco и Redmi) прочитајте:

Прашање до Gemini:

дали е нормално апикацијата cleaner на мојот мобилен да ми прикажува реклами?

Одговор:

Да, на за жал, кај многу паметни телефони (особено кај брендови како Xiaomi, односно Poco и Redmi) е сосем нормално да гледаш реклами во системските апликации како што е „Cleaner“.
Тоа е дел од бизнис моделот на производителот за да ја задржи пониска цената на самиот уред преку прикажување огласи во софтверот. Сепак, добрата вест е што овие реклами можеш да ги исклучиш.

Како да ги исклучиш рекламите во апликацијата Cleaner:​

1. Отвори ја апликацијата Cleaner.
  2. Кликни на иконата за Settings (запчаникот) во горниот десен агол.
  3. Најди ја опцијата Receive recommendations (Примај препораки) и исклучи ја.

Дополнителен совет за цел систем:​

Бидејќи твојот модел користи MIUI/HyperOS, рекламите се појавуваат и на други места. За да ги намалиш на минимум:
  • Општи реклами: Оди во Settings > Passwords & security > Authorization & revocation и исклучи го msa (MIUI System Ads). ќе треба да почекаш 10 секунди за да потврдиш.
  • При инсталирање апликации: Кога се скенира нова апликација, кликни на запчаникот горе десно и исклучи „Receive recommendations“.
  • DNS филтер: Најдобар начин за трајно блокирање е да одиш во Settings > Connection & sharing > Private DNS и да напишеш dns.adguard.com.
Иако е нервозно, не се работи за вирус, туку едноставно за фабричко подесување кое можеш сам да го контролираш.

Иванчо

hello world
22 мај 2013
434
654
Resen, Resen, Macedonia
Дечки дали има некој од Охрид Битола Прилеп или Скопје , да ставин Глобал Ром на Шаоми 17 ултра ?
За отклучување бут лоодер бара да си регистриран во иста држава од кај шо е купен телефонот (кина)

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
све е поскапено сега ради рамот ваљда, не се купува моментално телефон, освен некој постар модел, јас земав 15ка за 630 евра од немачка.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв