Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Точноста е релативна работа кога станува збор за Еуровент, за среќа не има и такви што читаме и по други форуми каде има и поинакви мислења од твоите кои "случајно" се повеќе се поклопуваат со тие на србинот!
Има и Македонски допис до еуровент и одговор од Еуровент со кој се потврдува кажаново по Хрватскиов форум дека имаат грешки и несредени податоци.
"After checking, I need to complete my answer.
Qh is the annual demand in heating.
Qhe is the annual Energy consumption.
For Product Airwell HOD12 : Qhe = 1065 kWh

You are right, there is a misunderstanding on Airwell's data."
Во тоа време кога им беше пишано на меил податоците за Аирвел им беа утнати со тоа што наместо годишна потрошувачка ја имаа ставено годишната испорачана топлина, а класата на уредот беше A++ со огромни 4900W годишна потрошувачка што е тотално нелогичен податок.
И покрај дописот во 2015 со години податокот небеше променет и исправен.
Незнам кога точно е променет сертификатот и податоците но сега истиот сертификат теткиците кои типкаат конечно гледам го имаат исправено па 4900 е заменето со 1065.
Koje su to druge nezavisne labaratorije ? Sertifikat Eurovent je nastao kao dogovor civilizovanih drzava , kako bi zastitili svoje kupce od Kineskih i drugih kopija i laznih specifikacija.
Midea je na dobrom putu jer ima modela koji imaju sertifikat.
Тоа што некој згрешил при внесувањето на податоците на интернет сајтот на еуровент, не ја омаловажува веродостојноста на самиот тест и податоците наведени во спецификацијата на самиот уред. А тестирањата се извршуваат во акредитирани лаборатории низ Европа, не ги тестираат во канцелариите на еуровент.
А еуровент постои повеќе децении. Тоа време кога е основан, ниту јапонците не беа во игра, не па кинезите.

Од друга страна ако европскиот сертификат во мојата не-ЕУ држава која нема ЕУ стандард на живеење, ја направи цената на клима уредот осетно повисока... Тогаш не фала, мене не ми треба еуровент. Како што повеќе пати повторив, мене поважни и порелевантни ми се мислењата и искуствата на корисниците, корисници кои климата ја користеле цела една грејна сезона во реални а не во лабораториски услови.

Дискусијата не е дали е „лоша работа“ постоењето на еуровент за одреден модел на клима. Дискусијата е дали мене како корисник тоа ќе ме кошта премногу пари.
А колку пари мислиш дека чини еуровент сертификатот? И кога таа сума ќе се подели на бројот на произведени единици, што мислиш дали сумата ќе е поголема од шест долари по производ?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Која од климиве има неделен тајмер сличен како на FH35VE? Од поефтиниве рецимо.

Да може секој ден да си оди за греење на:
06:00 на 30 степени
07:00 на 25 степени
17:00 на 26 степени
00:00 на 24 степени

Да може секој ден да си оди за ладење на:
10:00 на 25 степени
12:30 на 24 степени
16:00 на 25 степени
20:00 на OFF

Го има ли некоја ова освен мицубишињата? За да ја наместиш и да ја заборавиш дека постои. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Кои се застапници за Панасоник клими во МК? Ми треба информација за:
CS-VZ12SKE

и

CS-VZ9SKE

која цена се кај нас?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
6.2 scop ме интересира колку би коштало кај нас. Не верувам да е над 100000 денари 9ката.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
А колку пари мислиш дека чини еуровент сертификатот? И кога таа сума ќе се подели на бројот на произведени единици, што мислиш дали сумата ќе е поголема од шест долари по производ?
Можам само (како тебе) да шпекулирам. А ако шпекулирам, тогаш ќе претпоставам дека извесно се работи за многу повеќе од еден процент од цената на климата (6$ отприлика е 1% од цената на моделите како Ломо). Зарем сметаш дека фирма како Гри не би платила 1% за таква добра реклама како што е еуровент сертификатот?
Секако сертифицирањето кошта многу повеќе.

Понатаму, лесно може да се претпостави дека некои од условите за сертификација е можно лабаво да се применуваат, или стриктно да се побаруваат, во зависност од економските и политичките потреби на ЕУ.
На пример кога на Кинезите треба да им се стави до знаење дека нивна задача е да произведуваат евтини уреди кои евтино ќе ги продваат на европски компании, кои потоа лепат своја лепенка и лесно добиваат еуровент сертификат (со лабава примена на условите за сертификација).

Како инаку ќе го објасниш фактот дека Вивакс (и другите европски препродавачи) имаат еуровент сертификати за Гри климите кои ги дилаат? Додека самите Гри ги немаат?
Значи не е до „неквалитетот“ на Гри климите, туку е до нешто друго.

На крај, ако за нешто можеме да разговараме без 100% шпекулирање - можеме да разговараме за квалитетот на Гри климите кои многумина овде ги користат. Секако не се ни најдобри ни најквалитетни, ама се пролазно добри и посебно за парите (и добиените перформаси за тие пари) се еден од најисплатливите избори моментално на пазарот. Јас лично мислам дека така и ќе остане се додека некој овде не понуди Фуџитсу по реални цени, а тоа извесно ќе значи појавување на нов увозник пошто Хидросет извесно нема никаква намера да се откаже од ретардирано преголемите маржи кои ги лупаат на Фуџитсу климите.

draganzoran

Баниран/a
21 април 2017
20
7
Smederevo
Dali je stvarno moguce da kod vas u Makedoniji prodaju ovakve klime ?Dali kod vas u Makedoniji postoji neka kontrola sta se prodaje ?
Jesu ovo neke kopije i falcifikati i koja je cena ovakvih klima ? Pretpostavljam da je neka jako niska cena,ovo verovatno nije skuplje od 200 Euro za kes novac ?

Атачменти

• gree al.jpg
    gree al.jpg
    898,2 KB · Прегледи: 97
  • gree nalepnica.jpg
    gree nalepnica.jpg
    827,1 KB · Прегледи: 101
Последна промена:

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Dali je stvarno moguce da kod vas u Makedoniji prodaju ovakve klime ?Dali kod vas u Makedoniji postoji neka kontrola sta se prodaje ?
Jesu ovo neke kopije i falcifikati i koja je cena ovakvih klima ? Pretpostavljam da je neka jako niska cena,ovo verovatno nije skuplje od 200 Euro za kes novac ?
Objasni malo u cemu je stos? Cena "ovih klima" kojih klima? Kakvi falsifikati o cemu se radi?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
^
@draganzoran
Имаш „фотографија“ од климата, ама „немаш податоци“ која и е цената? ;)
Инаку да ти предочам дека овде на форумов вообичено е да се постираат повеќе факти а помалку шпекулации.

Зошто премолчуваш која e продавницата во која наводно се продава климата од фотографиите (ако воопшто фотографиите се од клима која овде се продава). Кажи од кој дуќан е ова, па ќе прашаме и за цена и дали се работи за алуминиум во надоворешната единица. Верувам дека некој од овде ќе им помине да ја погледа надворешната единица (и патем ќе ја фотографира од агол од каде нема да се сомневаме дали хитсинкот и налепницата се од иста клима).

Да не се разбереме погрешно, ако си во право тогаш секако ќе ти се заблагодариме за укажувањето на инфериорен модел на клима која генерално треба да се избегува при купување (освен за тие што свесно ќе го направат изборот заради ниска цена).
Но за да видиме за што се работи, дај повеќе податоци (и помалку шпекулации).

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Парапетниве Грее 09-12-18 со која единица се спаруваат? Имаат топач на тацна како Ломо? Има некој употребено да каже импресии како е задоволен?

Ме интересира и дали внатрешната е доволно тивка за во спална соба да се користи на некое минимално ниво додека се спие.

Последна промена:

Mr.Mrak

read-only
14 октомври 2016
13
4
Decki preporacajte covek sto montira/demontira klimi?
mi treba da go zirne stanot da dade predlog za demontaza i povtorno montaza i cisto da napravi edna inspekcija na klimata.
Za daikin se raboti..

Fala

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Парапетниве Грее 09-12-18 со која единица се спаруваат? Имаат топач на тацна како Ломо? Има некој употребено да каже импресии како е задоволен?

Ме интересира и дали внатрешната е доволно тивка за во спална соба да се користи на некое минимално ниво додека се спие.
Имав прилика мои блиски да ги земат годинава, не сакам да претерувам ама луѓето се ЕКСТРА задоволни во секој поглед од нив. И да имаат греачи како кај LOMO LCLH и се класифицирани до -20 исто како LOMO LCLH. Верувам дека и VIVAX парапетните се тука некаде, иако ги немам лично пробано. Исто и виваксот се со греачи.

Јас на неколку пати ги спроедував гледав и слично, не се фокусирав на бучноста но вака не се сеќавам дека ми оставиле впечаток дека се бучни иако повеќето тестови беја на макс брзина сепак не приметив дека се нешто бучни, па не би требало да бидат барем не повеќе од ѕидните модели.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Фала Суми и браво што ги додадовте парапетните. Редно време беше да се просветли народ.

Иначе не дека се гласни или погласни напротив би требало да се потивки од ѕидните по единица испорачана топлина.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
препорака за класичен клима уред (не инвертер) за 30 м2 дневна, ходник кујна (ако може да достигне и до спалните соби би било одлично :). Цена до 300 еур. Има еден горење 16.500 ама не сум слушнал некој да има таква клима. Станот е во принцип ладен па не планирам да го користам којзнае колку ама никогаш не се знае:) Дали 3.6 или 3.5 kW е доволно или?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
препорака за класичен клима уред (не инвертер) за 30 м2 дневна, ходник кујна (ако може да достигне и до спалните соби би било одлично :). Цена до 300 еур. Има еден горење 16.500 ама не сум слушнал некој да има таква клима. Станот е во принцип ладен па не планирам да го користам којзнае колку ама никогаш не се знае:) Дали 3.6 или 3.5 kW е доволно или?
3.5kW ке биде сосема доволно исто имаш поголем избор:

VIVAX ACP-12CH35AED = ~ 15K
GREE BEE GWH12NB-K3NNA3C= ~ 15K
GREE BORA GWH12AAB-K3NNA2A= ~ 15K
TESLA TC32H3-12410B= ~ 15K
VIVAX ACP-12CH35AES= ~ 17K
AUX 12ASW - H12F4/FCRI = ~ 17K

Кој и да земеш ке бидеш генерално задоволен, избегни ги само ST, NEO, FUEGO или слични ептен буџет бреднови. Цената е иста или ептен мала разлика а квалитетот и слично е голема разлика.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Можам само (како тебе) да шпекулирам. А ако шпекулирам, тогаш ќе претпоставам дека извесно се работи за многу повеќе од еден процент од цената на климата (6$ отприлика е 1% од цената на моделите како Ломо). Зарем сметаш дека фирма како Гри не би платила 1% за таква добра реклама како што е еуровент сертификатот?
Секако сертифицирањето кошта многу повеќе.

Понатаму, лесно може да се претпостави дека некои од условите за сертификација е можно лабаво да се применуваат, или стриктно да се побаруваат, во зависност од економските и политичките потреби на ЕУ.
На пример кога на Кинезите треба да им се стави до знаење дека нивна задача е да произведуваат евтини уреди кои евтино ќе ги продваат на европски компании, кои потоа лепат своја лепенка и лесно добиваат еуровент сертификат (со лабава примена на условите за сертификација).

Како инаку ќе го објасниш фактот дека Вивакс (и другите европски препродавачи) имаат еуровент сертификати за Гри климите кои ги дилаат? Додека самите Гри ги немаат?
Значи не е до „неквалитетот“ на Гри климите, туку е до нешто друго.

На крај, ако за нешто можеме да разговараме без 100% шпекулирање - можеме да разговараме за квалитетот на Гри климите кои многумина овде ги користат. Секако не се ни најдобри ни најквалитетни, ама се пролазно добри и посебно за парите (и добиените перформаси за тие пари) се еден од најисплатливите избори моментално на пазарот. Јас лично мислам дека така и ќе остане се додека некој овде не понуди Фуџитсу по реални цени, а тоа извесно ќе значи појавување на нов увозник пошто Хидросет извесно нема никаква намера да се откаже од ретардирано преголемите маржи кои ги лупаат на Фуџитсу климите.
Па ти цело време шпекулираш и изведуваш заклучоци врз основа на тие шпекулации, кои ги претставуваш како аргументи.
И покрај тоа што не знаеш колку чини сертификацијата, некако заклучи дека е многу повеќе од 6 долари по парче. Колку е тоа многу повеќе?
Пласираш некои тези за „полабави“ услови за сертификација, со кои искрено не знам што сакаш да кажеш. Исто како што пласираш теза дека Вивакс имаат еуровент сертификат, иако немаат.
А јас не ги ни спомнав гри, не знам зошто се почуствува прозван да им го браниш квалитетот? И на база на истите шпекулации заклучи дека се најисплатлив извор. Колку е таа ретардирано преголема маржа на Хидросет?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Наместо дрвење стапчиња предлагам да се пребациме на конструктивна дискусија.

Мицу фх35ве нуди Scop5.1 проверен на милион тестови и 3.6кв со 3.1cop и 786издув. Се мислам да таксам една ваква.

Еве го вивакс за 53000 нуди нешто слично секако без проверки и тестови. Ама грубо голем компресор кој работи во ефикасен мод. Нешто слично како 18ка аери ако ја предимензионираш за просторот. Ама 53 некако не ми фаќа око.

Уруру сарара фаќа 5.8цоп или така нешто ама е 2000еур или над тоа. Неисплатливо.

Панасоникот Vx35 барав ама неможам да најдам кај нас. И тој е сличен како мицуто ама по цена од околу 2000 европски. И тоа ми личи неисплатливо.

Грее моментално нема такви 5.1+ сцоп. Едино да предимензионираш ломо 5.5ка па да си вртка лабаво ќе вади добри бројки за 50000 денари.

Мицуто има предобар неделен тајмер од друга страна за максимално користење ефтина тарифа. Така да за на грб да ги носи главните простории тоa ми личи за прав избор.

А за спална, детска и по некоја додатна соба ме мисли Lomo 12ka језда е прејака можда за собичка ама убавко е да е предимензионирана да крене ефикасност колку-толку.

Од друга страна за такви места и парапетната е ептен добра ако имаш простор ама 40к е парче 12ка. Хммм. Ама па ќе сиса поладен воздух од доле па иако е со послаб сцоп и цоп пак малку ќе кре е ефикасност тоа што влече од доле.

И аери 09ка како најефтина опциичка за тие соби...

Последна промена:

Neokhor

hello world
3 октомври 2014
57
31
Јас земав аери 09ка есента, се користи во детска соба од околу 15 м2, во куќа со пвц дограма, без изолација. Супер сум задоволен, грееше одлично дури и зимата на јаки минуси. Единствено кога прави дефрост ти се чини дека нешто експлодира...

Пред две-три недели се појави дефект - еррор Е1. Среќа што е под гаранција, се јавив во сервис дојдоа дечките и одма ја средија. Испадна дека е плочата на внатрешната единица.
Накратко кажано, ја користиме пола година, засега сме задоволни, за понатаму ќе покаже времето.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Многу проблематични новиве клими според укажувањава. Стариве два самсунга, елит, нео и фонко еве ги 20 години ќе пунат сега ги мењаме полека полека со поефикасниве. Абе да не ги урочам маста им ја извадивме. Нечистени со години седат. Филтри испокршени веќе, вратичките не им се затвараат убаво, пластиките веќе се распаѓаат од старост ама работи бре како дента кога е купена. Корне. Можда троши ама зимоска врело дува, нит штуцнала нит закашлала. Сега све некој ерор по форумиве, све гаранција не одржале продавачите, сервисерот не бил добар, толку ли фуш се монтира све и се произведува фуш. Којзнае. Ај ваљда ќе се погодат никад се незна.

draganzoran

Баниран/a
21 април 2017
20
7
Smederevo

Ja ti preporucujem da pogledas klimu Midea i ponudu kod vas u Makedoniji.Midea je jedan od najprodavanijih brendova u nasem okruzenju.U ponudi imas i Midea klime sa Evropskim sertifikatom, koje su dosta skuplje ali ti pokazuje da je Midea ozbiljan proizvodjac.
Proizvodjaci koji nemaju nikakvu potvrdu sa Evropskog Euroventa , nemoj ni da razmatras.
A ako bas moras onda moj savet je AUX.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Ja ti preporucujem da pogledas klimu Midea i ponudu kod vas u Makedoniji.Midea je jedan od najprodavanijih brendova u nasem okruzenju.U ponudi imas i Midea klime sa Evropskim sertifikatom, koje su dosta skuplje ali ti pokazuje da je Midea ozbiljan proizvodjac.
Proizvodjaci koji nemaju nikakvu potvrdu sa Evropskog Euroventa , nemoj ni da razmatras.
A ako bas moras onda moj savet je AUX.
VIVAX

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Наместо дрвење стапчиња предлагам да се пребациме на конструктивна дискусија.

Мицу фх35ве нуди Scop5.1 проверен на милион тестови и 3.6кв со 3.1cop и 786издув. Се мислам да таксам една ваква.

Еве го вивакс за 53000 нуди нешто слично секако без проверки и тестови. Ама грубо голем компресор кој работи во ефикасен мод. Нешто слично како 18ка аери ако ја предимензионираш за просторот. Ама 53 некако не ми фаќа око.

Уруру сарара фаќа 5.8цоп или така нешто ама е 2000еур или над тоа. Неисплатливо.

Панасоникот Vx35 барав ама неможам да најдам кај нас. И тој е сличен како мицуто ама по цена од околу 2000 европски. И тоа ми личи неисплатливо.

Грее моментално нема такви 5.1+ сцоп. Едино да предимензионираш ломо 5.5ка па да си вртка лабаво ќе вади добри бројки за 50000 денари.

Мицуто има предобар неделен тајмер од друга страна за максимално користење ефтина тарифа. Така да за на грб да ги носи главните простории тоa ми личи за прав избор.

А за спална, детска и по некоја додатна соба ме мисли Lomo 12ka језда е прејака можда за собичка ама убавко е да е предимензионирана да крене ефикасност колку-толку.

Од друга страна за такви места и парапетната е ептен добра ако имаш простор ама 40к е парче 12ка. Хммм. Ама па ќе сиса поладен воздух од доле па иако е со послаб сцоп и цоп пак малку ќе кре е ефикасност тоа што влече од доле.

И аери 09ка како најефтина опциичка за тие соби...
За виваксот од 53000ден што информација имаш.?
Има едно сервисно што е препишано од вивакс AEHI каде што е компресорот на R410. Pdizajn h многу мал затоа и scop I seer се високи - многу ме потсеќа како Toshiba Daisekai - малце оптеретен компресор мал пдизајн автоматски се добива висок сеер сцоп.

А за конзолната од Грее оваа што се продава кај нас има 9 ката и 12 ката даикин компресор( значи даикин свинг компресор) 6 брзина на внатрешната и греачи на компресорот, тацна.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.041
Да не вадат наскоро Грее таква некоја опција со 5.1 скоп (конзолна или обична) и полека да се оди во таа насока?

За виваксот немам информации, ама да беше 32000 досега ќе го имав монтирано дома и ќе раскажував, ама за 53 си имам Мицу од 60к.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно