Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!
Статус
Затворена за нови мислења.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Конечно го најдов тоа за мешање пареа со пијалаци, но за жал го скинале видеото, а ич не ми текнува што беше, но знам дека беше ист принцип како долгово. Над тој пост има уште едно слично.

За темава, освен индексот, потребен е и археолог. :hay:

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.802
youtu.be
Red и Black се од for Pipe серијата,
Има и Gold, ги имам сите пробано и Red е најдобар од сите тие, сепак по мој вкус, можеби тебе нема да ти бендиса. :)

edit:
Повторувам, сево ова е само теоретски, до 5% нема да се осети (скоро) никаква разлика.
Муабетов ми е,
колку и да тврдат производителите (алхемичарите) :) дека не ставале вода, тие 5% вода се додадени уште од фабрика, се работи за бизнис и за огромни парични цифри заработени од тие 5% вода продадени како база.
Ова е мое лично убедување, не мора да значи. :)

Последна промена:

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Ми се чини дека сепак нема вода во вг-то барем, или па стави одредена коичина неколку минути на 100 степени, после измери ја, ако е помалку, има вода :)
Претежно зависи од стилот на вејпање, гледам некои влечат дтл на 30 вати, лагано полека, и тогаш е добро да нема вода, поинтензивна е пареата оти споро се вовлекува, јас тргав интензивно, пократко и ако е поддесен модот на 30 вати скоро чист воздух тргаш и ништо нема т.е. сосем малце, затоа на 50-60 вати е подруг муабетот, но на 60 вати ќе загори манџата, па мора некоја капка вода да не запечи :)

Bambuca

lurker
12 декември 2015
563
580
Кавадарци
dojde vreme
standard+ nesto novo
a5cc9946b38b75cd77f2595fae56103d.jpg

Испратено Од Централна Македонија

Bambuca

lurker
12 декември 2015
563
580
Кавадарци
Денес е D-Day :)

Попладне планирам да ја смешам базата а вечер или утре и аромите така да имате неколку часа за совет и да ме предомислите од замисленото :)

Во план ми е следново:
- сооднос 50/50 PG/VG (знаете веќе јас сум "чист" MTL :) )
- 100 мл PG никотин 36mg (за да ја искористам целата содржина од шишето)
- 200 мл PG
- 300 мл VG (разредено 3% дестилирана вода)

1335391e8040c5680077c6e1aa0484a8.jpg

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Од каде ја нарача оваа количина литро со литро е нели ?
и колку кошта
не сум мн во тек
фала

Испратено Од Централна Македонија

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.298
Скопје
28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Почна мешањето, боја на базата без арома

85ef9c990be9fcf0def4681a6bfbcfa5.jpg

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Не одбра баш најдобра позадина за да се види нијансата ама светло жолта би требало да е таман со тоа што никотинот претпоставувам има малку боја од мајка. Ќе одстои, ќе оксидира, ќе пожолти уште малку, сè си е тоа нормално.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Ај со среќа. Нека зреат сега 2 недели.

Шишињата од аромаши се измислени. Веќе имам 10 и сите си најдоа примена.

Бутилки за сапун од Веро Џамбо. 60 ден. парче. Стаклени. Треба да се 200-250мл.

Погледнете го атачментот 67417

dve-sapun-butilki-jpg.67417

Сега после две недели созреана манџа во нив можам да кажам дека функционираат перфектно. Механизмот и цевката без проблем пропуштаат е-течност. Од нив може да се става директно во атомизер. Собираат 300мл течност. Едно шише без прскалката тежи точно 200 грама. Така што за да мерите во нив ви треба вага која може да измери пола килограм.

Последна промена:

angeld

hello world
2 декември 2013
134
121
Земав лани летото од вејп шоп у Солун се ова што е на сликата. Им објаснив дека сакам да напраам 50/50 течност и не се сеќавам за никотин баш, мислам 6ка дека им кажав. Ми дадоа се ова што е на сликата и сега ми текна да си напраам пошто пак си вејпам. Гледам раширено е доста низ форумов и појасно ќе ми е доколку некој од вас ми каже него да барам по гугл и јутуб па да се збунам. Иначе исто така не гледам дата по ниеден од производиве освен дата кога е произведено. Чувани се во темна и сува просторија, поточно во фиока само за нив.

Слика

ПГ 2х100мл
Глицерин 2х100мл
Дестилирана вода 100мл
Никотин 2,0% - 6х20мг/мл
3 различни ароми од по 10мл

Препорака и упатство за како да го изреализирам сето ова?
Вејпот е SMOK Stick V8 со V8 BABY - X4 coil

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Багатела :)
@angeld Прво базата во што е растворена т.е. никотинот. Инаку за 6мг/мл треба ~3 милилитри никотинки раствор од тој што го имаш. Исто и армите во што се растворени(најчесто пг), колку препорачува производителот концентрација на арома... Инаверините 2-3 капки одеа на 10 милилитри, ама овие незнам.
На никотинот пишува баланцед, ваљда ти е 50-50, што значи на 10 милилити ќе ставиш 3 милилитри никотин, 0,2 милилитри арома(2%), 0,5 милилитри вода(може и без неа) и остатокот подеднакво ќе го дополниш со пг и вг.
Сепак прочитај за аромите препорака од производителот.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@angeld Добре дојде, мислам дека не си пишал на темава.

Вака, овој комплет ти е за дробно и таква манџа треба да правиш. Мој предлог како да муќкаш:

Најпрво, од глицеринот (ако на него не пишува дека содржи вода, а не би требало да содржи затоа што се вика глицерин, а не база) од секое шише (што се 100 мл) вадиш 5 милилитра, ги тргаш настрана и ставаш 5 милилитра дестилирана вода место нив. Или да не се замараш, директно во шишето ставаш само 6 милилитра вода, има место во шишето, а математиката е приближно толку за 5% вода. Добро го проклачкуваш и тогаш тоа ти е ВГ-то.

Потоа правиш микс според дигитронот на парната машина:

Untitled.png

Гледаш во табелата Recipe и тураш толку милилитри (ако мериш со шприц) или грамови (ако мериш со вага) колку што пишува од секоја компонента. Овие бројки се доста заокружени, па веројатно можеш и од око.

Намерно направив поголема тура за да отиде едно две никотински шишенца и една арома одеднаш. Аромата е малку пресилна, но ако брзо почнеш да ја париш (за ден-два) мислам дека ќе биде таман. И онака дробно брзо се троши и не е на одмет да имаш повеќе, а и затоа ја ставив двојка никотин, поради опремата што е за дробно. За усно нема шанси да постигнеш со оваа опрема, но можеш да пробуваш во калкулаторот да зголемиш никотин малку и да намалиш ВГ, ама мислам дека ќе е џабе.

Базата од сеќавање ја ставив Balanced дека е 50/50, не можев да ја најдам набрзина, но тоа и онака не игра голема улога (мал е уделот, ќе биде на пример 72ВГ/28ПГ, на што нема да осетиш разлика).

Можеш и да ставиш се` освен аромата, да измешаш добро, па потоа да поделиш на два или три дела и да ставиш соодветен процент од аромите (ако делиш на два дела, во секој дел ставаш по пола шишенце арома или 5 милилитри, на три по 3,33 мл и така натаму). Или и некој процент помалку арома од тоа затоа што ова е накај силно. Од друга страна, па не ги знам аромиве, можно е да си бараат поголем % дозирање, како и повеќето за дробно, па мојата проценка од 5% останува.

Мешаш најдобро во стаклено шише од кисела вода (200 мл) или какво било темно стаклено шише, а може и да не биде темно ако не најдеш, или дури и пластично ако веќе мора. Само да биде приближна големина со турата (да не биде 100 мл во шише од 2 литра, ќе има многу воздух). Ставаш на темно место, го клачкаш шишето најчесто што можеш (помини-замини), чекаш еден-два дена и париш.

Понатаму можеш да земеш ПГ и ВГ од кај нас (додека има :)) и да продолжиш со другите бази.

За датумот нема гајле, обично рок им е 2 години од датумот на производство, но во пракса може и многу подолго, ако биле чувани на темно и ладно (или не премногу топло).

angeld

hello world
2 декември 2013
134
121
Добре најдов, фала ви за одговорите, ќе одам по рецептот на @Metuzalem , само да си најдам утре стаклено шишенце таман и да прочитам малце поише, во секој случај објаснето до детал. Инаку дробно е влечењето така да ќе одговара.

Глицеринот не содржи вода.

На никотинот пишува следново:
Кутијата:
Стостав: пропилен гликол, глицерин, вода, ароматични супстанци, никотин.
Администрација на никотин по инхалација
Концентрација 3 mg/ml: 0,007 mg / инхалација
Kонцентрација 6 mg/ml: 0,014 mg / инхалација
Концентрација 12 mg/ml: 0,027 mg / инхалација
Концентрација 18 mg/ml: 0,041 mg / инхалација

Шишенцето:
Администрација на никотин: 0,044 мg / инхалација.
Нето содржина: 10ml (да живее гугл транслејт пошо се е на грчки напишано)

Најверојатно ќе напраам прво без арома, ќе поделам на 2 па ќе ставам различни ароми. Ќе пишам што биднало. :)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Тие податоци за по инхалација не се толку важни или можеби и точни. Никотинот е јачина 2% или 20 мг/мл, што се гледа од сликата, а во шишенце има 10 мл (што го викаме „капки за очи“ според ЕУ Директивата).

Можеш и по половина од таа тура да правиш (јас се поведов по тоа аромата да се потроши, но таа и не е толку битна, иако се` ми изгледаше заокружено), можеш слободно вака:

Untitled.png

На пример, откако ќе ја „решиш“ дестилираната вода (ќе додадеш по 6 мл во секое шише глицерин), остатокот истури го, испиј го или свари си чај/кафе со него :hay: - во секое време можеш да земеш од аптека, многу е евтина. Ќе ти остане шишето (не мора ни да го миеш) и во него ќе ја смучкаш првата тура, па потоа ќе ти се ослободи едно шише од ВГ-то (во него ќе мучкаш и ќе му додадеш колку што треба од новото шише) и така натаму...

Тие нивни пластични шишиња се добри за манџа, во нив продаваа никотинска база порано. Не верувам да користат различни шишенца за водата. :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно