Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Царинска тарифа

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
о

Од кај оваа информација? :)
Еден вработен од пошта ми го има спомнато ова, ако ме лажел и јас те лажам. На крај краева , и пдф и јпг за да бидеш 100% сигурен дека ќе можат да ги отворат.

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Filip.Josifoski

read-only
4 септември 2012
13
3
New York, New York
Еден вработен од пошта ми го има спомнато ова, ако ме лажел и јас те лажам. На крај краева , и пдф и јпг за да бидеш 100% сигурен дека ќе можат да ги отворат.

Ај сеа уште еден меил ќе му испратам.. 3 Меил и сабајле ќе им се јавам пак :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
Нема ништо да постигнеш со досаѓање ако немаш човек таму. Прати го само мејлот со пдф и јпг, и трпение спасение. И чекај кога ќе се смени статусот на "send item to domestic location". Кога ќе се деси тоа, после неколку саати, или наредниот ден веќе можеш да отидеш од позади(делот од пошта што гледа накај аеродром, ќе видиш капија) да си ја земеш.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
Ако до среда не се смени статус и не постигнеш резултат со јавување(ако веќе си решил) , пиши ми една приватна порака со тракинг бројот и твои податоци ако сакаш да ти проверам до кај е работа.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Toчно е, слики не можат да отвараат, лол.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
Остај тешки цепаници се , бар да враќаа на мејлови со документи во погрешен формат. Вака ќе си седиш, ќе си чекаш. А може на крај и да ти ја вратат пратката ако си премногу стрплив. Од шалтер после 10 работни дена ги враќаат назад, за од царина не сум сигурен, баш ќе се информирам.Или да не има некој инфо за ова?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Сега ме замисливте, секогаш сум праќал скриншоти во .jpg или .png формат, ама секогаш било придружено и со извод од банка во .pdf формат.

Од царина ми држеа пакет додека стигнат две писма, двапати по 12 дена, значи 24 (додека допатуваа писмата, со второто бараа дополнителни податоци) + неколку дена додека одев до кај нив натаму-наваму... Сигурно месец ми го држеа.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ми имаат вратено 2 пакета, легенди се. А пази, нити ми се јави некој ни ништо, директно ми го вратија пакетот заради погрешни документи, па како да ти дадам точни документи, кога НЕ ЗНАМ За кој пакет се работи, се јавував 20 пати за да дознаам за што сакаат да им пратам документи, али никој не крева.

Имам 200 пратки - пратка од USA, како да знам која е кога имам 10 у 3 месеци?

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Ако си им пратил скриншоти од трансакциите во јпг формат, неможат да ги отворат. Треба да им се прати пдф, имаш онлајн конвертери што може да ти ја завршат таа работа. Пример jpg2pdf.com

Нема врска ова, освен ако е нешто ептен ново јас секогаш сум им испраќал ScreenShot во jpg формат. Проблемот е што не се баш ажурни и некогаш може да потрае царинењето еднаш дури платив и голема лежарина зошто пакетот беше повеќе еден месец кај нив, но ме фати инает и ја истерав до крај постапката. После милион обиди на телефонски број добив таму некој кој што беше како да паднал од свемир, но успеа да ги најде сите мејлови што беа испратени.

Ми имаат вратено 2 пакета, легенди се. А пази, нити ми се јави некој ни ништо, директно ми го вратија пакетот заради погрешни документи, па како да ти дадам точни документи, кога НЕ ЗНАМ За кој пакет се работи, се јавував 20 пати за да дознаам за што сакаат да им пратам документи, али никој не крева.

Имам 200 пратки - пратка од USA, како да знам која е кога имам 10 у 3 месеци?

Обично испраќаат документ дома со информации за пратката и Tracking Number. Најдобро е штом видиш "Send item to customs" одма праќај мејл со ScreenShot и Tracking Number-от како Subject.

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.819
youtu.be
Најдобро е штом видиш "Send item to customs" одма праќај мејл со ScreenShot и Tracking Number-от како Subject.
Не би рекол дека ова е добра идеја.
Имав ваква ситуација каде што нарачка во вредност од 54$ имаше ваков статус "Send item to customs", се мислев дали да им пратам скриншот од PP и банка, и само што почнав да вадам скриншоти (ај нели побрзо ќе ми ја препратат во локална пошта) отидов на поштенскиот сајт за да го проверам тракинг брочето (да не го утнам:) ), и гледам нов статус дека се вратила од царина во пошта (затоа не им пратив меил).
Истиот ден во попладневните часови си добив нов статус дека е препратена во локална пошта!
За воља на вистината не платив ни банка за истата пратка, едноставно не беше чепната, затоа и како што реков погоре незнам дали е паметно „одма“ да им се праќа скриншот на нивниот меил. Можеби е подобро да се почека барем еден ден.

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Нема да процесуират без да им кажеш број на царинска пријава, говеда.

И ова е некој новитет јас секогаш само со Tracking Number и Screenshot сум царинел.

Не би рекол дека ова е добра идеја.
Имав ваква ситуација каде што нарачка во вредност од 54$ имаше ваков статус "Send item to customs", се мислев дали да им пратам скриншот од PP и банка, и само што почнав да вадам скриншоти (ај нели побрзо ќе ми ја препратат во локална пошта) отидов на поштенскиот сајт за да го проверам тракинг брочето (да не го утнам:) ), и гледам нов статус дека се вратила од царина во пошта (затоа не им пратив меил).
Истиот ден во попладневните часови си добив нов статус дека е препратена во локална пошта!
За воља на вистината не платив ни банка за истата пратка, едноставно не беше чепната, затоа и како што реков погоре незнам дали е паметно „одма“ да им се праќа скриншот на нивниот меил. Можеби е подобро да се почека барем еден ден.

Да и тоа знае да се случи, или да ја отворат и да ја затворат пратката и да ја вратат одма и без разлика на вредноста да ти земат стотче за отварање. Меѓутоа ако не ја вратат за ден-два подобро да се прати мејл да не се чека да ја вратат на продавачот.

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.819
youtu.be
Така и мислев, да не се трча одма уште првиот ден да им се праќа скриншот од плаќањето затоа што може „чуда да се десат“ :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Обично испраќаат документ дома со информации за пратката и Tracking Number. Најдобро е штом видиш "Send item to customs" одма праќај мејл со ScreenShot и Tracking Number-от како Subject.

Не е точно, нема тракинг број, има нивни интерен, што неретко не е поставен на сајтот за следење на македонска пошта.

Filip.Josifoski

read-only
4 септември 2012
13
3
New York, New York
Помина пратката :) Инаку се јавив и да го добив одговорот дека мора да е во .pdf иако живееме во 21 век каде што jpg форматот може да го отвориш и на фрижидерот.

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.819
youtu.be
Од jpg не им е подесено да можат да штампат, затоа барат да е во pdf (среден драјвер) бидејќи истиот го штампат и го прикачуваат заедно со сите документи за данок и евентуално царина.

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Не е точно, нема тракинг број, има нивни интерен, што неретко не е поставен на сајтот за следење на македонска пошта.

Сакаш да кажеш дека пратка испратена без Tracking број ти заврши на царина и ја вратија на продавачот?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Сакаш да кажеш дека пратка испратена без Tracking број ти заврши на царина и ја вратија на продавачот?

Не сакам да кажам дека ако пратката не е со R тракинг број, они си додаваат нивни кој го вметнуваат на известувањето за царинење, во зависност од тоа дали ги мрзи, некогаш пратката влага во систем за следење и можеш нивниот тракинг број да видиш со кој тракинг број на твоја пратка е поврзан, но некогаш таа пратка ја нема воошто и нема начин како да дознаеш за која пратка се работи.

Последна промена:

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Не сакам да кажам дека ако пратката не е со R тракинг број, они си додаваат нивни кој го вметнуваат на известувањето за царинење, во зависност од тоа дали ги мрзи, некогаш пратката влага во систем за следење и можеш нивниот тракинг број да видиш со кој тракинг број на твоја пратка е поврзан, но некогаш таа пратка ја нема воошто и нема начин како да дознаеш за која пратка се работи.

Сум немал слично искуство на поголема пратка која може да заврши во царина да и фали R или било кој карактер, па нашиве да импровизираат.
Но не ме чуди, Македонија и се е можно.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Сум немал слично искуство на поголема пратка која може да заврши во царина да и фали R или било кој карактер, па нашиве да импровизираат.
Но не ме чуди, Македонија и се е можно.
не ќе да го разбра изгледа :) .. значи не да си импровизираат, туку да доделат тракинг број кога ќе стигне во Македонија, за пратки кои немаат тракинг број, како на пример од кина оние само со бројки (што важат само за дур излезе од кина пратката, а не интернационално), кога ќе влезат кај нас добиваат тракинг број и се појавува во системот и можеш со тој број да ја следиш пратката локално ..

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
не ќе да го разбра изгледа :) .. значи не да си импровизираат, туку да доделат тракинг број кога ќе стигне во Македонија, за пратки кои немаат тракинг број, како на пример од кина оние само со бројки (што важат само за дур излезе од кина пратката, а не интернационално), кога ќе влезат кај нас добиваат тракинг број и се појавува во системот и можеш со тој број да ја следиш пратката локално ..

Па тоа ми е чудно. Како пратка која е зрела за на царина ($20+) е испратена со таков Tracking Number кој што значи дека пратката не е препорачана.
Јас во мојот мал милион нарачки од игла до локомотива сум немал ништо слично со ниту една пошта освен тие малите со China Unregistered.
Дури и тие во поново време имаат информација кај нас.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Како пратка која е зрела за на царина ($20+)

Нека ме поправи некој ако грешам ама се царини само роба што е над 45 евра, тоа го пишува и во првиот пост од темава. Сега скоро имаше и некои иницијативи да се зголеми тој праг на стотина евра.

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Нека ме поправи некој ако грешам ама се царини само роба што е над 45 евра, тоа го пишува и во првиот пост од темава. Сега скоро имаше и некои иницијативи да се зголеми тој праг на стотина евра.
Може и реалната вредност на пратката да биде $5, но ако му се види големо на чичкото/тетката што ги сортира може да го прати во царина и тие откако ќе го отворат ако не го вратат одма назад мораш да доставиш доказ за вредноста кој доколку не се достави во рок од 10 дена пратката се враќа на продавачот. Имав една случка пред 2 год. со 2 TV Box-а нарачани од ист продавач со иста вредност пристигнуваат во МК на исти ден едниот го праќаат на царина другиот дома. За среќа само го отворија/затворија, но сепак платив +100че за тоа.
Затоа вредноста што ја спомнав беше груба проценка на пакет кој би можел да заврши во царина, што незначи и дека ќе се царини.

Едит:
Сега го видов првиот пост кој е стара информација. Овие се понови информации:

1. За нарачка на производ/и до 20 евра не се плака ниту ДДВ, ниту царина
2. За нарачка на производ/и од 20 до 45 евра се плаќа ДДВ, не се плака царина.
3. За нарачка на производ/и над 45 евра се плаќа и ДДВ и царина.

Последна промена:

Nikola G

hello world
18 септември 2017
108
93
Штом ова не го доживеамвме со претходната влада со оваа нема па ич.
Тевдовски ние уште кога бевме на факултет го викавме педерче Со Дупло Д. А тој како глупак може и ова од 45 евра да го укине. Па додека не дојде некој друг поарен среќа права е и ова што го имаме.

Инаку царинава мизерија. 3 пратки со 42евра ми царинат и плус данок плаќам.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно