Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
До пред некој ден користев Sony MDR-EX110, всушност поголемиот дел од времето до сега бев со in-ear слушалки, но почна некако да ми сметаат, т.е. да ги "чувствувам" додека ги користам, па решив да се префрлам на over-ear. Разгледував по продавнициве што има во ценовен ранг околу 4К и изборот на крај
падна на Sennheiser HD 200 Pro, најповеќе поради минималистичкиот изглед што го имаат, а и поради добрата цена што ми ја понуди Амски.
Прочитав и во темава дека има членови што ги препорачуваат, па сметам дека не сум направил лош избор.

HD200Pro.jpg

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Тресењето се слуша на гласни ниски фреквенции. Можно ли е да биде до рисиверот (и тој е стар од 2004-та), или проблемот е со драјверот на вуферот?
Не е рисиверот, до бас-звучникот е. Прво најди каде се јавува проблемот, можеби се разлабавило нешто во самата кутија - плочката од засилувачот, некој штраф внатре или слично. Но најверојатно е до ова: оние две плетени флексибилни жички од терминалот на бас-звучникот што одат до мембраната (или до спајдерот) при гласна музика ја допираат мембраната и се јавува тоа треперење/тресење. Извади го бас-звучникот, помести ги жичките подалеку од мембраната, врати го басот внатре, па пробај повторно.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.778
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Изгледа стариот вуфер JBL E250P конечно почна да откажува. Дали некој може од клипчево да потврди до што е проблемов со тресење?

Тресењето се слуша на гласни ниски фреквенции. Можно ли е да биде до рисиверот (и тој е стар од 2004-та), или проблемот е со драјверот на вуферот?

Појачалото ти клипувало доста време и го има пролупано драјверот. Чаре или нов драјвер или менување мембрани и амортизери на стариот.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Не е рисиверот, до бас-звучникот е. Прво најди каде се јавува проблемот, можеби се разлабавило нешто во самата кутија - плочката од засилувачот, некој штраф внатре или слично. Но најверојатно е до ова: оние две плетени флексибилни жички од терминалот на бас-звучникот што одат до мембраната (или до спајдерот) при гласна музика ја допираат мембраната и се јавува тоа треперење/тресење. Извади го бас-звучникот, помести ги жичките подалеку од мембраната, врати го басот внатре, па пробај повторно.
Приметив дека неколку надворешни штрафчиња беа олабавени, така да можно е и внатре нешто да има попуштено. Случајно да не имате некој видео клип или на што треба да се пази при расклопување? Благодарам.
Мислењето е автоматски споено:

Појачалото ти клипувало доста време и го има пролупано драјверот. Чаре или нов драјвер или менување мембрани и амортизери на стариот.
Дали клипувањето доаѓа од пуштање на појачалото на повисок глас? Пошо 99% од времето не сум кренал повеќе од -15dB.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Приметив дека неколку надворешни штрафчиња беа олабавени, така да можно е и внатре нешто да има попуштено. Случајно да не имате некој видео клип или на што треба да се пази при расклопување?
----------------------------------------------------
Дали клипувањето доаѓа од пуштање на појачалото на повисок глас? Пошо 99% од времето не сум кренал повеќе од -15dB.
Немам некое видео, едноставно внимавај да не ти остане некој шраф вишок. :) Внимателно извади го бас-звучникот (внимавај со шрафцгерот да не брцнеш во мембраната!), погледни внатре нешто да не е лабаво, затегни што има, провери ја плочката од засилувачот. На бас-звучникот помести ги нанадвор жичките што одат од терминалот до намотката/мембраната. Потоа добро затегни ги сите шрафови и пробај повторно. Ако пак се добива тоа тресење, тогаш „само“ си претерал со јачината на звукот.
----------------------------
Не е клипување од засилувачот, тоа поинаку звучи.
Можно е да е премногу гласно, тоа -15dB ништо не значи бидејќи сабвуферот си има свој засилувач со свој gain. Тогаш намотката (voice coil) од бас-звучникот удира во металната плочка зад магнетот (pole plate), односно преголемите екскурзии на мембраната/намотката го надминале дозволениот механички Xmax. Тоа предизвикува механички оштетувања на намотката, па веднаш намали ја јачината на звукот.
Само што ми се чини дека не е до тоа, бидејќи тоа поинаку звучи, макар што не можам баш најјасно да чујам на видеото.

Последна промена:

alexandar23

hello world
29 јули 2017
65
28
Здраво дечки,
Постојат некои добри (за парите) bluetooth earbuds до 20-25 евра. Или се што е солидно е над овој буџет?
Може препораки и од али и од локалниве продавници. Фала

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Здраво дечки,
Постојат некои добри (за парите) bluetooth earbuds до 20-25 евра. Или се што е солидно е над овој буџет?

Redmi Airdots ти се солидна опција за тие пари, ги имаш и локално и на Ali, со мала разлика во цена.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.395
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Redmi Airdots ти се солидна опција за тие пари, ги имаш и локално и на Ali, со мала разлика во цена.

+1, одлични се. И за разговор и за музика. Држат полнење долго време, немаат мака со pairing. Знаат да се распарат еднаш на 3-4 месеци ќе им удриш ресет, ама тоа се случува и со скапи.

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
-1 од мене. За по дома се добри, надвор често знаат да засецкаат. На отворен простор посебно се катастрофа.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Здраво дечки,

QCY T5, thank me later.

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
Дечки, кој има искуство со користење Equalizer APO + Peace можеби би знаел што е проблемов?

Инсталирав Equalizer APO, си ги селектирав слушалките во Configurator, инсталирано APO за уредот сè ко шо треба и навидум сè е во ред (Слика 2), ама кога подесувам било кои параметри во Peace (Слика 1) буквално ништо не се менува во звукот. Со движење на слајдерите за фреквенции и слајдерот за Pre Amplifying нема никаква разлика. Дури и со копчето ON/OFF кога палам/гасам не се осеќа никаква разлика. Единствено што функционира е подесувањето Volume доле кај звучничето. Кај Peak Value Meter се гледа дека го регистрира звукот, ама никаква обработка не му прави.

Тоа што пробав е во Configurator да сменам во Install as SFX/MFX наместо тоа шо е Recommended. На овој начин прави некаква разлика Peace-от со подесување, ама предизвикува ужасна дисторзија и крчење така да не може да се користи ни така.
Screenshot 2021-03-18 160215.png Screenshot 2021-03-18 160405.png

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Дечки, кој има искуство со користење Equalizer APO + Peace можеби би знаел што е проблемов?

Инсталирав Equalizer APO, си ги селектирав слушалките во Configurator, инсталирано APO за уредот сè ко шо треба и навидум сè е во ред (Слика 2), ама кога подесувам било кои параметри во Peace (Слика 1) буквално ништо не се менува во звукот. Со движење на слајдерите за фреквенции и слајдерот за Pre Amplifying нема никаква разлика. Дури и со копчето ON/OFF кога палам/гасам не се осеќа никаква разлика. Единствено што функционира е подесувањето Volume доле кај звучничето. Кај Peak Value Meter се гледа дека го регистрира звукот, ама никаква обработка не му прави.

Тоа што пробав е во Configurator да сменам во Install as SFX/MFX наместо тоа шо е Recommended. На овој начин прави некаква разлика Peace-от со подесување, ама предизвикува ужасна дисторзија и крчење така да не може да се користи ни така.
Погледнете го атачментот 98712Погледнете го атачментот 98713
Погрешен аутпут ти е избран доле десно под селект а спикер менито

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
Погрешен аутпут ти е избран доле десно под селект а спикер менито

„Realtek HD Audio 2nd output, Realtek(R) Audio“ се слушалките кои преку појачало идат во преден влез на компјутерот во матична. Тој Output го бирам и на Windows кога се префрлам на слушалки. Другата опција е „Speakers, Realtek(R) Audio“ а тоа се звучниците што се во заден влез. Како и да е, и звучници и слушалки да изберам не прави ништо подесувањето.

MB: GIGABYTE B450M DS3H

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
„Realtek HD Audio 2nd output, Realtek(R) Audio“ се слушалките кои преку појачало идат во преден влез на компјутерот во матична. Тој Output го бирам и на Windows кога се префрлам на слушалки. Другата опција е „Speakers, Realtek(R) Audio“ а тоа се звучниците што се во заден влез. Како и да е, и звучници и слушалки да изберам не прави ништо подесувањето.

MB: GIGABYTE B450M DS3H
Тоа прво ми падна на ум, пошто ми текнува еднаш колку време утепав дур приметам кај мене дека е погрешно :).
Провери евентуално во виндовс аудио девајсес>енхансментс, за интерфејсот што го користиш да не е штиклирано дисејбл ол енхансментс, мислам дека и тоа влијаеше, не користам апо веќе некое време. Друго не ми иде на ум за сега.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Изгледа стариот вуфер JBL E250P конечно почна да откажува. Дали некој може од клипчево да потврди до што е проблемов со тресење?

Проблемот е дијагностициран и решен со... *drum r oll*... селотејп!

Цевката / издувот (некој нека го сподели правилниот македонски термин) на овој модел се наоѓа на долната страна и е насочен надолу. Најпрво брат ми ја извади мембраната да провериме дали нешто може да се забележи внатре, али освен пајак и пајажина друго се беше во ред. Ја вративме мембраната го пуштивме пак и повторно истиот проблем. Случајно додека тресеше, брат ми ја стави раката под вуферот и забележа дека цевката вибрира. Околу периметарот на должина од 3-4 сантиметри има попуштено оригиналниот лепак и може да се протне ноктот од прстот, и тој минимален процеп ствара доста вибрации на ниски фреквенции пришто доаѓа до тоа тропање што се слуша на видеото. Проба да ја држи цевката со раката цврсто додека тресе и оп го снема тропањето. Бидејќи процепот е минимален, 1-2 милиметри, немамве друга идеја освен селотејп од надворешната страна околу периметарот. Залепивме неколку ленти и стискавме палци дека ќе се среди...

Ја изгледавме првата епизода од The Falcon and the Winter Soldier, 10/10! За сите вас што сте Марвел љубители и имате домашно кино или квалитетни звучки, обавезно интрото да го гледате на нив, а не на лаптоп звучки :D

Благодарам на сите што претходно дадоа мислења на претходниот пост. Сега ќе видиме колку време ќе издржи селотејпот, а во меѓувреме ако некој има идеја како би се решил перманентно со лепак и шприц, нека каже.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Се надевам дека не си ставил било каков селотејп, него аудиофилски.

Е каде да најдам аудиофилски селотејп за време на полициски час... во Струга? Хаха.

Duct tape is duct tape, чим НАСА го користат надвор од планетава, супер си е и за ова хаха.

Marko1213

read-only
28 декември 2019
30
38
Дечки здраво,сакам да прашам дали знаете некој сервис или човек кој би се нафатил да поправи гејмерски слушалки.Поточно,некој дел од кабелот е откачен и еден период ми вадеа половичен звук а сега воопшто нема звук.Сум слушнал дека може да се промени кабелот,да се залеми и да функционираат нормално,се распрашав по некои сервиси но добив негативен одговор па доколку некој би се нафатил и се разбира околу овој проблем би можел да ме исконтактира.Станува збор за Turtle Beach слушалки,не сакам да ми пропаднат па доколку има можност да се реанимираат,зошто да не :)

Gappo

hello world
20 јануари 2016
177
242
Тоа прво ми падна на ум, пошто ми текнува еднаш колку време утепав дур приметам кај мене дека е погрешно :).
Провери евентуално во виндовс аудио девајсес>енхансментс, за интерфејсот што го користиш да не е штиклирано дисејбл ол енхансментс, мислам дека и тоа влијаеше, не користам апо веќе некое време. Друго не ми иде на ум за сега.

Фала за предлогот, но го имав и тоа проверено. Во Playback Devices-Properties-Advanced штиклирано си е Enable Audio Enhancements и кај звучници и кај слушалки.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.078
1.378
Предлог за поквалитетен аудио кабел со 3.5мм џекови? Околу метро би ми завршило работа, може од кај нас а може и од ибеј. Исто опција е засебно кабел и конектори, можам да го средам сам. Само не знам што бренд да изберам :)

Bakii

read-only
17 декември 2015
30
18
Предлог за поквалитетен аудио кабел со 3.5мм џекови? Околу метро би ми завршило работа, може од кај нас а може и од ибеј. Исто опција е засебно кабел и конектори, можам да го средам сам. Само не знам што бренд да изберам :)
Незнам за која намена ти е, но најдобро да си залемиш сам се засебно. Појди во Логинг и земи си Neutrik 3.5mm конектори и 2 метри кабел и мислам дека никогаш нема да го расипeш, Јас си имам направено кабел со оваа банана, но можеш и со оваа.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Незнам за која намена ти е, но најдобро да си залемиш сам се засебно. Појди во Логинг и земи си Neutrik 3.5mm конектори и 2 метри кабел и мислам дека никогаш нема да го расипeш, Јас си имам направено кабел со оваа банана, но можеш и со оваа.

Зашто сам да си го леми, кога во Логинг беспари ќе му го залемат. :p Исто и во Vision.

Salermo

hello world
13 септември 2017
61
21
Da ne otvaram nova tema,

Mi crkna onboard zvucnata karta na PC i sega se dvoumam pomegu eksterna zvucna Focusrite, Steinberg, Presonus, Audient (polovna ili nova) ili nekoj DAC od ali express ili poloven od tuka
Budzet 100 - 120 pa i 150eur

Sto e podobro za slusanje muzika dac ili Audio interface, ne se zanimavam so pravenje i komponiranje na muzika, isklucivo za slusanje mi e potrebno, taka da site vlezovi za mikrofoni i gitari mi se visok, ne mi trebaat

Dali Externata zvucna ima podobar zvuk (pojacaloto mi e so balansirani vlezovi kade externite zvucni gi imaat a dac e so rca konectori osven poskapite)

Preporaki od poupatenite

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Da ne otvaram nova tema,

Mi crkna onboard zvucnata karta na PC i sega se dvoumam pomegu eksterna zvucna Focusrite, Steinberg, Presonus, Audient (polovna ili nova) ili nekoj DAC od ali express ili poloven od tuka
Budzet 100 - 120 pa i 150eur

Sto e podobro za slusanje muzika dac ili Audio interface, ne se zanimavam so pravenje i komponiranje na muzika, isklucivo za slusanje mi e potrebno, taka da site vlezovi za mikrofoni i gitari mi se visok, ne mi trebaat

Dali Externata zvucna ima podobar zvuk (pojacaloto mi e so balansirani vlezovi kade externite zvucni gi imaat a dac e so rca konectori osven poskapite)

Preporaki od poupatenite

Пиши на кирлица, порабти малку на тоа почитко да ти биде напишан текстот и ќе ти одговорам детално. :)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно