Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

“Центри за податоци“ (AI Data Center) во Македонија

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.550
1.053
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
е ај бре луѓе ако не па да чуваме институционални сервери по мали собички на крај од спрат кај што идат и висат сто каблиња, во стотици згради во Скопјето и Републикава...

полојна работите во IT сектор а сеуште гледате бенефит од OnPrem инфраструктура.... па чоече банки отидоа на Клауд ние државна инфраструктура и сервиси ќе ја поврзуваме преку стотици IP адреси...

Тие во Пехчево ајде јасно ми е од компири живеат, ама вие бре овде луѓе чија теорија и знаење застапувате???

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.200
16.342
Не беше министер, премиер беше :)
Па премиерот што е?
beating-baseball-bat.gif

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.108
3.584
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
е ај бре луѓе ако не па да чуваме институционални сервери по мали собички на крај од спрат кај што идат и висат сто каблиња, во стотици згради во Скопјето и Републикава...
полојна работите во IT сектор а сеуште гледате бенефит од OnPrem инфраструктура.... па чоече банки отидоа на Клауд ние државна инфраструктура и сервиси ќе ја поврзуваме преку стотици IP адреси...
не знам како ова што го збориш е поврзано со било што до сега.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.607
3.256
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
не знам како ова што го збориш е поврзано со било што до сега.
Баш е на место. Во моето оригинално прашање побарав ако некој е запознаен со темата (зборувам стручно од аспект на технологија па и економски гледано) да даде мислење. Претежно добив одговори кои се наоѓаат (иронично) преку ChatGPT, Claude итн. И тоа повеќе ми личат дека доаѓаат од бесплатните верзии. Дополнително се чувствува огромен отпор кон нови технологии, што е уште една иронија за IT форум. Затоа вчера си ислушав еден podcast кој делумно одговори на некои мои прашања ама ќе треба да преслушам уште неколку.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.108
3.584
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Најавените дата-центри се приватни, и воопшто не се наменети за користење од страна на државните институции.

Така да не знам за кој „national asset“ би збореле. Тој што го оперира data-center-от го контролира надвор од нашава држава и може да го исклучи и уклучи надвор од нашата држава.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.607
3.256
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Најавените дата-центри се приватни, и воопшто не се наменети за користење од страна на државните институции.

Така да не знам за кој „national asset“ би збореле. Тој што го оперира data-center-от го контролира надвор од нашава држава и може да го исклучи и уклучи надвор од нашата држава.
Фер инаф. Мешаме работи изгледа - државните центри за потребите на државата со приватните податочни центри. За државните горе доле сите се согласуваме дека се потребни или не? Што е со приватните? За која намена би биле и дали би имале некаков ќар или поинаку поставено - дали би имале некој зијан како држава.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно