Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Новите Магента пакети?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Одлично! Ја зголемиле на 1ТБ. Доволно да направиш еден update на CoD и нешто да подстримаш.
Сериозно? Терабајт е сосема доволно трафик освен ако не качуваш огромни фајлови на нет или не правиш 4к стрим секојдевно. Плус 8 часа си (или не си) на работа така да и да сакаш не можеш да генерираш поголем трафик. Барем кај мене е таква ситуацијата.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Сериозно? Терабајт е сосема доволно трафик освен ако не качуваш огромни фајлови на нет или не правиш 4к стрим секојдевно. Плус 8 часа си (или не си) на работа така да и да сакаш не можеш да генерираш поголем трафик. Барем кај мене е таква ситуацијата.

Реално, кнап е веќе еден тера. Последниот апдејт за иос беше 14.4 гига. Јас до пред 6 месеци ретко стогав до еден тера, сега веќе редовно сум над тера, така да а1… тиња ко и секад.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.763
10.096
Реално, кнап е веќе еден тера. Последниот апдејт за иос беше 14.4 гига. Јас до пред 6 месеци ретко стогав до еден тера, сега веќе редовно сум над тера, така да а1… тиња ко и секад.
Zatoa ke si otides na Android, tamu nemas updates nemas problem

Stru4nak

hello world
16 април 2007
412
172
Stru4nak's setup  
Processor & Cooler
INTEL Core i7 7700K
Motherboard
Asus Strix Z270F
Storage
Crucial M4 128GB
PSU
CM 620W
RAM
DDR4 3200MHz G.Skill TridentZ 16GB
Video card
R9 290 Tri-X 4GB
Case
Cooler Master Enforcer
Monitor
Asus LED 24"
OS
Windows 10 Enterprice 64bit
1TB тешко да истерам за месец updati za igri 2tv nonstop youtube barem min 2TB
44cad8e5c5c7faca9d7550df86f54e07.jpg

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Јас имам на Магента 1 Л од старите домашен пакет 7520ГБ месечно за користење, и секој месец сум блиску до 2ТБ - без торенти, без такви работи. Само работа од дома ми јаде 75% од тоа, така да 1ТБ беше една од причините за која што не се префрлив на А1.

Во друга тема, Speak Out веќе е тргната од сите пакети освен W пакет за млади - малце заебанција али тоа е тоа.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.283
1.315
Јас имам на Магента 1 Л од старите домашен пакет 7520ГБ месечно за користење, и секој месец сум блиску до 2ТБ - без торенти, без такви работи. Само работа од дома ми јаде 75% од тоа, така да 1ТБ беше една од причините за која што не се префрлив на А1.

Во друга тема, Speak Out веќе е тргната од сите пакети освен W пакет за млади - малце заебанција али тоа е тоа.
IMG_4950.jpeg
Тука стои дека е.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
1TB е сериозна количина ама во денешно време за еден фамилијарен пакет е малку.

4ТВ уреди од кои на 2 по пола ден врти youtube, на трет се стрима netflix или max, компјутер стално вклучен со торенти и сл.
Порано беше што и да се прави по дома ТВ е вклучен да ти прави друштво. Сега youtube врти нон стоп и кога зе гледа и кога не се гледа. Така е со мали деца.

Секој месец сум над 2-3 ТВ со 1gbps брзина. Барем кај мене е таква ситуацијата.

Телеком даваат 10ТВ фер политика на гигабитниот пакет.

Stru4nak

hello world
16 април 2007
412
172
Stru4nak's setup  
Processor & Cooler
INTEL Core i7 7700K
Motherboard
Asus Strix Z270F
Storage
Crucial M4 128GB
PSU
CM 620W
RAM
DDR4 3200MHz G.Skill TridentZ 16GB
Video card
R9 290 Tri-X 4GB
Case
Cooler Master Enforcer
Monitor
Asus LED 24"
OS
Windows 10 Enterprice 64bit
1TB е сериозна количина ама во денешно време за еден фамилијарен пакет е малку.

4ТВ уреди од кои на 2 по пола ден врти youtube, на трет се стрима netflix или max, компјутер стално вклучен со торенти и сл.
Порано беше што и да се прави по дома ТВ е вклучен да ти прави друштво. Сега youtube врти нон стоп и кога зе гледа и кога не се гледа. Така е со мали деца.

Секој месец сум над 2-3 ТВ со 1gbps брзина. Барем кај мене е таква ситуацијата.

Телеком даваат 10ТВ фер политика на гигабитниот пакет.
Sto se slucuva ako gi potrosam ovie 6TB??

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Sto se slucuva ako gi potrosam ovie 6TB??

Телеком ти го стопира интернетот и ти нуди да си купиш дополнителен пакет ако сакаш да продолжиш. Додека А1 ти ја намалува брзината на 2Mbps мислам.

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Телеком MK – дали има логика бизнис тарифите да се полоши од домашните? + никаков follow-up

Сакам да споделам едно искуство и да видам дали само јас нешто не разбирам, или навистина ова нема никаква логика.

Пред неколку месеци, како бизнис корисник, потпишав нов договор со Telekom по една тарифа што и тогаш не ми беше баш најлогична, ама ајде, тамам завршив работа.

Сега излегуваат новите Magenta 1 пакети, и кога ги споредив цените останав буквално збунет.

Домашен пакет – Magenta 1 Extra

• 1 Gbps интернет
  • телевизија
  • 1599 денари со ДДВ
Бизнис пакет – Magenta 1 Premium

• 1 Gbps интернет
  • без телевизија
  • 1799 денари без ДДВ
  • со 18% ДДВ = 2122.82 денари
Значи:

• домашен: 1599 ден. + ТВ
  • бизнис: 2123 ден. без ТВ
Разлика: 523.82 денари повеќе месечно, а добиваш помалку.

Ова за мене искрено нема никаква логика.

Обично бизнис корисници добиваат подобри услови, или барем исти, не далеки полоши од приватни корисници.

Дополнително, само си пишеме по мејлови со бизнис супорт, без никаков одговор само да ќе ви одговориме итн.. и така со недели.

Конечно ми се јавија минатиот четврток после месец време, тамам пред празници. Локалниот одговорен, ми кажа дека е на пат и дека ќе ми се јави колешка.

Ми се јави колешка од Скопје, супер фина и коректна, ама за сосема друг случај – преглед на фактури кој патем уште не е решен со месеци и за кој исто ми било кажано „ќе ви се јавиме“ повеќе пати.

За тарифите ми беше кажано нешто во стилот „ќе се слушнеме следната недела“.

Еве денес веќе е следната недела, и повторно – никој не се јавува, никој не пишува, никаков follow-up.

Искрено, за бизнис корисник ова ми е недозволиво.

Не е само прашање на цената, туку и на односот.

Потпишуваш договор пред неколку месеци по полоша тарифа, после излегува далеку подобра понуда за домашни корисници, а како бизнис корисник плаќаш повеќе за помалку – и плус никој не те контактира назад.

Дали некој друг го има истиов проблем?
Дали има некаква логика што ја пропуштам кај овие бизнис пакети?

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Телеком MK – дали има логика бизнис тарифите да се полоши од домашните? + никаков follow-up

Сакам да споделам едно искуство и да видам дали само јас нешто не разбирам, или навистина ова нема никаква логика.

Пред неколку месеци, како бизнис корисник, потпишав нов договор со Telekom по една тарифа што и тогаш не ми беше баш најлогична, ама ајде, тамам завршив работа.

Сега излегуваат новите Magenta 1 пакети, и кога ги споредив цените останав буквално збунет.

Домашен пакет – Magenta 1 Extra

• 1 Gbps интернет
  • телевизија
  • 1599 денари со ДДВ
Бизнис пакет – Magenta 1 Premium

• 1 Gbps интернет
  • без телевизија
  • 1799 денари без ДДВ
  • со 18% ДДВ = 2122.82 денари
Значи:

• домашен: 1599 ден. + ТВ
  • бизнис: 2123 ден. без ТВ
Разлика: 523.82 денари повеќе месечно, а добиваш помалку.

Ова за мене искрено нема никаква логика.

Обично бизнис корисници добиваат подобри услови, или барем исти, не далеки полоши од приватни корисници.

Дополнително, само си пишеме по мејлови со бизнис супорт, без никаков одговор само да ќе ви одговориме итн.. и така со недели.

Конечно ми се јавија минатиот четврток после месец време, тамам пред празници. Локалниот одговорен, ми кажа дека е на пат и дека ќе ми се јави колешка.

Ми се јави колешка од Скопје, супер фина и коректна, ама за сосема друг случај – преглед на фактури кој патем уште не е решен со месеци и за кој исто ми било кажано „ќе ви се јавиме“ повеќе пати.

За тарифите ми беше кажано нешто во стилот „ќе се слушнеме следната недела“.

Еве денес веќе е следната недела, и повторно – никој не се јавува, никој не пишува, никаков follow-up.

Искрено, за бизнис корисник ова ми е недозволиво.

Не е само прашање на цената, туку и на односот.

Потпишуваш договор пред неколку месеци по полоша тарифа, после излегува далеку подобра понуда за домашни корисници, а како бизнис корисник плаќаш повеќе за помалку – и плус никој не те контактира назад.

Дали некој друг го има истиов проблем?
Дали има некаква логика што ја пропуштам кај овие бизнис пакети?
Секогаш цените за бизнис корисници биле повисоки, не само Телеком. Моментот со follow up е непрофесионален.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Да,споделам информација за оние што користат Магента од овие новиве пакети Анлимитед што ги фураат а се на бакар, од септември Телеком ке почне постепено да ги менува рутерите со 5Г рутери и со,тоа ке ги испегла разликите во брзината што се моментално активни. Значи немаат намера да пуштаат оптика во приградските населби, туку ке го решаат со 5г рутери. Ова ми беше кажано од агент во Телеком.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
tlkm.png

Со најдобра намера пишувам. Speak Out и Сподели Интернет сеуште ги користам безмалку откако постојат. Ми требаат за работа. За багателна сума, за повеќе од еден број во Магента. Ми паѓа криво (затоа и го пишувам ова) што за една "100-ка" велиш дека е заебанција т.е. чувствувам дека ти прави проблем ? :confused:

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.283
1.315
Да,споделам информација за оние што користат Магента од овие новиве пакети Анлимитед што ги фураат а се на бакар, од септември Телеком ке почне постепено да ги менува рутерите со 5Г рутери и со,тоа ке ги испегла разликите во брзината што се моментално активни. Значи немаат намера да пуштаат оптика во приградските населби, туку ке го решаат со 5г рутери. Ова ми беше кажано од агент во Телеком.
Па да снема буџет за ширење на оптиката од плаќање инфуенсерки да им реклмираат 20 гига роаминг. :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно