Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Т-Home оптика

15 септември 2012
1.159
1.300
Не ја плаќаш телефонската линија туку интернет пакетот а со интернет пакетот ти следува автоматски телефонска линија твое е дали ќе ја користиш или не
Ај, добро, ти си најпаметниот.
Не читаш што ти пишува, туку што ти кажале од телеком да одговориш. Па и цитираш што ти одговара...
Колку те плаќаат од телекомите за да се бламираш?

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Значи не е можна конфигурација сам да правиш на technocolor рутеров? Сакам да исклучам wifi зошто веќе имам преку мојот рутер поврзан со него, но ми бара преку апликацијата да идам аааа

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Значи не е можна конфигурација сам да правиш на technocolor рутеров? Сакам да исклучам wifi зошто веќе имам преку мојот рутер поврзан со него, но ми бара преку апликацијата да идам аааа
Имаш од тие новите со РДК софтвер. Се преку апп мораш. Ако сакаш твој бриџ мислам нема ама има PPPoE Pass-through. Исто е ама и не е ама врши работа. Имаш телевизија?
Мислењето е автоматски споено:

Ресение за IPTV

Општо правило за MikroTik + Телеком (Bridge Mode)​

Проблемот кај новите модеми е што тие во Bridge Mode не го даваат VLAN-от за ТВ директно, туку го претвораат во локален сообраќај. Еве како се решава тоа:

1. Земи IP адреса за ТВ (DHCP Client)​

Наместо да креирате VLAN 1499 или 413 или 839 како и да се , пуштете DHCP Client директно на WAN портата (ether1).

• Зошто? Модемот на Телеком ќе му додели на вашиотрутер адреса (обично 192.168.1.x). Оваа адреса е „вратата“ низ која влегува ТВ сигналот.

2. Постави IGMP Proxy​

Ова е „скриптата“ што го префрла видеото од модемот до боксот.

• Upstream: ether1 (WAN портата).
  • Downstream: Вашиот bridge (локална мрежа).
  • Клучен трик: Во подесувањето на Upstream, во делот Alternative Subnets задолжително внесете 0.0.0.0/0. Со ова му кажувате на рутерот да прифаќа сигнал од кој било сервер на Телеком.

3. Firewall "The Golden Rules"​

Мора да се отворат три порти за сигналот да не застане. Внесете ги во /ip firewall filter на самиот врв (позиција 0, 1, 2):

1. chain=input protocol=igmp action=accept (за боксот да може да „бара“ канали).
  2. chain=input protocol=udp action=accept (за рутерот да го прими видеото).
  3. chain=forward protocol=udp action=accept (за рутерот да го препрати видеото до боксот).

4. Реши го замрзнувањето (FastTrack Bypass)​

Ако сликата замрзнува по 30 секунди, тоа е поради FastTrack. Наместо да го гасите за цел рутер (и да изгубите брзина), направете го ова:

• Најдете го правилото за FastTrack во Firewall.
  • Точно над него додадете ново правило: chain=forward action=accept out-interface=etherX (каде X е портата каде што е вклучен MaxTV боксот).
  • Резултат: Нетот на другите порти ќе биде топ, а на ТВ портата сликата нема да мрдне.
    Ова е микторик ама ако имате турер со кој дава да го сетирас не цигла некоај ке работи секаде :)

Ова вреди да се проба ако има некој. Се мислев не може бриџ ама изгледа и може само со бриџ проблем е телевизијата.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Имаш од тие новите со РДК софтвер. Се преку апп мораш. Ако сакаш твој бриџ мислам нема ама има PPPoE Pass-through. Исто е ама и не е ама врши работа. Имаш телевизија?

Ова вреди да се проба ако има некој. Се мислев не може бриџ ама изгледа и може само со бриџ проблем е телевизијата.
Имам TV иако не сакав, но тоа е, со магента морало денеска потпишав договор, се уште чекам да ми се појави XL брзина на нет пак сум на 200/100, кога ќе ми се појави ќе пробам и она гејминг бустер и да исклучам wifi од техниколор да немам дуплирано, моментално имам техниколорот поврзан со мојот Mercusys рутер преку LAN 1, делува како да работи све, PC со wifi на Mercusys си работи, magentaTV box со wifi на Mercusys работи, ваѓда не мора да чепкам ништо... ? освен тоа да исклучам wifi од техниколор кога ќе ми се појави во апликација (се уште не ми е појавено во фиксни услуги па не можам да променам ништо во рутерот хахах), кога ќе стигне XL исто ќе пробам она gaming booster да имам 300/300 и да видам дали стварно ќе намали пинг, за сега телекабел конекцијата ми има боље пинг од телекомов на 200/100, таа е 300/300, за 7-8 ms подобра

klima fan

lurker
14 јуни 2021
608
341
Ај, добро, ти си најпаметниот.
Не читаш што ти пишува, туку што ти кажале од телеком да одговориш. Па и цитираш што ти одговара...
Колку те плаќаат од телекомите за да се бламираш?

Ако сакате само интернет тогаш Телекабел

Значи сите знаеме дека кај банките и телекомите нема ништо џабе. Човекот си бара попуст и не сака телефон. Со оптиката веќе нема техничка потреба за телефонска линија. И жити боите, личи како сајт од 1995г. :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Зависи до рутерот. Јас на Xiaomi BE6500 само плаг ен плеј.
Баш со плаг ен плеј гарант имаш дупли нат, ама изгледа не ти ни смета, така да терај. Не е некоја голема грешка инпроблем дабл НАТ освен во ретки случаи.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Активирав ова gaming booster на XL пред едно 20мин, пишута дека е активно на преглед, ама брзина ми е се уште 300/150, треба да е 300/300 со ова активно така?

после 25 минути се активирало:
1768994536016.png
ова стварно прави разлика вака на увид, на LoL имав 36 ms пред да активирам gaming booster, сега:
1768994715343.png

Последна промена:

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Јас немам активирано gaming booster исто имам 26ms на LoL мислам дека нема разлика хах
Додуше ми текна брзина ми беше 200/100 пред, XL не ми беше активно, така да повеќе е до брзина изгледа, но со L брзини толку имав 30 и нешто, додуше смешно е само 300 да добиваш овие денови во XL пакет, гледам Telekom Hungary имаат планови за до 4000 Mbps, а 1 Gbps пакет им е поевтин него ова што плаќам за XL 300...

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Активирав ова gaming booster на XL пред едно 20мин, пишута дека е активно на преглед, ама брзина ми е се уште 300/150, треба да е 300/300 со ова активно така?

после 25 минути се активирало:
Погледнете го атачментот 157895
ова стварно прави разлика вака на увид, на LoL имав 36 ms пред да активирам gaming booster, сега:
Погледнете го атачментот 157896
На посебно рутирање одиш кога си со гејминг бустер, секогаш имаш статична ИП адреса која започнува со 79.125.ххх.ххх каде што само ххх.ххх ќе се сменат ако извршиш рестарт на рутерот.
Се дотогаш ќе ти остане првичната ИП адреса.

А кога не си со гејминг бустер, тогаш си на обнова на ИП адреса еднаш на 24 часа и некогаш ќе биде 77.ххх.ххх.ххх, а некогаш 46.ххх.ххх.ххх

Најчесто за нијанса поспоро отворање страни се приметуваше кога бев на 46ка рејнџ.

Со 77ца и сега со 79ка на гејминг бустер нема такво нешто.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
На посебно рутирање одиш кога си со гејминг бустер, секогаш имаш статична ИП адреса која започнува со 79.125.ххх.ххх каде што само ххх.ххх ќе се сменат ако извршиш рестарт на рутерот.
Се дотогаш ќе ти остане првичната ИП адреса.

А кога не си со гејминг бустер, тогаш си на обнова на ИП адреса еднаш на 24 часа и некогаш ќе биде 77.ххх.ххх.ххх, а некогаш 46.ххх.ххх.ххх

Најчесто за нијанса поспоро отворање страни се приметуваше кога бев на 46ка рејнџ.

Со 77ца и сега со 79ка на гејминг бустер нема такво нешто.
Ако си на XL пакет буквално нема причина да не го уклучиш, добиваш +150 Mbps upload брзини, не знам зошто им се вака пакетиве, 200/100, 300/150... како што знам со оптика не кошта фактично исто за операторот ако пуштат +150 на линииве? Ретко кој ќе ги користи како и да е, но ако ставаш видеа на јутуб некад или сидинг торенти итн се познава

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Епа треба.
Еве јас сум со Л пакет, 200/100 основна брзина, со доплата од 300 денари го имам гејминг бустер.

Во суштина исто плаќаме, ти плаќаш ХЛ пакет и го добиваш беспари гејминг бустерот, твојата претплата е повисока за 300 денари од Л, и јас со гејминг бустер исто плаќам.

Ти само имаш повеќе канали.

Јас иако имав промо 1/1 гбпс пакет активирано, баш заради наведените причини со ИП адресите, го деактивирав и си активирав гејминг бустер и за секојдневно функционирање стварно 300/300 на посебно рутирање со статична ИП адреса си ја брка беспрекорно работата, дури и подобро во однос на промото 1/1 гбпс со обнова на сесија на секои 24 часа, па ќе те префрли од 77 на 46ка рејнџ, па наново да научат рутерите по која траса да работат итн.

Во суштина 300/300 реално ја врши потребата за просечно домашно семејство, 1 компјутер или лаптоп, 2-3 телефони по дома за гледање рилсови на инстаграм, не ти треба повеќе.

Ако имаш потреба заради работа или било што, тогаш барај бизнис понуди, плус така и како бизнис корисник имаш приоритет во однос на приватен корисник.

Штознам, мене 300/300 со статична ИП адреса на посебно рутирање навистина немам никакви замерки, оптикава спие на Телеком, препороден сум.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
Епа треба.
Еве јас сум со Л пакет, 200/100 основна брзина, со доплата од 300 денари го имам гејминг бустер.

Во суштина исто плаќаме, ти плаќаш ХЛ пакет и го добиваш беспари гејминг бустерот, твојата претплата е повисока за 300 денари од Л, и јас со гејминг бустер исто плаќам.

Јас иако имав промо 1/1 гбпс пакет активирано, баш заради наведените причини со ИП адресите, го деактивирав и си активирав гејминг бустер и за секојдневно функционирање стварно 300/300 на посебно рутирање со статична ИП адреса си ја брка беспрекорно работата, дури и подобро во однос на промото 1/1 гбпс со обнова на сесија на секои 24 часа, па ќе те префрли од 77 на 46ка рејнџ, па наново да научат рутерите по која траса да работат итн.

Во суштина 300/300 реално ја врши потребата за просечно домашно семејство, 1 компјутер или лаптоп, 2-3 телефони по дома за гледање рилсови на инстаграм, не ти треба повеќе.

Ако имаш потреба заради работа или било што, тогаш барај бизнис понуди, плус така и како бизнис корисник имаш приоритет во однос на приватен корисник.

Штознам, мене 300/300 со статична ИП адреса на посебно рутирање навистина немам никакви замерки, оптикава спие на Телеком, препороден сум.
300/300 е повеќе од доволно и за просечни и за повеќе од просечни корисници.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Епа треба.

Да, заради тоа и отидов со XL пакет чим ќе користам gaming booster ова, иако не гледам телевизија... и ова магента TV box им е со pentium 3, треба 30 секунди да се покаже ТВ водич откако ќе го стиснеш, но ако гледаш секако ти вреди овој пакет над L со gaming (и + имаш 10 TB fair use policy наместо 6 TB)
Генерално да, но зошто не поише кога се може, гледам по држави како Унгарија Романија итн што се познати по добар интернет, колку што ние плаќаме за 300/300 они плаќаат за често до 2000/2000 и натаму, инфраструктурата со оптика иста ваѓда таа е, на месец трошам 2 TB од сидинг торенти исто, барем не сум во ризик на "fair use policy" како што имаше на времето по 1-2 TB и на големите пакети

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Хехеее тоа у Телеком нема, види А1. 1ТБ од најмал до најголем пакет.
Во телекабел воошто нема... на ни еден од пакетите, но да 10 TB ти е фактички без, не ми се верува дека се уште постои со 1 TB, А1 се ѓубре

DrMTR

senior
27 март 2014
7.923
8.415
Другаш 300/300 е повеќе од доволна и за поголема фирма, не за просечно домаќинство. Знаеш дека голем дел од државниве институции уште се на MaxADSL од телеком со 12/1 брзина?
И тоа како. Што нема да работи на 300/300? Апсоултно се, и стримање на 10 телевизори, 15-тина мобилни да гледаат рилови, и уште 50-тина да штракаат рандом страни на интернет.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
126
157
стварно 300/300 на посебно рутирање со статична ИП адреса си ја брка беспрекорно работата

мене 300/300 со статична ИП адреса
IP адресата не е статична, само не се менува толку редовно и често како ако на пример немаш активирано гејминг бустер.

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Другаш 300/300 е повеќе од доволна и за поголема фирма, не за просечно домаќинство. Знаеш дека голем дел од државниве институции уште се на MaxADSL од телеком со 12/1 брзина?
Знам, во прошлата фирма кај што работев до скоро, имавме на некои места адсл со 2/0.2 брзина, тоа беше ќумур, ниту може да се работи, ниту ремоте.

IP адресата не е статична, само не се менува толку редовно и често како ако на пример немаш активирано гејминг бустер.
Па да, ама се додека физички не го рестартираш дома рутерот, таа ИП ќе биде за тебе.
Сакав да кажам ја немаш обновата на сесијата на секои 24 часа па да те ротира по ИП адреси.

Овде и да го рестартираш рутерот, пак остануваш на 79.125 рејнџ

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Знаеш дека голем дел од државниве институции уште се на MaxADSL од телеком со 12/1 брзина?
А ти од каде го знаеш тоа бе пријателе? Малце заборави ти дека пред факинг 6 години дојде короната и наеднаш све отиде онлајн и ОГРОМЕН број на ДРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ ги апгрејднаа своите пакети.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Ве молам во телеком апликацијата поднесете поплака за upload брзината, ова е срамота. Корисничка поддршка -> Е-поддршка -> Поднесување поплаки

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно