Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Дали некој некаде најде информации кои типови на сообраќајни прекршоци ќе бидат евидентирани со овој систем?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Дали некој некаде најде информации кои типови на сообраќајни прекршоци ќе бидат евидентирани со овој систем?
Возење повеќе од дозволената брзина, поминување на црвено на семафор, измината сообраќајна дозвола и непрописно паркирани возила.

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Возење повеќе од дозволената брзина, поминување на црвено на семафор, измината сообраќајна дозвола и непрописно паркирани возила.

1. Возење повеќе од дозволената брзина - сосема јасно како ќе функционира и по пораките низ интернет гледам дека нема да има никаква толеранција, односно и за 2km/h ги евидентира.
2. Поминување на црвено на семафор - последен пат кога ги гледав спецификациите на камерите е тоа дека ќе го препознаваат семафорот по светлосните знаци, а не се системскии поврзани со него. Тоа дали значи дека ако семафорот не работи, нема евиденции за првенство на минување? Дали и жолто е во игра за контрола?
3. Измината сообраќајна дозвола - ова значи дека секоја кола ќе ја евидентираат и проверуваат?
4. Непрописно паркирани возила - баш ме интересира кој ли му е алгоритмот за непрописно паркирани возила

Дали оние старите камире што веќе си ги имаше по раскрсниците и улиците ќе бидат дел од Safe City ?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
1. Возење повеќе од дозволената брзина - сосема јасно како ќе функционира и по пораките низ интернет гледам дека нема да има никаква толеранција, односно и за 2km/h ги евидентира.
2. Поминување на црвено на семафор - последен пат кога ги гледав спецификациите на камерите е тоа дека ќе го препознаваат семафорот по светлосните знаци, а не се системскии поврзани со него. Тоа дали значи дека ако семафорот не работи, нема евиденции за првенство на минување? Дали и жолто е во игра за контрола?
3. Измината сообраќајна дозвола - ова значи дека секоја кола ќе ја евидентираат и проверуваат?
4. Непрописно паркирани возила - баш ме интересира кој ли му е алгоритмот за непрописно паркирани возила

Дали оние старите камире што веќе си ги имаше по раскрсниците и улиците ќе бидат дел од Safe City ?
Не работам во мвр па да го знам сево ова, само пренесувам инфо од тоа што го видов на yt.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.526
3.130
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Мислењето е автоматски споено:

Ќе ми треба да се навикнам да возам 50 на саат, ама тоа е. Искрено 60 веќе знам кога возам и ми е "нормално" ама 50 имам проблем да ја држам гаста на толку малку :) Ќе се навикнам после првата СМС што ќе ја добијам месецов.

P.S. Зошто за истечена возачка може да најде а не и за истечена регистрација?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346

Ќе ми треба да се навикнам да возам 50 на саат, ама тоа е. Искрено 60 веќе знам кога возам и ми е "нормално" ама 50 имам проблем да ја држам гаста на толку малку :) Ќе се навикнам после првата СМС што ќе ја добијам месецов.

Мислам дека за истечена регистрација т.е сообраќајна дозвола и може да се најде. Како ќе најдат за возачка? Од кај ќе знаат точно кој е зад воланот?

389mk

hello world
16 јануари 2020
281
306

Пишува истечена сообраќајна, значи истечена регистрација.

18 август 2019
1.219
1.193
Некогаш одамна, пред 40-50 години, поради нафтена криза се воведе пар-непар во одредени денови. „Махерите“ почнаа со прелепување на бројот 8 со бел изолир за да биде 3 или додавање со црн изолир за да направат од тројка осмица...
Ќе има ли и сега такви работи или ќе измислат нешто помодерно?

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Мислам дека казната во населено место до 10 км на час повеќе од дозволеното е 20 евра. Ќе видиме деновиве дали регистрираат камерите 55 км на час.
Надвор од населено место до 10 км на час повеќе од дозволеното нема казна. Од 10 до 30 км на час казната е исто 20 евра.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.700
12.555
Skopje
www.wemaxa.com
Мислам дека казната во населено место до 10 км на час повеќе од дозволеното е 20 евра. Ќе видиме деновиве дали регистрираат камерите 55 км на час.
Надвор од населено место до 10 км на час повеќе од дозволеното нема казна. Од 10 до 30 км на час казната е исто 20 евра.

Tие 20Е казни штанцање на големо за брзини помеѓу 50-60км/ч ќе бидат главни за полнење на буџет, пошто и онака е празна каса, тоа и ддв зголемување на 20% за некој месец ќе бидат битен фактор. Во просек секој возач ќе плаќа по 2 вакви казни месечно па макар возел идеално. Ќе има зголемување на сообраќајќи и гужви во догледно време.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Tие 20Е казни штанцање на големо за брзини помеѓу 50-60км/ч ќе бидат главни за полнење на буџет, пошто и онака е празна каса, тоа и ддв зголемување на 20% за некој месец ќе бидат битен фактор. Во просек секој возач ќе плаќа по 2 вакви казни месечно па макар возел идеално. Ќе има зголемување на сообраќајќи и гужви во догледно време.
Ако ги платиш во рок од 8 дена се 10 евра. Ќе видиме баш ме интересира деновиве дали и тие казни ќе ги пишуваат.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.526
3.130
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Видете, факт е дека дозволената брзина е до 50 км на саат. Ако тоа мислиме дека не чини, треба да преземеме иницијатива да се зголеми. До тогаш треба да се почитува. Или сите до сега мислевме дека тоа до 50 км на саат е про форма и не треба да се почитува?

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026

Од сликиве од медиумите изгледа тие се први и на мета.

52 во 50 зона:
text___max_2048_1152.jpg

58 во 50:

untitled-design.jpeg

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Лимитер е златна работа во кола да го имаш, поготово во комбинација со Speed Assistant / Traffic Sign Recognition што е стандард во европа во последниве 5-6 години минимум.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.710
3.835
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Тетово веднаш ќе прегорат камерите од регистрирање прекршоци хахахаха

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Како е регулирано со возилава на Брза помош и Противпожарниве кои поради природата на нивната работа би се движеле со поголеми брзини...? :unsure:

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60
Од утре сите избањати, избричени, исчешлани и убаво облечени да ги возите своите автомобили, да не се брукаме по сликине на сејф сити...
леле многу споро возат сега на влез на скопје кон ПМФ и источна порта молот, ужас колку е тука преспоро 50 денес разбрав зошто сите 3 ленти лазеа

kolesk

lurker
6 февруари 2016
764
1.186
Ќе треба внимателно возење кога ќе бидеме со швалерките.
Дајбоже системов да профункционира секаде, во секое место низ државава. (Само да кренат до 60км/ч низ град)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.526
3.130
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Нема да има подигање на брзината затоа што од тоа што го гледам секаде во Европа е 50 во урбани средини. А и од тоа што го возев на повеќето места е така стеснето и направено да и да сакаш тешко да возиш над 50 - уличен паркинг, трамваи, велосипедски патеки, густ сообраќај...

Си имаат набавено рефлектирачки навлаки за таблици, на велико се продаваат низ Чаир
Да ама за тоа е многу повисока казната. Може да е (или да се направи да биде) и кривично дело.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Едвај чекам ова да се деси: Speed enforcement cameras officially banned across Ontario

The cameras are no longer permitted to issue tickets as of today after Premier Doug Ford called them a “cash grab” and passed legislation banning them province-wide despite strong opposition from city mayors and experts.

Сега ќе се закрчи сообраќајот во Скопје уште толку. За 52 да те казни бе, најглупо нешто што можеше да биде воведено.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Да беше 60 ке бараја 70 да биде :). Ќе си возите по пропис, се слагам дека за 52 е глупа казната али знакот е 50 км на час максимална брзина а не минимална. Се работи за градско подрачје каде има голем метеж од луѓе.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.526
3.130
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Едвај чекам ова да се деси: Speed enforcement cameras officially banned across Ontario

Сега ќе се закрчи сообраќајот во Скопје уште толку. За 52 да те казни бе, најглупо нешто што можеше да биде воведено.
Да сега на едно место во светот го укинале - и тоа ко што читам од политички причини - и ќе се надеваме и кај нас тоа ќе се деси. Во меѓувреме функционира низ стотици градови.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно