Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Анхоч - Генерална дискусија, информации и искуства

Генерално кое е вашето мислење за Анхоч?

• Позитивно

Гласови: 385 82,3%
  • Негативно

Гласови: 40 8,5%
  • Немам никакво мислење

Гласови: 43 9,2%

• Вкупно гласале
    468

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Епа тоа е тој закон за потрошувачи кај што имаш право да вратиш производ, некој го пробал држачот, не му чинел и го вратил. Добар е кога треба да вратиш нешто, ама ова кога ќе се деси и не е баш.

Ја на твое место ќе барав некој процент од сумата да ми вратат на сметка а ќе го задржев производот ако си е функционален пошто тие трагови од штраф ионака ништо нема да ти сменат.
Точно, но Анхоч се должни сите користени производи јасно и гласно да ги означат и да го информираат купувачот при продажба, а не финтата ако помине помине.

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Епа тоа е тој закон за потрошувачи кај што имаш право да вратиш производ, некој го пробал држачот, не му чинел и го вратил. Добар е кога треба да вратиш нешто, ама ова кога ќе се деси и не е баш.

Кој закон дозволува враќање на КОРИСТЕНИ производи? Те молам за линк или цитат. Колку што паметам, има можност за враќање на некористени производи… А ако фирмите на своја рака дозволуваат враќање на користени производи НЕ СМЕАТ да ги продаваат како нови. Еве како е решено, на пр. кај татарите https://www.emag.bg/razopakovani-produkti

zemakius

hello world
17 октомври 2020
277
285
Да споделам едно негативно искуство со Анхоч. Купивме држач за телевизор, купен како нов, а добивме користен држач. Кога ја отворивме кутијата се гледа дека е користен држачот, кесата со штрафови скината, фалеше клучот/имбус, а на самиот држач има траг од штрафењето.

Држачот ќе биде вратен, а Анхоч добива една голема негативна оценка и ја губи довербата кај мене како една од ретките фирми за која верував дека не прави малверзации.
изгледа не читаш по форумов, ова ти е стандард анхоч тактика

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
Меч со две острици. Исто како многу продавачи на амазон. Имаат политика врати производ во рок од 15 дена ако не ти се допаѓа. Цената останува иста кога повторно оди продажба. Нема како да се заобиколи освен да престанат да враќаат отпакувани производи.

На пример одам во Нептун да купам лаптоп од некои 1000 евра. Не ме пуштија да излезам од продавница се додека не го отпакуваа пред мене. Сакаа и да го пуштат пред мене. Па потоа потпишав дека сум го видел и се било во ред.

Бев во Анхоч и начекав ситуација кога лик кој говореше српски им врати лаптоп. Продавачот имаше познавања па веднаш откри дека се бришени системски фајлови за да не се подигне компјутерот во продавница. Многу ми се допадна што на фин начин му кажа дека се средува лесно и ќе му излезат во пресрет. Купувачов сам си кажа дека не гледа зошто дал толку пари за нов лаптоп кога имало прекрасни и помоќни лаптопи на старо по продавници и сервиси во Скопје. Или во превод нашол некој на старо па сака сега да го врати овој оти чунки поефтино ќе помине. Не знам што се случи на крај но ми беше жал за вработените.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Кој закон дозволува враќање на КОРИСТЕНИ производи? Те молам за линк или цитат. Колку што паметам, има можност за враќање на некористени производи… А ако фирмите на своја рака дозволуваат враќање на користени производи НЕ СМЕАТ да ги продаваат како нови. Еве како е решено, на пр. кај татарите https://www.emag.bg/razopakovani-produkti
И Анхоч имаа нешто слично, на некои производи ставаа refurbished и намалена цена имаше.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.477
5.584

Ја на твое место ќе барав некој процент од сумата да ми вратат на сметка а ќе го задржев производот ако си е функционален пошто тие трагови од штраф ионака ништо нема да ти сменат.
Баш по тој закон овој држач не требало да биде вратен. :) Сите го читаат само делот од законот имам право да вратам во рок од 15 дена, а-у така вели законот, а никој не чита што вели тој закон во наредните две реченици. Тоа важи само за некористени производи, без знаци на употреба, па пишува дури и пломбата треба да му стои :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Ако воопшто има пломба. Што е екстремно ретко. Но знаци на користење се гледаат веднаш. Затоа треба да се продаваат како распакувани производи па сам да одлучиш дали ќе земеш. Никако како нови

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Баш по тој закон овој држач не требало да биде вратен. :) Сите го читаат само делот од законот имам право да вратам во рок од 15 дена, а-у така вели законот, а никој не чита што вели тој закон во наредните две реченици. Тоа важи само за некористени производи, без знаци на употреба, па пишува дури и пломбата треба да му стои :)
Eпа тоа изгледа вработените треба да го прочитаат, и јас а и многу други имаме вратено производи и никој не ги проверувал нешто детално или да правел проблеми.

Ако воопшто има пломба. Што е екстремно ретко. Но знаци на користење се гледаат веднаш. Затоа треба да се продаваат како распакувани производи па сам да одлучиш дали ќе земеш. Никако како нови

Еве другар пред некој месец врати слушалки неколку саати по купувањето. За да одлучи дека треба да ги врати морал да ги проба, не му биле удобни, го стегале, назад во кутија и ги врати. Значи технички тие слушалки се користени, макар и 5 минути. И сега Анхоч да речеме ги ставаат како распакувани со помала цена, ја одам и си ги купувам истите слушалки на попуст, иако тие немаат никаква маана и се практично нови. Не ми има логика баш ова, поготово не од аспект на трговец.

Од тие производите на бугарскиот сајт, сите се со сериозни знаци на употреба, гребаници и слично, не се само распакувани па вратени.

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Абе тој прв го најдов. Computer Universe има b ware, Amazon има renewed...

Perplexity вика:

Amazon Renewed in Germany offers a variety of returned and refurbished products that have been inspected, tested, and restored to look and function like new. These products typically fall into three main categories:
• Open box: Unused items returned by customers with opened packaging.
• Used: Items that have been owned and used minimally but are still in excellent condition.
• Refurbished: Products that have cosmetic wear or missing accessories but have been repaired and restored to full working order.
The product categories available under Amazon Renewed include smartphones, cameras, headphones, kitchen appliances, power tools, personal computers and laptops, tablets, televisions, and video game consoles. These products come with an Amazon Renewed Guarantee allowing returns within 90 days for refund or replacement. Refurbished products are carefully cleaned, tested, and often repackaged to meet quality standards. Batteries, when applicable, are tested to have at least 80% charging capacity. Sellers must meet strict performance criteria and submit product images to maintain quality assurance

Во Република Македонија, според Законот за трговија (Службен весник на Република Македонија бр.16/2021) и Законот за заштита на потрошувачите (Службен весник на Република Македонија бр. 236/2022), не е дозволено користени производи да се продаваат како нови.
• Член 32 од Законот за трговија наведува дека трговецот е должен при увозот и продажбата на стоки да обезбеди докази дека производите ја исполнуваат соодветната техничка и квалитетна документација.
• Член 28 и 29 од Законот за заштита на потрошувачите потенцираат дека потрошувачите имаат право на точни информации за производите, вклучувајќи информација за состојбата на производот (дали е нов или употребуван).
• Продажбата на користен производ под лажно претставување дека е нов се смета за прекршок и е забранета, а во случај на злоупотреба, трговците може да се соочат со парични казни и други законски последици.
Ова значи дека производите мора да бидат јасно етикетирани и описани според нивната вистинска состојба, да нема лажно означување што би ја довело во заблуда купувачката јавност.
Заштитата на потрошувачите во Македонија активно го регулира ова за да се обезбеди транспарентност и фер трговија на пазарот

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Заштитата на потрошувачите во Македонија активно го регулира ова за да се обезбеди транспарентност и фер трговија на пазарот
Епа еве гледаме колку го регулира :LOL:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510

Перплексити очигледно појма нема...

Во Република Македонија, според Законот за трговија (Службен весник на Република Македонија бр.16/2021)
1763368340891-png.155722

и Законот за заштита на потрошувачите (Службен весник на Република Македонија бр. 236/2022), не е дозволено користени производи да се продаваат како нови.
...
• Член 28 и 29 од Законот за заштита на потрошувачите потенцираат дека потрошувачите имаат право на точни информации за производите, вклучувајќи информација за состојбата на производот (дали е нов или употребуван).

1763368422002.png

Атачменти

• 1763368340891.png
    1763368340891.png
    261,6 KB · Прегледи: 286

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Сакаш да кажеш дека AI може да згреши? Стварно? ;) Дај најди ги вистинските членови и готово...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
Мене ми се допаѓа политиката на Анхоч. Всушност затоа од таму пазарам најчесто. За било што нема проблеми, докажување и натегања како во многу други продавници. Не е никаков проблем да ти отворат да видиш било кој запакуван производ без обврска да го купиш ако не ти се допадне.

Е сега кога ќе се погоди некој несовесен и несмасен да врати производ со знаци на користење и без сите делови не е пријатно. Се разбира вработените не успеале да ги детектираат недостатоците кога бил вратен. Ама па и тоа можам да го вратам без проблем и да си земам пари назад. И како дисклејмер нити имам попуст од Анхоч нити било како сум нивен застапник или вработен.

Имаме избор. Кој не му се бендисува нека си купува од конкуренција. Ете има финти, ќе ти го отворат производот. Па ќе те тераат да потпишеш согласност дека е се во ред. Па после тоа пазарни инспекции и повикувања на законот ако има нешто што ти промакнало во во тие 5 минути разгледување.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
И назаборавјате за фабричкото отповикување на Анкер power bank-от. Ептен брзо реагираа на тоа откако им пишав мејл, не само што ми го вратија прозиводот туку ставија и јавно соопштение. Тоа е добра бизнис пракса. Не би очекувал нешто вакво од друга фирма што се бави со малопродажба.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Ехх Анхоч, мене ми шитнаа користено ссд со лични податоци од предходниот сопственик па вие за 2 штрафчиња :D. Немам ништо против него онака да влезе во урбани митови работава, некогаш како знаат да заебат работа :)

18 август 2019
1.209
1.171
Сакаш да кажеш дека AI може да згреши? Стварно? ;) Дај најди ги вистинските членови и готово...
Кога е во прашање законската регулатива АИ понекогаш греши многу. Имам конкретен случај со Perplexity. И никако не признава дека направил грешка, врти во круг и го повторува истото.

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Со подметнување на користен производ директно се кршат законски прописи. Како што беше и неиздавањето на фискални од Жирафа. Се среди. Значи само треба да се пријави до инспекција и ќе се среди...

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Ехх Анхоч, мене ми шитнаа користено ссд со лични податоци од предходниот сопственик па вие за 2 штрафчиња :D. Немам ништо против него онака да влезе во урбани митови работава, некогаш како знаат да заебат работа :)

И мене ми се има случено слични ситуации. Одамна беа и ги имам напишано на форумов.

Во 2014/15 купив Samsung Galaxy S5. Кога го упалив телефонот беше со AT&T branding и апликации од нив. Што значи не бил телефонот од официјален увоз.

Ми се има случено да купам производ што бил отворен затоа што немало друг на лагер. Не ми пречело, затоа што се си било функционално. Но, многу лоша пракса е што се продаваат отворени и демо производи по иста цена како нови.

На крајот на денот, во 99% од ситуациите испаднале коректни кога сум требал јас да вратам нешто или производ што ми бил на сервис. Во тој останат 1% ми имаат искорнато живци.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Мене не ми е проблем што имаат производи кои некој ги вратил и повторно они мора да ги продадат, но проблем е кога јасно не е дадено до знаење дека производот е користен туку ми го продаваат како нов. Кој сака може да си купи користени работи слушалки, лаптопи и слично, личен избор, јас лично никогаш не купувам нешто користено, ниту половни мобилни, слушалки (за ова ден денес се чудам како луѓе продаваат а други купуваат објект што си го бутал во уво, да се мои ќе ги фрлам а не да ги објавам за продажба) и така натака да не набројувам.

За мене не е сфатливо како луѓето купуваат нешто па после не се задоволни и ајде ќе го вратам. Јас наместо да правам така, ќе си седнам, ќе си истражам детално па после го купувам, а да го вратам може само ако се расипе но не и ако сум згрешил со изборот.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Мене не ми е проблем што имаат производи кои некој ги вратил и повторно они мора да ги продадат, но проблем е кога јасно не е дадено до знаење дека производот е користен туку ми го продаваат како нов. Кој сака може да си купи користени работи слушалки, лаптопи и слично, личен избор, јас лично никогаш не купувам нешто користено, ниту половни мобилни, слушалки (за ова ден денес се чудам како луѓе продаваат а други купуваат објект што си го бутал во уво, да се мои ќе ги фрлам а не да ги објавам за продажба) и така натака да не набројувам.

За мене не е сфатливо како луѓето купуваат нешто па после не се задоволни и ајде ќе го вратам. Јас наместо да правам така, ќе си седнам, ќе си истражам детално па после го купувам, а да го вратам може само ако се расипе но не и ако сум згрешил со изборот.
Што ти кажаа за држачот?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Не, сакам да кажам дека не е добро да се споделуваат лажни и непроверени информации, без оглед кој е изворот.

Еве другар пред некој месец врати слушалки неколку саати по купувањето. За да одлучи дека треба да ги врати морал да ги проба, не му биле удобни, го стегале, назад во кутија и ги врати. Значи технички тие слушалки се користени, макар и 5 минути. И сега Анхоч да речеме ги ставаат како распакувани со помала цена, ја одам и си ги купувам истите слушалки на попуст, иако тие немаат никаква маана и се практично нови. Не ми има логика баш ова, поготово не од аспект на трговец.
Трговецот ги стави на да речеме 20% попуст дека билее отворени и вратени, а ти ќе ги купиш и ќе му ги дадеш на другар ти. Инстант добивка со едно додатно одење во продавница.

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Не, сакам да кажам дека не е добро да се споделуваат лажни и непроверени информации, без оглед кој е изворот.
...
Ништо лажно. Убаво пишав кој е изворот. А ако мислиш дека Перплексити е 100% точен извор, тогаш Хјустон имаме проблем...

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Ништо лажно. Убаво пишав кој е изворот. А ако мислиш дека Перплексити е 100% точен извор, тогаш Хјустон имаме проблем...
Мислев дека информациите што ги споделуваш претходно си ги проверил и дека објавата има кредибилитет, а не ботовски копи/пејст.

Очигледно сум бил во заблуда.

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Или очигледно не би напишал дека е Перплексити ако сум ги проверил. Емтое

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно