Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Лична карта и Возачка дозвола во „Волет“ На 1 октомври ќе биде претставена демо верзија на апликацијата

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
ama.jas.nepravam.nisto.skrisno.soima.da.vnimavam.do.tolku.neka.spionirat.nema.nisto.da.najdat.hahahhh
Ова по дефиниција се „волонтерите“.
Пазете само што посакувате кога станува збор за "дигитален идентитет" т.е. централизирана податочна база што има од А-до-Ш за секој и секого, меч со две сечила е.
Ова е тоа што се обидувам да го посочам и јас, но не секој волонтер има две чисти да ги согледа импликациите.
Прост пример, имаше тон тужби од комунални претпријатија кон поединци (Водовод мислам) за наводно неплатени сметки пред 10-15 години - тие што си ги чуваа сметките немаа проблем, другите плаќаа пак или ги извршуваа.

Оди ти докажи се ако некој решил да ти едитира дигитално-централизирани податоци од Х причини.

П.с. Пред некој да рече, ама, ама, логови има, па кој пристапил па кој не пристапил при такво сценарио ќе се знае, <insert Kili here, ма не ме..>

Тек допрва ќе се гледаат импликации од дигитално општество, комбинирано со AI, блок-мок-чејн и дигитални пари каде секоја валута има комплетна "смарт-трансакциона-историја".
Big brother likes this:
Окото...

Дополнително, сигурно сте прочитале за Black mirror системот во Кина, со кој што те бодираат, и одлучуваат дали смееш да купиш карта за воз/автобус, јадење, пиење?
Social Credit System - Wikipedia
China’s Corporate Social Credit System and Its Implications

Последна промена:

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.040
1.010
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Пазете само што посакувате кога станува збор за "дигитален идентитет" т.е. централизирана податочна база што има од А-до-Ш за секој и секого, меч со две сечила е.

Прост пример, имаше тон тужби од комунални претпријатија кон поединци (Водовод мислам) за наводно неплатени сметки пред 10-15 години - тие што си ги чуваа сметките немаа проблем, другите плаќаа пак или ги извршуваа.

Оди ти докажи се ако некој решил да ти едитира дигитално-централизирани податоци од Х причини.

П.с. Пред некој да рече, ама, ама, логови има, па кој пристапил па кој не пристапил при такво сценарио ќе се знае, <insert Kili here, ма не ме..>

Тек допрва ќе се гледаат импликации од дигитално општество, комбинирано со AI, блок-мок-чејн и дигитални пари каде секоја валута има комплетна "смарт-трансакциона-историја".
Извор, trust me bro!

Сметки за струја, вода и слично застаруваат за една година, 3 години за правни лица.

Сметка во банка имам од 2014та, и можам секоја трансакција да ја прегледам во последниве 11 години.

Поголем доказ дека си платил сметка од извештај од банка нема.

А чување платена сметка 10-15 години, што знам... мислев само пензионерите останаа да го прават тоа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.750
Сепак ВОДОВОД нудеше сами да си ги платите застарените сметки на рати. АПП. Ако платиш - Законот вика си го признал долгот и нема враќање на парите.
Еднаш се јавија и од Топлификација и уплашија еден дедо… Стигнав до шеф на правна служба да ми објасни од каде ја купил дипломата или се само силеџии…

Инаку ЕУ воведува дигитални возачки на цела територија. А Хрватска (и Финска?) тестираат дигитални лични карти, со disclaimer дека QR кодот не е замена за физичката…

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Топ идеа и за нас постарите, не само за младите. Што све се исплашиле од злоупотреба кога денес секоја една институција ги има нашите податоци, почнувајќи од секој вработен во банки, мобилните оператори, интернет провајдери, кабелски оператори , државни институции, до Дерек, Нептун ,АМСМ, блокчејни, волети итн. Даваме лични карти на секој еден што ќе ни побара, ни ги фотокопираат, а сега сме се исплашиле од нешто што сигурно би било многу побезбедно.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.750
Топ идеа и за нас постарите, не само за младите. Што све се исплашиле од злоупотреба кога денес секоја една институција ги има нашите податоци, почнувајќи од секој вработен во банки, мобилните оператори, интернет провајдери, кабелски оператори , државни институции, до Дерек, Нептун ,АМСМ, блокчејни, волети итн. Даваме лични карти на секој еден што ќе ни побара, ни ги фотокопираат, а сега сме се исплашиле од нешто што сигурно би било многу побезбедно.
Само банка смее да фотокопира документ. Не давајте податоци

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.788
3.967
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Мора од некаде да почне, никогаш, ама никогаш нема да ги разберам коментарите од типот зошто сега ова како ова најдете занимација што се замарате со ова. Океј дечки никој не ве присили да користите, се ова ќе биде OPTIONAL. Како и у темата за Епл Пеј кога имаше некои кои велеа дека сакаме ради чалам. Океј е твое мислење е, ама тотално нема потреба да плукаме по нешто што Е ОПЦИНАЛНО и го користиш ако сакаш. Ништо нема да загубиш ако го поддржиш, ништо не ти одземаат. :)
Баш напротив. Не сум против, интересна идеја е. А како е спомнато и погоре веќе ги имаат нашите податоци. Секој некој бара матичен број, телефон бла бла.
Пример редовно користам google pay за плаќање иако некои не сакаат ни да чујат за таа дигитална форма.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Фала Богу нема веќе да ме казнуваат за неносење на лична карта.

tonibec

read-only
29 декември 2024
16
26
Познавајќи ја нашата драга Северна Македонија, кај што сè што треба да е нормално — не функционира, ова ќе го сфатам како уште една од низата на глупости (иако идејата е супер, ама нема да се реализира).
И ако се реализира, колку често ќе има проблеми, дали и кои институции ќе ја прифатат, а кои не, итн итн... Сè што нема смисла — можи да се случи.
Да се потсетиме и на е-картичките за здравство... и ред други работи.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.750
Како само банка, секоја од горенаведените институции бара и копира. Да не збориме за општинска и државна администрација
Ако ти дадат да потпишеш. А без потпис само банка. Според Закон за спречување перење пари и финансирање на тероризам. Проверено - има десетина години како ги пријавив во ДЗЛП дека без да ми дадат да потпишам дека се согласувам да ги копираат податоците они ми ги копираа...
Мислењето е автоматски споено:

Баш напротив. Не сум против, интересна идеја е. А како е спомнато и погоре веќе ги имаат нашите податоци. Секој некој бара матичен број, телефон бла бла.
Пример редовно користам google pay за плаќање иако некои не сакаат ни да чујат за таа дигитална форма.
Гугл пеј е милион пати посигурен од контактлес со пин. Ама ајде објасни им на луѓето.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.564
3.205
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Сега ме потсети. Бев на пат надвор од државава пред две недели и спиев во три различни места преку Букинг и две од три ми бараа да сликам пасош или лична карта, а третиот само на увид и да запишел. Си викам кај ги оставам работиве ама тоа е. И тоа ти вика дента пред да дојдеш и практично не ни имаш време да речеш не.
А да не правам муабет што клучот од кола го оставив на човекот од паркинг и стоеше таму три дена :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978

Гугл пеј е милион пати посигурен од контактлес со пин. Ама ајде објасни им на луѓето.
Гугл пеј креира, односно кон примачот на пари прикажува друга картица со сосема други бројчина, која се разбира е поврзана со твојата одобрена картичка - но битно бројките од твојата картица остануваат само кај гугл, другата страна не ги добива нив.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.391
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Познавајќи ја нашата драга Северна Македонија, кај што сè што треба да е нормално — не функционира, ова ќе го сфатам како уште една од низата на глупости (иако идејата е супер, ама нема да се реализира).
И ако се реализира, колку често ќе има проблеми, дали и кои институции ќе ја прифатат, а кои не, итн итн... Сè што нема смисла — можи да се случи.
Да се потсетиме и на е-картичките за здравство... и ред други работи.
Офтопик:
Има добри апликации, пример за тоа е Мое Здравје која што функционира добро со нејзините услуги што ги нуди. Не мора на се да гледаме негативно.

Bosko71

hello world
18 август 2022
103
94
Сега ме потсети. Бев на пат надвор од државава пред две недели и спиев во три различни места преку Букинг и две од три ми бараа да сликам пасош или лична карта, а третиот само на увид и да запишел. Си викам кај ги оставам работиве ама тоа е. И тоа ти вика дента пред да дојдеш и практично не ни имаш време да речеш не.
А да не правам муабет што клучот од кола го оставив на човекот од паркинг и стоеше таму три дена :)
Истото ми се случи и во Охрид, резервација преку букинг, на лице место лична карта ми слика, за да ме пријавел како гостин или нешто се оштетило плус клучеви оставање од кола ако требало да ја помести затоа што е тесен дворот, затоа што имаше повеќе апартмани.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Офтопик:
Има добри апликации, пример за тоа е Мое Здравје која што функционира добро со нејзините услуги што ги нуди. Не мора на се да гледаме негативно.
Дополнителен офтопик:
Ја имам на телефон апликацијава...да, мазно работи, ме бендисва.
Можам да видам некои работи во неа, од мојата „медицинска историја“.
Гледам матичниов доктор си напишал дека сум бил кај него (некаков преглед), а не сум бил :)
Гледам некаде низ делот „архива“, некои активности стојат како „нереализиран“, што е уште една „бела лага“, или бенигна неточност :)
Но, која е реалната корисна функционалност?
Јас не сум успеал да ја искористам до сега (не ја критикувам, туку најконструктивно се обидувам да дознаам за вредноста на оваа апликација), па некој водич, case study би било од помош.
Фала.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Дополнителен офтопик:
Ја имам на телефон апликацијава...да, мазно работи, ме бендисва.
Можам да видам некои работи во неа, од мојата „медицинска историја“.
Гледам матичниов доктор си напишал дека сум бил кај него (некаков преглед), а не сум бил :)
Гледам некаде низ делот „архива“, некои активности стојат како „нереализиран“, што е уште една „бела лага“, или бенигна неточност :)
Но, која е реалната корисна функционалност?
Јас не сум успеал да ја искористам до сега (не ја критикувам, туку најконструктивно се обидувам да дознаам за вредноста на оваа апликација), па некој водич, case study би било од помош.
Фала.
Што знам, мене најмногу ми се наоѓала за резултати од лаборатории или дијагностички снимња. Кога ќе ми кажат "Резултати за два дена кај матичната", не ни одам кај матичната си ги гледам тука.

Сум ја искористила да откажам упат, да не го држам терминот за некој друг, пошто нели дур ти дојде редот или сум завршила работа на друго место или сум се излечила :)

И секако буричкање по архива, да видам кога сум била последен пат таму или ваму, како се викал некој доктор или што ми препишале минатиот пат за некој проблем па да пробам пак и сл.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Што знам, мене најмногу ми се наоѓала за резултати од лаборатории или дијагностички снимња. Кога ќе ми кажат "Резултати за два дена кај матичната", не ни одам кај матичната си ги гледам тука.

Сум ја искористила да откажам упат, да не го држам терминот за некој друг, пошто нели дур ти дојде редот или сум завршила работа на друго место или сум се излечила :)

И секако буричкање по архива, да видам кога сум била последен пат таму или ваму, како се викал некој доктор или што ми препишале минатиот пат за некој проблем па да пробам пак и сл.
Ок, звучи ко да е корисно.
Ќе имам на мукает за натака (веројатно и покорисна ќе биди како „застарувам“ :) )

AleksandarT

hello world
24 февруари 2011
193
379
Денес бев на самитот и официјално се пуштени како демо верзии IOS i Android верзиите.
Како достапни за додавање се лична карта, возачка како документи.
Има и дополнителни документи како м1/м2 образец и некој си документ од централен регистар на население.
Еве слики од флаерот што беше достапен за време на самитот (може да ја симнете и тестирате).
Возачката сеуште не им била завршена како што треба според нив - па ќе се доработувала (според мене треба и личната карта бидејќи нема слика на неа).
Генерално идеата е добра - само што сметам дека целиот процес со логирање преку EID и додавање рачно на документите би било сложно за просечниот македонец и сумњам дека би заживеало тоа за скоро време.
Во моментот според луѓето на штандот не може да се користат документите за идентификација кога ќе ве сопре полицаец - демек сеуште ја немале тие и не биле информирани.

Атачменти

• 2.jpeg
    2.jpeg
    194,9 KB · Прегледи: 265
  • 1.jpeg
    1.jpeg
    202,8 KB · Прегледи: 266

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Комедија сме ти ние. Во моментот кога пола сервери се изложени на интернет недоволно заштитени, мејлови ти се ликуваат онлајн со се лозинки, да правиш вакво нешто е забегана работа. А забегана работа може само забегани луѓе да форсираат.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Во Google wallet може само лични документи за граѓаните на САД, други не. Така да ова би било некоја наша апликација. Е сега колку ќе е функционална, признаена од институции тоа е знак прашање, затоа што гледаме колку функционираат онлајн услугите за изводи, државјанства, пасоши итн
јас пак позитивно искуство сум имал со државјанство и тој документот од казнена евиденција. Истата недела ги добив кога аплицирав. Значи 2-3 дена чекав. Ова пред пола година. Зошто мислиш дека не функционира тоа што е достапно на е-услуги? Не се признаени по институции или?
А за ова со лична карта, возачка и безбедност, нема потреба за паника секако веќе одамна имаат излезено сите податоци од државава така да нема што да земат повеќе :D а и општо за безбедност за лични податоци....

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.750
Комедија сме ти ние. Во моментот кога пола сервери се изложени на интернет недоволно заштитени, мејлови ти се ликуваат онлајн со се лозинки, да правиш вакво нешто е забегана работа. А забегана работа може само забегани луѓе да форсираат.
Пази и TestFlight бета верзија... Според GDPR не можеш да тестираш со живи податоци, не па да собираш доброволно луѓе да си сликаат на улица свои документи.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
578
898
е-услуги бар за мене е предобар сервис - имам неколку пати извадени документи за процеси на вработување, имам извадени изводи за родени - доста брзо и ефикасно

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Пази и TestFlight бета верзија... Според GDPR не можеш да тестираш со живи податоци, не па да собираш доброволно луѓе да си сликаат на улица свои документи.

Навистина не можам да сфатам на ИТ форум, во 2026 година некој да вели дека ова е „забегана работа“ и дека се „форсира“ и дека некој некого „собира“ и „тера“ да „сликаат на улица свои документи“ (што и да значи последново)! Како сакате сфатете ме, немам намера понатаму да влегувам во дискусија, беспредметно ќе е, ама за мене е навистина крајно погубно да има вакви пораки...

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.391
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Навистина не можам да сфатам на ИТ форум, во 2026 година некој да вели дека ова е „забегана работа“ и дека се „форсира“ и дека некој некого „собира“ и „тера“ да „сликаат на улица свои документи“ (што и да значи последново)! Како сакате сфатете ме, немам намера понатаму да влегувам во дискусија, беспредметно ќе е, ама за мене е навистина крајно погубно да има вакви пораки...
Ќе си легнеме на брашно сите без гајле, така беше и со мејловите при регистрација на возило. Пишував за ова, смешно е на ИТ форум да читаш некој да е против дигитализација.

Дополнување: Само се надевам дека која и да дојде власт наредна ќе ја ажурира апликацијата и нема да прават некоја нивна како што е пракса кај нас се што е направено од претходната власт да биде уништено/исклучено (со исклучок на МојДДВ). Читав некаде дека ќе прават нова апликација за здравје (МоеЗдравје работи добро). Јас би ставил се на едно место да има, ама ајде да бидеме оптимисти и да веруваме во проектов.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно