Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Wise (Transferwise) - општа тема

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.142
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Само што ми легна плата на Wise , ги пратив на тутунска на мое име преку SWIFT.

дали ке има проблем нешто момци ?
Како што пишав претходно, кога ќе треба да се распределат треба да пратиш PDF-то од трансферот од Wise како и фактура или што и да е документ меѓу тебе и фирмата за која работиш како потврда зошто си ги примил тие пари. Овие два документи пушти ги преку НЛБ Клик кога ќе распоредуваш инаку ќе треба да се јавуваш во НЛБ нема да ти ги распоредат.

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Момци фала на инфото, пред месец дена ми стаса плата исто но не ми побараа ништо парите си легнаа на девизна сметка без никаков проблем. Но беа уплатени од друго име CEO на фирмата ми ги уплати од негово име.
Вчера јас си ги пуштив сам на себе од мое име према SWIFT i iban на моја сметка во тутунска.
Ајде ке видиме. WIse tracking кажува дека денеска ке легнат парите.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
И јас сега девизен бонус ми стигна од фирма. Прво беа во Распределување девизни приливи во НЛБ Клик. Лична карта само upload-ирав и ми легнаа на сметка.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.142
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Добро тоа може имаш некој договор поднесено во НЛБ. Мене два пати не ми ги распоредуваа затоа што не сум ставил PDF од трансакцијата од Wise...

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Момци еве стаса СМС од тутунска ама париве не легнаа на сметка, кај да прикажам лична карта каде се наоѓа опцијата во НЛБ клик ? Screenshot_20240202-165026_Messages~2.jpg
Ептен нооб прашање :)

Последна промена:

NinaaniN

read-only
28 февруари 2017
5
0
Само што ми легна плата на Wise , ги пратив на тутунска на мое име преку SWIFT.

дали ке има проблем нешто момци ?
Дали може да ми ја објасниш процедурата. Имам и јас средства на Wise, но прв пат ги користам и не знам како се префрлуваат на сметка.

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Еј @NinaaniN , вака сега

Прво треба да видиш која валута се парите, во мој случај беа усд долари, па морав да ги конвертирам преку wise во евра бидејки сметката девизна ми е во евра.

Кликаш на износот на сумата, дали евра или долари зависно во која валута ти се средставата и одиш на "send"

имаш таму опции International transfer
Внесуваш SWIFT i Iban code од твоја девизна сметка и кликаш сенд.

Многу е брз сервисот на wise, вчера ги пратив во 23:00 денеска стигнаа во НЛБ, ама уште не ги распределија каj мене на сметка. Сега пратив лична карта па ке видиме утре што ке се случи.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.710
3.373
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Момци еве стаса СМС од тутунска ама париве не легнаа на сметка, кај да прикажам лична карта каде се наоѓа опцијата во НЛБ клик ?Погледнете го атачментот 134425
Ептен нооб прашање :)

Ако е прв пат може (не може туку мора) ќе треба да одиш до НЛБ експозитура и да пополниш еден лист дека ќе добиваш приходи од тој извор, по кој основ си ги добил овие приходи и ќе ти бидат ослободен. Имаше тука некоја „цака“, као можеш одма да ги подигнеш истиот ден, или во таа валута како што ти се пратени за 1-2 дена.

NinaaniN

read-only
28 февруари 2017
5
0
Еј @NinaaniN , вака сега

Прво треба да видиш која валута се парите, во мој случај беа усд долари, па морав да ги конвертирам преку wise во евра бидејки сметката девизна ми е во евра.

Кликаш на износот на сумата, дали евра или долари зависно во која валута ти се средставата и одиш на "send"

имаш таму опции International transfer
Внесуваш SWIFT i Iban code од твоја девизна сметка и кликаш сенд.

Многу е брз сервисот на wise, вчера ги пратив во 23:00 денеска стигнаа во НЛБ, ама уште не ги распределија каj мене на сметка. Сега пратив лична карта па ке видиме утре што ке се случи.
Супер, ти благодарам многу. Дали сте користеле друго освен Wise и дали ова е најдобрата опција во однос на таксата која се пресметува за префрлување на парите. Дали има некои дополнителни трошоци откако парите ќе се префрлат на сметка?

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
@NinaaniN јас порано користв payoneer service имам картичка во евра и во долари. ( и зема да провизии на секое вадење пари од картичката, дури и да ги користиш картичките за купување нешто по маркетите на секоја трансакција зема мало fee.)

Но сега почнав Wise да користам и ги префрлам на девизна директно. нлб мислам дека ми наплати 5 евра кога пристингаа парите .

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.616
1.782
Дечки, пробувам да ставам средства на Wise account, преку дебитна картичка и не ми дозволува. Дали некој го има истиот проблем?
Да, Шпаркасе Банка забранува трансакции со такви сервиси. Со НЛБ поминува без проблем.

marjan__

read-only
26 февруари 2017
10
2
Пробував да ја нарачам картичката преку локација Австралија, требаше да ми стигне пред недела дена ама немам никакво известување од пошта, од кај да знам дали е стигната или не? во пошта без број на пратка не може да проверам ништо.

Некој што нарачал картица да сподели искуство, што да направам? уствари ја нарачав пак, не знам што да друго да направам.

И

Избришан член 41324

Гостин
Пробував да ја нарачам картичката преку локација Австралија, требаше да ми стигне пред недела дена ама немам никакво известување од пошта, од кај да знам дали е стигната или не? во пошта без број на пратка не може да проверам ништо.

Некој што нарачал картица да сподели искуство, што да направам? уствари ја нарачав пак, не знам што да друго да направам.

Не стига на таа дата стига покасно не со требал од ново да ја порачаш сеа уште појше ќе чекаш.

Sent from my iPhone using Tapatalk

marjan__

read-only
26 февруари 2017
10
2
Не стига на таа дата стига покасно не со требал од ново да ја порачаш сеа уште појше ќе чекаш.

Јебига, ако стига сигурно тогаш не е проблем ќе почекам, фала во секој случај.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Дали (и колку) е провизија за трансфер на средства од Wise кон наша банка(сметка)?

Дали има разлика од банка до банка (пример Стопанска со НЛБ)?

До сега работев само со свифт и не сакав да се замарам премногу но Стопанска не е нормална. Имаме као договори со некои платформи за аеродромски трансфери а исплатата идеше еднаш месечно кон Стопанска.

Прво почнаа на 70 евра да зимаат 1евро + 4 евра односно 60 + 250 денари; Тие 4 евра се фиксни на секој прилив девизен. Тие малите пред нив не знам што се, али си постојат. Па после само рандом глеаш 1.5 + 4, или скоро 2 + 4...
За сега да дојдеме до ситуација каде 40 евра ги снемува при трансфер поради причина „банкарски провизии на банката примател“.

Нема резон.

Плус, тие 250 денари т.е 4 евра фиксно си ги зимаат. Платформава ми вика не е до нас, пуштена е цела сума, Стопанска вика нема како да ми помогне провизии имало. Невиден рип оф е ова. И не правам муабет 2000 евра да сум примил па 40 ако нема да ги прежалиш. За трансфери од 100/200 евра збориме. Па уште си играат курташак на супорт, стави си Пејпел ми вика, немаш провизија никаква:ROFLMAO: Како да им кажам дека сме озрачени тука...

Chiller

user
8 март 2012
1.557
1.164
Скопје Аеродром
Дали (и колку) е провизија за трансфер на средства од Wise кон наша банка(сметка)?

До сега работев само со свифт и не сакав да се замарам премногу но Стопанска не е нормална. Имаме као договори со некои платформи за аеродромски трансфери а исплатата идеше еднаш месечно кон Стопанска.

Прво почнаа на 70 евра да зимаат 1евро + 4 евра односно 60 + 250 денари; Тие 4 евра се фиксни на секој прилив девизен. Тие малите пред нив не знам што се, али си постојат. Па после само рандом глеаш 1.5 + 4, или скоро 2 + 4...
За сега да дојдеме до ситуација каде 40 евра ги снемува при трансфер поради причина „банкарски провизии на банката примател“.

Нема резон.

Плус, тие 250 денари т.е 4 евра фиксно си ги зимаат. Платформава ми вика не е до нас, пуштена е цела сума, Стопанска вика нема како да ми помогне провизии имало. Невиден рип оф е ова. И не правам муабет 2000 евра да сум примил па 40 ако нема да ги прежалиш. За трансфери од 100/200 евра збориме. Па уште си играат курташак на супорт, стави си Пејпел ми вика, немаш провизија никаква:ROFLMAO: Како да им кажам дека сме озрачени тука...
Зависи која банка во мк има директна коресподенција со на вајз банката, затоа има такви провизии.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
Прашај ги и испраќачот и банката каков е типот на трансфер:
1. BEN - сите провизии ги плаќаш ТИ
2. SHA - провизиите се поделени (зависно колку intermediary banks има - може да бидат големи)
3. OUR - испраќачот ги плаќа СИТЕ провизии

Ако е било која друга опција освен OUR - замоли го испраќачот да ги прати како OUR.

Ако ти притреба Пејпал - пиши ми ќе завршиме работа.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Не ме свати ама нема врска, ако МК банка нема директна коресподенција ќе оди преку друга банка и ќе се изнаредат за провизии.
Те разбрав, затоа и ти велам од иста банка се трансферите. И предходните и овој сега е од иста банка па затоа ми е чудно овој да е со толкава провизија.
Прашај ги и испраќачот и банката каков е типот на трансфер:
1. BEN - сите провизии ги плаќаш ТИ
2. SHA - провизиите се поделени (зависно колку intermediary banks има - може да бидат големи)
3. OUR - испраќачот ги плаќа СИТЕ провизии

Ако е било која друга опција освен OUR - замоли го испраќачот да ги прати како OUR.

Ако ти притреба Пејпал - пиши ми ќе завршиме работа.
Џабе ќе си пишуваме, тешко да се замараат со мене.
Фала на понуда, имам Пејпел, српски, на дедо ми од Ниш :D Тој ќе го користам. Башка не чекам 7 дена за еден мочан трансфер од 100 евра.

Exooo

hello world
21 декември 2016
82
40

Нема резон.

Види со Прокредит, имаат фриленс пакет каде спуштаат средства без провизија…

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно