Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Топлотни пумпи - Дискусија

supernal

read-only
6 април 2019
11
3
@SaleSk Супер за резултатите и ефикасноста што ја имаш постигнато со топлотна пумпа + радијатори, комбинација за која најдов многу малку податоци на интернет и никој не ја препорачува. Значи грееш 110m2 константно на идеални температури 24/7 а потрошувачката е многу мала.

Температурата на водата ми е наместена на 45 степени, од максимални 60 колку што се сеќавам.
Дали ова значи дека температурата на водата во радијаторите ти е лимитарана константно или се движи од 45-60? Ако е константно, како успева да да држи 23C на минусни температури?

Ако можеш да споделиш модел/верзија, снага на топлотната пумпа што ја имаш.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
@SaleSk Супер за резултатите и ефикасноста што ја имаш постигнато со топлотна пумпа + радијатори, комбинација за која најдов многу малку податоци на интернет и никој не ја препорачува.
Во принцип сите се осврнуваат на идеални ситуации во кои што ефикасноста на топлотната пумпа е 100%.
Мене ми беше битно да ги намалам сметките за струја а да бидам нормално загреан, односно да немам проблем со струење на воздухот кои го прават климите и даваат чувство на ладно.. И покрај екикасност од 75% наместо 100% јас сум презадоволен и реков дека нема да теоретизирам него ке уживам за мала разлика.
Тоа значи дека за да имам искористеност од 100% на толлотната пумпа треба да реновирам дома и да вложам 15 к евра.
За искористеност од 75% во следни 50 години разликата во цена ке ми се исплати да дојдам на 0. Што значи дека на 95 години јас ќе видам бенефит од топлотната пумпа, што апсолутно не ми се исплати. Затоа решив да инвестирам во постоечкиот ситем, без реновирање и да го живеам животот сега и овде, а на 95 години здравје кога ке дојдат ке видам што ќе правам.

Ако можеш да споделиш модел/верзија, снага на топлотната пумпа што ја имаш.
Midea
sEwaaom.jpg

Дали ова значи дека температурата на водата во радијаторите ти е лимитарана константно или се движи од 45-60?
Температурата на водата е наместена максимум да биде 45 степени, а не да се движи во граници од 45 до 60. Значи се движи во граници од хх до 45 тепени, ама не сум сигурен и дека до таму стигнува.
Во моментов топлотната пумпа не работи, во стенд бај е, а температурата во просторијата е 23,3 степени.
Sg0A92W.jpg

GIXldbS.jpg

На следнава слика се гледа температурата и внатре и надвор.

Ka0a3Fb.jpg

Ако е константно, како успева да да држи 23C на минусни температури?

У руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита, изрека Петра II Петровића Његоша српског пјесника и мислиоца , владара и владике Црне Горе у спјеву Горски вијенац...

И за крај сметки за последниот месец. Струјата е комплет: Проточен бојлер во кујна, машина за садови во кујна, шпорет и готвење за доручек и ручек секојдневно, машина за перење, проточен бојлер за купатило за четворочлено семејство од кое едното е тодлерче - туш секој втор ден, топлотната пумпа и комплет цело осветлување и тековни потрошувачи на струја...

733Rm9E.jpg

EfcDVHM.png

supernal

read-only
6 април 2019
11
3
Прекрасно, детално и многу корисно.

Љубопитно, кои фактори те наведоа да избереш сплит наместо моноблок?

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Прекрасно, детално и многу корисно.

Љубопитно, кои фактори те наведоа да избереш сплит наместо моноблок?
Едноставно. За моноблок треба системот да се полни со антифриз, за сплит со обична вода. + имам простор каде да го ставам внатрешниот дел. Поедноставно ми е за сите активности. Да сум некаде во зграда, па ајде...Моноблокот би бил подобра опција.

Aowek

user
14 април 2012
1.215
1.170
View: https://www.youtube.com/watch?v=3oZWf2frlLc&ab_channel=Heatmaster

Мислењето е автоматски споено:

View: https://www.youtube.com/watch?v=0ByeqQ8JDRw&ab_channel=Heatmaster

Го загледав последниве 3-4 дена ликов. Големо познавање има во многу области поврзано со греење/ладење/изолација.
Доста интересни видеа каде што објаснува детално.

Salermo

hello world
13 септември 2017
61
21
Кога купувате ТП, внимавајте дали има вградено ел. грејачи, бидејќи на пониски надворешни температури ќе се вклучат и значително ќе потрошат ел. енергија,
Ако сте во можност бирајте сплит (не моноблок) ТП без вградени грејачи.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.579
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Еден мал апдејт од мене на темава
  • Поаставена LG Therma V (air to water) R32 Monoblock од 16KW
  • Моментално грееме 2 спрата во куќата по 80m2
  • Парното е врзано на алуминиумски радијатори (нема подно, нема фенкојлери)
  • Куќата има нова фасада 10 стрипол. Ова мислам дека игра голема улога пошто нема потреба да ја форсираме топлотната цело време затоа што куќата држи топлина.
  • За да ја контролирам преку телефон докупив модулче од 120 еур
Сметка за Декември
- 6900 денари

Сметка за Јануар:
- 8100 денари

Во сметката има и смукање, перење, сушење, готвење, компјутери, сервери, сијалици итн.

До сега сме ептен задоволни. Не се замараме со дрва и клими. Многу полесно вака, поготово дека можам да ја контролирам преку телефон, милина.

Прашај што те интересира.

Атачменти

• dekemvri.jpg
    dekemvri.jpg
    214,9 KB · Прегледи: 89
  • januar.jpg
    januar.jpg
    246,7 KB · Прегледи: 90
  • LG1.jpg
    LG1.jpg
    2,2 MB · Прегледи: 94
  • LG2.jpg
    LG2.jpg
    681,5 KB · Прегледи: 93
  • LG3.jpg
    LG3.jpg
    246,7 KB · Прегледи: 90
  • LG4.jpg
    LG4.jpg
    70,5 KB · Прегледи: 89
Последна промена:

Aowek

user
14 април 2012
1.215
1.170
  • Куќата има нова фасада 10 стрипол. Ова мислам дека игра голема улога пошто нема потреба да ја форсираме топлотната цело време затоа што куќата држи топлина.
Сметка за Декември
- 6900 денари

Сметка за Јануар:
- 8100 денари

Во сметката има и смукање, перење, сушење, готвење, компјутери, сервери, сијалици итн.

До сега сме ептен задоволни. Не се замараме со дрва и клими. Многу полесно вака, поготово дека можам да ја контролирам преку телефон, милина.

Колку те чинеше оваа инвестиција ?

Зошто одбра ЛГ наместо Митсу или Даики / Тошиба?

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.579
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)
Колку те чинеше оваа инвестиција ?

Зошто одбра ЛГ наместо Митсу или Даики / Тошиба?

Околу 5.8к eur со монтажа, уред, backup heater и сите пропратни работи, без бојлерот од 200л. Единствено немам buffer tank што може да се стави дополнително, ама ме советуваа дека нема потреба. Монтирана е почеток на 2022 (една година не живеевме во куќата, дури во 2023 се вселив и оваа е прва зима каде што работи). Сега незнам како се цените, гледам дека истиве пумпи ги ставаат на многу места.

Искрено мицубиши беше околу 8-9к еур, а јас лично бев скептик затоа што не бев сигурен дека ќе има потенцијал да ја загрее куќата земаќи во предвид дека се работи за поголема површина, така да и добро е воопшто ко се решив за вакво греење. За другите пак зависеше до понуди, достапност, бренд и тн. Низ дома до сега имаме многу LG уреди и никогаш не сме имале проблем, Daikin ми беше ептен непознат бренд тогаш. За Toshiba немав некои добри понуди незнам ни како стојат со цените.

Последна промена:

Aowek

user
14 април 2012
1.215
1.170
Околу 5.8к eur со монтажа, уред, backup heater и сите пропратни работи, без бојлерот од 200л. Единствено немам buffer tank што може да се стави дополнително, ама ме советуваа дека нема потреба. Монтирана е почеток на 2022 (една година не живеевме во куќата, дури во 2023 се вселив и оваа е прва зима каде што работи). Сега незнам како се цените, гледам дека истиве пумпи ги ставаат на многу места.

Искрено мицубиши беше околу 8-9к еур, а јас лично бев скептик затоа што не бев сигурен дека ќе има потенцијал да ја загрее куќата земаќи во предвид дека се работи за поголема површина, така да и добро е воопшто ко се решив за вакво греење. За другите пак зависеше до понуди, достапност, бренд и тн. Низ дома до сега имаме многу LG уреди и никогаш не сме имале проблем, Daikin ми беше ептен непознат бренд тогаш. За Toshiba немав некои добри понуди незнам ни како стојат со цените.
Добар избор. Со здравје да ја користиш.

supernal

read-only
6 април 2019
11
3
Сметка за Декември
- 6900 денари

Сметка за Јануар:
- 8100 денари

Дали може да споделиш:
1. Кој ти е распоредот на часови кога грееш и дали ти е сетирано со собниот термостат?
2. Која големина радијатори имаш отприлика по соба т.е дали имаше потреба да ставиш малце поголеми за да можеш температурата на водата да ја сетираш на помала вредност за да добиеш поголема ефикасност а притоа и да ги задоволиш температурните потреби за секоја соба?
3. Кој ти ја изведе инсталацијата?

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.579
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)
Дали може да споделиш:
1. Кој ти е распоредот на часови кога грееш и дали ти е сетирано со собниот термостат?
2. Која големина радијатори имаш отприлика по соба т.е дали имаше потреба да ставиш малце поголеми за да можеш температурата на водата да ја сетираш на помала вредност за да добиеш поголема ефикасност а притоа и да ги задоволиш температурните потреби за секоја соба?
3. Кој ти ја изведе инсталацијата?

1. Распоредот го менувам според температурата надвор. Прикачив слики од моменталниот, јануаров беше сличен со нешто повеќе греење преку ден пр 06-15ч. Откако ја поврзав пумпата на LG апликацијата ретко го користам термостатот пошто сега се ми е на телефон, инаку и на термостатот има опција за распоред, тајмер и тн. Пумпата има и AI мод (weather compoensation), каде што сама си се подесува според надворешни температури ама не сум имал шанса да го пробам уште.

2. Има ставено поголеми радијатори (повеќе ребра за во мојот случај) ама незнам баш и колку е нормално. Сооднос на m2 со ребра на радијатори од прилика е 1.16 - 1.25 зависи до местото. Пр. 27м2 соба = 32 ребра (2 радијатори по 16 ребра). Бројкиве се однесуваат на алу. радијатори со ребра, обични радијатори мислам дека се помалце ефикасни. Овие се мои пресметки, за сите соби од прилика тој сооднос излегува.

3. Локална фирма, незнам дали работат надвор од градов кај што живеам. Ако сакате можам контакт да ви дадам во приватна порака.

Атачменти

• 1.png
    1.png
    309,5 KB · Прегледи: 61
  • 2.png
    2.png
    314,1 KB · Прегледи: 62
Последна промена:

supernal

read-only
6 април 2019
11
3
А дали можеш преку телефонот да си сетираш собна температура наместо температура на вода во радијатори? Пример, термостатот ти е во дневна и си сетираш посакувана собна температура 23C од 06:00 до 22:00, па кога, колку и која температура на вода треба да кружи низ радијатори останува на топлотната пумпа.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.579
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)
А дали можеш преку телефонот да си сетираш собна температура наместо температура на вода во радијатори? Пример, термостатот ти е во дневна и си сетираш посакувана собна температура 23C од 06:00 до 22:00, па кога, колку и која температура на вода треба да кружи низ радијатори останува на топлотната пумпа.

За така да се контролира ќе треба сензори во секоја соба и секоја соба да се додаде оделно или во една соба (пример дневна) и според неа да се регулира температурата. Не ми е конфигурирана така пумпата инаку можно е и постои како опција.

Последна промена:

supernal

read-only
6 април 2019
11
3
За така да се контролира ќе треба сензори во секоја соба и секоја соба да се додаде оделно или во една соба (пример дневна) и според неа да се регулира температурата. Не ми е конфигурирана така пумпата инаку можно е и постои како опција.
Па не мора за во секоја соба поединечно. Само еден термостат за да регулира во дневна (радијаторите тука да немаат термо вентили, пошто си има собен термостат), а во останатите соби да има термо вентили на радијаторите и ќе им најдеш некоја средина.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.579
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)
Па не мора за во секоја соба поединечно. Само еден термостат за да регулира во дневна (радијаторите тука да немаат термо вентили, пошто си има собен термостат), а во останатите соби да има термо вентили на радијаторите и ќе им најдеш некоја средина.

Во прво си, нема потреба за сите соби.

Има мн добар AI мод (weather compensation) се вика и тука автоматски си се подесува температурата на водата во зависност од температурите внатре и надвор. Ова уште останува да го пробам бидеќи ќе треба да извлечам кабел од сензор/термостат од дневна соба до пумпата. Мн работа е моментално и немам толку време, ама штом најдам време ќе пробам и ќе пишам (веројатно ќе го оставам за наредна сезона ова).

Вака нешто

Последна промена:

supernal

read-only
6 април 2019
11
3
Не ти е полесно да сетираш според собна температура наместо според температура на вода у радијатори? Исто како Сале што сподели претходно во темава, X собна температура во дневна (термо вентили во останатите соби) и Y лимит на вода у радијатори, па колку треба да е загреана водата нека си ја регулира пумпата само да си постигне посакуваната собна температура.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.579
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
NZXT C750
RAM
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Monitor
OS
Fedora (GNOME)
Не ти е полесно да сетираш според собна температура наместо според температура на вода у радијатори? Исто како Сале што сподели претходно во темава, X собна температура во дневна (термо вентили во останатите соби) и Y лимит на вода у радијатори, па колку треба да е загреана водата нека си ја регулира пумпата само да си постигне посакуваната собна температура.

Ќе го пробам и ова секако. Сигурно би било практично пошто веќе знам луѓе што jа користат пумпава така и исто слушав убави зборови. Треба само да најдам начин да извлечам кабел за термостат до пумпа, а да е по мој вкус (да не е инвазивно и да е преку цевките за кабли хаха) или ако постојат некои бежични термостати би било супер.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Перфектно ти е, не се замарај. Оптимизирај ефтина упте малце и тоа е тоа.

bojan dimkovski

read-only
13 февруари 2014
16
7
Ве молам за мислење, куќа од 100 квадрати, монтажна едноспратна градба со дрво, со одлична топлинска изолација (15цм минерална волна, и 10цм стиропор), дали би било доволно моноблок ТП 6kw со радијатори и притоа цефките во монтажа да бидат под кошулицата (значи без класично подно греење).

mdeni

senior
24 септември 2012
6.098
6.040
Не.

Ама не е страшно затоа што може во некој дел да се додаде класична ѕидна клима која и онака ќе се користи за ладење. Така ќе биде сосема во ред затоа што основата на грб ќе ја носи таа клима, а топлинската пумпа ќе помага преку радијаторите.

Инаку каде најде 6кв клима и која цена? Да не имаат 2.5-3.5 некоја?

jovanovmk

hello world
24 ноември 2008
113
50
Ве молам за мислење, куќа од 100 квадрати, монтажна едноспратна градба со дрво, со одлична топлинска изолација (15цм минерална волна, и 10цм стиропор), дали би било доволно моноблок ТП 6kw со радијатори и притоа цефките во монтажа да бидат под кошулицата (значи без класично подно греење).
Јас мислам дека 6 kw на таа изолација од 35 см е доволно. Ама нека ти потврдат тие што ќе ти ја монтираат. Подобро стави фенкојлери ќе добиеш и ладење во секоја соба

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Goran4o16

read-only
13 февруари 2025
1
0
Дечки здраво
Имам куќа со нов спрат 66-70 квадрати
Приземје од 65-70 квадрати
Сакам на соратот подно греење да ставам плус 2 фенкојлери
Со можност за поврзување и долен спрат во иднина
Ми понудија ТП Аристон Плус 14,4 kw
Материјалот отприлика комплет со пумпа 8000 е
Мислење дали се исплати сето тоа на долг рок.
Поздрав

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
Дечки здраво
Имам куќа со нов спрат 66-70 квадрати
Приземје од 65-70 квадрати
Сакам на соратот подно греење да ставам плус 2 фенкојлери
Со можност за поврзување и долен спрат во иднина
Ми понудија ТП Аристон Плус 14,4 kw
Материјалот отприлика комплет со пумпа 8000 е
Мислење дали се исплати сето тоа на долг рок.
Поздрав
зошто преголема 14,4кв за 70м2?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно