Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Користење Google Pay во Македонија

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.796
5.514
Со Магиск можеше да се крие дека има рут телефонот , меѓутоа кога се префрлив на Андроид 13 не сака да работи апликацијата со истиот метод од порано каде што работеше. На плеј стор има многу поплаки за истово , не знам дали е само до рут-от.
Он не е на 13ка па да се мислиме. На 11кабе плус со кастм ром некој. Обично не дакаат такви гфинти многу многу банкардкиве аппликации.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
253
Скопје
Не е поврзано директно со Андроид верзијата туку ново API за Андроид, Google Play Integrity за разлика од старото што се користеше SafetyNet API, кое што можеше многу лесно да се изигра со Magisk и други алатки. Ако Magisk и другите методи не помагаат (а помагаа претходно, тестирано на Pixel Experience ROM), тогаш апликацијата изгледа е надоградена на Play Integrity и ова е тешко да го поминеш, скоро невозможно засега - единствено треба целосно фабрички да го вратиш телефонот, и уште под знак прашалник дали ќе ти работи и тогаш.

Викса

lurker
12 март 2011
574
691
Не е поврзано директно со Андроид верзијата туку ново API за Андроид, Google Play Integrity за разлика од старото што се користеше SafetyNet API, кое што можеше многу лесно да се изигра со Magisk и други алатки. Ако Magisk и другите методи не помагаат (а помагаа претходно, тестирано на Pixel Experience ROM), тогаш апликацијата изгледа е надоградена на Play Integrity и ова е тешко да го поминеш, скоро невозможно засега - единствено треба целосно фабрички да го вратиш телефонот, и уште под знак прашалник дали ќе ти работи и тогаш.
Чудно е што и НЛБ клик апликацијата исто правеше проблем со рут , ама со магиск ги криев двете и работеа ама сега работи само нлб клик а NLB Pay не работи, можеби е имплементирано само во оваа за плаќање ...

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
На рутиран телефон со кастм ром тешко.

Со Магиск можеше да се крие дека има рут телефонот , меѓутоа кога се префрлив на Андроид 13 не сака да работи апликацијата со истиот метод од порано каде што работеше. На плеј стор има многу поплаки за истово , не знам дали е само до рут-от.
На Lycamobile App, покажуваше дека уредот е рутиран,го исклучив на magsik и се вклучи Lycamobile,но на NLB Pay makedonija или Kompay не сака да се лоадира го покажува уредот не е безбеден.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.796
5.514
На Lycamobile App, покажуваше дека уредот е рутиран,го исклучив на magsik и се вклучи Lycamobile,но на NLB Pay makedonija или Kompay не сака да се лоадира го покажува уредот не е безбеден.
Абе разлика у апликации и потреба за нивна безбедност бог и батина. Нече мочи ове ночи.

7 март 2014
1.294
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
ццц вака кога ќе пуштат само на една банка...

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.962
ццц вака кога ќе пуштат само на една банка...
Чим тргна со НЛБ за кратко време и другите банки ќе го имплементираат ова со гугл пеј.
Абе можи сум грешка, ама се ми се чини дека има движење во таа насока, ХАЛК банка нешто слично со Гармин пеј ќе да имаше? (Ко некои реклами да сум видел, ама пошто не сум на таа банка, не сум обрнал доволно внимание).
Или па грешка сум?
Сакам да кажам, има некое движење во таа насока...можда бавно, ама барем има :)

7 март 2014
1.294
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Абе можи сум грешка, ама се ми се чини дека има движење во таа насока, ХАЛК банка нешто слично со Гармин пеј ќе да имаше? (Ко некои реклами да сум видел, ама пошто не сум на таа банка, не сум обрнал доволно внимание).
Или па грешка сум?
Сакам да кажам, има некое движење во таа насока...можда бавно, ама барем има :)
Garmin pay е друго, google pay е веќе голема работа да се имплентира во сите банки во мк.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.962
Garmin pay е друго, google pay е веќе голема работа да се имплентира во сите банки во мк.
Па, за лаик ко мене, слично ми звучеше
(Дигитализација на физичка платежна картица).
Но да, Гугл е ГОЛЕМА ѕверка, голема платформа, а со тоа и игралиштето им е поголемо.
Да, се сложувам дека далеку поголемо значење има Гугл пеј.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
255
243
Што е разликата со пример КомПеј на Комерцијална. Некој спомна принципот на работа со токени ама исто така и компеј работи

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.545
3.149
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
^
Немам поим ама инсталирав и извадив пари од банкомат прееска успешно. Мислам дека разликата меѓу Google Pay/Wallet и апликацијата NLBPay беше во јачината на звукот за потврда на трансакцијата, друго не приметив.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
На NLB Pay треба да се најавиш со fingerprint/lock screen за да извршиш плаќање (ме зезаше ако не го направам ова, знам што ќе кажете).
На Google Pay не видов таква опција.

Значи некој ако ти го украде телефонот и ти го отклучи, слободно може да ти ја испразни картичката, не?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.962
На NLB Pay треба да се најавиш со fingerprint/lock screen за да извршиш плаќање (ме зезаше ако не го направам ова, знам што ќе кажете).

Значи некој ако ти го украде телефонот и ти го отклучи, слободно може да ти ја испразни картичката, не?
Па, звучи малце загрижувачки.
Стави му пин, енкрипт или ап лок, зависно од кој мобилен имаш, па нема да можи директно да се отвори на картиците...

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.736
Стави си лимити ако ти е страв, има ли таква опција во апликацијата?

Туку Халк пеј бара фингерпринт пред влегувањето во апликацијата. Apple pay бара да ме види кога плаќам со телефонот. Ќе го пробам некад Гугл пеј, ама изгледа е доволен само анлок. .

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.962
Не можам да ги воочам предностите наспрема NLBPay. Некој да помогни?

...овде во оваа тема дискутиравме на истото...

jovanovmk

hello world
24 ноември 2008
113
50

Googl pay нема да работи ако немаш уклучено screen lock на тел.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Многу побрзо е плаќањето со G Pay наспроти NLB Pay тестирано денес :D

Мене отсекогаш ми било брзо со NLB Pay, не знам колку е тоа „побрзо“.
Доближувам телефон, дава сигнал на ПОС терминалот и излегуваат сметката од ПОС и фискалната.

Повеќе е „мака“ да го центрираш телефонот со ПОС терминалите да се „прогледаат“, баш ќе видам дали ова е разликата што ја збориш.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно