Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Zdravo mi treba mislenje i pomos za izbor na 5,5 kw inverter za 40m2 greenje. Posle mnogu citanje stignav do ovie dve: Gree Amber GRS 181 EI / JAM2-N3 i Mitsubishi MSZ / MUZ-FH50VE,koja e podobar izbor i zosto. Fala
Ниту една. И Двете се премоќни за наведениот простор.

40м2 со 12ка клима од оваа класа ке стоплиш сосема доволно и екстра економично.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Во скоро време ја монтиравме кај мене климата па од тука и една идеја.

Ќе пробам во кратки црти:

Безжични сензори за температура надвор (поделеку од надворешната единица за да нема влијание на сензорот) и еден или неколку поставени внатре. Резултатите да одат во хаб каде ќе се собираат и ќе може да се визуелизира температурата надвор и внатре. Идеално би било доколку постои и некој мерач со кој ќе може да се види потрошувачката која повторно би била синхронизирана со отчитувањата од температурите.

Постојат неколку DYI решенија со Pi/nodemcu/arduino.

Дали мислите да продолжиме на оваа тема или да се отвори нова?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Нова тема. Мониторинг на температура со греење. Смарт хоум температура. Како сакаш. Нема везе со клима и најекономично греење тоа.

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Здраво на сите.

Тивко но будно го следам форумов, и после мојот последен пост, потребно ми е мислење за клими за две спални соби.

- Се работи за детска (10 м2) и родителска (14м2).
- 5-ти спрат од вкупно пет спрата, со тоа што над мене има плоча - 70% од мојот стан е под друг стан-поткровље (не е вселен, не се грее).
Останатите 30% излегува на покрив, кој е изолиран со 10цм стаклена волна, и покрив од дрвена конструкција со штица, терхартија, завршница со пластифициран лим.
- Собите се на јужна страна, ПВЦ дограма(пет-коморна, двојно термопан стакло), ѕидот е гитер блок 25см, изолиран со 10цм стиропор + демит фасада.

Наназад имаше голема дискусија за тоа каква клима да се одбери за помали простории, ама не успеав да извлечам заклучок за кои модели би биле најдобри кандидати за ова (ниска модулација/минимум на работа, тивка, ...).

Со моменталните понуди, тежнеам накај VIVAX ACP-09CH35AEQI (или 25AEQI?).

Би ве замолил молам за препорака за модел(и), како и оптимална локација за инсталација.

Еве го распоредот:
aDL67I3ill6pvTNALGyHkWCFmFxjYSTeYaFdxpXGnolMeYcw3y2xGfhoTQB2kII3o5zsSlGesatSmuaPwxJDrnoNVmMS03wqGP9gSqvBzS1ky1orGNhfDNf4YaGRjjKIs0-3C8Q_TNDdfa5hyrEqVZYLDsSlEef8Kx5oaYdYPeyTVlUzlArCYzPOUMQV3Wva4z4Xb5-QZalm_JrFjrs--uUILaChHXD80Sxxy1k_vXPG2NuP9GE71Cf3eRoqrxjRFOdJ-ymtJLNKBBxGEEKwq5AYkMmuzPqFckXfNMJdXPvd6snGEtheGQtqKR70f4h-dU7v5w8xnQz1EUsrDj2G7V8T9nqqFKvKcr8_eizMuy80gEACyBnhjodnDIqnwL8P6csdCxe__mjbcaIikuNzFGe63C4ZaGjLty2HVoWGD5huHtNj-rWBw7BU4C9JYaa-ejlZT1NuZGamxVn7MPTUUa9aO_o7SZWkUSzijzuBGLGcP8IRDk15WOljRlxMZSEhv1IlX141Bn4WYAXmgKZxojNlswYoxYPRfVFhtjm5yphFUWmY4c2c7Ci34bhCjVV5BAoXNK30oLuaUhjShgXILsnKe-RBlASL4KAkSclfN9V7y5TIqLnGgPLsabiPhFHO=w402-h1015-no

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Ок позиција. Но слаба е таа клима за таму.

Не наведов позиција Дени, позицијата што е прикажана е дневната и таму веќе има FH35VE.

Прашувам за спалните.
Мислиш дека 35 AEQI е слаба за спалните?

Некоја друга препорака те молам ако е таков случајот? (Извини, од мобилен)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Ау не мислев за местото на ФХ прашуваш. Сори.

Тешка одлука е за другата. Доволна е оваа секако... Ама каде...

Ќе затвараш врати? Тогаш некаде во собата ќе мора. Ама некако ВООПШТО да не дува накај спиењето.

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Здраво на сите.

Тивко но будно го следам форумов, и после мојот последен пост, потребно ми е мислење за клими за две спални соби.

- Се работи за детска (10 м2) и родителска (14м2).
- 5-ти спрат од вкупно пет спрата, со тоа што над мене има плоча - 70% од мојот стан е под друг стан-поткровље (не е вселен, не се грее).
Останатите 30% излегува на покрив, кој е изолиран со 10цм стаклена волна, и покрив од дрвена конструкција со штица, терхартија, завршница со пластифициран лим.
- Собите се на јужна страна, ПВЦ дограма(пет-коморна, двојно термопан стакло), ѕидот е гитер блок 25см, изолиран со 10цм стиропор + демит фасада.

Наназад имаше голема дискусија за тоа каква клима да се одбери за помали простории, ама не успеав да извлечам заклучок за кои модели би биле најдобри кандидати за ова (ниска модулација/минимум на работа, тивка, ...).

Со моменталните понуди, тежнеам накај VIVAX ACP-09CH35AEQI (или 25AEQI?).

Би ве замолил молам за препорака за модел(и), како и оптимална локација за инсталација.

Еве го распоредот:
aDL67I3ill6pvTNALGyHkWCFmFxjYSTeYaFdxpXGnolMeYcw3y2xGfhoTQB2kII3o5zsSlGesatSmuaPwxJDrnoNVmMS03wqGP9gSqvBzS1ky1orGNhfDNf4YaGRjjKIs0-3C8Q_TNDdfa5hyrEqVZYLDsSlEef8Kx5oaYdYPeyTVlUzlArCYzPOUMQV3Wva4z4Xb5-QZalm_JrFjrs--uUILaChHXD80Sxxy1k_vXPG2NuP9GE71Cf3eRoqrxjRFOdJ-ymtJLNKBBxGEEKwq5AYkMmuzPqFckXfNMJdXPvd6snGEtheGQtqKR70f4h-dU7v5w8xnQz1EUsrDj2G7V8T9nqqFKvKcr8_eizMuy80gEACyBnhjodnDIqnwL8P6csdCxe__mjbcaIikuNzFGe63C4ZaGjLty2HVoWGD5huHtNj-rWBw7BU4C9JYaa-ejlZT1NuZGamxVn7MPTUUa9aO_o7SZWkUSzijzuBGLGcP8IRDk15WOljRlxMZSEhv1IlX141Bn4WYAXmgKZxojNlswYoxYPRfVFhtjm5yphFUWmY4c2c7Ci34bhCjVV5BAoXNK30oLuaUhjShgXILsnKe-RBlASL4KAkSclfN9V7y5TIqLnGgPLsabiPhFHO=w402-h1015-no
Оваа ФХ35 гледам ја имаш 3 сезони, и викаш првата сезона кога имаше магла ти правеше дефрости, а гледам дека си од Битола,а пошто и јас сум а и сум се греел тие сезони на клима кои ги опиша во твојот претпоследен пост..Можам да ти кажам дека ако се одлучиш за Вивакс е сега незнам за овој што ти го пиша пошто е нов, а сакаш да ставиш во спална и детска мора по една оти тешко со една клима двете соби, и зимата ти се погоди како таа 2015 со магли па уште виваксот да ти прави дефрости на 30мин како мојот и да дува ладно за време на дефростот, ќе зажалиш што од коњ си слегол на магаре,а притоа да троши многу повеќе од таа што ја имаш веќе?! Ако се погоди зимата па тогаш ќе ја фалиш климата :) Мојот Вивакс е во спална и звучи ко трактор кога е ладно надвор, фура ладен воздух при дефрост...Ама кај да го носам кој ќе го земе на старо, половна клима тешко се продава а и кој близок да зезнам...Па размисли ти подобро и неправи грешка..Јас Вивакс поќе Не..
Поздрав
ПС Грција ти е блиску, знаеш што сакам да кажам

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Не наведов позиција Дени, позицијата што е прикажана е дневната и таму веќе има FH35VE.

Прашувам за спалните.
Мислиш дека 35 AEQI е слаба за спалните?

Некоја друга препорака те молам ако е таков случајот? (Извини, од мобилен)

Издолжи се малку земи fh25ve, и си завршил работа за подолго време.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Ау не мислев за местото на ФХ прашуваш. Сори.

Тешка одлука е за другата. Доволна е оваа секако... Ама каде...

Ќе затвараш врати? Тогаш некаде во собата ќе мора. Ама некако ВООПШТО да не дува накај спиењето.

Знам дека е тешко, затоа морав да побарам помош.
За спалната (14 м2) планирам да биде одма лево од балконската врата.
За детската (10 м2) да биде над бирото, да дува во правец на вратата.

Моментално, секоја зима цело време сме со сите врати отворени, се греам со FH35 + 2KW ел. панел во спалната.

Така да за тоа со вратите планирам така да остани особено ако наместам клими, и особено додека детето е мало и не почни да се затвора в соба.

Оваа ФХ35 гледам ја имаш 3 сезони, и викаш првата сезона кога имаше магла ти правеше дефрости, а гледам дека си од Битола,а пошто и јас сум а и сум се греел тие сезони на клима кои ги опиша во твојот претпоследен пост..Можам да ти кажам дека ако се одлучиш за Вивакс е сега незнам за овој што ти го пиша пошто е нов, а сакаш да ставиш во спална и детска мора по една оти тешко со една клима двете соби, и зимата ти се погоди како таа 2015 со магли па уште виваксот да ти прави дефрости на 30мин како мојот и да дува ладно за време на дефростот, ќе зажалиш што од коњ си слегол на магаре,а притоа да троши многу повеќе од таа што ја имаш веќе?! Ако се погоди зимата па тогаш ќе ја фалиш климата :) Мојот Вивакс е во спална и звучи ко трактор кога е ладно надвор, фура ладен воздух при дефрост...Ама кај да го носам кој ќе го земе на старо, половна клима тешко се продава а и кој близок да зезнам...Па размисли ти подобро и неправи грешка..Јас Вивакс поќе Не..
Поздрав
ПС Грција ти е блиску, знаеш што сакам да кажам

Фала ти на мислењето, многу значи.
За спалните соби, планирам по една клима за секоја од нив, свесен сум дека не може со една двете.

Туку најголемото прашање ми што модел(и) да одберам?

Ми помина низ глава ама мислам дека ќе биде премногу за 14 м2 соба?
Колку е моментално една FH25VE, ~40-45K веројатно.

Препораки момци, особено од тие што имаат клими во спални.

@sumi, што велиш ти? За Vivax-от, FH25VE?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
53000 e mislam, vidi gr

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Штом бараш две тогаш не прашувај за јачина. Тоа е и онака многу за било која соба.

Само која е НАЈТИВКА внатрешната и надворешната. Ама не гледај децибели. Тоа е бучава, него ефтиниве тропаат, тресат пустат. Тоа не го пишува никаде во бројка.

Затоа е толку тежок изборот за спална. Особено ако сакаш да работи додека спиеш. Па уште и две клими, ужас.

Стварно неверојатно тешко е тоа. Испаѓа дека треба салам клима и тоа од повисока класа само заради тишината. Незнам дали ќе успееш да постигнеш да може да се спие во иста соба со клима и уште една до неа и со единиците на ѕидот од собите.

Оди некаде кај што има. Провери како е со ефтина клима. Пушти ја на греење и на турбо. Слушај... пробај дали во ноќна тишина нема да ти смета.

Јас би останал на панелката дури, само би додал добар термостат... и прозорите да се зсдихтуваст добро.

А ако ти е подношљиво да спиеш во собата со клима, тогаш е друг муабет. Самко немој да купиш пред да слушнеш па да испадне да не ја палиш никоогаш.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Знам дека е тешко, затоа морав да побарам помош.
За спалната (14 м2) планирам да биде одма лево од балконската врата.
За детската (10 м2) да биде над бирото, да дува во правец на вратата.

Моментално, секоја зима цело време сме со сите врати отворени, се греам со FH35 + 2KW ел. панел во спалната.

Така да за тоа со вратите планирам така да остани особено ако наместам клими, и особено додека детето е мало и не почни да се затвора в соба.

Фала ти на мислењето, многу значи.
За спалните соби, планирам по една клима за секоја од нив, свесен сум дека не може со една двете.

Туку најголемото прашање ми што модел(и) да одберам?

Ми помина низ глава ама мислам дека ќе биде премногу за 14 м2 соба?
Колку е моментално една FH25VE, ~40-45K веројатно.

Препораки момци, особено од тие што имаат клими во спални.

@sumi, што велиш ти? За Vivax-от, FH25VE?
Било која ке ти брка работа.
Само што FH митсубиши не ги произведуваат повеќе ( види некоја останата некаде евентуално ).
Ама 1000еу за 10-15м2 соба е лудост според мене, никаков квалитет или поќност или пак економичност ( кога ке се извади економијата ?! ) нема да ги опревда парите.

AEQI се ОК за таму, внатрешните се ок со тивкост, надворешните се малку побучни во споредба со конкурентите ама прифатливо ОК е.

Не ми отвара сликата. Ако имаш буџет за 2 х 25FH, верувам дека имаш буџет за мултисплит со 2 х 2kw внатрешни кое според мене ке биде и најдоброто решение.

Е сега не ми отвара сликата добро да видам распоред на собите дали технички ке може да се монтира.

Ако технички може мулти на грее или вивакс ке биде повеќе од доволно, истото ке биде економично и знаеш дека имаш одличен систем.

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Штом бараш две тогаш не прашувај за јачина. Тоа е и онака многу за било која соба.

Само која е НАЈТИВКА внатрешната и надворешната. Ама не гледај децибели. Тоа е бучава, него ефтиниве тропаат, тресат пустат. Тоа не го пишува никаде во бројка.

Затоа е толку тежок изборот за спална. Особено ако сакаш да работи додека спиеш. Па уште и две клими, ужас.

Стварно неверојатно тешко е тоа. Испаѓа дека треба салам клима и тоа од повисока класа само заради тишината. Незнам дали ќе успееш да постигнеш да може да се спие во иста соба со клима и уште една до неа и со единиците на ѕидот од собите.

Оди некаде кај што има. Провери како е со ефтина клима. Пушти ја на греење и на турбо. Слушај... пробај дали во ноќна тишина нема да ти смета.

Јас би останал на панелката дури, само би додал добар термостат... и прозорите да се зсдихтуваст добро.

А ако ти е подношљиво да спиеш во собата со клима, тогаш е друг муабет. Самко немој да купиш пред да слушнеш па да испадне да не ја палиш никоогаш.

Било која ке ти брка работа.
Само што FH митсубиши не ги произведуваат повеќе ( види некоја останата некаде евентуално ).
Ама 1000еу за 10-15м2 соба е лудост според мене, никаков квалитет или поќност или пак економичност ( кога ке се извади економијата ?! ) нема да ги опревда парите.

AEQI се ОК за таму, внатрешните се ок со тивкост, надворешните се малку побучни во споредба со конкурентите ама прифатливо ОК е.

Не ми отвара сликата. Ако имаш буџет за 2 х 25FH, верувам дека имаш буџет за мултисплит со 2 х 2kw внатрешни кое според мене ке биде и најдоброто решение.

Е сега не ми отвара сликата добро да видам распоред на собите дали технички ке може да се монтира.

Ако технички може мулти на грее или вивакс ке биде повеќе од доволно, истото ке биде економично и знаеш дека имаш одличен систем.

Фала ви на исцрните одговори, ептен ценам.
Испаѓа дека ако нема каде да проверам како функционира некој специфичен модел (кое и само по себе е скоро невозможна мисија), се што ќе направам ќе биде комар :)

Дефинитивно немам 2x FH25VE буџет - само сакав да најдам нешто најдобро за цена-перформанси за да решам греење+ладење во овие две простории.

@sumi, чисто за референца, повели директен линк до сликата наместо вметнатата:
https://photos.app.goo.gl/FHDu5V1koZBQCLbb7

Од она што имам веќе разгледано, и самото поставување на надворешните единици ќе биде доста незгодно, особено ако припазам на тоа да одржам добри комшиски односи. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Стави една, истерај една зима, пробај... па здравје ќе имаш искуство за следната дали да ставиш уште една.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Дали користите некои вакви и слични средства за чистење дезинфекција? Дали може пример да се користи од средствана за клими за коли шо се?

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Дали користите некои вакви и слични средства за чистење дезинфекција? Дали може пример да се користи од средствана за клими за коли шо се?

Убаво ти текна, баш ми стои у подрум едно за кола со црево, можам да испрскам.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

Многу висок минимум од 400w има FH25VE. Не е меродавно ама пред некој ден од сабајле излофтирав убаво и на 10тина степени надвор не спушти под 400w и ауто фанот не мрда од прва. Во 15квадрати е ставена.
ке видиме на зима.
Земена Од Гр. 690евра

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Многу висок минимум од 400w има FH25VE. Не е меродавно ама пред некој ден од сабајле излофтирав убаво и на 10тина степени надвор не спушти под 400w и ауто фанот не мрда од прва. Во 15квадрати е ставена.
ке видиме на зима.
Земена Од Гр. 690евра

На ладење или греење?
Еве минимум кај мене на ладење на FH25VE
311a5f808f3cfa81db3202112ebf5919.jpg

Ја пушташе на греење сега?
Кај мене е во 16 квадрати ставена.
Зимно време минимум од 180-220 има.

Еве ти FH35ve на греење на колку модулира видео на греење зимно време.
View: https://youtu.be/HSFvdxFfncw

Последна промена:

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Се вселувам во простор од околу 90кв, меѓутоа времето кај што ќе го поминувам е простор од околу 25-30кв (2 простории), со стари прозори без изолација (на пролет ќе ставам изолација и ќе монтирам ПВЦ прозори и врата), таванот е трска - деновиве ќе ставам тервол 2-3 слоја, ѕидовите се обична цигла и малтер. Каков инвертер би ми предложиле, буџетот е околу 1000еу.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.079
6.014
Mitsubishi SF50VE ако можеш да го издејстувуваш со некој попуст за околу 1000 би било оптимално. Големи загуби имаш сигурно.

Прозорите ја прават најголемата разлика. Земи дихт траки, седи ги коклу можеш за зимово, зошто ќе ти бега топлото низ тие прозори. Таванот башка муабет, којзнае коклу дише и тој. Ставај тервол, и убаво задихтувај можни дупчиња и пукнатини пред зимава.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
... ќе го поминувам е простор од околу 25-30кв (2 простории)....
тие 30м2 се вкупно за двете простории?
Како се двете простории поврзани меѓусебе? Широко отворен простор или поделени се со врата? Дали се дирекно со врата или преку претсобје ?

Ако се две одделни прстории вкупно 30м2 за 1000еу имаш мултисплит, најдобро решение поготово што ке затвореш пролета бакарните цевки со изолацијата и ке работи и изгледа топ.

Дај малце повеќе детали за да може поконкретно решение да ти предложеме.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв