Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Закон за заштита на потрошувачи

wolverine

user
27 јуни 2012
1.341
1.578
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
И јас мислам дека нема смисла да се враќа нешто што не е дефект, оштетено или со фабричка мана, а веќе си го отворил и си се премислил. Тоа може само од добра воља да ти го вратат. Ако ја скиниш лепенката, како би го продале производот на некој следен ако се гледа дека е отворан? По оваа логика треба право во OUTLET да оди затоа што на некој купувач не му се допаднал производот. Да не зборам за призводи што имаат датум на активација во моментот кога ќе го уклучиш...

Пред некое време се згодив на место во продавница, каде купувач сакаше да врати Macbook затоа што некоја апликација не била подржана на MacOS, а притоа го отпакувал, направил корисничко име, инсталирал и тн. Драми.

Последна промена:

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Ај да го смениме текот на муабетот, кога веќе го допре тој дел.

На нив исто и во ДПИ им е наведено дека производот кој е купен на 13.02.24 датумот на гаранцијата започнал да важи од 09.01.24 според Apple.
Кој кому мрси муда овде?

Тие во iStyle ми велат "се средува тоа", како бе се средува, несакам некој мануелно да го смени тоа, целосно тоа го имам документирано.

Ме чуди како оргиналната лепенка стоеше а веќе месец дена активирани.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.086
14.192

На нив исто и во ДПИ им е наведено дека производот кој е купен на 13.02.24 датумот на гаранцијата започнал да важи од 09.01.24 според Apple.
Кој кому мрси муда овде?

Тие во iStyle ми велат "се средува тоа", како бе се средува, несакам некој мануелно да го смени тоа, целосно тоа го имам документирано.

Гаранцијата започнува да важи од денот на купување / плаќање. Штом може да го средат, тебе не ти е важно дали е мануелно или автоматски.

Но во право си дека е проблем. Зашто ако не си видел а производот има интернационална гаранција (не се разбирам како ова оди кај Епл), ќе ти се намали периодот не по твоја вина. Инаку кај нив во салон мора да го уважат документот кој ти го дале и во кој стои дата на купување / старт на гаранција. Макар и да пријавиш производ по истек на гаранција во Епл датабазата.

Е сега дали ова може да го користиш како аргумент за да го вратиш производот, не знам. Пробај ништо не те кошта. Нека научат да не продаваат производи со помалку интернационална гаранција (ако има такво нешто производот).

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.133
Куманово

Кој кому мрси муда овде?

бидејќи нема епл у нрскмкд - не те покрива овде епл кер, мислам нема каде да однесеш - едино ако се преселиш некаде во странство, ама тогаш за тогаш,
ајстајл си стојат на гаранција како и секоја друга продавница и според овде '"закони" тие се чисти, гаранција тече од сега (кога купен продукт) - тоа што тие набавуваат булк и веднаш ги е активиран епл керот иако не се отварани ептен е лгбт++ момент.. немам зборови за транспарентност

PS чисто информативно има преку скајп Епл супорт +448001076285

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Кој кому мрси муда овде?
Ова веќе е друг проблем. АјСтајл може да мрси муда до 101 и назад и мислам дека заради ова имаш право да им го вратиш.

Тие се претставуваат како овластени и треба да работат така.
Сум регистрирал еден куп производи од Асус купени од Сетек и со скен од фискална и гаранција истата почнува да тече од датумот на продажба во салон.
Не дека се надевам на интернационална гаранција со овие мамлази но ова го наведувам како пример.

Ова мене ми е многу шејди момент.

KarajanN

hello world
2 јуни 2010
71
59
Имав слично искуство со Нептун, купен MBP M2 јуни 2023, гаранција што ја дадода на IStyle важеше 1 година, а според Apple до декември 2023.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.970
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ова веќе е друг проблем. АјСтајл може да мрси муда до 101 и назад и мислам дека заради ова имаш право да им го вратиш.

Тие се претставуваат како овластени и треба да работат така.
Сум регистрирал еден куп производи од Асус купени од Сетек и со скен од фискална и гаранција истата почнува да тече од датумот на продажба во салон.
Не дека се надевам на интернационална гаранција со овие мамлази но ова го наведувам како пример.

Ова мене ми е многу шејди момент.
Ова со гаранцииве не е во ред. Пример зедов леново лаптоп јуни месец и го регистрирав ама гаранцијата пишеше дека е почната од февруари

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Разрешена дилема, ми се јавија од ДПИ, ќе се врати производот и парите.
Одговорот е ова:
Што е разликата од AirPods(15k), обични слушалки од било каде 500 ден и телевизор од 100к?
Или пак да беше iPhone? Истата лепенка ја има, тие што користат Apple знаат.
Технологија си е технологија.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.086
14.192
Супер. Ајде нека е аирлија. Благодарам што сподели. Добро е да се знае дека може.

Pulse

user
26 октомври 2014
1.552
1.665
127.0.0.1
Супер. Ајде нека е аирлија. Благодарам што сподели. Добро е да се знае дека може.
Сега немој дека јас сум ти кажал :D мислам во ред е да се знае, но и да не се злоупотребува.
Во мојов случај мислам дека сум во право, затоа што и немаат изложено производ да го видам пред да го купам.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.086
14.192
Сега немој дека јас сум ти кажал :D мислам во ред е да се знае, но и да не се злоупотребува.
Во мојов случај мислам дека сум во право, затоа што и немаат изложено производ да го видам пред да го купам.
Не е државна тајна. Ова е одлука на инспекторат. Дали ќе се злоупотребува ќе си одлучат службите. Битно е дека купувачите се заштитени одлично.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно