Јаска гласам за локал.Веќе прашано е ама не можев да најдам.
При инсталација на win11 дали да се користи Microsoft Account или Local Account?
Повеќе сум за локал ама што знам, направив тест во виртуелка ама друго е тоа..препорака?
Може и така ама пробано е без интернет и функционира, барем во виртуелка. Оригинално isoЈаска гласам за локал.
(ама знајш дека ќе треба да напрајш бајпас, нема да ти дозволи инсталацијата за Win11 дирек да одиш на локал, ќе сака прво преку интернет со МС акаунтот да се врзиш. Има чаре, напрај бутабилно УСБ со Руфус, и штиклирај во опциите да го бајпасуваш ова)
Без руфус со исклучен кабел функционира, значи како што мислев најдобро е локал. Инсталирав win во виртуелка без нет се беше океј, се логирав и со микрософт акаунт, пак океј..Исклучете го мрежниот кабел за време на инсталација. Зошто компликации со Руфус?
И ако по некој случај заборавите да го исклучите кабелот тогаш со Shift+F10 можете да го убиете мрежниот процес (сервис) па да продолжите со локал акаунт.
А јас да ви кажам смешка во врска со употребата на [email protected]Да ви каже бато Даниел една фора за инсталирање со локал акаунт без гасење интернет и CMD и слични зезалици. Кога стигате до полето за sign-in, внесувате e-mail [email protected] и било која лозинка, едноставно дава грешка и ја појавува опцијата за локал акаунт.
Дај контакт од ликот, одма станувам негова принцезанекој од Саудиска Арабија
Го скинаа акаунтотДај контакт од ликот, одма станувам негова принцеза![]()
Тоа апдејтче секако ќе се инсталира порано или подоцна, а генерално при инсталација се инсталираат неопходни базични драјвери.па некое апдејтче може да се протне за тоа време и само ќе го продолжите времето на инсталација безпотребно
Никогаш не треба да му дозволите интернет на Windows при инсталација! НИКОГАШ!
Поради тоа што со интернет ви се менуваат чекорите и наместо да отидете директно на креирај локален акаунт и крај, вие ќе треба да внесувате мејл, па поврзување, па некое апдејтче може да се протне за тоа време и само ќе го продолжите времето на инсталација безпотребно.
LTSC IoT има уште по долга поддршка, до 2032.Pro tip
Windows 10 LTSC е многу подобар избор.
Башка, ќе има повеќе support за разлика од нормалната верзија (покасно ќе му скинат support)
Откога е испаднат 10/11 терам со 120GB партиција. Нонстоп имам 45 - 55 гига слободно.Колку зафаќа простор windowsot и основни програми (броузери, офис адобе реадер...)?
Дали 100-120гб е доволно за функционирање?
Така и си мислев ама за секој случај да прашам пред да правам транзиција од win7 на win11. Win7 (заедно со инсталирани стандардни програми) ми фаќа околу 50гб.Откога е испаднат 10/11 терам со 120GB партиција. Нонстоп имам 45 - 55 гига слободно.
Таман си.Така и си мислев ама за секој случај да прашам пред да правам транзиција од win7 на win11. Win7 (заедно со инсталирани стандардни програми) ми фаќа околу 50гб.
ССД-то е од 512гб па планот е да му направам партиција од 120гб за ОС, затоа прашав.
За дефендерот пробај го ова: GitHub - jbara2002/windows-defender-remover: A tool which is uses to remove Windows Defender in Windows 8.x, Windows 10 (every version) and Windows 11.Јас сум веќе еве 2 недели на 11 и можам да кажам дека освем само што drag and drop нема на taskbar, што генерално не е голема работа и допрва ќе се врати, останатото ми е само рескин на 10-ка. Перформанси е ист потполно со 10. Јас ќе кажам дека обично се бунат оние луѓе што прават апгрејд од 10 на 11 (така беше и од 7 на 10). Излегуваат доста проблеми и revert ретко кога работи (тоа што се вели валкана инсталација). Инсталирајте од чисто ISO, ставете најнови драјвери и тоа е тоа.
Nitpick мој е тоа што беше потешко да се згаси Windows Defender (не го сакам зошто ми успорува работа и ми блокира се што треба и што не треба) и тоа што виџетите ми бараја мајкрософт акаунт а баш бев загреан да ги пробам. За останатото ми е се исто сo друга шминка.
Догодина чекаме 12-ка
П.С препорака за софтвер од мене доколку сакате да го "досредите" интерфејсот и црната тема, симнетеси StartAllBack. Црни се сега дури и диалогот за копирање фајлови и контрол панелот.
Исто многу подобро е контекст менито на десен клик и повеќе во склад со Windows 11.
![]()
Па и сега толку простор ми зафаќа и 7цава, мислев да не зема повеќе простор 11кава. Греота е 500гб да останат како една партиција хехехТаман си.
Ако останиш на тие основните софтверчина (мс офис, адобе и сл.), 120 гига ти се појќе од доволно.
SSD M.2 2TB CRUCIAL E100 NVMe Gen4 4.500MB/s/5.000Mb/s CT2000E100SSD8
16.580,00 ден
NOTEBOOK 14" LENOVO ThinkPad E14 Gen 7 Black - Ultra 5 225U/16GB DDR5 5600MHz/512GB SSD NVME 2242/ WUXGA (1920x1200), Backlit KB, 21SX008MRI
61.990,00 ден
MONITOR 25" AOC 25G3ZM/BK , VA, 1ms, 240Hz , Full HD, 2xHDMI, DP
8.190,00 ден
CASE KOLINK ATX Inspire X3 Glass ARGB w/Tempered glass, 1x120mm A-RGB fan, Black, GEKL-072A
2.750,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU300
470,00 ден
MOUSE WIRELESS USB A4TECH Bloody Gaming R72 PRO, 2.4Ghz+USB, 26000CPI, 1000Hz, Black, R72 PRO
2.310,00 ден