Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телеком - Во рурални места

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Кај тебе нема од Кабелнет мрежа поставено? Кривогаштани има, Обршани, Пашино Рувци, Крушеани имаат поставено на неколку бандери, Бела Црква, Воѓани, Врбоец, Славеј нема, Боротино нема. Од кое село си ти ме интересира? Ако нема кај тебе мрежа од Кабелнет, појди во нивниот сало кај топката Прилеп сега нивниот салон се вика Green Mobile и прашај ако нема поставено мрежа дали ќе можи да влечат оптички кабел до кај твоето и да ве поврзат на нивната мрежа. Сметај дека со кабловската интернетот ќе ти биди побрз можно е само на uploud, оти чичко ми плаќа за 30/15 и 3 ТВ приклучоци од кои еден е ИПТВ и брзината со поврзани 7 - 8 уреди истовремено брзината со нивниот модем/рутер е негде 6-7 Mbps со пуштен компјутер, телевизор на youtube и мобилни телефони така да најдобро ќе ти биди доколку и подржува мрежата максимална брзина да си земиш свој рутер кој подржува ви фи до 100Mbps и да ја искористиш максималната брзина на интернет. Се на се ќе бидиш задоволен, лани само неколку пати ги видов на бандера да се качат да штелуваат нешто и после ги немав видено. Ќе плаќаш само 980 ден / месецот за интернет и 3тв приклучоци и доколку сакаш имаш можност да искомбинираш и мобилни линии со 70GB интернет и неограничени разговори и смс за 650 ден/ една мобилна линија.
Kds, niz selata osvem krivogastani,(tamu e lan) raboti na Hfc/docsis 3.0,ne mozi na docsis 30/15mbps,toj paket niz selata e 30/3...

18 септември 2020
926
865
Македонија
Kds, niz selata osvem krivogastani,(tamu e lan) raboti na Hfc/docsis 3.0,ne mozi na docsis 30/15mbps,toj paket niz selata e 30/3...
А дали КДС пуштаат оптички кабел до дома, знајш мислам на чист оптички кабел? Бидејќи овде во селава им е комбинација HFC, дали има шанси да пуштат оптика до дома и после преку тој модем/рутер што им е да иде и телевизија?

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
А дали КДС пуштаат оптички кабел до дома, знајш мислам на чист оптички кабел? Бидејќи овде во селава им е комбинација HFC, дали има шанси да пуштат оптика до дома и после преку тој модем/рутер што им е да иде и телевизија?
Nemaat uste ftth, samo so docsis modem, kade se HFc, na dr,mesta(prilep/krusevo/krivogastani) se lan za net i koaksijal za Tv.

gego

hello world
6 декември 2009
333
360
Скопје
gego's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 3600 & stock cooler
Motherboard
MSI B450 TOMAHAWK
Storage
SSD 500GB & WD 2TB
PSU
Chiftech 750W
RAM
16GB
Video card
AMD RX 580 8GB
Case
NoName
Mouse
Blaody V5
Keyboard
A4Tech X7 G800W
Monitor
Asus VA24EHE
OS
WIN10
Гледам на бакар имаш околу 12/1 што и не е така лошо за секојдневна употреба. За што друго ти треба поголема брзина ти си знаеш, верувам не е заради помодарство. Кај тебе освен интернет преку бакар АДСЛ, комбобокс Телеком, хоумбокс А1, има уште една опција. "Антенски" интернет преку Моторола Канопи, сеа по ново преку Камбиум еПМП. Едно антенче се става кај корисник, едно на базна станица. Дали е возможно да се даде на физички лица незнам, прашај, зашто за фирми е резервирана оваа технологија. Инаку од 25/25 - 300/300 Мб/с се брзините зависи од капацитетот на базната.

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
569
389
Гледам на бакар имаш околу 12/1 што и не е така лошо за секојдневна употреба. За што друго ти треба поголема брзина ти си знаеш, верувам не е заради помодарство. Кај тебе освен интернет преку бакар АДСЛ, комбобокс Телеком, хоумбокс А1, има уште една опција. "Антенски" интернет преку Моторола Канопи, сеа по ново преку Камбиум еПМП. Едно антенче се става кај корисник, едно на базна станица. Дали е возможно да се даде на физички лица незнам, прашај, зашто за фирми е резервирана оваа технологија. Инаку од 25/25 - 300/300 Мб/с се брзините зависи од капацитетот на базната.
Nekoja veb strana imaat li tie

pero144

read-only
7 октомври 2013
2
1
Здраво, ја започнувам темава со цел да видам дали има некој други луѓе тука со ист или сличен проблем како мојот. Јас сум од прилично рурално место каде што сеуште нема наместено оптички и сеуште се тера со ADSL. Јас лично имам пакет од телеком кој се на се ми се сведува околу 4,200 денари месечно, и како што може да претпоставите брзината со ADSL е страшно бавна а јас плаќам за многу подобар интернет кој во суштина го немам. Сум се обратил во телеком многу пати, само ми викаат дека треба да одам во салонот и да поднесам барање за местење на оптика во мојата населба и исто така ми кажаа дека најверојатно ќе е бадијала и да поднесам барање пошто шансата да наместат оптика тука е страшно мала, ме интересира дали некој е информиран или имал сличен проблем и успеал да го реши на некој начин? Плаќам огромна сума за брзина на интернет која треба да ја имам а во реалност добивам не цели 5% од таа брзина :)
Мислењето е автоматски споено:

Zdravo .
jas ja imav istava situacija pred 4 godini. ADSL zastaren so maksimalna konekcija na 8MB. vo isto vreme dva tv resivera na t home vkluceni i ok bese tv . net nikakov 2mb do 3 maksimum . mnogu slicna suma plakav .nikogas ispod 4000 mkd . za sreka a1 donese docsis 3 do mojata kuka , go zemav 100mb paket vo toa vreme najbrz . Na lan kabel sekogas imav 100mb mereno na speed test . na wifi moze da se kaze tapa , go smeniv ruterot lani veke 1 godina koristam wifi6 ax ruter i skoro na site uredi zakaceni bezzicno ja imam maksimalnata brzina. za da ima full efekt wifi 6 ruterot , drugiot ured (telefon ili wifi pc card ili laptop) treba da e ac standard ili ax

Последна промена:

gego

hello world
6 декември 2009
333
360
Скопје
gego's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 3600 & stock cooler
Motherboard
MSI B450 TOMAHAWK
Storage
SSD 500GB & WD 2TB
PSU
Chiftech 750W
RAM
16GB
Video card
AMD RX 580 8GB
Case
NoName
Mouse
Blaody V5
Keyboard
A4Tech X7 G800W
Monitor
Asus VA24EHE
OS
WIN10

Sonic.01

hello world
5 јули 2016
214
642
Имав многу лошо искуство со неспособноста на Телеком во "рурална" средина. По скоро 2 години расправии и докажување дека кај нив е проблемот добив решение за да го откажам пакетот без никакви пенали.
Првично имаат катастрофална инфраструктура со опрема што не е способна да покрие толку голем број на корисници, второ техничарите кај нив врска немаат како да тестираат брзини и стабилност.
Трето одбиваат да те поврзат со инженер од нивниот NOC што би знаел колку толку да ти помогне
Услугата и третманот на муштерии им е на многу ниско ниво.
Мој предлог е да видиш ако можеш со друг оператор пошто повеќето се подобри од нив во тој поглед или едноставно земи си 4G услуга од А1, стабилноста и брзината се далеку подобри од Телеком DSL ако имаш предавател во близина, едино малку месечен сообраќај даваат само 200GB.
Или ако има можности за Неотел во тој реон уште подобри се пошто они веќе нудат сообраќај што не се троши за 2 недели.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Имав многу лошо искуство со неспособноста на Телеком во "рурална" средина. По скоро 2 години расправии и докажување дека кај нив е проблемот добив решение за да го откажам пакетот без никакви пенали.
Првично имаат катастрофална инфраструктура со опрема што не е способна да покрие толку голем број на корисници, второ техничарите кај нив врска немаат како да тестираат брзини и стабилност.
Трето одбиваат да те поврзат со инженер од нивниот NOC што би знаел колку толку да ти помогне
Услугата и третманот на муштерии им е на многу ниско ниво.
Мој предлог е да видиш ако можеш со друг оператор пошто повеќето се подобри од нив во тој поглед или едноставно земи си 4G услуга од А1, стабилноста и брзината се далеку подобри од Телеком DSL ако имаш предавател во близина, едино малку месечен сообраќај даваат само 200GB.
Или ако има можности за Неотел во тој реон уште подобри се пошто они веќе нудат сообраќај што не се троши за 2 недели.
Imaat A1 sega i so 500 gb 4G+ combo box so brzina 50/2. I jas ziveam vo ovoj region blisku sme so selata i osven telekom, sopstvena infrastructura imaat i Kabelnet, preku kabelnet ima povrzano lugje i kolku sto znam se zadovolni. Za VDSL treba da imas sreka da se pogodi baznata stanica kaj tebe, vo sprotivno ti ostanuva samo ADSL so nizok uploud i brzina do 12Mbps. Vo moeto selo e najbrz internetot od a1 i od telekom za download, a za uploud telekom i kabelnet. Tie se 3te opcii za ovie sela - a1, telekom i kabelnet, nikoj nema na neotel i nema ni da ima, oti se zema samo internet ili kombo paketi so internet i televizija, a nekoi i mobilni linii dodavaat.
Na Kabelnet ima 170 kanali, so vklucen pink paket 12 meseci i site sportski kanali gratis, plus ima kanali drugi koi na telekom se doplakjaat i a1 gi nema. Za mobilna sega se isplakja od Lyca ili od a1 nekoj pripejd mesecen paket i da ne se zamara nekoj so povisoki smetki zaradi xxx raboti koi si gi pridodavat operatorite. Vo roaming se znaj nekoj internet paket od A1 ili ednostavno si se snajduvas so wi fi i ke pominis nekako.

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
А
Мислењето е автоматски споено:

Zdravo .
jas ja imav istava situacija pred 4 godini. ADSL zastaren so maksimalna konekcija na 8MB. vo isto vreme dva tv resivera na t home vkluceni i ok bese tv . net nikakov 2mb do 3 maksimum . mnogu slicna suma plakav .nikogas ispod 4000 mkd . za sreka a1 donese docsis 3 do mojata kuka , go zemav 100mb paket vo toa vreme najbrz . Na lan kabel sekogas imav 100mb mereno na speed test . na wifi moze da se kaze tapa , go smeniv ruterot lani veke 1 godina koristam wifi6 ax ruter i skoro na site uredi zakaceni bezzicno ja imam maksimalnata brzina. za da ima full efekt wifi 6 ruterot , drugiot ured (telefon ili wifi pc card ili laptop) treba da e ac standard ili ax
Поевтино ли те кошта а1 моментално со тој пакет од колку телеком пред да смениш?

Imaat A1 sega i so 500 gb 4G+ combo box so brzina 50/2. I jas ziveam vo ovoj region blisku sme so selata i osven telekom, sopstvena infrastructura imaat i Kabelnet, preku kabelnet ima povrzano lugje i kolku sto znam se zadovolni. Za VDSL treba da imas sreka da se pogodi baznata stanica kaj tebe, vo sprotivno ti ostanuva samo ADSL so nizok uploud i brzina do 12Mbps. Vo moeto selo e najbrz internetot od a1 i od telekom za download, a za uploud telekom i kabelnet. Tie se 3te opcii za ovie sela - a1, telekom i kabelnet, nikoj nema na neotel i nema ni da ima, oti se zema samo internet ili kombo paketi so internet i televizija, a nekoi i mobilni linii dodavaat.
Na Kabelnet ima 170 kanali, so vklucen pink paket 12 meseci i site sportski kanali gratis, plus ima kanali drugi koi na telekom se doplakjaat i a1 gi nema. Za mobilna sega se isplakja od Lyca ili od a1 nekoj pripejd mesecen paket i da ne se zamara nekoj so povisoki smetki zaradi xxx raboti koi si gi pridodavat operatorite. Vo roaming se znaj nekoj internet paket od A1 ili ednostavno si se snajduvas so wi fi i ke pominis nekako.
Баш преѓе додека возев забележав кабелнет имаат скоро низ цело село наместено само имам комшија близу мене многу често се жали дека имал проблеми со нив многу често знаело да снема интернет без причина. Го немам некое време човекот прашано баш ќе видам дали сеуште е таков случајот со нив.

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
А

Поевтино ли те кошта а1 моментално со тој пакет од колку телеком пред да смениш?

Баш преѓе додека возев забележав кабелнет имаат скоро низ цело село наместено само имам комшија близу мене многу често се жали дека имал проблеми со нив многу често знаело да снема интернет без причина. Го немам некое време човекот прашано баш ќе видам дали сеуште е таков случајот со нив.
So Kds, ako ne prijavuvas sekoj den nema da go resat problemot... Ako ne si uporen nema resenie, taka funkcioniraat ii vo Prilep... Treba da si dosaden pa ke go otkrijaat i resat problemot, iako na docsis mn, malce imaat problemi...

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Според документот на Телеком во следниве села во Прилеп и околина има ДСЛАМ/МДФ каде можете да имате ВДСЛ брзина. Но сепак според мене за најдобро решение на овој проблем е преселба во Прилеп/Битола каде освен оптички интернет би имало и други придобивки. Screenshot_2023-01-09-18-06-25-257_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg

18 септември 2020
926
865
Македонија

Тогаш ти останува А1 како опција ако интернетот од кабелнет уште не чини. Земи искомбинирај комбо пакет, ќе имаш 50/2 брзина за 400 денари во комбо пакет. Нема многу избор освен овие три оператори. За телевизија земи си иптв имаш сега на интернет со коди апликација, си инсталираш и имаш над 10 000 канали. За следење на видео надзор е добар интернетот, за игри е ОК и за секојдневно користење се на се ќе бидиш задоволен. Ако нема добар прием, тогаш јави им се да ти инсталираат ако имаат надворешна антена за да ти тера интернетот
Според документот на Телеком во следниве села во Прилеп и околина има ДСЛАМ/МДФ каде можете да имате ВДСЛ брзина. Но сепак според мене за најдобро решение на овој проблем е преселба во Прилеп/Битола каде освен оптички интернет би имало и други придобивки. Погледнете го атачментот 121001
Џабе, кога во други села го има АДСЛ от. По правило требаше сегде да има ВДСЛ, ама каква држава, таков и оператор.

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Според документот на Телеком во следниве села во Прилеп и околина има ДСЛАМ/МДФ каде можете да имате ВДСЛ брзина. Но сепак според мене за најдобро решение на овој проблем е преселба во Прилеп/Битола каде освен оптички интернет би имало и други придобивки. Погледнете го атачментот 121001
Dokumentot,nema vrska so realnosta.....

pero144

read-only
7 октомври 2013
2
1
А

plakavme 2790 denari odprilika . sega pred nekoja nedela nov dogovor e sklucen ,3100 mkd e poslednata pretplata site uslugi se L. internet ,tv dva mobilni broja . ne bi rekol deka e nesto jako poevtino skoro isto (na telekom imav 3 mobilni broevi ) . ama barem internet imam saglam . da receme igra so torrent od 60 tina gigabajti se simnuva za pomalce od 2H ili plus minus nekoja minuta. nekogas zavisi i od torrentot .prosecen download nikogas ispod 10megabajti vo edna sekunda
.ona sto go meri torrent programot. internetot za sreka kaj mene e mnogu stabilen .na 5 meseci obavezno se slucuva defekt globalen pa znae da nema so saati net ,ama realno vo cel dogovor od 2 godini pomalku e od 5 pati takva situacija. neosekav deka imam tolku brz internet so nivniot ruter.se gledase brzinata samo na kabel i taka go koristev dolgo vreme . da receme imas speed test dobar na nivniot wifi ruter. 30 do 50 mb mereno na speedtest ama gledas youtube na 4k ili 2k i buferira cesto , nekogas buferira i na 1080p 60fps , pa cesto namaluvas 480p rezolucija . otkoga zakaciv moja wifi oprema na site uredi strimam 4k nemam takvi secki ,odednas polni sekoe video na site uredi . netflix ,youtybe na tv na telefon nema cekanje na niedna aplikacija, mozebi polovina sekunda, trgnuva i poveke nema zastanuvanje

Последна промена:
18 септември 2020
926
865
Македонија
Здраво, ја започнувам темава со цел да видам дали има некој други луѓе тука со ист или сличен проблем како мојот. Јас сум од прилично рурално место каде што сеуште нема наместено оптички и сеуште се тера со ADSL. Јас лично имам пакет од телеком кој се на се ми се сведува околу 4,200 денари месечно, и како што може да претпоставите брзината со ADSL е страшно бавна а јас плаќам за многу подобар интернет кој во суштина го немам. Сум се обратил во телеком многу пати, само ми викаат дека треба да одам во салонот и да поднесам барање за местење на оптика во мојата населба и исто така ми кажаа дека најверојатно ќе е бадијала и да поднесам барање пошто шансата да наместат оптика тука е страшно мала, ме интересира дали некој е информиран или имал сличен проблем и успеал да го реши на некој начин? Плаќам огромна сума за брзина на интернет која треба да ја имам а во реалност добивам не цели 5% од таа брзина :)
Што направи со интернетот, има ли некои новости???

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.670
3.755
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS