Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Т-Home оптика

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.103
Скопје
Не постои пакет со брзина од 60/30 во Телеком,пакетов кој го имаш моментално е како што напомена 40/20,но ради тоа што ти е преку пријател кој го напомена дека работел во Телеком ти го качил пакетот на брзината 60/30(знам и преку која платформа ти го качил пакетот,таа платформа се дава на мн малце луѓе,ради вакви злоупотреби),е сеа што е лошото во ситуацијава,ако дојде до дефект на рутерт,интернет,и се јавиш во Техничка подршка и те преземе некој поискусен оператор,веднаш ке ти ја бутне линијата на 40/20,се додека официјално нема пакет 60/30 на сајт на Телеком,и во понудите на Телеком,ке ти ја буткаат линијата на онаа која е по процедура.Друга работа покачувањето како што ти го кажал пријателот од Телеком 200/200 во Л пакет е чиста измишљотина од него, прва промена ке има на покачување на пакетите на ADSL,VDSL,колку,што и како,нема сеуште никакво официјално инфо,но ке мора да се работи прво на овие технологии затоа што се доста ниски ADSL (15/5),VDSL(30/5),мора прво овие технолопгии да се качат во однос на брзината,па потоа да се работи на нешто друго.

И најново инфо што имам од вчера,дека целата опрема за тв ке се менува на секој корисник на Телеком,стигаат нови ресивери за ТВ и ке се менуваат,затоа што старите се крш,катастрофа и веќе дотраени се,и премногу заглавуваат веќе и тешко се користат.
Како ќе ги качат на бакар кога кај мене пуштиле 12/0.7 брзина, им викам по договор сум 30/5 да ја качат, ми одговараат линијата ти е топ, ваква линија ретко се наоѓа на бакар и таа е максимална брзина што може да ја добиеш, за побрзо мора вдсл а вдсл една станица ставиле на 2 км.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Како ќе ги качат на бакар кога кај мене пуштиле 12/0.7 брзина, им викам по договор сум 30/5 да ја качат, ми одговараат линијата ти е топ, ваква линија ретко се наоѓа на бакар и таа е максимална брзина што може да ја добиеш, за побрзо мора вдсл а вдсл една станица ставиле на 2 км.
Ако убаво ми го прочита погоре напишаното ке си разберел дека,прво мора да се работи на качување на линиите и брзините на ADSL,VDSL,па потоа да се работи на качувае на оптика брзини 200/200,400/400 и итн.Земи го договорот пролистај го убаво да видиш што ти е наведено,дека Телеком не е обврзан да ти ја дава законски линијата 30/5 него има граница законски до каде смее да ти пушти линија,и да тужиш и што све не,он е со закон заштитен.Затоа не се летајте секогаш да ставите одма некоја услуга,без разлика каде работам и што работам,најмалце битно е,затоа договорот дома,читај 2-3 дена,па ако ти одговара потпиши го,ако не барај друго чаре.

А овие што викаат немам врски луѓе и дрн дрн,а имаат услуга која никаде ја нема спроведено Телеком,ке ве читам во темава како ви ја буткале линијата,па се жалите после тоа.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.630
1.798
Да мора да се работи на покачување во Вдсл, еве една линија на Вдсл која има можност за поголеми брзини и греота е да остане на 30/5 (не е моја сликата).

Атачменти

• Screenshot_2022-09-12-10-36-41-088_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2022-09-12-10-36-41-088_com.android.chrome.jpg
    274,8 KB · Прегледи: 40

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Да мора да се работи на покачување во Вдсл, еве една линија на Вдсл која има можност за поголеми брзини и греота е да остане на 30/5 (не е моја сликата).
Ако во договорот е 30/5 тогаш секако ке остане,се додека не се качи како пакет линијата да ја има црно на бело за да иде нагоре брзината,ке остане оваа брзина 30/5.

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.103
Скопје
Ако убаво ми го прочита погоре напишаното ке си разберел дека,прво мора да се работи на качување на линиите и брзините на ADSL,VDSL,па потоа да се работи на качувае на оптика брзини 200/200,400/400 и итн.Земи го договорот пролистај го убаво да видиш што ти е наведено,дека Телеком не е обврзан да ти ја дава законски линијата 30/5 него има граница законски до каде смее да ти пушти линија,и да тужиш и што све не,он е со закон заштитен.Затоа не се летајте секогаш да ставите одма некоја услуга,без разлика каде работам и што работам,најмалце битно е,затоа договорот дома,читај 2-3 дена,па ако ти одговара потпиши го,ако не барај друго чаре.

А овие што викаат немам врски луѓе и дрн дрн,а имаат услуга која никаде ја нема спроведено Телеком,ке ве читам во темава како ви ја буткале линијата,па се жалите после тоа.
Друже јас тебе убаво те читам, ти рече ќе се работи на покачување на брзините на АДСЛ. Како ќе се работи кога типчињата од Телеком викаат дека е максимум 12/0.7 на линија која е одлична и за се повисоко мора вдсл или оптика. Јас не знам дали постои начин да ја појачаат бакарната линија, не се бавам со мрежи па да знам, ако може супер ама тогаш не гледам поента кога првин се фалеа дека ќе ја покријат цела МК со оптика па сега да се враќаме на бакар.

Не знам од кај го извади тоа со договорот, добро знам што стои во договорот, нема врска тоа со договорот со тоа што ти го кажа дека ќе ја качуваат брзината, јасно и гласно ти реков дека од Телеком рекоа на бакар максимумот е толку, и сега ти излагаш информации дека ќе се качуваат брзините.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
578
898
Друже јас тебе убаво те читам, ти рече ќе се работи на покачување на брзините на АДСЛ. Како ќе се работи кога типчињата од Телеком викаат дека е максимум 12/0.7 на линија која е одлична и за се повисоко мора вдсл или оптика. Јас не знам дали постои начин да ја појачаат бакарната линија, не се бавам со мрежи па да знам, ако може супер ама тогаш не гледам поента кога првин се фалеа дека ќе ја покријат цела МК со оптика па сега да се враќаме на бакар.

Не знам од кај го извади тоа со договорот, добро знам што стои во договорот, нема врска тоа со договорот со тоа што ти го кажа дека ќе ја качуваат брзината, јасно и гласно ти реков дека од Телеком рекоа на бакар максимумот е толку, и сега ти излагаш информации дека ќе се качуваат брзините.
Од искуство ќе ти кажам дека кабелот што го имам дома е ист од кога прв имам интернет пред кој знае колку години. Прво беше дека 0.4мпбс е максимална можна брзина, па после 1мбпс е максимална, па после полека стигнавме до 60/10мбпс е максимална брзина, без никаква промена. Бакарот може до 10гбпс брзини теоретски да дава, но ајде тоа многу перфектен случај треба да е, 100мбпс може без никаков проблем, само зависи ифраструктурата на операторот како е направена. Затоа може да се подобри и бакарот.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Од искуство ќе ти кажам дека кабелот што го имам дома е ист од кога прв имам интернет пред кој знае колку години. Прво беше дека 0.4мпбс е максимална можна брзина, па после 1мбпс е максимална, па после полека стигнавме до 60/10мбпс е максимална брзина, без никаква промена. Бакарот може до 10гбпс брзини теоретски да дава, но ајде тоа многу перфектен случај треба да е, 100мбпс може без никаков проблем, само зависи ифраструктурата на операторот како е направена. Затоа може да се подобри и бакарот.

Мислам дека имам спомнато, ама да повторам.

Телеком нема намера да го чепка бакарот. Тој е поставен од страна на ПТТ во бивша Југославија и истиот е платен со народни пари (се одбивало и од плата и од пензија). Сега е во државна сопственост.

Чепкање во таа инфраструктура значи превземање на одговорност. Нормално модернизираат на краевите, главите, ендпоинтс итн. Што е до нив, но мењање на самите кабли не доаѓа во обзир.

Така ми кажаа порано (пред 15 год.) кога прашав за воведување на ISDN во објект кој нема бакар.

Претпоставувам (не сум монтер на кабли) дека иста работа им е а оптички влакна, а бакар. Во смисла исто треба да копаат.

И

Избришан член 42370

Гостин
Не постои пакет со брзина од 60/30 во Телеком,пакетов кој го имаш моментално е како што напомена 40/20,но ради тоа што ти е преку пријател кој го напомена дека работел во Телеком ти го качил пакетот на брзината 60/30(знам и преку која платформа ти го качил пакетот,таа платформа се дава на мн малце луѓе,ради вакви злоупотреби),е сеа што е лошото во ситуацијава,ако дојде до дефект на рутерт,интернет,и се јавиш во Техничка подршка и те преземе некој поискусен оператор,веднаш ке ти ја бутне линијата на 40/20,се додека официјално нема пакет 60/30 на сајт на Телеком,и во понудите на Телеком,ке ти ја буткаат линијата на онаа која е по процедура.Друга работа покачувањето како што ти го кажал пријателот од Телеком 200/200 во Л пакет е чиста измишљотина од него, прва промена ке има на покачување на пакетите на ADSL,VDSL,колку,што и како,нема сеуште никакво официјално инфо,но ке мора да се работи прво на овие технологии затоа што се доста ниски ADSL (15/5),VDSL(30/5),мора прво овие технолопгии да се качат во однос на брзината,па потоа да се работи на нешто друго.

И најново инфо што имам од вчера,дека целата опрема за тв ке се менува на секој корисник на Телеком,стигаат нови ресивери за ТВ и ке се менуваат,затоа што старите се крш,катастрофа и веќе дотраени се,и премногу заглавуваат веќе и тешко се користат.

Какви злоупотреби бе друже, тоа што плаќаме премиум за пакет со ептен лоши брзини на стандард во 2022? Еве јас пример да имам 60/30 и да ми е бутне линијата на 30/5 а се разбирам доволно да приметам знаеш ли која узбуна ќе се крени и во спротивно доколку не ја вратат, инста кинам договор (поминат ми е успат, на автоматска обнова ми е сега). Може тие финти кај некоја баба да ги прават, кај мене не.

И ова второво што си го наведил за телевизорот нема смисла. Кај постарите мои користат стари телевизори и мора ресивер со SCART, иначе за другите нов телевизор треба. Како може да им ја скинат услугата поради тоа што имаат застарен модел на телевизор? Си плаќаат сметки, си добиваат услуги. Чиста сметка, долга љубов.

Ова се ми делува на тешка шпекулација од твоја страна.

Ако во договорот е 30/5 тогаш секако ке остане,се додека не се качи како пакет линијата да ја има црно на бело за да иде нагоре брзината,ке остане оваа брзина 30/5.

А јас се исчитав до сега, ретко кој има VDSL 30/5, онај што е всушност објавен на страната. И уствари, кај видовте дека овај на сликава има 30/5 што го жалите, небитно кој и да е? 40/20 е.

Како е бе ова греота друже, види што имам јас пратено. 150/40 а имам 30/5 и ме фарбаат овде. А уствари како има VDSL 40/20? Ова нели оптика беше на магента па го кренале на 60/30. Што се дешава со пакетиве, убо си пишав јас? Се што сфатив на темава последниве 2 страни е дека сиве некако магично имаат некој пакет што не постои, гратис програми (спорт, HBO пакети во M пакет, иако се добиваат само ако платиш на L, според страната секако).
Мислењето е автоматски споено:

ВДСЛ сие приказна ,ако ти пуштат 100/10 ке ти биде нестабилна линија.Причина ВДСЛ сите линии пагат или варираат пример: Прво вклучување на рутер ке ти даде 120000/25000 брзина линиска - после извесно време пага линиска брзина ,само што ти не ја гледаш со иструмен нај убаво се гледа и може да ја оптеретиш ке покаже колку ке падне.Кога симнуваш и аплаудираш линијата ти варира и гледам имаш рутер Speedport Plus што се лоши многу според мене ,најдобар рутер за ВДСЛ моментално е Speedport Entry 2i. Пратими во порака ознака Л или број фиксен и локација да ти прашам во Струга што е работата и оптика да ли ке може да ти пуштат.

Користам VDSL скоро 2 години и секогаш е иста линијата, нит паднала, нит станала. Дури и монтер ваш со иструмент има мерено дома и и ја потврди брзината. Шта се тиче до рутерот, Speedport Plus е далеку подобар од Entri 2i. Пре-прелошо искуство имам со него, ич не беше стабилен. Сам си се гасеше, ресетираше, нови рутери ми носеа и истото беше. Од кога сменав на Plus, имам uptime 100+ денови, губам само кога ќе снема струја. Е побавен на boot после reset но тоа е единствената замерка што ја имам. Башка има 2.4/5GHz band да се оддели, а Entri нема ништо од тоа и има многу помали опции воопшто.

Неможе оптика кај мене бидејќи живеам пред влезот, не во градот. Добив информации дека биле во тек активностите за проширување на оптиката, се јавив, испадна дека нема ништо и ќе ме контактирале нахнадно.

Од пред месец и пол ставивме Магента, беше 40/20 М пакетот, од овој месец е 60/30. Имам пријател и ми спакува убав пакет со бесплатни спортски канали, а портиравме и два броја (од А1 и Телекабел) за да ја комплетираме Магентата. (500ден за неограничени разговори и 6ГБ интернет)
Пријателот од Телеком кажа за скокање од М во Л (100/100) се доплаќа 200ден, а спомна и дека ќе се дига и Л пакетот на 200/200, само не спомна за цена дали ќе се доплаќа повеќе, ќе ми потврди оваа недела.
Уште користам Телекабел оптика 150/150, ама последните 40ина дена почна многу да ме иритира големиот пинг на Фејсбук (110ms) баш во ударното време 19-24ч. и на ПЦ чекаш 10 секунди да ти отвори чат прозорец, генерално цел фејсбук е бавен во тој временски период.

Така да, после 5+ години користење и фалење/препораки на Телекабел оптиката, сериозно размислувам да мигрирам целосно на Телеком и да дигнам на Л 200/200, ако го дигнат од 100/100.

Фејсбук проблемот е достапен и на Телеком, барем кај мене. Не ги криви Телекабел за тоа. Него како 200 денари плус за L пакет? Од 1500 на 2200 е L пакет на странава која што читам. Правам муабет Internet M + TV M vs Internet L + TV L.

Во последниве години Телеком што има дигнато во мојот М VDSL пакет е лимитот од 1 TB на 2 TB во короната, па сега 3 TB со е-сметки. Тоа ти е ду*ење во здрав мозок. Теоретски шанси нема да ги потрошиш тие 2 TB па камо ли 3. Да беше брзината на 60/10, тогаш да, и доколку симнуваш 24/7.

Изменето од модератор:

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.341
Какви злоупотреби бе друже, тоа што плаќаме премиум за пакет со ептен лоши брзини на стандард во 2022? Еве јас пример да имам 60/30 и да ми е бутне линијата на 30/5 а се разбирам доволно да приметам знаеш ли која узбуна ќе се крени и во спротивно доколку не ја вратат, инста кинам договор (поминат ми е успат, на автоматска обнова ми е сега). Може тие финти кај некоја баба да ги прават, кај мене не.

И ова второво што си го наведил за телевизорот нема смисла. Кај постарите мои користат стари телевизори и мора ресивер со SCART, иначе за другите нов телевизор треба. Како може да им ја скинат услугата поради тоа што имаат застарен модел на телевизор? Си плаќаат сметки, си добиваат услуги. Чиста сметка, долга љубов.

Ова се ми делува на тешка шпекулација од твоја страна.

А јас се исчитав до сега, ретко кој има VDSL 30/5, онај што е всушност објавен на страната. И уствари, кај видовте дека овај на сликава има 30/5 што го жалите, небитно кој и да е? 40/20 е.

Како е бе ова греота друже, види што имам јас пратено. 150/40 а имам 30/5 и ме фарбаат овде. А уствари како има VDSL 40/20? Ова нели оптика беше на магента па го кренале на 60/30. Што се дешава со пакетиве, убо си пишав јас? Се што сфатив на темава последниве 2 страни е дека сиве некако магично имаат некој пакет што не постои, гратис програми (спорт, HBO пакети во M пакет, иако се добиваат само ако платиш на L, според страната секако).
Мислењето е автоматски споено:

Користам VDSL скоро 2 години и секогаш е иста линијата, нит паднала, нит станала. Дури и монтер ваш со иструмент има мерено дома и и ја потврди брзината. Шта се тиче до рутерот, Speedport Plus е далеку подобар од Entri 2i. Пре-прелошо искуство имам со него, ич не беше стабилен. Сам си се гасеше, ресетираше, нови рутери ми носеа и истото беше. Од кога сменав на Plus, имам uptime 100+ денови, губам само кога ќе снема струја. Е побавен на boot после reset но тоа е единствената замерка што ја имам. Башка има 2.4/5GHz band да се оддели, а Entri нема ништо од тоа и има многу помали опции воопшто.

Неможе оптика кај мене бидејќи живеам пред влезот, не во градот. Добив информации дека биле во тек активностите за проширување на оптиката, се јавив, испадна дека нема ништо и ќе ме контактирале нахнадно.

Фејсбук проблемот е достапен и на Телеком, барем кај мене. Не ги криви Телекабел за тоа. Него како 200 денари плус за L пакет? Од 1500 на 2200 е L пакет на странава која што читам. Правам муабет Internet M + TV M vs Internet L + TV L.

Во последниве години Телеком што има дигнато во мојот М VDSL пакет е лимитот од 1 TB на 2 TB во короната, па сега 3 TB со е-сметки. Тоа ти е ду*ење во здрав мозок. Теоретски шанси нема да ги потрошиш тие 2 TB па камо ли 3. Да беше брзината на 60/10, тогаш да, и доколку симнуваш 24/7.
Исто телеком, потврдувам за Фејсбук баш во тој период.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.040
1.010
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
И јас сум на телеком 40/20 пакет а добивам 60/30. Валда нешто промотивно е, нема врска муабетот со пријатели.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk

Pero

hello world
28 декември 2010
51
55
@Pero писмен приговор одма од старт и тоа е тоа џабе ќе се јавуваш ако има поголем квар нема да ти помогне никој.
Ќе ти скратат 200 денари максимум од сметка и тоа е тоа зависи колку денови ќе останеш без интернет.
Така и излезе, го средија дефектот после 10 дена. И ми скратија 240 денари..

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
Имаше и порано во Max Optic мислам, ама беше некои прескапи ~5000 денари месечно ако се сеќавам добро.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@Ljesh Njeri сега ќе биде 6000 :) немој да мислиш дека ќе биде поефтин.
Целта на телеком му е да докаже дека има и таков пакет.
Телекабел има па зашто не и телеком.
Но телеком има 1ГИГАБИТ одамна и имам местено такви пакети јас лично кога работев како дете во приватните фирми за телеком.
Целата поента беше што тој пакет беше прескап и со многу малце ТЕРАБАЈТИ за download и upload т.е лимит каде што со таа брзина многу лесно се трошат, па поточно ако оставаш на торенти да влечат.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
Точно, и имаа трик некој пола цена на претплата неколку месеци.
Прескапо е тоа барем за мене. Особено што и да можам да прејдам преку месечниот трошок, не можам да поминам преку нивните клошарски финти со филтрирање на сообраќај - на speedtest.net ти покажува топ брзина колку што си плаќаш (во мојот случај 100/100) а реално било каде од ЕУ симнуваш/качуваш со некои 5Mbps до максимум 50Mbps. Се префрлиле на некои клошарски фирми и најчесто пирингот им е крш, огин да ги изгоре.

AMSTERDAM - NL
wget http://mirror.nl.leaseweb.net/speedtest/100mb.bin
--2022-09-19 16:54:33-- http://mirror.nl.leaseweb.net/speedtest/100mb.bin
Resolving mirror.nl.leaseweb.net (mirror.nl.leaseweb.net)... 5.79.108.33, 2001:1af8:4700:b210::33
Connecting to mirror.nl.leaseweb.net (mirror.nl.leaseweb.net)|5.79.108.33|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 100000000 (95M) [application/octet-stream]
Saving to: ‘100mb.bin’

100mb.bin 100%[================================================================================================>] 95.37M 3.75MB/s in 23s

2022-09-19 16:54:57 (4.17 MB/s) - ‘100mb.bin’ saved [100000000/100000000]

FRANKFURT - DE
wget http://mirror.de.leaseweb.net/speedtest/100mb.bin
--2022-09-19 16:55:22-- http://mirror.de.leaseweb.net/speedtest/100mb.bin
Resolving mirror.de.leaseweb.net (mirror.de.leaseweb.net)... 37.58.58.140, 2a00:c98:2030:a034::21
Connecting to mirror.de.leaseweb.net (mirror.de.leaseweb.net)|37.58.58.140|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 100000000 (95M) [application/octet-stream]
Saving to: ‘100mb.bin.1’

100mb.bin.1 100%[================================================================================================>] 95.37M 6.66MB/s in 15s

2022-09-19 16:55:38 (6.25 MB/s) - ‘100mb.bin.1’ saved [100000000/100000000]

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.799
3.983
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
Демек треба да се активира од Мој Телеком апликацијата ама кај мене не ја гледам таа опција.
Ако активира некој успешно, не е лошо да пише/истестира за да му љубомориме кратко.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.341
Демек треба да се активира од Мој Телеком апликацијата ама кај мене не ја гледам таа опција.
Ако активира некој успешно, не е лошо да пише/истестира за да му љубомориме кратко.
Да, сега прочитав барав низ пакети јас но истите се. Видов смениле Магента М мобилна сега имаш 100 GB. Аирлија 5G. :cool:

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold