Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Суплементи, исхрана, наука

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Од искуство....ако немате никакви несокојдневни симптоми,или некаков дијагностициран проблем немате гајле.

Јас неретко претерувам со претпазливост кога не се работи за мене....

Последна промена:

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Претерување со претпазливост е врлина. Тоа е тоа што го очекуваме од Псај. ;)

Саплементите се едни од најбезбедните нешта што ги внесуваме во нашиот организам, особено оние стандардните, но и таму не е на одмет да се внимава. Некои од нив се растворливи во вода, други бараат мрсна средина за да може ефикасно да се апсорбираат.
Има специфични саплементи со кои треба повеќе да се внимава. Не смее да се претерува со дозата, не се пијат сами, туку во комбинација со други, потребни се паузи и т.н.

Ништо од тоа не се споредува со лековите што нашиве доктори ги препишуваат како бонбончиња. Тие одат со цели фермани какви се штети може да направат, кој се не смее да ги конзумира и пак ние Македонците се труеме со нив и предначиме во Европа со нивна конзумација.

@Gucci
Многу информации може да се најдат на интернет, за жал и многу невистини. Долги години читам и собирам информации од http://whitakerwellness.com/. Сите препораки за саплементи се базирани на сериозни научни истражувања и за мене е одличен извор.
Во последно време луркам низ сајтот на Highest Quality Vitamins And Supplements - Life Extension. Може да се најдат многу совети, протоколи за разни болести и исто така се е поткрепено со научни студии, ништо не е извадено од ракав. :)

@psyside ајде пушти и ти некој добар линк. Не за друго, да имаме нешто за домашно. :)

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Мало кутивче ми стигна, ама богато внатре. :)
10 naracka.jpg
Имав можност да земам максимум 7 пакувања Витамин Ц по $1.50 (со секој друг производ по едно). Малку ми е криво, ама ете... :)

Инаку оваа пратка експресно стигна, за помалку од 20 дена - пријатно изненади.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Чико гази на темава, лол.

GoCe_

hello world
18 ноември 2007
291
301
Дали коензим q10 може да затести крв, односно при евентуални накачени липидни вредности да направи дополнителна беља?

Пуштам нарачка за татко ми, q10, olive leaf гледам сите го зборувате, ресвератрол, ферментиран лук. Таргетот е да се зголеми енергија, да се поврати (колку толку) циркулација, да се зајача кардиоваскуларен систем, превентива, да се намали притисок, да се намали воспаление во телото.

Примам совети за дополнителни суплементи и начини на користење.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Дали коензим q10 може да затести крв, односно при евентуални накачени липидни вредности да направи дополнителна беља?

Пуштам нарачка за татко ми, q10, olive leaf гледам сите го зборувате, ресвератрол, ферментиран лук. Таргетот е да се зголеми енергија, да се поврати (колку толку) циркулација, да се зајача кардиоваскуларен систем, превентива, да се намали притисок, да се намали воспаление во телото.

Примам совети за дополнителни суплементи и начини на користење.

Дали татко ти користи било какви медикаменти, и кои?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Освен таблети за висок притисок, друго не. И куркума од суплементи.

Ок. Онда Coq10 е правиот избор, исто и лук и olive leaf. Ако веќе земеш coq10, имај во предвид дека поефтиниот е доста понефикасен кај возрасни, како старееш така способност за искористливост од страна на телото се намалува.

Проблеми со бубрези има татко ти можеби? болка во кичма, отоци на зглобови?

GoCe_

hello world
18 ноември 2007
291
301
Ок. Онда Coq10 е правиот избор, исто и лук и olive leaf. Ако веќе земеш coq10, имај во предвид дека поефтиниот е доста понефикасен кај возрасни, како старееш така способност за искористливост од страна на телото се намалува.

Проблеми со бубрези има татко ти можеби? болка во кичма, отоци на зглобови?

Има повремено отоци на глуждови при долготрајна работа/стоење, исто така пати од невидени болки во стапала. Направен е доплер на нозете, циркулацијата е намалена но не е во црвена зона, исто така е направен реума фактор кој што е на граница. Потеклото на болката сеуште е непознато, познавајќи ги нашиве доктори не верувам ни дека ќе се испозамараат да го најдат проблемот, така што решив да се посветам и да го решам тоа.
Проблем со бубрези нема.

Дали има некоја конекција q10 со холестерол? знам дека куркумата делува како статин, ова вели да не се меша со статини пошто ја намалува нивната ефективност односно ја затестува крвта според некоја логика? Или грешна ми е логиката?

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Има повремено отоци на глуждови при долготрајна работа/стоење, исто така пати од невидени болки во стапала. Направен е доплер на нозете, циркулацијата е намалена но не е во црвена зона, исто така е направен реума фактор кој што е на граница. Потеклото на болката сеуште е непознато, познавајќи ги нашиве доктори не верувам ни дека ќе се испозамараат да го најдат проблемот, така што решив да се посветам и да го решам тоа.
Проблем со бубрези нема.

Дали има некоја конекција q10 со холестерол? знам дека куркумата делува како статин, ова вели да не се меша со статини пошто ја намалува нивната ефективност односно ја затестува крвта според некоја логика? Или грешна ми е логиката?

Дали е поспан после оброци, дали често мокри, тешко да заздравуваат рани, му рипа ли притисок низ денот и до кој степен, дали му станува топло - ладно итн?

Од ова што ми го кажуваш, личи на потенцијален проблем со проширени вени, или одредена фаза на атеросклероза (се надеваме дека не, но тешко практично сите имаат горе доле до одреден степен) како и потенцијална инсулинска резистетност.

Coq10 е клучен елемент за кардиоваскуларно здравје, баеѓи безбеден е, плус нема да пие само тоа, ќе пие уште неколку состојки кои работат како "топачи на масти" и "тенчачи" наместо да промовираат коaгулација, така да нема гајле од тој аспект.

Ако парите на се проблем, ова ви била најдобрата комбинација за татко ти. Ако се, кажи да скратам на одредени суплементи.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Еве ви за Coq10, екстремно импресивна студија!

WT2Y5KZ.png

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
:cool:

Дедо мраз....

20180316_140145.png

Последна промена:

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Нц нц, сум пропуштил доста на темава, не добив никаква нотификација...

@psyside фала за распоредот... Нарачкава од 31.01 сеуште ја нема :( Ги контактирав iherb, и ми ги вратија парите, но ми рекоа дека ова го прават затоа што ми е првпат, и дека за следни нарачки што ќе каснат/нема да стигнат нема да враќаат пари со обична пошта.

Што е разликата со пиење цинк на почеток на оброк и на крај?

@Chicco69 ќе те замолам за линк до евтин витамин ц ако може. Ќе спремам нова нарачка деновиве...

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
На почетoк на оброк, се минимизира шансата за иритиација на желудец.

Да, многу пратки не стигнаа, тоа е.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Дечки, може некој да провери дали сеуште има Free Shipping над $40? Мене не ми дава бесплатана поштарина, можно е копуциве нешто да го имаат обележано мојот акаунт откако ми направија refund?

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
@masterwu
За жал и кај мене не дава фри шипинг, значи го укинале. :(

Гледав сега за Ц витамин, нема ништо евтино а добро. Имаат некаква акција до среда, налетав на овој Ц, ама е распродаден...
Останува проверениот, евентуално овој на Doctor's Best што е Quali-C, Non-GMO произведен во Шкотска.

Ако не е итно, да се чека следна акција (ова повеќе за фри шипинг). :(

Кога сме кај неделната акција (до среда), имаат и 20% попуст на SAM-e производи (купон "SAME20"), како и Д витамин за пола цена.

Последна промена:

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
@masterwu
За жал и кај мене не дава фри шипинг, значи го укинале. :(

Гледав сега за Ц витамин, нема ништо евтино а добро. Имаат некаква акција до среда, налетав на овој Ц, ама е распродаден...
Останува проверениот, евентуално овој на Doctor's Best што е Quali-C, Non-GMO произведен во Шкотска.

Ако не е итно, да се чека следна акција (ова повеќе за фри шипинг). :(

Кога сме кај неделната акција (до среда), имаат и 20% попуст на SAM-e производи (купон "SAME20"), како и Д витамин за пола цена.

Фала за линковите.

@psyside кажувај дали ќе има групна нарачка по DHL Express, па да делиме трошоци. Има царина на суплементиве, или само 5% данок?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Дедо мраз и кај мене.
Порачана на 31ви, 5ти Март во пошта кај мене, 10 дена му требаја да ме известат лол.
Погледнете го атачментот 62988

Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација
Честито :) Дали го провери тракинг бројчето на posta.com.mk , го имаат воопшто регистрирано пакаетот, или тикви?

• ми се допаѓа
Реакции: t0n1

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
Честито :) Дали го провери тракинг бројчето на posta.com.mk , го имаат воопшто регистрирано пакаетот, или тикви?
Го имат регистрирано со нивни тракинг бројче, според тоа пакетот бил во пошта на 27.02. Али нема како да го дознаеш тракинг бројчето :)

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
iHerb нудат купон во вредност од $5 за следна нарачка. Кодот е EXCLUSIVE5
Трае до понеделник попладне (18:00).
Има и 10% за Pre-Workout, како и за Cleanse $ Detox до 28-ми.

За жал, фри шипингот не е вратен. :(

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Интересни муабети сте разврзале, и штета што касно гледам дека повторно имало период со бесплатна поштарина.

carotenall миксот од jarrow formulas
Не знам дали се спомнало на темава, ама внимателно со бета каротениди за тие што се пушачи.
Пар студии:
Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. - PubMed - NCBI
The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. - PubMed - NCBI
И ова: https://www.cancer.org.au/content/p...tacarotene_and_cancer_risk_September_2009.pdf

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Интересни муабети сте разврзале, и штета што касно гледам дека повторно имало период со бесплатна поштарина.

Не знам дали се спомнало на темава, ама внимателно со бета каротениди за тие што се пушачи.
Пар студии:
Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. - PubMed - NCBI
The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. - PubMed - NCBI
И ова: https://www.cancer.org.au/content/p...tacarotene_and_cancer_risk_September_2009.pdf

Еве едно видео кое ги опфаќате грото од негативни студии.

Имај во предвид дека кога се користи комплекс од каротеноиди, (квалитетни и активни соединенија) ефектот кој се образложува е непостоечки.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Дап, и во студии самите истражувачи кажуваат дека студиите се релативно нецелосни заради малиот број испитаници. Плус како што кажуваш, разлика може да прави и која форма на бета каротениди се употребувало (активни или синтетички). Студиите се однесуваат на специфичната форма на бета каротениди која се употребувала и одредена релативно мала група испитаници.

Но друже ако има индикации дека бета каротениди и пушење зголемуваат ризик за рак на плуќа, кога веќе се има избор можеби би било попаметно да се одбере друга форма на витамин А, Palmitate на пример? Или конкретни бета каротениди наместо цел комплекс од нив?
Како и да е, ете ја информацијата па секој сам за себе нека си одлучи.

Не знам дали ти текнува на муабетите за Age-Related Macular Degeneration, и студиите со давање суплементи на десетици илјади испитаници?
На ова мислам: For the Public: What the AREDS Means for You | National Eye Institute
Заради страв од зголемена инциденција на рак на плуќа кај испитаниците кои се пушачи а земаат бета каротениди, после неколку години, во втората ревизија на AREDS2 студијата комплексот бета каротениди е заменет со еден конкретен каротенид - Лутеин, и како резултат ефикасноста на суплементите врз спречување наа Age-Related Macular Degeneration била зголемена.

Ризикот се разбира не мора да се однесува за коплекс од активните форми на бета каротениди, не знам дали има студии... Но за секој случај на пушачиве дома не сакам да им давам бета каротениди. Витамин А Palmitate ќе заврши работа.

Инаку на iHerb моментално имате убава понуда за Лутеин. Редовно нарачувам за татко ми, и ова е најдобра цена до сега. За $31.41 три пакувања со по 120 пилули од 20 mg (Lutein with Zeaxanthin):
Zenwise Health, Marigold-Derived Lutein with Zeaxanthin, 20 mg, 120 Softgels
Понудата е со Shipping Saver, па ја намалува поштарината на целата пратка (мене ми испадна бесплатно).

@Chicco69 кодот EXCLUSIVE5 работи, фала за информацијата таман ме симна под 45 еура за нарачкава. :)
Нарачав и Б-12 и Б9/фолна киселина, и патем научив некои работи за активните и синтетичките форми, само за тоа поопширно друг пат. И да не заборавам моментално имате убави trial понуди за витамин Д3 (долар за пакување со 110 таблети со Cholecalciferol, и долар-ипол за пакување од 90 капсули рибино масло).
Еве ја целата нарачка ако некој го интересира.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв