Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Страв од AI или страв од сопственото незнаење?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.809
10.123
Пак ќе сме поефтини од американецот
Ништо не се мења до негде.
Па ќе се смени ако индустријата падне 10x во вложени инвестиции во наредните години.

Мислам дека размислувањата на вие вклучените во самата индустрија ви се малку „тесни“, сеуште се потпирате на традиционалниот пристап досега.

Јас да сум на ваше место ќе гледам да експлоатирам додека има, бидејќи искрено после неколку години (може и месеци) не сум сигурен што ќе остане. Место да размислувате дека возов ќе се удри, гледајте качете се таму до некоја станица :)

1765025539696.png

Да не зборам напамет, еве ти од AI инженерите кои во моментот мислам се најрелевантен и критичен извор.

18 август 2019
1.227
1.202
Постарите генерации на кои англискиот им е слаба страна (ако има такви освен мене) нека се потсетат на Гугл-преведувачот од пред петнаесетина години. Преводите беа ниту за смеење, ниту за плачење. Сега преводите се доста солидни, значи многу се напреднало.
Така ќе биде и со ВИ. Сѐ повеќе ќе напредува, не знам со кое темпо, ама очекувам дека тоа ќе биде со големи чекори.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Страв од "AI" картел на копмании што ако подолжат вака како што прават ќе го уништат личниот компјутер како концепт и единствен начин да користиш машина помоќна од телефон за 10 години ќе биде ако им платиш 99.99$ на месец (пост-еншитификација), 119.99 за 1440p и над 149.99 за 4K за cloud computing од нивниот срање сервер, ќе биде се полошо и полошо за просечниот потрошувач ако меурот издржи 5+ години, треба да се стабилизира и корупцијата да опадне, но овие работи се многу поголеми од нас па... ќе се види, самата технологија е океј, но не е ни ВИ, auto-correct на стероиди, и нонстоп лаже или си измислува инфо од нигде, но дури и лично користам GPT за по прости работи или од досада, тоа е

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Па ќе се смени ако индустријата падне 10x во вложени инвестиции во наредните години.

Мислам дека размислувањата на вие вклучените во самата индустрија ви се малку „тесни“, сеуште се потпирате на традиционалниот пристап досега.

Луѓето кои со години живеат од и ја живеат индустријата, луѓето кои ја донеле индустријата каде што е, се со „тесни“ размислувања за истата? :)

Јас да сум на ваше место ќе гледам да експлоатирам додека има, бидејќи искрено после неколку години (може и месеци) не сум сигурен што ќе остане.
Не си единствениот што вака размислува и тоа е океј. Мислам дека на крајот на 2026 ќе бидеме на 2-3 скалила на ВИ скалата погоре од овој момент.

Погледнете го атачментот 156423
Да не зборам напамет, еве ти од AI инженерите кои во моментот мислам се најрелевантен и критичен извор.
Исто како што сметаш дека Isak е пристрасен затоа што работи во индустријава е пристрасен, мислам дека и Adam Wolf е пристрасен. Има логика?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.809
10.123
Луѓето кои со години живеат од и ја живеат индустријата, луѓето кои ја донеле индустријата каде што е, се со „тесни“ размислувања за истата? :)
Да, бидејќи според мене ова што се случува нема допирна точка со начинот на работење досега во оваа индустрија.

Погледни ги дебатите тука, немаат допирна точка со потенцијалот што го овозможува AI дури и денес.
Мислењето е автоматски споено:

Исто како што сметаш дека Isak е пристрасен затоа што работи во индустријава е пристрасен, мислам дека и Adam Wolf е пристрасен. Има логика?
Има разлика.

Едниот е во директен контакт со развојот на AI, додека другиот е софтвер девелопер со сениор искуство.

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(

Јас да сум на ваше место ќе гледам да експлоатирам додека има, бидејќи искрено после неколку години (може и месеци) не сум сигурен што ќе остане. Место да размислувате дека возов ќе се удри, гледајте качете се таму до некоја станица :)

Погледнете го атачментот 156423

Ок, да речеме дека е така. Да речеме дека ВИ ќе стане толку добар што ќе биде “замена за програмери“ (што и да значи тоа).

Шо е поентата ондак за стотици билиони вложени во ВИ развој?
Ако сите програмери останеме без работа, кој ќе го користи тој ВИ?
Ќе дремат тие сервери така? Или ќе има 1/10тина од програмерите и само тие 10тина од цел свет ќе промптаат кодирање?
Тоа е целиот bet на ВИ сервер фармите? Толку малку корисници?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.809
10.123
Ок, да речеме дека е така. Да речеме дека ВИ ќе стане толку добар што ќе биде “замена за програмери“ (што и да значи тоа).

Шо е поентата ондак за стотици билиони вложени во ВИ развој?
Ако сите програмери останеме без работа, кој ќе го користи тој ВИ?
Ќе дремат тие сервери така? Или ќе има 1/10тина од програмерите и само тие 10тина од цел свет ќе промптаат кодирање?
Тоа е целиот bet на ВИ сервер фармите? Толку малку корисници?
Сега пак одиш максимално во другиот правец, предвидување на подалечна иднина која никој не може да ја види во моментот. Ајде пробај на краток и среден рок, ама малку покреативно.

Ти се жалиш како медиорите твои генерирале полош код со AI. Јас ти кажувам дека веќе тие медиори може да се заменат со AI агенти (LAM) од една страна, а од друга страна имаш vibe coding компании (платформи) што отидоа во стратосфера со инвестиции во рунда 1 и 2.
Начинот на размислување (зашто не може или зашто нема да биде) според мене е погрешен. Треба да размислувате што може (ама малку покреативно, не 1 џуниор со ChatGPT) и како да се монетизира.

Она што го збореше со генерични модели итн, на прав пат си, ама аспектот од кој гледаш ти е погрешен. Точно дека ChatGPT има лимитација што е трениран на сите тие податоци, ама тоа некој го видел, го истренирал на други сетови/master prompting/chain prompting/RAG/бла бла итн и имаш специјализирани алатки кои се милениуми подобри.

Како што видео продукцијата отиде од Will Smith јаде шпагети (фејк AI) до Will Smith јаде шпагети (не можеш да приметиш дека е AI), така и овде се развиваат работите.

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Сега пак одиш максимално во другиот правец, предвидување на подалечна иднина која никој не може да ја види во моментот. Ајде пробај на краток и среден рок, ама малку покреативно.

Ти се жалиш како медиорите твои генерирале полош код со AI. Јас ти кажувам дека веќе тие медиори може да се заменат со AI агенти (LAM) од една страна, а од друга страна имаш vibe coding компании (платформи) што отидоа во стратосфера со инвестиции во рунда 1 и 2.
Начинот на размислување (зашто не може или зашто нема да биде) според мене е погрешен. Треба да размислувате што може (ама малку покреативно, не 1 џуниор со ChatGPT) и како да се монетизира.

Она што го збореше со генерични модели итн, на прав пат си, ама аспектот од кој гледаш ти е погрешен. Точно дека ChatGPT има лимитација што е трениран на сите тие податоци, ама тоа некој го видел, го истренирал на други сетови/master prompting/chain prompting/RAG/бла бла итн и имаш специјализирани алатки кои се милениуми подобри.

Како што видео продукцијата отиде од Will Smith јаде шпагети (фејк AI) до Will Smith јаде шпагети (не можеш да приметиш дека е AI), така и овде се развиваат работите.
Се е тоа ок tho, тоа ми е поентата.
Не мислам дека е толку doom and gloom иднината.
Ако си паметен сега ќе си паметен и утре.
Ако утре на светот не му требаат програмери ќе му треба нешо друго шо е поврзано со истата индустрија.

Затоа и пораката ми беше, учете, за да знаете поише од моделот. Ако моделот ви го мења еден скил сет, учете друг скил сет.
Нема да останат без работа тие шо ги “бива“, гарантирам.

едит: пак ми текнуваат работи одкако ќе стиснам испрати

Ако дојде до тоа програмерите да ги заменат со ВИ и да останат сите без работа, си еба мамата цел свет.
Зашо тоа значи дека и 20 други индустрии ќе се заменат со ВИ....

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.809
10.123
Ако дојде до тоа програмерите да ги заменат со ВИ и да останат сите без работа, си еба мамата цел свет.
Зашо тоа значи дека и 20 други индустрии ќе се заменат со ВИ....
Ова и е вистинската дебата (не други 20, него виртуелно сите понатаму според она што гледам), бидејќи ќе треба тогаш да се намали населението или да ни најдат друга намена за создавање на вредност. :)

Ама еве размисли, во моментот ако медиориве ти генерираат код со AI и не знаат потоа да ти го објаснат кодот, ти веќе не работиш со медиори, туку работиш со AI агент кој има медијатор (искрено на ова мислев дека алудираш во првиот пост). Тргни го тој медијатор дури и во моментов, не е дека многу ќе изгубиш веројатно...

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Ама еве размисли, во моментот ако медиориве ти генерираат код со AI и не знаат потоа да ти го објаснат кодот, ти веќе не работиш со медиори, туку работиш со AI агент кој има медијатор (искрено на ова мислев дека алудираш во првиот пост). Тргни го тој медијатор дури и во моментов, не е дека многу ќе изгубиш веројатно...
Не, така е комплетно, тоа и реков. Ама погрешно мислам дека ме сфати “ВИ е замена за медиор“. Да но всушност, ВИ заменува треш медиор. А треш медиор + ВИ = треш исход. Исходот е екшли треш колку што е треш и медиорот. И тој исход ќе биде треш се додека тој позади тастатура е треш а тој позади тастатура ќе е треш се додека не сака да учи и користи ВИ на слепо.

Затоа реков треба луѓе да учат не да спијат на тоа уво дека сеа имаат ВИ и ќе чиламе, нозете у вис и промптај. Баш обратно.

Али у право си, боље би било да ги неам зашо вака асинхроно он промпта, прави пул реквест, го пушта, и дреме чека да му даам ревју, ја сум цел прашалници дур го прегледувам кодот, он не знае да го објасни, му ставам 10 коментари и го враќам реквестот, он зима и пак 10 промпта праи од тие 10 коментари, го враќа реквестот, ја пак наоѓам уште 3 и пишувам коментари, па го враќам....
И така си играме пинг понг.

Ова не е “ВИ заменува програмер“ приказна. Ова е “ВИ заменува медиор шо мисли дека го фатил господ за муда и дека животот му е мед и млеко пошто му дале ВИ и животот му е полесен не сфаќајки дека ако вака продужи ќе остане без работа зашо има 5 години искуство и пак е труба и ако целата вредност што ја има у фирмава е да куца промптови место мене боље да го нема“ приказна.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.339
Ајде со замениве но како ќе реагираат сите кога цел синџир ќе донесе пак дополнително зголемивање на цените кои секако ќе ги опфати па скоро сите бизниси. Тука се покачување на цените на компонентите во наредните неколку години, гледаме што се случува со РАМовите. Следува покачување и на сите други, ССД, процесори итн итн. Се тоа се користи дал во фабрики било каде.

Отпуштања, кратења, зголемување на цени, намалена куповна моќ… Тек допрва ќе иде мислам она богатите стануваат побогати сиромшните посиромашни. Енормни суми за ВИ Фарми се фрлаат, кредити и бог знае колку време и како ќе се враќаат, ветувања, недостаток на енергија за истите… Како ќе се одрази се тоа допрва? Не ме напаѓајте чисто дискусија бидејќи мислам за целокупното фунционирање на светот ќе има промени. Дали ќе замени или не е само дел од приказната.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.809
10.123
Не, така е комплетно, тоа и реков. Ама погрешно мислам дека ме сфати “ВИ е замена за медиор“. Да но всушност, ВИ заменува треш медиор. А треш медиор + ВИ = треш исход. Исходот е екшли треш колку што е треш и медиорот. И тој исход ќе биде треш се додека тој позади тастатура е треш а тој позади тастатура ќе е треш се додека не сака да учи и користи ВИ на слепо.

Затоа реков треба луѓе да учат не да спијат на тоа уво дека сеа имаат ВИ и ќе чиламе, нозете у вис и промптај. Баш обратно.

Али у право си, боље би било да ги неам зашо вака асинхроно он промпта, прави пул реквест, го пушта, и дреме чека да му даам ревју, ја сум цел прашалници дур го прегледувам кодот, он не знае да го објасни, му ставам 10 коментари и го враќам реквестот, он зима и пак 10 промпта праи од тие 10 коментари, го враќа реквестот, ја пак наоѓам уште 3 и пишувам коментари, па го враќам....
И така си играме пинг понг.

Ова не е “ВИ заменува програмер“ приказна. Ова е “ВИ заменува медиор шо мисли дека го фатил господ за муда и дека животот му е мед и млеко пошто му дале ВИ и животот му е полесен не сфаќајки дека ако вака продужи ќе остане без работа зашо има 5 години искуство и пак е труба и ако целата вредност што ја има у фирмава е да куца промптови место мене боље да го нема“ приказна.
Пак истиот начин на размислување, што и зашто не бива.

Ај дај ми ја идеалната ситуација за тебе те молам во ова сценарио?

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Ајде со замениве но како ќе реагираат сите кога цел синџир ќе донесе пак дополнително зголемивање на цените кои секако ќе ги опфати па скоро сите бизниси. Тука се покачување на цените на компонентите во наредните неколку години, гледаме што се случува со РАМовите. Следува покачување и на сите други, ССД, процесори итн итн. Се тоа се користи дал во фабрики било каде.

Отпуштања, кратења, зголемување на цени, намалена куповна моќ… Тек допрва ќе иде мислам она богатите стануваат побогати сиромшните посиромашни. Енормни суми за ВИ Фарми се фрлаат, кредити и бог знае колку време и како ќе се враќаат, ветувања, недостаток на енергија за истите… Како ќе се одрази се тоа допрва? Не ме напаѓајте чисто дискусија бидејќи мислам за целокупното фунционирање на светот ќе има промени. Дали ќе замени или не е само дел од приказната.
Све оди кон "you will own nothing and be happy" фората, буквално директно ти кажуваат што е планот, ВИ и cloud computing што е поврзано со него оди кон тоа, цел хардвер ќе биде само за компаниите, ти ќе имаш екран и wifi конекција

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.750
Све оди кон "you will own nothing and be happy" фората, буквално директно ти кажуваат што е планот, ВИ и cloud computing што е поврзано со него оди кон тоа, цел хардвер ќе биде само за компаниите, ти ќе имаш екран и wifi конекција
Како и што беше пред ерата на персоналниот компјутер. Лесно ја даваме тешко освоената слобода

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ова е кул размислување. Спремам колумна и за персонален раст ќе ја довршам и објавам на портал
абе батали спремање колумба, тулумба... земи работи, клиентите ти квичат...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Foldalot

hello world
19 март 2014
121
95
Јас па мислам дека на мали држави ко нашата со мал ИТ пазар може бајаги од корист да биде AI во работата. ИТ сферата опфаќа доста области и нашиве фирми очекуваат доста да знаеш да покриеш, наместо експерт да си во една област. Па оттука за поголема конкурентност со странски пазари мислам дека треба да имаме бенефит од AI.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.719
3.390
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Јас ќе пишам лични искуства и од тоа што имам забележано, ова е лично мое мислење.

Вештачката интелигенција (АИ) на почеток беше смешки, но со имплементациите во сервиси и општо во работните процеси изгледа дека се побрзо и побрзо учи и е подобрена..

Работам маркетинг на социјални мрежи. ФБ воведе многу опции каде што е АИ може да ти даде сугестии, генерирани текстови и слики на она што ти првично го користиш. Текстовите реално не се лоши а сликите искрено се има покажано да ни дадат подобри резултати од првичните слики.

Ја користиме опцијата да ни генерира позадини на веќе додадената слика без да го менува производот на сликата. Па така ако продаваме пример кревет, и тој е на бела позадина, истата може да ја замени во подобра позадина каде што креветот би бил поставен во многу убава соба, и така луѓево ќе се фатат на таа „убавина“ и ќе го земат производот. ФБ дозволува да избереш неколку вакви креации и да ги прикаже на корисниците, што во случајов го отстрнуваме оној ad fatigue момент каде што сликата (рекламата) станува досадна од премногу често прикажување (висока фрекнвеција) и луѓето почнуваат да ја игнорираат. Во овој случај со една креатива, имаме уште 10 нови АИ креативи и тука се исклучува моментот дизајнерите да направат нови.

Истото важи за текстот и краткиот мал наслов во описот (headline), на кратко со АИ добиваме:
  • Различни текстови (не мора инволвирање од content writer)
  • Различни слики (не мора инволвирање од дизајнери)

Поради сериозноста сепак овие работи поминуваат низ процес на одобрување, но пак ќе кажам дека дизајните се совршени да без проблем одат во етер, текстот се проверува се уште поради комплексноста на промоцијата.

Тоа е за примената на АИ во мојов случај, сега за она другото што според мене е проблематично.

Марк Цукерберг често вели дека програмерите ќе бидат заменети со АИ, најверојатно тоа веќе го прави со отпуштањата и замената на програмери во пониските нивоа со АИ. Проблемот е што оваа платформа (ads manager) во последно време е во целосен хаос, и секој ден наоѓаме по некоја грешка или проблем кој ни ја успорува работата. Имаме неколку различни бизнис профили и сите имаат некој си свој различен дизајн (UI) на платофрмата (ние сме реално тестерите) и во секојдневната работа само приметуваме проблеми со самата платформа. Јас знам дека Марк сака да замени програмери, ама не можеш па да пушташ АИ код на платформа која ти носи пари.

Мислам дека квалитетот на самата платформа е опаднат и дека ако порано сме креирале кампањи за 30 минути, сега тоа е малце подолго пошто имаме неколку дополнителни чекори и да се молиме дека сликата што ја прикачуваме ФБ нема да извади грешка дека сликата ја нема на платформата, или дека рекламата која е објавена има грешка со повлекување на сликата од локацијата.

Инаку правев сценарио дали АИ може да ме замени во мојата работа во овој случај сега, и испадна дека може, но за сега нема таков софтвер што ќе ги следи оние точки на оптимизација за да направи одлука која реклама, кој таргет, и каде да се оптимизира буџетот. Но тоа не значи дека нема да го има во иднина.

На кратко ова е ситуацијата со АИ во мојот случај.

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Пак истиот начин на размислување, што и зашто не бива.

Ај дај ми ја идеалната ситуација за тебе те молам во ова сценарио?
Не разбирам, каква идеална ситуација? За кого? Во кое сценарио?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.024
Медиор.

Апер медиор можда ќе му помогне, ама на мидл медиор не знам баш. Исто ќе е океј за лоуер медиор или за хајер lowerer. Сепак за прав медиор ќе е малку мид, нема да го направи lower апиор. Сепак далеку од мид апиор.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.803
33.939
roka.mk
Медиор.

Апер медиор можда ќе му помогне, ама на мидл медиор не знам баш. Исто ќе е океј за лоуер медиор или за хајер lowerer. Сепак за прав медиор ќе е малку мид, нема да го направи lower апиор. Сепак далеку од мид апиор.
Брат на кој јазик е ова што го напиша?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.520
2.977
Медиор.

Екшуали...
Да.

П.С.
И да не меша брејк-бит со брејк-денс, а од гоа-транс да не трансцендентира дирек во техно-хаос...
Разбира се мислам, Блажо...
Мислењето е автоматски споено:

Брат на кој јазик е ова што го напиша?
Блек мамба.
...или не, питон дан беше?

ОнТопик:
Да, мене ме фаќа страв.
(Терминатор можда е филм, ама не знам дали сте ги виделе робо-кучињата со прикачени шмајзери, па уште некаква си ВИ ко ќе клајш во то равенката...)

Последна промена:
25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
што треба тој медиор да прави со AI за да биде идеално за тебе?
да го валидира аутпутот а не слепо да стиска Accept All changes

всушност идеално е да не ни го користи auto fill и auto accept туку тој аутпут од ВИ чак и да е добар
да земе да го прекуца рачно, зашо со самиот процес на прекуцување ќе научи

неговото време е поефтино и неговата обврска како медиор, по некоја дефиниција, е јуниор кој може самостално да работи, ама нема доволно искуство да биде сениор, и затоа треба да учи за да стане сениор, да биде проактивен околу проблемите и да размислува и пошироко од неговите работни задачи
сениор не е попаметен медиор, туку е медиор шо не се откажал и бил у различни ситуации и може да предвиди кои потези/архитектури може да имаат проблем во иднина и да направи извршна одлука за насоката

една од “зезанциите“ е дека сениор е јуниор што не се откажал

овој тип на работа е “медиор што се откажал“ практично

барем така е кај нас у фирма дефиницијата

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно