Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Safe City - Камерите за казнување

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.786
3.962
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Тука повеќето се жалат за камерите и како тие им ги кршат човековите права, ама сакаш полиција да следи и реагира на постови од социјалните медиуми?
Па зошто да не..кога предходната власт можеше све живо и диво да прати по фејсбуци кој што рекол како рекол...сепак видеа се овие и брзо се шират по социјалните мрежи

18 август 2019
1.227
1.202
@greenline
Ние "неутралните" шо не идеме на избори, немаме шанса да се вработиме ниту во рудник. Оти кај нас и за таму барааат партиска книшка. Освен ако не сме со некоја ептен дефицитарна струка, па за нас да се грабаат приватниците (во државен сектор ни тогаш не сме конкурентни).

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Тука повеќето се жалат за камерите и како тие им ги кршат човековите права, ама сакаш полиција да следи и реагира на постови од социјалните медиуми?
Еве јас не се жалам дека камерите ги кршат човековите права, туку дека немаат никаква ефикасност, т.е. единствена цел е да се казнуваат возачи што возат брзо, минуваат на црвено. Углавно повеќето камери се на раскрници, има некаде и на надвозници, а некаде и после семафори. Целта е да се казнуваат непримерни возачи, углавно прекршчно. Ама камерите немаат никаква ефикасност во однос на сообраќајни незгоди, или дали некој со мотор преминува на пешачки, па после се пушта у коловоз. Истотото важи за точаци. Или пак за пешаци што минуваат кога им е црвено. Како тоа ќе го регистрираат камерите за да казнат пешак, возач на мотор (без таблици и кацига) или велосипедист (исто без таблици) кога углавно снимаат и имаат радар само за брзина за коли.

@greenline
Ние "неутралните" шо не идеме на избори, немаме шанса да се вработиме ниту во рудник. Оти кај нас и за таму барааат партиска книшка. Освен ако не сме со некоја ептен дефицитарна струка, па за нас да се грабаат приватниците (во државен сектор ни тогаш не сме конкурентни).

Значи, у 2 милиони народ држава, не знам тачно статистика, колку е работноспособно население, да речеме 1 милион.
Од овој 1 милион, една третина е државна администрација, со се сите државни фирми како ЈСП, Водовод, паркови и зеленила, и башка 25% шиптари.
Па имаш џандари, обезбедувачи, доктори, сестри, чистачки, војници, и слични други работни места.
Од овој 1 милион испаѓа дека пола се работни места врзани со политичка партија, врски, националност и слично.

Од другата половина на милионот, 1/3 се "газди" после распад на Југославија, кога беше шверц-комерц најпогодно време за бизнис, ни фискални, ни инспекции, ни данок, ни ништо, а другите две третини од 500 000 се работничка класа.

И самите влади знаат дека пензионерите што не работат им се најдобри гласачи за +илјадарка на пензија.
Така е покултурно, наместо како оние по селата што им даваат на рака на гласачите, овие на трансакциска на пензија. Културно. Дискретно.
Ти, @Палачански не паѓај на HR фори дека не си бил конкурентен.
Ние како држава не сме конкурентни. Еве земи пример за мигрантите, ретко кој остана овде да работи, и тие си заминаа у побогати земји.
А ние имаме и околу еден милион иселеници.

Последна промена:

Foldalot

hello world
19 март 2014
121
95
Денес бев да регистрирам и ми стигна мејл за потврда на точноста на податоците. Само нотификацијата ја видов и си реков штом стигнало тоа е тоа. Но отпосле ја отворив пораката и видов точен мејл (секако тоа), но погрешен телефонски број. Каде би се пријавило тоа да се корегира?

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
Денес бев да регистрирам и ми стигна мејл за потврда на точноста на податоците. Само нотификацијата ја видов и си реков штом стигнало тоа е тоа. Но отпосле ја отворив пораката и видов точен мејл (секако тоа), но погрешен телефонски број. Каде би се пријавило тоа да се корегира?
пак таму каде што си дал податоци првиот пат

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.313
11.864
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Twisted

hello world
3 јануари 2016
285
183
Еве јас не се жалам дека камерите ги кршат човековите права, туку дека немаат никаква ефикасност, т.е. единствена цел е да се казнуваат возачи што возат брзо, минуваат на црвено. Углавно повеќето камери се на раскрници, има некаде и на надвозници, а некаде и после семафори. Целта е да се казнуваат непримерни возачи, углавно прекршчно. Ама камерите немаат никаква ефикасност во однос на сообраќајни незгоди, или дали некој со мотор преминува на пешачки, па после се пушта у коловоз. Истотото важи за точаци. Или пак за пешаци што минуваат кога им е црвено. Како тоа ќе го регистрираат камерите за да казнат пешак, возач на мотор (без таблици и кацига) или велосипедист (исто без таблици) кога углавно снимаат и имаат радар само за брзина за коли
Аха а оваа информација/статистика што сум сигурен дека ја имаш од каде ја извади?

Реторичко прашање, знам дека ти е од газот извадено.

Ајде сега кажи ми кој предизвикува поголема опасност за другите учесници во сообраќајот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
@Lokvan во врска со другарчињава што гушкаат трговски, собираат парфеми и негуваат репчиња.

Сега шоу прават од шарените во Џус оф Еј-Еј. Сето тоа фино валидирано, озаконето, оправдано и амнестирано од сите јавни гласила. Пошто сега моќта е на страна на другата страна радикали, претходно беа овие петунии перуники и синолички што гушкаат виножита. Лесно се манипулира со радикална багра и едноумие, никој не се смара да најде реални, компромисни решенија кои ќе бидат од еднаква штета и корист за многу луѓе - тоа оди контра кревките и детски ега на вакви багристи затворени во нивните стаклени ѕвона на месечината.

Сепак, најзезнато е да си средина. Аристотел во Πολιτικά вели дека луѓе кои не се приклонуваат јасно кон една страна во конфликт се сомнителни и напаѓани од двете страни. Средината е нестабилна во поларизирачки услови. Алигиери во Пекол - „Најжешките места во пеколот се за оние кои, во време на морална криза, избираат неутралност.“. Макиавели Во Владетелот тврди дека неутралноста е опасна и дека владетелот што останува „на средина“ на крај нема сојузници. Кој не избира страна, станува политички слаб и осамен.
Бајага во Горе-Доле: Немој бити у средини, јер чеш бити у мањини.
Затоа на темава, едните ќе сакаат да газат луѓе, другите да галат зајчиња на бивши коловози обраснати со трева, и така до недоглед.И потоа ќе се ротира пастирот што ги им дава по 5 минути спотлајт те на едните те на другите се додека можеби, само можеби стадото не еволуира преку некоја катарзична ситуација. Ај можеби после некоја катаклизма и тоа ќе се случи.
Дап, под „трајбализмот“ мислев на таквите поделби. Кога целината (сите ние) е поделена по накакви квазиидеолошки основи. На пример падавичари и „гушкачи на зајачиња“ (хаха, ова беше добро) на една страна, и на другата страна кармагедон ликови плус сонародниците на Саит Саитов и тие другите кои самите себеси се нарекуваат со етноним кој ние останатите не смееме да го користиме пошто „тоа било навреда“. Разбираш нига?

Поентата е до недоглед да се заглупуваме со глупости, и така додека се делиме и навиваме за глупости како фабричка толеранција на грешка од 10%, они што си ја виткаат чоколадата ќе увидат дека на системов сејф сити му требаат уште барем неколку анекси сите вредни свои тендерчиња (плагините коштаат нели). За во следната прилика следниот Саит Саитов да биде автоматски јавено на граница на време (па овој да плати арач пред да избега, наместо само да избега). И сето тоа во Собрание за да помине мрмотите си платат арач пред да ја завиткаат чоколадата, за бадентер бандите да лапнат лавовски дел од сѐ. И на крај, сето тоа ќе го платиме ние мнозинствто што плаќаме даноци (Македонците претежно).

@gdamjan не постои форсирано делење по вештачка основа со сонародниците на Саит, таа поделба постои одамна. Шемата е раздели и владеј, да, но со Саит-овци никогаш не си бил заедно па да те делат.

Поделбите за кои зборувам се кога ти и јас, кои рално имаме милион заеднички интереси - се караме и делиме по некакви „идеолошки“ основи. Ти си мочал лево, јас надесно и сеа као треба да се караме за некои полесно да не манипулираат. Ќе им дозволиме ли?

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Аха а оваа информација/статистика што сум сигурен дека ја имаш од каде ја извади?

Реторичко прашање, знам дека ти е од газот извадено.

Ајде сега кажи ми кој предизвикува поголема опасност за другите учесници во сообраќајот.
Абе сите овде на форумов испаднавте потпароли на МВР и Влада. Еден не кажа нешто против власта. Сите поданици.

Знаете ли вие да правите опуштен муабет? Доста гледате дебатни емисии и собраниски канал. Кажете нешто свое.
Не давам ја изјава за медиуми, па ти на мене да ми бараш извор на информации и што ти ја знам. Пак ќе речам, ова е интернет форум и демократија!

Иначе има една државна институција се вика Државен завод за статистика, ако те занима оди и провери.
Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2024 година, активното население во Република Северна Македонија изнесува 792 779 лица, од кои вработени се 694 506, а 98 273 лица се невработени.

Стапката на активност во овој период е 52.3 %, стапката на вработеност 45.8 %, додека стапката на невработеност изнесува 12.4 %.

Ова е од 2024, а сега е 2026, и земи предвид дека не е се евидентирано.

Еве ти за иселеници Македонци, изброј ги. Само Канада, Австралија и Германија се пола милион. Имаш и извори на линкот

А иначе заборавив да напоменам дека и доста се вработија у Паркинзи, исто стај у државна. Немам некои извор на информации колку се, ама гледам дека на секој чекор мора паркинг да платам.

А во врска со сообраќајот. Еве чисто нагаѓам: Возиш точак, така, па нешто се налути?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
View: https://www.youtube.com/watch?v=-FMt5LcCnSE

Мислењето е автоматски споено:

Можело да се спречи смртта на жената што ја изгази идиотов
Taквите обично претходно ги имаат правено истите срања повеќе пати, без смртни последици, ама пошто системот не функционира - не биле навреме спречени да убијат некој.

Десетици веројатно и стотици примери имаме каде ретарди прават под десетици опасни прекршоци (за регистрираните зборуваме) и тоа поминува низ системот, сѐ додека не направат нешто фатално (за некого).

Последна промена:

Dr_House

read-only
18 јуни 2021
8
21
На 1.000 километри од Македонија (ама никако нема да бидне во Бурунди а ни тука заради Бурунѓанците):

Топ, еве кај да се преселиш тие 6 месеци што си тука. Далеку од Бурунди. Уште од сега фалиш будалче.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.391
12.331
Скопје
androgaming.com
Мене казна (опомена) не ми стигнало. А сум поминал со 57-59. Заклучок, мојот брзинометар лаже.

За возврат на бившата и стига 3 пати порака дека Матизот и е фатен со преголема брзина на излез на Скопје накај Тетово, а тој сирот не пали од Јуни (во гаража е). Ееее карма.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Топ, еве кај да се преселиш тие 6 месеци што си тука. Далеку од Бурунди. Уште од сега фалиш будалче.
„Козата на комшијата...“ Емтое

Наместо да се искористат искуствата од нормалните земји, прифативме да станеме Бурунди. „Никој не ги следи законите, зошто јас?“... „Сите возат 120 во Капиштец, па јас ли ќе ја оправам државата?“... Заборавајќи дека граѓанската непослушност од пред 30 и кусур години ја практикува едно малцинство и една партија што цело време шурува со нив. Коинциденција? Не би рекол.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
На камери се гледаат лицата на возачите, и дали возат малолетни копиљаци?
За еден Сејф сити прашувам. :-/

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.719
3.390
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Имаше еден стар полицаец ептен го почитувам од времето на Југославија, за вакви вести би рекол: Е на ова прво нешто мајката ење, таткото ење и после синот камшици. Помалку вулгарно кажано... родителите се криви, и треба да ја сносат најголема вина токму тие. Ама па некој погоре не спореди со Бурунди, така да тоа е тоа, таква е државата. Бавно учиме лекции.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Одземање аутото како прво, после сѐ друго што треба... Туку прашањето беше зошто вакви работи не се санкционираат ПРЕД НЕКОЈ НЕВИН ДА БИДЕ ПРЕГАЗЕН?

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.719
3.390
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Одземање аутото како прво, после сѐ друго што треба... Туку прашањето беше зошто вакви работи не се санкционираат ПРЕД НЕКОЈ НЕВИН ДА БИДЕ ПРЕГАЗЕН?
Како да се санкционираат? па денес младинава е тежок испрдок, родителите не посветуваат внимание и еве го исходот. Јас да сум направел нешто вакво, прво знам каков ќе биде исходот од тоа и дека ќе бидам млатен јако, не ми паѓало на ум ни да посегнам по ваков черкор. Сега се им е дозволено и повеќе од што треба. А и полицијава контроли само кога ќе им биде наредено прават... Нели имаше некој закон за одземање на возило? или беше за алкохолизирана состојба само? знам нешто ќе одземале поршиња излагаше на прес Панче наш.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Како да се санкционираат? па денес младинава е тежок испрдок, родителите не посветуваат внимание и еве го исходот. Јас да сум направел нешто вакво, прво знам каков ќе биде исходот од тоа и дека ќе бидам млатен јако, не ми паѓало на ум ни да посегнам по ваков черкор. Сега се им е дозволено и повеќе од што треба. А и полицијава контроли само кога ќе им биде наредено прават... Нели имаше некој закон за одземање на возило? или беше за алкохолизирана состојба само? знам нешто ќе одземале поршиња излагаше на прес Панче наш.
Фати го во кола (пред да убие некој), конфискувај ја колата и кривична за родителите. Они нека се правдаат дека не знаеле ама колата нема назад зимање... Абе само да сакаат да работат, тука ни е проблемот нас. Повеќе државата ја обвинувам пошто ретардирани родители секогаш имало и ќе има: Кypоболие е излечива болест, се лечи со гадно мавање по џеб.

Кола треба да се третира како оружје. И двете смеат да се користат само со специјално добиена дозвола, и двете може да убијат човек. Епа како што оружје не смееш да оставиш на дофат било кој да го земе, така и (клуч од) кола не смее да е достапна за земање. Одговорноста тука е несомнена за родителите, или кој и да е сопственикот на аутото - освен ако не е украдено. Значи тогаш државата ќе треба да го тужи копилето и за тешка кражба.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.103
2.342
Има ли тестирано некој кога детектира камера дека е поминато на црвено? Колата ако е на пешачки? Треба скроз да се навлезе во раскрсницата? Што ако поминеш измеѓу две ленти? Итн.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Мислењето е автоматски споено:

Ова е главното прашање. И овој како оној другиот кај Силбо претходно бил фаќан дека возел брзо и тоа без возачка. И никакви санкции.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.769
12.739
Skopje
www.wemaxa.com
Не се санкционираат тие што треба заради корупција и непотизам. Системот се одржува од позајмици од надвор а го одржуваат ликови без никакви морални капацитети, вредности или идеологија, односно само обичен финансиско-статусен опортунизам. Секој на државни јасли е корумпиран и има некаков долг кај некого за нешто, или меница, или што и да е, па така услуги по телефон и под ракав се главен метод по кој се движи се, потоа се закони и глопости кои функционираат само за оние кои немаат - повикај пријател - џокер.

Е сега, најголем % од главните престапници секогаш биле овие со повикај пријател џокер. Останатите се ситната боранија која инцидентно се заебала (овие се и главен таргет на камерите, не тие првите).

На оној Прасо, татко му што бил, некаков мирнодобски генерал лежи-лебу-армија-пензија-на-55-од-1500е.

На оној во Србија, таткото класика бета цвикатор што се дочепал до некоја пара па мислел маж ќе се прави со сефови полни оружја дома и одења по стрелишта...

Лесно/брзо "заработени" пари и селски менталитет, опинци покондурени преку ноќ што мислат со пари може се да се купи и дека Господ за јајца го фатиле.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Па не од 8 навечер до наутро да тестираат, туку дење од 8 наутро до 8 навечер.
Не се нормални мме... Кој можете зимајте одмор, бегајте од Скопје.

Министерството за внатрешни работи известува дека во рамки на проектот „Безбеден град“, во периодот од 20.01.(вторник) до 31.01.(сабота) ќе се врши тестирање, калибрација и верификација на поставените уреди (камери) за сообраќаен надзор.

Тестирањата ќе се реализираат секој ден во периодот од 08:00 до 20:00 часот.

За време на спроведувањето на овие активности, возилата на локациите каде што се врши тестирањето нема да бидат пропуштани додека трае постапката.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.559
3.197
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Па не од 8 навечер до наутро да тестираат, туку дење од 8 наутро до 8 навечер.
Не се нормални мме... Кој можете зимајте одмор, бегајте од Скопје.

Министерството за внатрешни работи известува дека во рамки на проектот „Безбеден град“, во периодот од 20.01.(вторник) до 31.01.(сабота) ќе се врши тестирање, калибрација и верификација на поставените уреди (камери) за сообраќаен надзор.

Тестирањата ќе се реализираат секој ден во периодот од 08:00 до 20:00 часот.

За време на спроведувањето на овие активности, возилата на локациите каде што се врши тестирањето нема да бидат пропуштани додека трае постапката.
Трета смена на -10?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Трета смена на -10?
Има начини како човек да се заштити од ладно. Ниту па тоа се некои „арктички“ температури ниту ќе биде толку ладно... Подобро е цел град (пола држава практично) да се блокира?

1768578889450.png

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно