Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Рачни часовници Fan Thread!

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.763
10.096
Јасно али, не ми вреди бренд. Џабе ми е саат од 500 евра само за да пишува Swiss made (уствари swiss assembled ама да не ја шириме).
Не купувам саати по цена, купувам по изглед. И реално не ја ни разбирам таа логика.
“Што саат е најбоље да купам до ХХХ евра?“ е често прашање и е најглупото прашање евр.
Прво знај шо ти се допаѓа, после барај саат до толку пари.
Еден куп луѓе завршуваат со 500 евра даени за некој гревен фешн воч шо ниту е челик, ниту има сафир, ниту има асален механизам.
Комплетно си во право за се што пиша околу луксузниве часовници и искрено ти посакувам никогаш да не навлезеш повеќе од ова ниво на кое си, бидејќи според мене е идеално од аспект на уживање и буџет.
Се над ова е еден вид на „фрлање брдо пари за маргинално подобрување“.

Source - знам, бидејќи јас сум нијанса навлезен над ова што си ти и не е баш забавно. :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Интересно е колку се непопуларни Восток како бренд, во една ваква средина со низок стандард на живеење каде цена/перформаси би требало да биде еден од примарните фактори за купување часовник. Восток кои се мазги од часовници и можат да издржат малтретирање какво не можат ни најдобрите од Швајцарците.

Уште поинтересно е што релативно популарни се кинески склапаници со наводни Сеико механизми (ако му веруваш на Кинезот од Али, а не можеш да провериш).

Единствена работа во која Кинезите се добри во часовничарството, е имитирањето на надворешниот изглед на скапите популарни часовници. Не велам дека на кој тоа му прави задоволство е сосема во негово право да си одбере и носи такви часовници. Ама мене сепак ми е малку смешно тоа, пошто носењето имитации во основа е китење со фејк статусни симболи. А статусните симболи сами по себе се данок за глупавост. :)
Мислењето е автоматски споено:

За просечни луѓе не е нормално часовник да кошта колку скап автомобил (повеќето луѓе никогаш не ни возат скап автомобил). Прескапи часовници повеќе се накит отколку што се часовници. Значи зборуваме за накит и за имитации на накит. Не за часовници. И сѐ е во ред сѐ додека сме свесни за што зборуваме.

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
Интересно е колку се непопуларни Восток како бренд, во една ваква средина со низок стандард на живеење каде цена/перформаси би требало да биде еден од примарните фактори за купување часовник. Восток кои се мазги од часовници и можат да издржат малтретирање какво не можат ни најдобрите од Швајцарците.

Уште поинтересно е што релативно популарни се кинески склапаници со наводни Сеико механизми (ако му веруваш на Кинезот од Али, а не можеш да провериш).

Единствена работа во која Кинезите се добри во часовничарството, е имитирањето на надворешниот изглед на скапите популарни часовници. Не велам дека на кој тоа му прави задоволство е сосема во негово право да си одбере и носи такви часовници. Ама мене сепак ми е малку смешно тоа, пошто носењето имитации во основа е китење со фејк статусни симболи. А статусните симболи сами по себе се данок за глупавост. :)

имам читано дека Восток е крајно неточен саат. Ова каснење од 2-3 минути неделно на NH35 е многу прифатливо у споредба со тоа руското движење. Настрана што левелот на изработка на кинезиве е многу подобар со сафирни стакла. Восток уште става акрилично стакло кое се гребе после неколу носења.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
имам читано дека Восток е крајно неточен саат. Ова каснење од 2-3 минути неделно на NH35 е многу прифатливо у споредба со тоа руското движење. Настрана што левелот на изработка на кинезиве е многу подобар со сафирни стакла. Восток уште става акрилично стакло кое се гребе после неколу носења.
Имам примерок што не бега повеќе од секунда-две на ден, имам и друг што бега ~10 секунди, трет 4-5 секунди.

Но знаеш што има Восток што не знам дали го има кај Сеико и Швајцарците?
Можеш сам да го штелуваш каснењето.

Не е сложено, си бара време и живци. И апликација за мерење каснење/брзање. И многу пати корекции пошто процесот е „од око“... Ова не е нешто што часовничар ќе го направи пошто бара време (кое не може да го наплати). Ама за хобист тоа не е губење време.

Механизмите од Восток се многу квалитетни. Повеќето на пазарот се дел од огромни резерви од советско производство. Тоа што продавачите не го прават е подесување и штимање на точноста, пошто за таа цена за која се продаваат Востоците штимањето одзема премногу време.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
Имам примерок што не бега повеќе од секунда-две на ден, имам и друг што бега ~10 секунди, трет 4-5 секунди.

Но знаеш што има Восток што не знам дали го има кај Сеико и Швајцарците?
Можеш сам да го штелуваш каснењето.

Не е сложено, си бара време и живци. И апликација за мерење каснење/брзање. И многу пати корекции пошто процесот е „од око“... Ова не е нешто што часовничар ќе го направи пошто бара време (кое не може да го наплати). Ама за хобист тоа не е губење време.

Механизмите од Восток се многу квалитетни. Повеќето на пазарот се дел од огромни резерви од советско производство. Тоа што продавачите не го прават е подесување и штимање на точноста, пошто за таа цена за која се продаваат Востоците штимањето одзема премногу време.

верувам дека е можно, баш сега видов може да се наштелува прилично точно со малце каснење. Порано бев загреан за Амфибија пред да ги откријам кинезиве, но некако сега сакам повеќе омажи на класици. Наредно сакам еден на Watchdives 007 со PT5000 движење кое е поточно од ова NH35. Али здравје.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Kинески часовник со кинеско движење?
Ок, барем се искрени дека е кинеско производство и механизмот (и дека истиот е клониран швајцарски механизам).

Поентата ми беше: Она што може да се заклучи е дека часовников ти би го носел повеќе како накит отколку затоа што е добар часовник. Што е твое право, само да разграничиме дека зборуваме за накит. :)

Естетски е навистина интересен, и паметно од нив што не пишуваат тралала бренд на бројчаникот.
Ете си има пазар.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
Kинески часовник со кинеско движење?
Ок, барем се искрени дека е кинеско производство и механизмот (и дека истиот е клониран швајцарски механизам).

Поентата ми беше: Она што може да се заклучи е дека часовников ти би го носел повеќе како накит отколку затоа што е добар часовник. Што е твое право, само да разграничиме дека зборуваме за накит. :)

Естетски е навистина интересен, и паметно од нив што не пишуваат тралала бренд на бројчаникот.
Ете си има пазар.

Брат, часовникот е накит. Сакам да изгледам убаво. Не да носам нешто што е правено на машини од 1980та.

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Немам искуство со кинески движења но гледам дека на луѓето (не вие тука) кинеското производство им е сеуште сомнително /табу тема а не сфаќаат дека скоро се што користат е од Кина. Кинезите имаат одличен квалитет, не е како во раните 2000ти.

Преферирам микробрендови отколку homages на познати дизајни. Не ме сфаќајте погрешно, San Martin имаат убави и квалитетни (за парите) модели но дизајнот не е нивен и тоа е тоа.

With that being said, не значи дека не ми се свиѓаат туку баш напротив и некогаш најверојатно ќе купам San Martin но сега порадо би дал 500 евра на Baltic или Aigi или Сеико.

Секогаш сум се водел по нареднава филозофија - ако ми се допаѓа (и можам да си го дозволам) ќе го купам и носам. На пример овој женски Casio
1CqGqcy.jpeg

Пример, Thomas Earnshaw - иако името и самиот бренд се чинат англиски тие се кинески. Саатов ми е еден од омилените што ги имам.
n1jyIYW.png

gpJw5dO.png

Исто и овој ефтин кварцен Кинез кој си го купив да одбележам убаво патување наместо basic bitch тип на сувенир од типот магнет за фрижидер
TNOb2ZS.jpeg

Од секцијата на фаворити, ова Squale кое е 39мм и е многу лесен за спојување со облека
jAtwv8Z.jpeg

Овој Baltic
ybzURu7.jpeg

laL71R8.jpeg

и овој уморен господин, купен на ebay
okoFoQB.jpeg

Многу сакам и стари Сеиковци, како на пример овие
GWfbRhe.jpeg

MlciRm3.jpeg

VZ9szi4.jpeg

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Прекрасни часовници, поготово балтикот. Во врска со првиот женски часовник на Сеико јас зачував еден часовник кој сакам да го видам на лице место, ама со обврски па не се најде време да се отиде до mytime.

Ова е нешто што имам избрано што ми се допаднало на око, без разлика на бренд и механизам:
FS6011 CARRAWAY | MY:TIME - сериозен часовник кој би го носел во посебни пригоди.
MTP-1302PL-1A | MY:TIME (4000ден бил) - часовник кој може да го носам и зима и лето (со дополнително ремче)
MTP-1302PGL-9A MTP-1302 | MY:TIME - часовник во замена за првиот доколку не ми лежи (категорија: сериозен часовник)
MTP-1302PE-2A MTP-1302 | MY:TIME - часовник за лето :)

Прашање до членовите, дали знаете колку е ДДВ и царина на часовник од 45к од прилика (поштарина бесплатна) ако истиот има сертификат дека е изработен во Америка? Четџипити вели дека имало некои ослободување за МК ако производот е од Америка, ама не ми се верува баш на AI-во...

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.763
10.096

За просечни луѓе не е нормално часовник да кошта колку скап автомобил (повеќето луѓе никогаш не ни возат скап автомобил). Прескапи часовници повеќе се накит отколку што се часовници. Значи зборуваме за накит и за имитации на накит. Не за часовници. И сѐ е во ред сѐ додека сме свесни за што зборуваме.
Не ти ја разбирам поентата искрено.

Ако зборуваме за цена/квалитет, па има ли подобро од јапонски кварц за ич пари како Casio? Целата индустрија на механички часовници требаше да изумре крај на 70-ти бидејќи имаме драстично подобар механизам од секој аспект (прецизност, одржување итн).
Се над јапонски кварц е глумење лудило, а по појава на телефониве и особено паметните часовници, се над тоа е глумење лудило и инхерентно мода отколку функционалност.

Е сега, не може да глумиме лудило и плус да збориме за цена/перформанси, тогаш веќе се станува релативност. Заради тоа, барем од мој аспект, почитувам дека секој си навлегува во рачните часовници со свои преференци и нема еден правилен начин. Т.е. има, ако збориме за цена/квалитет/функционалност само Casio Edifice, а се друго над тоа е фрлање пари.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Не ти ја разбирам поентата искрено.

Ако зборуваме за цена/квалитет, па има ли подобро од јапонски кварц за ич пари како Casio? Целата индустрија на механички часовници требаше да изумре крај на 70-ти бидејќи имаме драстично подобар механизам од секој аспект (прецизност, одржување итн).
Се над јапонски кварц е глумење лудило, а по појава на телефониве и особено паметните часовници, се над тоа е глумење лудило и инхерентно мода отколку функционалност.

Е сега, не може да глумиме лудило и плус да збориме за цена/перформанси, тогаш веќе се станува релативност. Заради тоа, барем од мој аспект, почитувам дека секој си навлегува во рачните часовници со свои преференци и нема еден правилен начин. Т.е. има, ако збориме за цена/квалитет/функционалност само Casio Edifice, а се друго над тоа е фрлање пари.
Па зборувавме за механички часовници, и конкретно аутоматици (автоматско навивање).
Ако зборуваме за кварц часовник (и аналоген и дигитален бројчаник), Касио секако е топ избор. Мене Џ-шокот ми е на рака во барем 9 од 10 носења часовник.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Интересно е колку се непопуларни Восток како бренд, во една ваква средина со низок стандард на живеење каде цена/перформаси би требало да биде еден од примарните фактори за купување часовник.
Пошто сите купуваат саат што визуелно е убав… Освен на форумов не сум сретнал некој да го пофали изгледот на Восток, а и јас би рекол дека поприлично грди се, со чуден фонт, безел што изгледа лошо офарбан, а ете и стаклото го критикувате иако јас немам искуство, никогаш не сум видел во живо. На Мераном кога ќе погледнам едвај некој ако може да изберам по мој вкус, другото е се ванаби руска војска. И на крај останува боље парите да ги инвестирам во MyTime или B-Watch кај што дури и дизајнерски саат подобро ќе изгледа од овој.
Колку год нека е квалитетен сепак има граници естетиката што може да ја прифатам да ја носам на рака.
На кој му се свиѓа нека ги купува.

Восток кои се мазги од часовници и можат да издржат малтретирање какво не можат ни најдобрите од Швајцарците.
Малце преувеличуваш… Приказната за Omega Speedmaster го говори спротивното.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Пошто сите купуваат саат што визуелно е убав… Освен на форумов не сум сретнал некој да го пофали изгледот на Восток, а и јас би рекол дека поприлично грди се, со чуден фонт, безел што изгледа лошо офарбан, а ете и стаклото го критикувате иако јас немам искуство, никогаш не сум видел во живо. На Мераном кога ќе погледнам едвај некој ако може да изберам по мој вкус, другото е се ванаби руска војска. И на крај останува боље парите да ги инвестирам во MyTime или B-Watch кај што дури и дизајнерски саат подобро ќе изгледа од овој.
Колку год нека е квалитетен сепак има граници естетиката што може да ја прифатам да ја носам на рака.
На кој му се свиѓа нека ги купува.

Малце преувеличуваш… Приказната за Omega Speedmaster го говори спротивното.
Бројчаници има мал милион на Востоците, и некои се прилично убави. Што се тиче бејзелот... Се менува многу лесно.

Како е ок да дадеш 200+ долари за Кинез со наводен Сеико механизм (поверојатно некој кинески клон)... Ама не е ОК да платиш 20-30 долари за заменски бејзел на 80+ долари Восток часовник?

Јас прва работа што правам на Восток е: Ги вадам ремчето и бејзелот, и ставам заменски.
Дури и бројчаниците се менуваат (лицето/сликата). Тоа е малку посложен зафат, јас не сум го правел иако имам алат. Но топтан со плаќање часовничар, топтан со заменско ремче и бејзел, пак искача поевтино од кинеските имитации од Али/Ибеј.

Тоа за естетскиот дел. Треба ваљда и квалитетот да го гледаме, нели?

A што се тиче естетиката, еве првите резултати од пребарување:

1763820156537.png

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
Спидмастерот е многу добар саат, само многу скап. Има Пагани верзии на Али, но користат сите VK63 кварцно движење. Не знам дали постои омаж со механичко.
Некако изгледа тешко е да се направи хронограф движење механичко по пристапна цена.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Некако изгледа тешко е да се направи хронограф движење механичко по пристапна цена.
Тешко е, се работи за многу прецизна механика. Добрите се Швајцарци, Јапонци, и Руси (на стара слава)...Кинезите секоја чест за многу работи, ама едноставно немаат име во хорологија.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
Тешко е, се работи за многу прецизна механика. Добрите се Швајцарци, Јапонци, и Руси (на стара слава)...Кинезите секоја чест за многу работи, ама едноставно немаат име во хорологија.

Имаат хронографи и кинезите. Ѕирни го Seagull. Само движењата се многу скапи и ја рушат целата приказна за цената и не ги ставаат у овие ентри левел саати.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Овој е еден од поубавите часовници кои би ги носел цел живот:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Имаат хронографи и кинезите. Ѕирни го Seagull. Само движењата се многу скапи и ја рушат целата приказна за цената и не ги ставаат у овие ентри левел саати.
Имаат, се разбира дека имаат ама како се споредуваат со другиве спомнати?

Што се тиче изгледот:

(25 од 100)
  1. Vostok Amphibia 090916 mod with stainless steel polished shark teeth bezel , ceramic insert, stainless steel crown and rubber OSC 22mm strap. (by arvac)
    090916by_Arvac.a.4-3.1080p
  1. Vostok Amphibia 090380 mod with stainless steel “atlas” rotating bezel, Orange Planet Ocean style insert , silver sec hand Zulu OSC 22mm strap. (by arvac)
    090380by_Arvac.b.4-3.1080p
  2. Vostok Amphibia 710486 mod with stainless steel bezel , Sub Ghost white ceramic insert and stainless steel crown. (by arvac)
    710486by_Arvac.b.4-3.1080p
  1. Vostok Amphibia 150 SE mod with stainless steel polished shark teeth bezel , ceramic GMT insert and Nato Zuludiver 22mm strap. (by arvac)
    150_SEby_Arvac.b.4-3.1080p
  2. Vostok Amphibia 710 SE mod with bronze bezel, black 45 aluminum Insert and Sorrento Black Cheapestnatostraps 22mm. (by arvac)
    710_SEby_Arvac.a.4-3.1080p
  3. Vostok Amphibia 090 mod with orange insert and black leather strap. (by wotsch2)
    16637431092_5e2d51740e_z
  4. Vostok Amphibia 090 mod with brown ceramic insert and brown leather strap. (by wotsch2)
    16710797683_306c5fec0a_c (1)
  5. Vostok Amphibia 100 mod with the vintage-look brown leather strap. (by wotsch2)
    21908848552_6d8140ef98_c
  6. Vostok Amphibia 100 mod with stainless steel bezel, green ceramic insert and vintage brown leather strap. (by wotsch2)
    22592391308_e4c296f891_c
  7. Vostok Amphibia 420 mod with a plain Boris-bezel and leather strap. (by wotsch2)
    24086640543_be2a4589d8_c
  8. Vostok Amphibia 710 mod with an AM-Watches bezel and a Meranom new-style bracelet. (by wotsch2)
    P1040962_zpscuior6zy
  9. Vostok Amphibia 670SE mod with stainless steel bezel, aluminum Insert Dark Orange OSC and Leather 2 Piece Nato Watchgecko 20mm. (by arvac)
    670_SEby_Arvac.2016.a.4-3
  10. Vostok Amphibia 710662 mod with stainless steel bezel , speedy ceramic insert, golden sec hand and leather strap. (by arvac)
    Amphibia 710663 mod
  11. Vostok Amphibia 020SE mod with brown leather strap. (by arvac)
    020_SE.mod.Arvac.2017.a.1080p
  12. Vostok Amphibia 150SE mod with stainless steel brushed bezel and Black&Red ceramic insert. (by arvac)
    Amphibia 150SE
  13. Vostok Amphibia 090059 (Scuba Dude) mod with stainless steel bezel, sub ceramic insert and Dievas Nato strap. (by arvac)
    Amphibia 090059
  14. Vostok Amphibia 150349 mod with stainless steel bezel and Sub Ghost white ceramic insert. (by arvac)
    Amphibia 150349
  15. Vostok Amphibia 100 mod with Black&Red insert and red leather strap.
    image035
  16. Vostok Amphibia 100640 mod with stainless steel bezel, green insert and green leather strap. (by arvac)
    image036
  17. Vostok Amphibia mod watch (mod 10) by vostokamphibia.com.
    DSC09608-600x600
  18. Vostok Amphibia 420 mod with Atlas One bezel and rubber strap. (by Seikotherapy)
    image040
  19. Vostok Amphibia 710439 mod with orange insert and Rally strap. (by Elbakalao)
    image042
  20. Vostok Amphibia 110 mod with Dave Murphy Bezel. (by lowrider)
    image044
  21. Vostok Amphibia 100 mod with Black&Red bezel. (by kraudara)
    image046
  22. Vostok Amphibia mod with frosted case, Dave Murphy bezel black insert by Monsterwatches. (by GR162)
    image048

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Ок, мислам дека заклучивме дека некој купува според изглед, некој според квалитет, некој според пари или пак пресек од сѐ… небитно, битно да се почитува она што друг си го избрал за себе пошто не е интересно да читаме расправии… а и сите сме свесни колку реално вреди тоа што го поседуваме.

Да се вратиме на поконструктивен муабет и што уствари поседуваме како што покажаа @Isak Keyten и @noc32

Ова се моите по ред Casio SGW, Casio Edifice, Swiss Military by Chrono со 2 ремчиња, Skagen Melbye и Apple Watch 8 (за него имам 15тина ремчиња претежно од Али и Тему)
Apple стои обично на полнач, не му е место бо кутијава.
IMG_3776.jpeg

Не се декларирам како колекционер, купувам претежно со повод ама сум љубител и од дете сум носел некој саат.
Еден период одев често во Швајцарија па гледав што се продава по Bucherer и Kurz и ме заинтересира историјата на тие етаблирани брендови.
Некои потенцијални што би можеле да поплнат слот се Longines HydroConquest или Maurice Lacroix Aikon ама како што реков, најверојатно ќе е со повод а не онака за добро утро.

Мада овој Earnshaw-от од @noc32 стварно добро изгледа, иако гледам искриткуван е по reddit, ама слични модели на сајтот им се 179$ што е фер цена.

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Мада овој Earnshaw-от од @noc32 стварно добро изгледа, иако гледам искриткуван е по reddit, ама слични модели на сајтот им се 179$ што е фер цена.

Разгледај ги Farer а истотака и Christopher Ward, двата бренда се лудница. Имаат интересни модели како алтернатива на Aikon-от.

За Thomas Earnshaw си кажав, кинезарија НО додека да го извадам саатот од кутија тој е веќе навиен а тоа кажува нешто за движењетп. Tourbillon е можеби лесно да се ископира ама имаат генерален квалитет и тоа се однесува на движењето а и завршниот квалитет (build quality).

Го купив овој саат и го продадов истиот ден кога ми стигна затоа што изгледа интересно само на екран, на рака не ме бендиса :)

Погледнете го атачментот venezianico.mp4

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Дали е добар овој часовник Watchdives WD1863 за цена од околу 100€ од Али? Или пак е подобро да додадам малку пари и да одам на WD007?
Link
Screenshot_2025-11-23-12-04-03-356_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
Screenshot_2025-11-23-12-03-22-131_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
@Enquito пробај да најдеш видеа од рецензии, да ги видиш какви се на видео затоа што секогаш изгледаат пореално отколку на овие слики (можда и рендери)

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.213
2.643
Дали е добар овој часовник Watchdives WD1863 за цена од околу 100€ од Али? Или пак е подобро да додадам малку пари и да одам на WD007?
Link
Погледнете го атачментот 155943
Погледнете го атачментот 155942

двете се омега омаж, првиот на спидмастерот а вториот на 007. Јас би идел на 007 пошто е механички. Првиот е на батерија. Башка 007 е многу поличен.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно