Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Одвлажнувач на воздух

Riku

lurker
27 ноември 2021
577
253
Презаодоволен сум од одвлажнувачот. Скоро секој ден истурам по 5 литри вода што ја собира преку денот, е до толку сум имал влага во спалната! Освен тоа сега нема проблем и доколку зимно време се сушат алиштата внатре. Едноставно го уклучувам и си ја собира цела влага. Повеќе мувла никаде не се јави.
Додатно на ова си зедов и сеонзорчиња за влага и температура од АлиЕкспрес кои се поврзуваат на вифи и додатно од телефон си ја пратам ситуацијата со влагата.
Инаку одвлажнувачот троши 333w на саат што значи дека доколку би работел 3 саати ке потроши 1kW т.е. 8 денари.
Мислењето е автоматски споено:

Стварно е ѕверски одвлажнувачот. Башка што е и индустриски, така да и по цели денови да цепа, нема гајле.
Moze link od istiot.

Koj e podobar
Ili

Последна промена:

killerrche

read-only
30 октомври 2012
25
18
Moze link od istiot.

Koj e podobar
Ili
Eве

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
апдејт: после поминати ~3ипол - 4 месеци со одвлажнувачот, воопшто немам проблем никаде со станот со влага/мувла. константно одржува накај 55% влажност низ цел стан, редовно се проветрува. до сега можда 100 литри вода изваде (шо дел од то ќе завршеше по ѕидојте и ќе створеше мувла). Сума сумарум, презадоволен сум од од одвлажнувачот.

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
апдејт: после поминати ~3ипол - 4 месеци со одвлажнувачот, воопшто немам проблем никаде со станот со влага/мувла. константно одржува накај 55% влажност низ цел стан, редовно се проветрува. до сега можда 100 литри вода изваде (шо дел од то ќе завршеше по ѕидојте и ќе створеше мувла). Сума сумарум, презадоволен сум од од одвлажнувачот.
Си пишал не е гласен, али дали е доволно тивок за спиење? Се мислам за у спална да ставам еден дали ке останам наспан ако брмчи...

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
Си пишал не е гласен, али дали е доволно тивок за спиење? Се мислам за у спална да ставам еден дали ке останам наспан ако брмчи...
Најреално мене не ми стој вспална, туку другата соба одма до неа. Сите врати дома ми се нон стоп отворени, а физички сум на околу 3ипол метра од истиот. Наместен ми е на пониски вртежи, и не ми смета при спиење, не сум мерел децибели ама завиди од чоек до чоек, некој спие поцврсто, некој полесно. Утре можам да мерам децибели со телефонов ако те интересира

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Најреално мене не ми стој вспална, туку другата соба одма до неа. Сите врати дома ми се нон стоп отворени, а физички сум на околу 3ипол метра од истиот. Наместен ми е на пониски вртежи, и не ми смета при спиење, не сум мерел децибели ама завиди од чоек до чоек, некој спие поцврсто, некој полесно. Утре можам да мерам децибели со телефонов ако те интересира
Хмм, можам и ја така да напраам, да ја остаам у ходник а не во спаната. Има добар ефект така? Го врти воздухот?

Иначе не се замарај да мериш децибели, поише ми е референтна точка ако ми каже некој дали му смета или не :D

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
Хмм, можам и ја така да напраам, да ја остаам у ходник а не во спаната. Има добар ефект така? Го врти воздухот?

Иначе не се замарај да мериш децибели, поише ми е референтна точка ако ми каже некој дали му смета или не :D
Кај мене станот е 66 квадрати. Во собите кај шо има тенденција за влага, после нели иницијалното ден два стабилизирање и вртење воздух, во таа соба држи околу 55%,а во спалната држи 58-59. Вдневна секако е посув пошо тука е климата (околу 53 држи таму) па со овај модел одржува во глобала околу 55% влажност, шо е идеално имајќи во предвид дека Охрид е повлажен воздух

Alek7

hello world
2 април 2020
87
118
Skopje
Здраво дечки,
Да ве прашам, да ми предложете одвлажнувач на воздух за околу ~65m2 станбен простор.
Зградата е 2019 година, има термоизолација 10 cm, и има 6 коморни ПВЦ прозорци.
Станот е доста топол. Се греам со инвертери Mitsubishi 5.5kw (во дневната) и Samsung 2.5kw (во спалната).
Се чуствува понекогаш тежок и влажен воздух само во две простории, во спалната соба и во бањата. Двете простории се една до друга, и се наоѓат на Југоисток (гледаат кон Водно).
Спалната е 14m2, додека бањата е 5m2.
Бањата има прозорец 60х70cm, и скоро цел ден е отворен, додека навечер е затворен. Бањата има туш кабина со паравани, и се наоѓа на ѕидот кон спалната соба. Туш кабината не е на позиција како што е во attachment-от.
Спалната има прозорец 150х130cm, и врата кон тарасата 78x220cm. Висина на спалната соба 265cm. Проветрување во спалната се прави наутро во времетраење од 1 час, и во текот на денот 30 min кон ~15 часот.
Во случај на обилен дожд. често знае фасадата од да биде наврната. Од таа страна на зградата не граничи со друга зграда.
Буџетот за уредот ми е 300~350 €, со можност за мала отстапка.
Ви благодарам!

Атачменти

• forum.jpg
    forum.jpg
    133,9 KB · Прегледи: 25

Steam.

user
31 мај 2011
1.087
1.004
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
Здраво дечки,
Да ве прашам, да ми предложете одвлажнувач на воздух за околу ~65m2 станбен простор.
Зградата е 2019 година, има термоизолација 10 cm, и има 6 коморни ПВЦ прозорци.
Станот е доста топол. Се греам со инвертери Mitsubishi 5.5kw (во дневната) и Samsung 2.5kw (во спалната).
Се чуствува понекогаш тежок и влажен воздух само во две простории, во спалната соба и во бањата. Двете простории се една до друга, и се наоѓат на Југоисток (гледаат кон Водно).
Спалната е 14m2, додека бањата е 5m2.
Бањата има прозорец 60х70cm, и скоро цел ден е отворен, додека навечер е затворен. Бањата има туш кабина со паравани, и се наоѓа на ѕидот кон спалната соба. Туш кабината не е на позиција како што е во attachment-от.
Спалната има прозорец 150х130cm, и врата кон тарасата 78x220cm. Висина на спалната соба 265cm. Проветрување во спалната се прави наутро во времетраење од 1 час, и во текот на денот 30 min кон ~15 часот.
Во случај на обилен дожд. често знае фасадата од да биде наврната. Од таа страна на зградата не граничи со друга зграда.
Буџетот за уредот ми е 300~350 €, со можност за мала отстапка.
Ви благодарам!
пробај со истиот од горе, членот погоре @spiritBreaker има пишано дека овој го има и е презадоволен, за истата квадратура.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Aј да ја вскреснеме темава :)

Кај мене проблемот е само во собата кај децата, некои 15-тина квадрати. Што одвлажнувачи моментално нуди пазаров кај нас за таа квадратура? Го гледам Hisense-от ама некако ми е overkill за таа квадратура. Од поевтинте гледам Сетек имаа од нивниот бренд ама и тој според димензиите и јачината е негде колку Hisense-от. Некоја препрака?

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
Aј да ја вскреснеме темава :)

Кај мене проблемот е само во собата кај децата, некои 15-тина квадрати. Што одвлажнувачи моментално нуди пазаров кај нас за таа квадратура? Го гледам Hisense-от ама некако ми е overkill за таа квадратура. Од поевтинте гледам Сетек имаа од нивниот бренд ама и тој според димензиите и јачината е негде колку Hisense-от. Некоја препрака?
Веќе втора година го терам hisense и мака нема. Веќе ми е пуштен дома и покриен ми е цел стан. Не би зел нешто поевтино шо горе долу е таа јачина и покриеност, ми остава впечаток дека не е квалитетен или е деклариран повисоко од шо реално е. /my2cents

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.722
12.640
Skopje
www.wemaxa.com
3500 ден

^ Моментално најдобар однос цена перформанси. Го најдов случајно сајтов преку Ананас (но на ананас нема попуст на цената т.е. е регуларната 7000 ден.), директно преку горенаведениот линк се нарачува од дистрибутерот кој мислам е од Струмица. Испорака до Ск бесплатна, мене ми стигна за 1 работен ден, плаќање по испорака.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
3500 ден

^ Моментално најдобар однос цена перформанси. Го најдов случајно сајтов преку Ананас (но на ананас нема попуст на цената т.е. е регуларната 7000 ден.), директно преку горенаведениот линк се нарачува од дистрибутерот кој мислам е од Струмица. Испорака до Ск бесплатна, мене ми стигна за 1 работен ден, плаќање по испорака.
Го видов и јас вчера ама некако не ми влеваше доверба затоа и не го пишав :( , од тоа што видов работи на друг принцип (не е со гас) или сум грешка, нешто во рангот на ST-во ми е. Кажи збор два за, како си задоволен до сега, тивок ли е барем пошто децава спијат во таа соба.

Сега видов во Техномаркет има ARISTON DEOS 10 9,000 ден. Некој искуство со него?

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.722
12.640
Skopje
www.wemaxa.com
Го видов и јас вчера ама некако не ми влеваше доверба затоа и не го пишав :( , од тоа што видов работи на друг принцип (не е со гас) или сум грешка, нешто во рангот на ST-во ми е. Кажи збор два за, како си задоволен до сега, тивок ли е барем пошто децава спијат во таа соба.

Сега видов во Техномаркет има ARISTON DEOS 10 9,000 ден. Некој искуство со него?

Си работи тивко, генерира звук од класичен 80мм би рекол вентилатор, (white-noise). Се труди да одржува 49% влажност. Нема компресор и сл, така да само звук на вентилатор се слуша. Светат некои лед диодици во некое ргб издание. Би рекол е ок/доволно за детска соба или соба во која се сушат алишта, баш затоа што не зафаќа место а и не е грдо. Реално ако ставаме по собите сега и сериозен одважнувач со сериозен прочистувач па и на крај и навлажнувач, нема да остане простор за луѓе да се движат во собите, да не правиме муабет 3х уреди врзани што секој ќе си брка своја цел.

Немам искуство инаку со скупите одвлажнувачи, валда се многу подобри но мислам намената им е за земји кои имаат регуларно сериозни проблеми со % на влажност на воздухот (ние си иаме друга мака, со загадување).

Не го видов ST-моделов, гледам упола цена е, принципот е исти сигурно, да го видев тоа ќе го земев. Претходно ми бркаа работа оние пластичните садови со хемија внатре.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Веќе втора година го терам hisense и мака нема. Веќе ми е пуштен дома и покриен ми е цел стан. Не би зел нешто поевтино шо горе долу е таа јачина и покриеност, ми остава впечаток дека не е квалитетен или е деклариран повисоко од шо реално е. /my2cents
И кај мене цел стан е скоро 60 м2 ама сакам да го користам само во таа соба зошто реално само таму и има потреба, башка вратите од собите скоро цело време се затворени и зато и не гледам потреба од толку јак уред. Како и да е ако дојде да се бира меѓу Hisense-от или ST-то (кое е 10,000) сигурно би го зел Hisense-от

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
И кај мене цел стан е скоро 60 м2 ама сакам да го користам само во таа соба зошто реално само таму и има потреба, башка вратите од собите скоро цело време се затворени и зато и не гледам потреба од толку јак уред. Како и да е ако дојде да се бира меѓу Hisense-от или ST-то (кое е 10,000) сигурно би го зел Hisense-от
На крајот на денот потребата ти диктира и шо ќе земиш. И мене првично ми беше намена за една соба ама натаму се појави потреба да се покрие и друга соба, така да ова мене ми испадна unplanned future proof

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
И јас претходните зими ги користев кутиите со "хемикалии" (од Bison, Roma ...) ама немаше ефект, пак се појавува мувла во ќошевите и позади елементите на надворешните ѕидови (собата се грее со клима ама е северна и има големи температурни разлики), има надворешна 10-ка изолација ама од кога ги сменивме прозорите го имам тој проблем.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
истиот проблем беше и кај мене @fis1976 , една од собите ми е северно, и фаќаше влага по ќошојте. пробував со камен (од цересит беа мислам) , нешто ќе извајше ама не беше то то. после хаиер - от, нема мака, ни милиметар мувла нема. за во вакви случаи само одвлажнувач му е мајката. го држам на 55% влажност, то е најдобро барем кај мене, ни цвеќиња страдаат нити е пресув воздухот (плус комбинација ми е со шаоми 3Ц прочистувач).

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
истиот проблем беше и кај мене @fis1976 , една од собите ми е северно, и фаќаше влага по ќошојте. пробував со камен (од цересит беа мислам) , нешто ќе извајше ама не беше то то. после хаиер - от, нема мака, ни милиметар мувла нема. за во вакви случаи само одвлажнувач му е мајката. го држам на 55% влажност, то е најдобро барем кај мене, ни цвеќиња страдаат нити е пресув воздухот (плус комбинација ми е со шаоми 3Ц прочистувач).
Во право си, само одвлажнувач му е мајката, од завчера влажноста е веќе над 70%. Hisense-от на најмала брзина како е со бучава?

Edit: после Хаиерот или Хајсенсот? :)

Последна промена:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
на моделот шо го имам, има две нивоа. пониското го користам ко ќе е пуштен нормално одвлажнувачот дома, а на второто високо ниво го пуштам (заедно со мод на работа за сушење) ко ќе сушам внатре алишта (сега во зима пошо е многу зачадено надвор, па внатре сушам, го оставам до сушара и преку вечер, до сабајле се суви, а легенот со вода е полн од извлечената влага). пониското ниво е прилично тивко, ама не до толку тивко да речиш воопшто не се слуша, се слуша ама ништо страшно не е.

Edit: Hisense е, typo

Последна промена:

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
После целодневно читање и споредби најверојатно ќе одам со Midea MDDF7-20DEN7 . Во тој ценовен ранг (меѓу поевтините) нуди најмногу, малку е појак од Hisense-от, поголем канистер, исто има ВиФи, ама најмногу ме влече тоа што има 5 години гаранција, во споредба со другите кои имаат 2 (е сега тука треба да се види да не има некоја цака :) ).

И Hisense а и претходно Gorenje биле (се) уствари ребрендирани Midea така да за очекување е Midea-та да е или малку поевтина или да нуди нешто малку повеќе за истите пари. Квалитетот би требало да е горе доле ист, визуелно може Hisense-от да е малку поличен ама тоа е веќе вкус.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно