Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417
Ми треба совет за со Випов. Заминувам за странство за скоро, и сакам да го замрзнам договорот или да го раскинам без пенали, или барем да стаам поевтина тарифа, нормално ниту една од овие опции Вип не ги дозволува, се јавив во АЕК, ми рекоа дека не се надлежни (а кој е тогаш надлежен?) и така, сега не знам што да правам. Имам уште година ипол до истек, смешно ми е како толкава компанија нема политика за справување со корисници кои ја напуштаат земјава. Имате искуства со ова?
не може да го раскинеш без пенали, затоа што си на договор од 24 месеци. Значи за да го раскинеш, ке си ги подмириш пеналите соодветно на месеците што ти преостануваат до крајот на договорот.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Ми треба совет за со Випов. Заминувам за странство за скоро, и сакам да го замрзнам договорот или да го раскинам без пенали, или барем да стаам поевтина тарифа, нормално ниту една од овие опции Вип не ги дозволува, се јавив во АЕК, ми рекоа дека не се надлежни (а кој е тогаш надлежен?) и така, сега не знам што да правам. Имам уште година ипол до истек, смешно ми е како толкава компанија нема политика за справување со корисници кои ја напуштаат земјава. Имате искуства со ова?
Како нема политика? :D пеналите за што се .. што е важна причина зашто раскинуваш договор. Вака иначе ти ко што бараш .. зимаш кредит за станче, ама си идеш у странство и банката ти го опрошта ...

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
448
Прага, Чешка
Како нема политика? :D пеналите за што се .. што е важна причина зашто раскинуваш договор. Вака иначе ти ко што бараш .. зимаш кредит за станче, ама си идеш у странство и банката ти го опрошта ...
Каква споредба е кредит за стан и договор за мобилни услуги...:)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Каква споредба е кредит за стан и договор за мобилни услуги...:)
па горе дело исто ко што чекаш да ти простат тоа што си земал телефон на попуст :D пошто тоа е бенефит-от од договорот за лојалност ..

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
448
Прага, Чешка
па горе дело исто ко што чекаш да ти простат тоа што си земал телефон на попуст :D пошто тоа е бенефит-от од договорот за лојалност ..
Телефончето е од оние најевтините, ќе им го вратам и доплатам ако е за тоа проблем, мене ми е за договорот, за да не плаќам без потреба 800 секој месец и у странство плус за тамошниот оператор. :D

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
Барање да поднесеш во вип гтц за намалување на тарифа на 499 до наплата секако.

Испратено од SM-G960F преку IT.mk форум апликација

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Телефончето е од оние најевтините, ќе им го вратам и доплатам ако е за тоа проблем, мене ми е за договорот, за да не плаќам без потреба 800 секој месец и у странство плус за тамошниот оператор. :D
Ај па ти, што си се стегнал за една претплата. Во странство и онака парите на дрво растат, немаш гајле :D

(реков јас, просечен тиквар на кој му е криво што не е во странство :D )

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1

(12) По престанокот на претплатничкиот однос, Операторот го става во мирување претплатничкиот број кој го користел Претплатникот и не го дава на користење на друг претплатник во рок од 6 месеци од денот на деактивацијата на претплатничката линија. Претплатничките броеви кои се пренесени од друг оператор, Операторот ги враќа на соодветниот оператор по престанок на претплатничкиот однос.
(13) Доколку Претплатникот повторно склучи Претплатнички договор со избор на било кој тарифен модел од понудата на Операторот во периодот на мирување наведен погоре, на барање на Претплатникот Операторот повторно ќе му го додели истиот претплатнички број кој претходно го користел, доколку тоа е технички возможно.
повеќе имаш тука https://www.vip.mk/documents/10521/153662/opsti-uslovi.pdf

Како што гледаш, постои можност за ставање на мирување на бројот, нормално доколку е истечен договорот. Немам искуство со ВИП, на телеком сум паузирал броеви заради одење во странство на 4-5 месеци, нормално после истечен договор со поволоности.

Потпиша договор на 2 години и сега сакаш да го раскиниш по твои услови? Каде го има тоа ;)
Во договорот, точно ти пишува под кои услови може да се раскине договорот. Си земал телефон по повластена цена, користиш услуги по повластена цена.... во договорот точно стои кои пенали/која сума се плаќа за предвремено раскинување на договорот. Тоа е и целта на 2 годишни договори, да не се раскинуваат пред време на штета на операторот.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.625
3.180
Дали и како е можно префрлање на постпејд број (со истечен договор) во припејд?
Телеком на сајтот кажуваат дека тоа е неможно:
Makedonski Telekom
Вип во салон кажуваат дека не се префрла број од постпејд во припејд.

Тоа ми е дебилно. Бројот има истечен договор со вип, ништо не ме врзува со нив, па би сакал да го префрлам во припејд.
Има ли чаре?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.924
8.417
Makedonski Telekom

Тоа ми е дебилно. Бројот има истечен договор со вип, ништо не ме врзува со нив, па би сакал да го префрлам во припејд.
Има ли чаре?
Нема и не е возможно тоа што го бараш.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Makedonski Telekom

Има ли чаре?
Префрли го на друг оператор и автоматски ти станува припејд.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Makedonski Telekom

Има ли чаре?
Све е можно денес,префрли го бројот на Лајка мобиле во припејд,еден месец бројот мора да биди на нивна мрежа по истекот на тој период префрли го кај сакаш Вип/Телеком во припејд ова е лично проверено од моја страна и функционира 100%.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Префрли го на друг оператор и автоматски ти станува припејд.

Само ако го префрли во лајка ќе му биде на припејд, ако го префли од телеком во вип или обратно пак ќе биде на сметка со без договорна обврска.Засега само тој начин постои, од сметка да се префрли во лајка па после пак во вип или телеком на припејд, што е малтретирање.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Само ако го префрли во лајка ќе му биде на припејд, ако го префли од телеком во вип или обратно пак ќе биде на сметка со без договорна обврска.Засега само тој начин постои, од сметка да се префрли во лајка па после пак во вип или телеком на припејд, што е малтретирање.
Јас имам мигрирано број од телеком на вип и ми го мигрираа на припејд. Ако сакав да го направам постпејд морав да потпишам договор во ВИП.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Дали некој пробал да мигрира од Вип на Телекабел. Дали после миграција со тој ВИП број 077, работат сите Гугл, Микрософт, ФБ, МИ и остали авторизации, пошто читам со 074 сеуште има проблеми.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Јас имам мигрирано број од телеком на вип и ми го мигрираа на припејд. Ако сакав да го направам постпејд морав да потпишам договор во ВИП.

Миграција имаш направено од Телком постпејд ?

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Миграција имаш направено од Телком постпејд ?
Да, бројот беше на припејд додека не потпишавме договор за постпејд. Ова беше пред најмалку 3 години незнам сега дали е сменето нешто.

7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO
Да, бројот беше на припејд додека не потпишавме договор за постпејд. Ова беше пред најмалку 3 години незнам сега дали е сменето нешто.

Немам слушнато за ова, Јас мајками кога ја мигривав потпишавме без договорна обврска на x тарифа, па кога ќе одлучиш за телефон отидовме на 24м.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.290
1.317
Дали некој пробал да мигрира од Вип на Телекабел. Дали после миграција со тој ВИП број 077, работат сите Гугл, Микрософт, ФБ, МИ и остали авторизации, пошто читам со 074 сеуште има проблеми.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Јас имам портирано, Microsoft, Google, Yahoo, Instagram, Twitter имам тестирано и на портиран број функционираат (078). Единствено откако ќе се активираш на Телекабел за некои сервиси треба да почекаш 24-48 часа да профункционира пак (ова беше за Microsoft). Бидејќи не работеше, се јавив зошто не функционира ми рекоа за некои треба време да помине.

• ми се допаѓа
Реакции: marv
7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 PRO

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Смарт хоме, за да Гугл знае кога сте пеглале последен пат :)

На тема мобилни оператори, видов дека и двата мобилни оператори имаат додадено неограничени разговори во најевтините пакети, што не беше случај до сега.

Пример Vip Neo S SIM тарифата за 449 денари има неограничени разговори кон сите корисници и 1,5 GB интернет. Добра тарифа, пример за повозрасни корисници што не сурфаат. Мало поместување на подобро во однос на цена/понуда, веројатно поради новиот оператор.

Исто и Телеком во Smart S за 599 денари имаат неограничени разговори кон сите корисници и 300 МB интернет.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно