Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.426
Сакаш да кажеш дека не е пример G950F верзија, туку некоја друга?

Во ледиком е 24.590, во мобеликс е 25.800 ден. Се работи за ист квалитет, а различна услуга? :D
Моделот е G950FD т.е европски дуал сим модел. Азијатите строго продават дуал сим. Инаку каоо модел нема никаква разлика, освен полначот со UK стандард. Јас би ти рекол да земеш од Мобеликс и строго лично да си го провериш пред да го купиш. Провери дали на телефонот си ги има лепенките фабрички и дали сите додатоци се внатре. Ми се има случено да ми продадат телефон без полнач внатре. Истотака провери ја и МобилФон мобиларата до слаткара Рафаело, после СитиМол од лева страна. Мобиларата строго продава телефони земени од оператор со 2 год.гаранција. Има добри цени.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Има некој зафрканат од гаранција од Мобилира, и која?
а со овие од оператор знам 100 вакви примери.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.426
Друже во било која мобилара има по некој зезнат. гаранцијата е лист хартија со печат и потпис. Ниту фискална ниту бутур. Значи само сопственикот на негова драга волја може да ти помогне при евентуален проблем. Се разбира секоја мобилара гледа да се огради од тоа. Досега за Ледиком имам слушнато лоши коментари од типот не признавале гаранција и слично. Не значи дека и другиве мобилари не прават слични дубари.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Друже во било која мобилара има по некој зезнат. гаранцијата е лист хартија со печат и потпис. Ниту фискална ниту бутур. Значи само сопственикот на негова драга волја може да ти помогне при евентуален проблем. Се разбира секоја мобилара гледа да се огради од тоа. Досега за Ледиком имам слушнато лоши коментари од типот не признавале гаранција и слично. Не значи дека и другиве мобилари не прават слични дубари.
Имаш слушнато, значи ИМаш слушнато, јас од прва рака ти кажувам дека никој си неќе проблеми поголеми за еден телефон, и да е физички оштетен се прави.

Испратено од SM-G950F преку IT.mk форум апликација

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Има некој зафрканат од гаранција од Мобилира, и која?
а со овие од оператор знам 100 вакви примери.
Сакаш да кажеш дека гаранцијата од оператор не е доволно добра и има еден куп луге зафркнати . А од мобилара гаранцијата е посигурна и нема такви ??? Само што недај боже
да дојде до нешто поголемо со која гаранција би можел да го вратиш замениш производот ако не си задоволен во рок од 15 дена или колку ден и да беше заменски период од мобилара или во нептун , анхоч , телеком , вип ке можеше полесно со испекција да смениш . А ако стигне некоја раб до суд со таа од мобилара гаранција со празен лист хартија би идел пред суд и би докажал нешто или со таа од опертор или х други продавници што даваат фискална . Исто што оператор имаш 2 год гаранција а мобилара 1 год . Сигурно има нешто а ? Или е се исто со 1 год гаранција и со 2 год да имаш тел ???

Последна промена:

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Сакаш да кажеш дека гаранцијата од оператор не е доволно добра и има еден куп луге зафркнати . А од мобилара гаранцијата е посигурна и нема такви ??? Само што недај боже
да дојде до нешто поголемо со која гаранција би можел да го вратиш замениш производот ако не си задоволен во рок од 15 дена или колку ден и да беше заменски период од мобилара или во нептун , анхоч , телеком , вип ке можеше полесно со испекција да смениш . А ако стигне некоја раб до суд со таа од мобилара гаранција со празен лист хартија би идел пред суд и би докажал нешто или со таа од опертор или х други продавници што даваат фискална . Исто што оператор имаш 2 год гаранција а мобилара 1 год . Сигурно има нешто а ? Или е се исто со 1 год гаранција и со 2 год да имаш тел ???
Абе луѓе форумаши со вас највеќе има проблеми, пошо све знаете , и за све сте паметни, најлошо поминувате.

Каков суд за еден телефон од 200-500 евра, па ебан телефон е ќе се најде решение за све.

Ајфоните и од оператор имаат 1 година, како и овие во Мобиларите.

со Самсунг е ок да имаат 2 години ваму, и само е проблем што нема официјален сервис за сите да биде исто како и за ајфон.

Па од тука од ваши коментри повеќе луѓе се жалат од мобико и видео дата сервисите, него од било која мобилара.

Колега од работа купи Samsung S8 од Ледиком, после неколку месеци на дисплејот му се случи burn-in ефект (велат чест проблем кај S8-иве). Ледиком одбија сервис/замена. Колегата сега си го користи телефонот таков каков што е и во иднина нема да купи телефон од кај нив.

NiceNaumoski

hello world
16 октомври 2014
129
38
Oglasi | Reklama5.mk | Огласи | Автомобили | Недвижнини | Компјутери | Мобилн телефони | Услуги,Бизнис | Вработување | Реклами |

Дали има некој купено одавде,дали би препорачале да се купи од приватни лица,изгледа се без царина телефоните или пак кај што не плаќаат данок..
Или пак се refurbished...

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.426
Oglasi | Reklama5.mk | Огласи | Автомобили | Недвижнини | Компјутери | Мобилн телефони | Услуги,Бизнис | Вработување | Реклами |

Дали има некој купено одавде,дали би препорачале да се купи од приватни лица,изгледа се без царина телефоните или пак кај што не плаќаат данок..
Или пак се refurbished...
Не ризично е.

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Моментално во Мобиком Битола, супер понуда во современ амбиент, поздрав до дечките! Повелете

Sent from my MI 8 SE using Tapatalk

marick14

hello world
2 март 2011
185
75
Кривогаштани
Ледиком ставиле гратис на секој телефон бесплатна промена на микрофон и слушалка. :D:D:D:D
Штета за тие што не знаат дека тие два дела фаќаат прашина и во тој момент слушањето е послабо. Тој проблем се решава со четка за заби.

Али има и такви овци што ќе отидат и демек им смениле дел. :D:D

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Случајно некој да не знае, или има искуство, какви се телефониве што се продаваат како експонати во Ледиком/Мобеликс? Конкретно прашувам за iPhone 8, по околу 420-440 евра ги има. Читнав негде на другиве теми дека биле refurbished, ама сепак да прашам да не има некој искуство.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Случајно некој да не знае, или има искуство, какви се телефониве што се продаваат како експонати во Ледиком/Мобеликс? Конкретно прашувам за iPhone 8, по околу 420-440 евра ги има. Читнав негде на другиве теми дека биле refurbished, ама сепак да прашам да не има некој искуство.
Моментално во Ибутик имаш 2-3 парчиња на 400 евра фулл пакување.

Испратено од SM-G955F преку IT.mk форум апликација

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Фала ти на инфо, ќе одам понеделник да ги видам. Останува прашањето за искуства и дали се вистина експонати или refurbished.
  • M – Brand new device, meaning the device was purchased new
  • F – Refurbished device, meaning the device has been through refurbishing process
  • N – Replacement device, meaning the originally bought device was replaced by this model likely due to a service request
  • P – Personalized device with engraving, meaning the device was customized with an engraving on purchase
Ке видиш кај модел што пишува дали првата буква почнува со
М за нов
Ф рефурбиш
Н заненет уред
Итн ...

How to Check if iPhone is New, Refurbished, or Replacement

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
  • M – Brand new device, meaning the device was purchased new
  • F – Refurbished device, meaning the device has been through refurbishing process
  • N – Replacement device, meaning the originally bought device was replaced by this model likely due to a service request
  • P – Personalized device with engraving, meaning the device was customized with an engraving on purchase
Ке видиш кај модел што пишува дали првата буква почнува со
М за нов
Ф рефурбиш
Н заненет уред
Итн ...

И сега замисли О на него.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Од ледиком не би ме чудело и Л да има ... хахахахаха
Зашто? Колку телефони си купил од кај нив? Кога и кој модел е последниот телефон што си го купил?

Инаку експонати се најчесто телефони оставани старо за ново, а поретко телефони кои стоеле на излог. Исто ретко кои од тие се со целосна амбалажа.

До сега имам купено таков еден телефон од Мобеликс (S8) и еден од Ледиком (iPhone 7). И двата работат без проблеми веќе неколку месеци.

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Зашто? Колку телефони си купил од кај нив? Кога и кој модел е последниот телефон што си го купил?

Инаку експонати се најчесто телефони оставани старо за ново, а поретко телефони кои стоеле на излог. Исто ретко кои од тие се со целосна амбалажа.

До сега имам купено таков еден телефон од Мобеликс (S8) и еден од Ледиком (iPhone 7). И двата работат без проблеми веќе неколку месеци.
Имам земено пред 10-12 год .
Газдите се исти . Значи имам земено доста тел не е еден . Зашто тогаш имаше само леди ком , моби клик ( моби шоп ) , никофон и толку .

Значи од сите овие своевремено имам земено тел немало еден од овие да ми дал нормален нов тел у оригинал кутија .

Леди ком земено - Нокиа 6600 , нокиа 8800 карбон арте , нокиа 8800 голд ...
Ова биле доста ретки тел што додека сум бил дете не ми се чекало немало у другите мобилари и земени се од леди ком .

Нокиа 8800 карбон без оргинал кутија и капак кутијата доагала со оргинал блутут слушалка карбон такво нешто не ми беше дадено а беше наплатено како тотал пакет ама дете тогаш тоа е тоа .

Идам да земам ипхоне 6 кога излегоа му викам нов ли е за поклон ми е . Нов бе ми вика само нови имам само што излезе тел . Давам пари ми дава ипхоне 6 само тел и нокиа кутија . И после објаснување дали е нов или ме тел си ги земав парите и отидов ибутик си земав нов у целофан .

Ама тогаш ибутик го водеше Крале . А после и таму се сменија раб кога вработените станаа поголеми газди него самиот газда .

Последна промена:

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Јас последните 3-4 години телефони купувам само од Мобеликс и Ледиком.
И од двете мобилари секогаш ми давале нови телефони со сите најлончиња на нив и никогаш не сум имал никакви проблеми. Исто и саат имам земено од Ледиком.

Еве листа што сум купувал:
Nexus 4 (ледиком)
LG G3 (мобеликс)
LG G4 (мобеликс)
Samsung S8 (мобеликс)
Samsung S9+ (ледиком)
Gear S3 Frontier (ледиком)

и половни (експонати) како што спомнав:
S8 и iPhone 7

Со ниеден телефон не сум имал проблеми. G4 влезе во bootloop после скоро 2 години, што е познат проблем кај моделот.

Така да, не знам каква била политиката и процедурата пред 10-12 години, но јас лично сум презадоволен и од двете мобилари во последните неколку години, колку што купувам кај нив.

Во iButik влегов еднаш, сакав G3 да купам, знам беше во една барака и (претпоставувам) Крале ме убедуваше ајфон да купам, колку биле подобри и побрзи од било кој андроид. Од тогаш не сум влегол во iButik.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Јас последните 3-4 години телефони купувам само од Мобеликс и Ледиком.
И од двете мобилари секогаш ми давале нови телефони со сите најлончиња на нив и никогаш не сум имал никакви проблеми. Исто и саат имам земено од Ледиком.

Еве листа што сум купувал:
Nexus 4 (ледиком)
LG G3 (мобеликс)
LG G4 (мобеликс)
Samsung S8 (мобеликс)
Samsung S9+ (ледиком)
Gear S3 Frontier (ледиком)

и половни (експонати) како што спомнав:
S8 и iPhone 7

Со ниеден телефон не сум имал проблеми. G4 влезе во bootloop после скоро 2 години, што е познат проблем кај моделот.

Така да, не знам каква била политиката и процедурата пред 10-12 години, но јас лично сум презадоволен и од двете мобилари во последните неколку години, колку што купувам кај нив.

Во iButik влегов еднаш, сакав G3 да купам, знам беше во една барака и (претпоставувам) Крале ме убедуваше ајфон да купам, колку биле подобри и побрзи од било кој андроид. Од тогаш не сум влегол во iButik.

Не ги хејтам ни ледиком ни мобеликс, ама мораш да признаеш дека оперираат во најмала рака во сива зона. Приказните за мобилни лепени на стомак со селотејп не се од небо паднати.

На пример ова беше на ледиком страната до скоро време, најверојатно додека не видоа на форумов дека сум направил скриншот.

houFJ_cz4gEYzuOuHJzEVVa-YSc08dxtejh1gA3U3kVLXfYqbe9-env3szv7q8qktuGc2QMTfYMUYefTLHtbIUdKaM0AJNJgjQ1dYSqajM2aqryz9URSj4BL505qJWTl0H4v_gpPN0d4FwM3TR_38LWvP6qjG9LvITgB82sI1AjLfDlZ6Ts3RJqbmzqam7l6vm28SoiuVrb4uaon5Dl87I2JOR5lq0Y4pI_cNY04fdTPYhguEElMNeiIN4micf3UWIghMtIcjpEAY2q2kGff4EpE-MenOZAIg4txpFXYRZ6P6QPr4KBKR8fbRwCr3VFugUSEEDk97c7SXRBPxlVQQYXgSmtXVKII23cXiDsRF-OYAZaZut69kYFx25dMIJVdtFYIMVNduc67ePcdHb1FNyWBk05MqYRnuZcHqyosGxERqPE2N2MMM9MdvkaEiX5Rpyp4MD-ri42rXfOw45dK5QCCwgz3Qf-mQPftfRHhfRb-qNq2IoqEXqwg14LzJW6eRPnPkMpoeld1SjLJQPdJabGOwa0xV_UHjb9GghScFU-emaPm1KUYEe9pHy-ON6QBmRINE2kU5yhLC7e_trHmqWJtfMSVn88iDLEcLy4Duep3G-4vBY2KBUgLs7JBq9yc6hBytSnInrOjxANJXTBsYelaosHL_MK7w1infJ9Y-HNFFE9dGp53zr42GkWAYfOmnok6cEj_IXmX2jR0RX2fdQok=w1202-h860-no

Со фискални сметки како стојат? Ако не даваат фискална, недај боже да треба сервис и да не го завршат како треба. Последен пат имав S6 Edge од Ледиком, немаше фискална. Имаше проблем со брајтнес, не го поправија.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.426
Нема фискална ни кај Ледиком ни кај мобеликс.. Сетоа тоа е сива зона. Земаш и Бегаш !

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно