Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Edit: и да додадам трета алтернатива: ако ова погоре не делува пробај да ги замениш свичовите. Некој кој работи добро стави го на местото на некој кој прави двоклик па пробај. Ако откриеш дека истиот свич прави проблеми во две различни лежишта тогаш тој треба да се замени.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Не сум ја анализирал таа тастатура. Но вака генерално би ти препорачал да пробаш две работи:

1. Доколку во софтвер има "Debounce time" пробај да го зголемиш. Ова е обично наместено на пониска вредност па пробај со повисока.
2. Извади го капачето и види свичот малку да не е изместен од лежиште. Ако е потребно извади и стави повторно но убаво да легне. Се разбира не да употребуваш многу сила.

1. Немаат таква опција, пробав со виндовс конфигурација, ама го регистрира копчето како 2 пати да е кликнато и го дозволува.
2. Се пробав, ми остана само да ја растурам и женскиот дел да го стегнам, демек тоа се проширувало.

Инаку купив нови свичови, различен бренд, и работат некое време и пак почнува со исти проблеми. Кога ке го извадам стариот свич и го вратам назад и тој работи некое време. Многу глуп и чуден проблем.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
1. Немаат таква опција, пробав со виндовс конфигурација, ама го регистрира копчето како 2 пати да е кликнато и го дозволува.
2. Се пробав, ми остана само да ја растурам и женскиот дел да го стегнам, демек тоа се проширувало.

Инаку купив нови свичови, различен бренд, и работат некое време и пак почнува со исти проблеми. Кога ке го извадам стариот свич и го вратам назад и тој работи некое време. Многу глуп и чуден проблем.

Debounce delay би требало да има во Armory Crate софтверот мислам. Но не сум сигурен.

Ако свичот го извадиш и вратиш а со тоа проблемот привремено го снемува станува збор за изместување на свичот од лежиште со тек на употреба. Посебно ако е гаскет маунт плочата ова може да се случува. Ќе го решаваш така што проблематичниот свич ќе го притиснуваш да се врати во лежиште. Ова може да го правиш и без да вадиш капаче. Полека само тој свич убаво потпритисни го и ќе легне.

Е сега проблемот може да биде во плочата и ако таа лесно дозволува да излегува свичот од лежиште. А второ може и сокетите да се оштетени:

1770121404239.png

Е сега ако се сокетите тогаш треба некој со лемилица и познавање од областа па да проба да решава.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Ја земав оваа затоа што ми треба за персонален компјутер (2.4) и службен (БТ). Е сега кога е на БТ не ја регистрира во Armory Crate, а мислам дека таа опција и ја нема. Инаку го избришав Armory Crate затоа што лагира тастурата кога го има и преку 2.4. Asus FTW :)

Тоа ми остана со плочата да проверам, ама немам знаење да ја растурам. Незнам ни дали се исплати, некој што се занимава со ова да ја растури па да бара кај е проблемот и да проба да се реши или евентуално да си купам нова.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.678
13.735
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@eX3v1l Пробај со нешто од ова, ако веќе не си. И следниот пост по тој.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.309
2.725

Купи си кинеска тастатура, ем поефтина ем поквалитетна. Ajazz, Aula, нема промашај.

xenon

░1+1=1░
15 јануари 2011
4.806
12.833
Skopje
www.wemaxa.com
Од разни производители почнаа да излегуваат помошни екрани (долги хоризонтални панели) наменети како екстра дисплеј (благодарение на конекција само преку 1 usb-c кабел) под главниот монитор.

Се надевам ќе почне истиве да се инкорпорираат во тестатури, некако тестатурите откатко ги воскреснаа механичките прекинувачи тапкаат во место и се работи само на козметика, RGB итн, ништо премногу битно.

Сакам да гледам повеќе варијации на оваа тема:

1770131427800.png
1770131457128.png

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.209
1.671
Скопје
Некој лично искуство со Royal Kludge R75?
Од разгледување добивам впечаток дека е бренд горе доле на ниво на Aula тастатуриве.

Од тоа што го истражив за неа, ми изгледа како идеална. Освен што е 75%, а додатните копчиња кај ТКЛ се наоѓаат за макроа и ред други функции со ремапирање, и што колку што гледам нема безжична варијанта што па и реално не е којзнае каков проблем ако намената и е стриктно за пц на работна маса.

Пластиката изгледа квалитетно и од неколку видеа што изгледав не звучи многу различно од Аула Ф75, што веројатно е логично пошто е малтене клон на истата, ништо чудно на исто место да ги склапаат во исто куќиште со тоа што оваа користи друга плоча.
Има и ISO и ANSI варијанти, Double Shot PBT копчиња со MDA профил(поширока површина споредено со OEM), тркалце за контрола на медиа.
Gasket Mount so повеќе слоеви за дампирање на звук, поддршка за 3 и 5 пински свичеви, и битниот момент за тие што сакаат Shine Through копчиња е дека осветлувањето и е на северна страна(горе).
Исто битен момент за некој што сака тотална контрола врз фукциите е дека има поддршка за QMK/VIA(најнапреден софтвер за подешавки).

@gokica Сега тебе ти е редот да ми кажеш што и фали :).

И успат еден бонус за тебе. Таков звук преферираше, така?

Anungunrama

hello world
5 февруари 2019
198
199
Edit: и да додадам трета алтернатива: ако ова погоре не делува пробај да ги замениш свичовите. Некој кој работи добро стави го на местото на некој кој прави двоклик па пробај. Ако откриеш дека истиот свич прави проблеми во две различни лежишта тогаш тој треба да се замени.
Јас вака го решив проблемот со дупли или нерегистрирани кликови на V6 Max. Има доста копчиња кои не се користат за замена :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Некој лично искуство со Royal Kludge R75?
Од разгледување добивам впечаток дека е бренд горе доле на ниво на Aula тастатуриве.

Од тоа што го истражив за неа, ми изгледа како идеална. Освен што е 75%, а додатните копчиња кај ТКЛ се наоѓаат за макроа и ред други функции со ремапирање, и што колку што гледам нема безжична варијанта што па и реално не е којзнае каков проблем ако намената и е стриктно за пц на работна маса.

Пластиката изгледа квалитетно и од неколку видеа што изгледав не звучи многу различно од Аула Ф75, што веројатно е логично пошто е малтене клон на истата, ништо чудно на исто место да ги склапаат во исто куќиште со тоа што оваа користи друга плоча.
Има и ISO и ANSI варијанти, Double Shot PBT копчиња со MDA профил(поширока површина споредено со OEM), тркалце за контрола на медиа.
Gasket Mount so повеќе слоеви за дампирање на звук, поддршка за 3 и 5 пински свичеви, и битниот момент за тие што сакаат Shine Through копчиња е дека осветлувањето и е на северна страна(горе).
Исто битен момент за некој што сака тотална контрола врз фукциите е дека има поддршка за QMK/VIA(најнапреден софтвер за подешавки).

@gokica Сега тебе ти е редот да ми кажеш што и фали :).

И успат еден бонус за тебе. Таков звук преферираше, така?

Royal Kludge се добар бренд. Јас не сум имал искуство. Но генерално си во право дека една голема компанија ги произведува најголем дел од клучните елементи за сите.

Конкретно оваа што ја гледаш на линкот нема варијанта со провидни легенди на англиски. И баш овој модел нема QMK/VIA поддршка. Софтверот е практично ист како кај Аула. Можно е да користат ист PCB и контролер. Можеби најсличен со Aula S75.

За звукот не можам да судам. Можеби е иста со Аула. Но има различни свичеви па не може човек да знае.

Позитивно е тоа што е со северно осветлување и ако си мераклија на RGB ќе ти прави повеќе мерак од Аула. Едини недостаток на северно осветлување е ако во иднина решиш да ставиш некои подебели чери профил капачиња, може да има интереференци што ќе се рефлектира пред се на звукот. Аула го има тој препознатлив звук односно доаѓа со соодветгни свичеви. И плус е безжична. Ако споредуваме ценовно Аула нуди повеќе за парите.

И за крај внимавај со нарачки од Алиекспрес. Зашто се додека не го решат данокот се чека многу време од нарачка. Плус многу веројатно ќе имаш дополнителни трошоци кај нас.

„Y“ свичевите добиваат на популарност исто како и неколку други брендови. Со што се создава повеќе конкуренција за Gateron и слични. И овој што си го посочил е одличен. Звукот сосема солиден. Како тече време јас се повеќе сакам потешки свичеви. Омилени сега ми се 59 грамски. Но ова се менува нели. Води сметка дека еден ист свич во различни тастатури ќе звучи различно.

Јас вака го решив проблемот со дупли или нерегистрирани кликови на V6 Max. Има доста копчиња кои не се користат за замена :)

Може да се расипат некои свичеви. Меѓутоа гатероните генерално се квалитетни. Јас мислам дека сега да ги вратиш „расипаните свичеви“ назад нема да го имаш проблемот некое време. А потоа ќе се појави независно кој свич е ставен во лежиштето. Едноставно свичевите имаат лесни држачи и многу лесно може да излезат од лежиште. Чаре е само да го потстиснеш фабричкиот свич во лежиште и повторно добро ќе работи.

Јас на двете мои Keychron имам сменето други 5 пински свичеви. И еве со месеци не сум имал ниту еден двоклик или да не регистрира клик.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Edit: @DeJaVu извини можеби погрешно сум те разбрал дека ти ја меркаш да ја купиш. А најверојатно ти ми ја посочуваш RK мене зашто има северно осветлување.

Искрено се откажав од идејата за северно. Нарачав лед бар за монитор кој ќе помогне во потемни услови. И плус уште две тастатури кои се на пат ха ха. Двете со јужно осветлување! Да си експериментирам со капачиња и свичеви оти ова што имам веќе го напасував. А имам уште многу залихи на капачиња и свичеви.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.799
4.514
Неготино
Edit: @DeJaVu извини можеби погрешно сум те разбрал дека ти ја меркаш да ја купиш. А најверојатно ти ми ја посочуваш RK мене зашто има северно осветлување.

Искрено се откажав од идејата за северно. Нарачав лед бар за монитор кој ќе помогне во потемни услови. И плус уште две тастатури кои се на пат ха ха. Двете со јужно осветлување! Да си експериментирам со капачиња и свичеви оти ова што имам веќе го напасував. А имам уште многу залихи на капачиња и свичеви.
Документи за развод потпиша?

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.209
1.671
Скопје
извини можеби погрешно сум те разбрал дека ти ја меркаш да ја купиш. А најверојатно ти ми ја посочуваш RK мене зашто има северно осветлување.
И од двете по малку, и тебе ти ја посочив, а и за мене планирам 5 чекори унапред(пошто уште му немам изгустирано се на Југцево), полека си стварам слика што би ми било идеално за такозван ендгејм.
Конкретно оваа што ја гледаш на линкот нема варијанта со провидни легенди на англиски.
Видов една бела верзија кај друг продавач со провидни англиски, но можно е да се ABS тие капачиња, незнам.

И баш овој модел нема QMK/VIA поддршка
Од кај оваа констатација? На сајтот на виа гледаш за компатибилност?
Пошто пуштив линк во претходниот пост, малку скролни надоле и најди ја R75, има json фајл за VIA.
Но сепак после малку повеќе разгледување на овој аспект, не е наједноставна проблематикава со R75 моделот и поддршка на VIA.
Наиме немале поддршка за VIA до пред една година, па демек ја скинале ваерлес верзијата и сега само жичан модел има со додадена VIA поддршка. Прегледувајќи по алиекспресс се потврдува ова пошто не наоѓам безжична верзија.
Од друга страна па, на сајтон каде што го има json фајлот, се продава и жичана и безжична верзија од истиот модел со наведена поддршка за QMK/VIA.
Го пројдов фидбекот на али скоро кај сите што ја нудат жичанава верзија, и има пар споменувања дека им работи со VIA, еден се жали дека не работи(дал стварно не работи и продаваат и од постарите верзии, или не го бива типот да се снајде, којзнае), а трет дека фали json за ИСО верзијата.
У кратки црти мала каша попара :), така да веројатно најдобро би било да се прецизира со продавачот дали верзијата што ја купуваш има поддршка за VIA, или да се бара листинг со QMK/VIA споменато дали во насловот дали во описот.

Едини недостаток на северно осветлување е ако во иднина решиш да ставиш некои подебели чери профил капачиња, може да има интереференци што ќе се рефлектира пред се на звукот. Аула го има тој препознатлив звук односно доаѓа со соодветгни свичеви. И плус е безжична. Ако споредуваме ценовно Аула нуди повеќе за парите.
О-ринг мод, кој додатно ќе го намали одот на копчињата што лично ми се допаѓа. За жал на Dustproof свичеви е скоро неизводливо колку што гледам.
Иначе за цената, со купониве што стално ги има, негде за $50-55 се зима R75, со давачки ќе искочи горе доле колку безжична Aula F75. Така да на кој што му е приотитет на крај, дали сакаш безжична, или жичана но со северно сјаење и VIA.

Последна промена:

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.734
4.333
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

@Fatal1ty_ ако може посебна титула за @gokica наместо Mодератор да пишува Keyboard Master !!!

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
И од двете по малку, и тебе ти ја посочив, а и за мене планирам 5 чекори унапред(пошто уште му немам изгустирано се на Југцево), полека си стварам слика што би ми било идеално за такозван ендгејм.

Видов една бела верзија кај друг продавач со провидни англиски, но можно е да се ABS тие капачиња, незнам.

Од кај оваа констатација? На сајтот на виа гледаш за компатибилност?
Пошто пуштив линк во претходниот пост, малку скролни надоле и најди ја R75, има json фајл за VIA.
Но сепак после малку повеќе разгледување на овој аспект, не е наједноставна проблематикава со R75 моделот и поддршка на VIA.
Наиме немале поддршка за VIA до пред една година, па демек ја скинале ваерлес верзијата и сега само жичан модел има со додадена VIA поддршка. Прегледувајќи по алиекспресс се потврдува ова пошто не наоѓам безжична верзија.
Од друга страна па, на сајтон каде што го има json фајлот, се продава и жичана и безжична верзија од истиот модел со наведена поддршка за QMK/VIA.
Го пројдов фидбекот на али скоро кај сите што ја нудат жичанава верзија, и има пар споменувања дека им работи со VIA, еден се жали дека не работи(дал стварно не работи и продаваат и од постарите верзии, или не го бива типот да се снајде, којзнае), а трет дека фали json за ИСО верзијата.
У кратки црти мала каша попара :), така да веројатно најдобро би било да се прецизира со продавачот дали верзијата што ја купуваш има поддршка за VIA, или да се бара листинг со QMK/VIA споменато дали во насловот дали во описот.

О-ринг мод, кој додатно ќе го намали одот на копчињата што лично ми се допаѓа. За жал на Dustproof свичеви е скоро неизводливо колку што гледам.
Иначе за цената, со купониве што стално ги има, негде за $50-55 се зима R75, со давачки ќе искочи горе доле колку безжична Aula F75. Така да на кој што му е приотитет на крај, дали сакаш безжична, или жичана но со северно сјаење и VIA.
1770574998908.png

Тогаш сигурно има повеќе верзии. Јас ја гледав таа од али линкот што го постираше. И ете горе сликата, тоа не е QMK/VIA. Туку софтвер како Аула.

Кинезот штрака се и сешто. QMK/VIA поддршка бара многу помоќен контролер. А VIA бара жичана конекција. Независно дали тастатурата е безжична. Е сега мајсторијата е на безжична тастатура да внесеш модули и фирмвер за безжична конекција. А сепак фирмверот да е компатибилен со VIA. Keychron имаат засебен фирмвер само за безжичната конекекција кој се различува од фирмверот за жичаниот дел.

За VIA може да се пишува многу. А јас сум само лаик и почетник. Бидејќи мене ме интересира да ги спознаам сите аспекти купив две Keychron. Сите овие кинески тастатури кои имаат поддршка за VIA не може да ги репрограмираш. Затоа што го немаат публикувано сорс кодот. Само Keychron и некои брендови со поскапи тастатури го прават тоа. Инаку фабрички функционалноста е иста. Ама ако сакаш да си ставаш свои патерни за RGB на пример, без сорс кодот нема да можеш да си флешнеш фирмвер по твоја мерка. BTW json фајлот кој го гледаш по сајтовите не е сорс кодот. Туку готов пакет за да го вметнеш и VIA да ја препознае тастатурата.

@architect и @mihovkris немојте по моите стапки ха ха. Ова крај нема. Секогаш си викам ај само уште ова и готово не купувам повеќе. Дал ќе биде така и сега ќе видиме.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.209
1.671
Скопје
Ама ако сакаш да си ставаш свои патерни за RGB на пример, без сорс кодот нема да можеш да си флешнеш фирмвер по твоја мерка.
Небитно за мене, пошто светлото ми е фиксно и кодирано по боја за одредени функции.
Битно ми е пример да можам да сменам кое копче(или неколку) да се модифаер(FN), и да можам да доделам било која функција/макро на било кое копче кога е притиснат модифаерот. Секундарно битно ми е да има тогл макроа(притискаш копче стартува, притискаш повторно за да сопре). Колку што разбрав со VIA ова би требало да е лесно изводливо?

Каков е на аула софтверот? Неможев да најдам некое видевце со преглед на сите функции. Да не може и тој да брка работа за гореспоменативе ствари што ми се битни?
Ако може, да не ги избацувам од игра и Ауливе, доколку излезе некоја добра со северно светло.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Небитно за мене, пошто светлото ми е фиксно и кодирано по боја за одредени функции.
Битно ми е пример да можам да сменам кое копче(или неколку) да се модифаер(FN), и да можам да доделам било која функција/макро на било кое копче кога е притиснат модифаерот. Секундарно битно ми е да има тогл макроа(притискаш копче стартува, притискаш повторно за да сопре). Колку што разбрав со VIA ова би требало да е лесно изводливо?

Каков е на аула софтверот? Неможев да најдам некое видевце со преглед на сите функции. Да не може и тој да брка работа за гореспоменативе ствари што ми се битни?
Ако може, да не ги избацувам од игра и Ауливе, доколку излезе некоја добра со северно светло.

Искрено не сум се задлабочил многу во макроа. VIA e многу флексибилен а робусен софтвер кој лесно дозволува скоро се и сешто. Аула немам во моментов па не можам да потврдам дали тоа што го бараш го може. Би требало но не сум пробал јас.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.799
4.514
Неготино
@architect и @mihovkris немојте по моите стапки ха ха. Ова крај нема. Секогаш си викам ај само уште ова и готово не купувам повеќе. Дал ќе биде така и сега ќе видиме.
Имам многу приоритети за да си дозволам да собирам тастатури.
Јас сум човек што нешто ако го бендиса, го користи со години.

Таква е приказната со A4Tech P93 Bloody маусот купен во 2017. Го чистам со сјај и вода 2 - 3 пати годишно и изгледа како нов.
За ништо не би го сменил.

Така ќе сум да си најдам и тастатура по мерак. Ја имав, ама човекот што му ја дадов поклон ја заслужуваше многу повеќе. Е сега, не сакам иста :D

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
@DeJaVu во Анхоч ја донеле Lemokey X3 RGB:

Црна, има RGB, hotswap и плус има QMK/VIA.

Е сега фул сајз е и плус од звукот не очекувај многу. За звук е многу далеку од Aula.

Edit: кај QMK/VIA имаше некои написи дека осветлување по копче малку потешко се дефинира и беа потребни акробации. Дали и сега е така не знам зашто не сум нашол време да проверам кај мене. Но може да читнеш а и плус има разни апдејти па до сега може и да е решено.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.799
4.514
Неготино
Нарачана C3 Pro од Анхоч по дилерска цена, арно ама ќе ми ја земе друга личност, а јас кога ќе си ја земам, не знам.

Reviews за неа нема, што ми е чудно, односно има за C3 Pro red backlight, а оваа е RGB.
Никаде не успеав да најдам.

Кога ќе ја добијам, ќе пишам импресии, мада треба да е по мој вкус.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Нарачана C3 Pro од Анхоч по дилерска цена, арно ама ќе ми ја земе друга личност, а јас кога ќе си ја земам, не знам.

Reviews за неа нема, што ми е чудно, односно има за C3 Pro red backlight, а оваа е RGB.

Уште подобра опција од онаа јас што ја линкнав. Цената е повеќе од одлична споредено со тоа како се движеше пред некое време на Алиекспрес. Иако ова е бејзик опција сепак самиот факт што поддржува VIA е голем плус. Јас мислам дека ќе бидеш презадоволен. Одличен избор за парите од се она што се нуди на нашиот пазар.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.209
1.671
Скопје
Јес да ми зафалуваат бројките од навика со претходната што ја имав, сепак не би идел со фул сајз пошто често удирав со маусот во тастатура на претходнава фул сајз. Можеби максимум 1800/96% пошто гледам дека има со таков лејаут не многу пошироки од ТКЛ.
Иначе вака топ изгледа и по цена и по тоа што нуди.

Оваа @mihovkris што ја посочи сега за сега ми е во фаворити. Заедно со Royal Kludge R75 пошто ептен фино е тоа тркалцето, врши 3 функции кои ми се моментално мапирани на типки(Vol UP, Vol Down, Play/Pause) и ми ги ослободува, т.е. до негде компензира за тоа што е 75% а не ТКЛ, со тоа што интерфејсот(тркалце) ми е некако пофраерски за медиа функции.
Во секој случај нигде не ми се брза, и сигурно ќе излезе некоја апла идеална "буџет" варијанта.

кај QMK/VIA имаше некои написи дека осветлување по копче малку потешко се дефинира и беа потребни акробации. Дали и сега е така не знам зашто не сум нашол време да проверам кај мене. Но може да читнеш а и плус има разни апдејти па до сега може и да е решено.
Ваљда ќе ни каже @mihovkris како стои на тоа поле Keychron C3 Pro моделчево чим го добие.

DraganIron

read-only
18 јануари 2017
11
36
www.artstation.com

Planiram posle da zemam, so banana switchovi.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно