Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.515
2.970
Од моето скромно искуство пробај ги тастатурите во продавница ако е можно, пред да се одлучиш, зашто нема многу ривјуа на интернет т.е. јутуб. Meetion изгледа премногу добро за да е вистинито. Освен ако не е на некаква голема промоција мене ми сомнителна цената за безжична опција. Плус сајтот е сомнителен и браузери го пријавуваат како таков вклучително и malwarebytes. Но кој ќе го знае.

Lemokey X4 исгледа како посолидна опција. Јас исто ја гледав. Ама не се решив заради црвената боја на осветлувањето. Барав RGB како најважен фактор во одлуката за трета тастатура. Плус веќе во овие ценовни рангови има тастатури со заменливи свичеви.
lemokey ми ја отворија во анхоч (пишував во некоја тема, можда во оваа) пред месец дена можда.
Куцав малку, да добијам осет, ама не ме бендиса звуко... (да повторам, ова е ептен субјективно).
Види ја и оваа:

Барем повеќе се зборува на интернет.
Со магнетни свичеви?
Damn, шо се нема да измислат, само да ни ги земат парите.
Ама Akko :)

xhktw

x
2 август 2009
1.461
1.943
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Само што ми стигна денеска :) Ќе ја истестирам деновиве па ќе пишам импресии.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
lemokey ми ја отворија во анхоч (пишував во некоја тема, можда во оваа) пред месец дена можда.
Куцав малку, да добијам осет, ама не ме бендиса звуко... (да повторам, ова е ептен субјективно).

Во Анхоч ми отворија 4-5 тастатури па не сакав да ги мачам и со Lemokey. Претпоставувам дека си ја пробал X1. Таа е plate mount, floating key, со ABS капачиња и релативно ѕвонлив тип на пластика на куќиштето како што видов од неколку видеа.

Малку потешка од другите три модели. Има некаква пена за стишување на звукот. Но ваквата конструкција мислам дека не дозволува добар звук. А и прашање е колку се добро подмачкани свичовите.

X4 ќе ми беше фаворит ако имаше Full RGB. Една од придобивките на VIA/QMK софтверот е и осветлувањето па така овде нема многу избор во тој поглед. Но и да беше со црвени свичеви во Анхоч. Браун не ми прават мерак па и затоа не инсистирав да ја пробам. Како и да е Х4 е gasket mount па можеби има мала разлика при куцање (кон подобро) споредено со Х1. Кај нас се продава само со ABS капачиња но ја има и во варијанта со PBT капачиња која би требало да има и подобар звук.

Препорачаната цена е околу 30 долари или евра кај нас во моментов. Така што мислам дека во Анхоч малку ја кине и цената која е 10 евра повисока. А за 30 евра веќе би била сериозен буџет натпреварувач. Иако им се заблагодарувам што сепак ја донеле на пазаров наш па имаме повеќе избор.

Само да имаа фул RGB осветлување па макар и биле 5 евра поскапи мислам дека ќе бележат подобра продажба. Зашто нели сепак се гејмерски или барем така ги рекламираат.

Инаку 75% лејаут е подобар од TKL лично за мене. Треба само малку навикнување за да сватиш дека добиваш повеќе корисен простор за маусот, најзначајниот дел на тастатурата ти е централно поставен пред тебе што е значајно подобро, а при тоа не губиш на функционалност во однос на TKL.

Само што ми стигна денеска :) Ќе ја истестирам деновиве па ќе пишам импресии.

Со здравје да те служи. Со нетрпение очекуваме импресии. Мислам дека за парите е фантастичен избор за гејмери на кои им е доволен таков лејаут на тастатура.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
BTW ако на некого му има останато krytox 205g0 за свичеви а не го користи нека пише да се договориме да купам.

Не се скапи овие масти ама искрено не знам дали ми треба. Сакам да пробам да подмачкам едно до две копчиња па да видам каква ќе биде разликата на ефтина конструкција.

dasi4

read-only
14 август 2018
40
35

dasi4

read-only
14 август 2018
40
35
После неколку месеци разгледување која Keychron тастатура да ја зеам конечно одлучив и зедов Keychron V1 max( Red Gateron Jupiter Switch). Главно шо барав беше да биде компактна, фино ргб со проактивни ефекти, добар софтвер и да има knob.
Првите впечатоци ми се вов. Ептен елегантна, мека на рака и заразна. Буквално овие 3/4 саати од кој стигна не престанав да штракам.
Пред ова користев Редрагон к530 60%, баш од таа причина идев до 65/75%, нејкев да земам пак иста големина.
Други тастатури шо ги гледава беа.
Dark Projcet Terra Nova, Epomaker x Aula f75, cidoo v65(ама никако не можев да ја начекам достапна), Akko x Monsgeek M1 V5.
Ама во ситуацијава беше пресуден брендот и желбата да имам тастатура од Keychron, следно за некоја 5/6 месеци здравје би сакал да земем од Akko некоја тастатура.

Атачменти

• 20250531_130508.jpg
    20250531_130508.jpg
    775 KB · Прегледи: 49

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
https://www.reddit.com/r/BudgetKeebs/comments/1kzlift View: https://www.reddit.com/r/BudgetKeebs/comments/1kzlift/a_plastic_75_with_a_nob_n_facing_led_via_and/

1748959640512.png

Наводно уште еден под-бренд на Keychron. Тастатурава успеваат да ја купат за 30 долари. Можеби само во некои делови на светот ја има за таа цена. Но ако се појави на али за триесетина евра веднаш ја земам (белата).

Цената е неверојатна. Ако продолжи овој тренд наредна година очекувам значаен пад на цените кај сите реномирани производители. И многу поголем избор на квалитетни тастатури.

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
Од каде е најдобро да се купи AULA F75?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
Јас ја земав од алиекспрес. Го ставив линкот до продавачот понапред. Дали е сеуште најефтин не знам. Но барем е сигурно да се нарача и плус доставата е со холандска пошта што би требало да значи помалку чекање. Сигурно има и други продавачи кои се доверливи а можеби и поефтини.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
Нарачани 90 Silent Ocean Outemu свичеви за Genesis Thor 230 TKL:

Можам да потврдам дека пасуваат одлично на старите потесни оутему сокети. Навистина се тивки, бараат малку повеќе сила споредено со фабричките црвени свичеви. Но пропуштаат уште повеќе светлина па RGB е посилно. Поквалитетни се од фабричките. Нема клатење на копчињата а со тоа и доловуваат попремиум филинг.

Стигнаа за две недели и беа доставени преку VIAPOST.

Ако сакате тивка механичка тастатура еве една опција. 2600 денари е сега на попуст безжичната Thor 230 во анхоч плус 1000 денари за свичеви.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.267
2.705
мене ме интересира дали Gateron Jupiter Banana свичеви би пасувале на мојава GMMK 60%? Сега имам Gateron Brown, но сакам да ја освежам малце со ново нешто.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
мене ме интересира дали Gateron Jupiter Banana свичеви би пасувале на мојава GMMK 60%? Сега имам Gateron Brown, но сакам да ја освежам малце со ново нешто.

Како што можам да видам твојата тастатура има сокети со 3 пина. Треба да провериш кој модел е:

1750354420384.png

Ако е како вториот модел од сликата погоре тогаш ќе можеш да ставиш банана свичеви со тоа што ако не се лажам тие се 5 пински. Па ќе треба со клешта или ноктарче прво да ги сецнеш двата пластични пинови на сите банана свичеви.

Ако сокетите на твојата плоча се како третата слика погоре тогаш банана нема да пасуваат.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.267
2.705
Како што можам да видам твојата тастатура има сокети со 3 пина. Треба да провериш кој модел е:

Погледнете го атачментот 151524

Ако е како вториот модел од сликата погоре тогаш ќе можеш да ставиш банана свичеви со тоа што ако не се лажам тие се 5 пински. Па ќе треба со клешта или ноктарче прво да ги сецнеш двата пластични пинови на сите банана свичеви.

Ако сокетите на твојата плоча се како третата слика погоре тогаш банана нема да пасуваат.

Гледав и јас у меѓувреме и ќе пројдат, ако се на 5 ќе ги скратам тие само. Само нема тие да ги земам. Некои од Тему ќе гледам и таму има Гатерон шоп, има ок избор

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.267
2.705
нарачав Gateron Yellow G Pro 2.0 свичеви и дабл ПБТ капачиња за GMMK. Стандарднава опрема на Glorious многу чкарт, ставиле обични пластични капачиња.
Исто нарачав за 1800 денари со попуст добар AJAZZ AK820 wired од Тему. Најјаката алтернатива на Аула F75. И тастатурава реално многу е добра, со sea salt свичеви звучи феноменално. Али ќе пишам кога ќе ја добијам импресија.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
нарачав Gateron Yellow G Pro 2.0 свичеви и дабл ПБТ капачиња за GMMK. Стандарднава опрема на Glorious многу чкарт, ставиле обични пластични капачиња.
Исто нарачав за 1800 денари со попуст добар AJAZZ AK820 wired од Тему. Најјаката алтернатива на Аула F75. И тастатурава реално многу е добра, со sea salt свичеви звучи феноменално. Али ќе пишам кога ќе ја добијам импресија.
AJAZZ AK820 е одлична зделка за парите. Ако не се лажам жичаните се со една боја на осветлување а безжичните со Full RGB. Но можеби сум грешка а и сигурно не ти е важно ова.

Гатероните се одлични бејзик свичеви. И јас така би играл. треба да се малку подмачкани. Се надевам нема да ти се погоди бач на кој му звонат федерчињата.

Со PBT капачињата ќе добиеш за нијанса подлабок звук при куцање но и поелегантен филинг при допир на самите копчиња.

Не сум ја разгледал GMMK но мислам дека за да го стигне звукот на AJAZZ ќе треба модови. Освен ако веќе има силикони и други облоги во куќиштето. Иако звукот е секогаш субјективна работа. Нешто што јас го сметам за подобро за тебе може да е спротивното.

Баш ќе следам да пишеш како си задоволен.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.267
2.705
AJAZZ AK820 е одлична зделка за парите. Ако не се лажам жичаните се со една боја на осветлување а безжичните со Full RGB. Но можеби сум грешка а и сигурно не ти е важно ова.

Гатероните се одлични бејзик свичеви. И јас така би играл. треба да се малку подмачкани. Се надевам нема да ти се погоди бач на кој му звонат федерчињата.

Со PBT капачињата ќе добиеш за нијанса подлабок звук при куцање но и поелегантен филинг при допир на самите копчиња.

Не сум ја разгледал GMMK но мислам дека за да го стигне звукот на AJAZZ ќе треба модови. Освен ако веќе има силикони и други облоги во куќиштето. Иако звукот е секогаш субјективна работа. Нешто што јас го сметам за подобро за тебе може да е спротивното.

Баш ќе следам да пишеш како си задоволен.

Можев да идам и на про верзијата на АК820, но ја немаше на Тему. А и не ми менува многу кабелот.

Иначе за звукот на GMMK ќе видиме. Али мислам дека со новиве капачиња и свичеви драстично ќе се подобри. Иако нема во неа пена и слично како што има кај новиве тастатури.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.267
2.705
Ми стигна Ajazz AK820. Многу е добра, звукот што го вади е онака ист ко на видеа и арџибито е феноменално, за 1800 денари на попуст мислам нема боље.
Ја дотерав и старата 60% ГММК у колосек со едни од најдобрите свичеви и солидни капачиња. И сега искрено ми е тешко да одберам една од нив :ROFLMAO: Иако големите копчиња знаат да штракаат повеќе на ГММК.Не знам тоа дали може да се среди. Overall, презадоволен сум од двете.

1000004542.jpg

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
Ми стигна Ajazz AK820. Многу е добра, звукот што го вади е онака ист ко на видеа и арџибито е феноменално, за 1800 денари на попуст мислам нема боље.
Ја дотерав и старата 60% ГММК у колосек со едни од најдобрите свичеви и солидни капачиња. И сега искрено ми е тешко да одберам една од нив :ROFLMAO: Иако големите копчиња знаат да штракаат повеќе на ГММК.Не знам тоа дали може да се среди. Overall, презадоволен сум од двете.

Погледнете го атачментот 151913
Со здравје да те служат и двете.

Дали GMMK има RGB на горниот дел од свичот/копчето? Или е south-facing? Некако многу темни ми изгледаат карактерите.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.267
2.705
Со здравје да те служат и двете.

Дали GMMK има RGB на горниот дел од свичот/копчето? Или е south-facing? Некако многу темни ми изгледаат карактерите.

side facing се капачињата, одозгора нема ништо, старите беа обични преку горниот дел пробиваше арџибито. Новиве ми праат више мерак некако, ја транформираа тастатурата скроз.

Иначе иако свичевиве на ГММК Gateron Yellow G-Pro даваат многу добар звук, многу се така потврди да ги речам. Спрегата им е стегната и бараат повеќе сила за притискање од овие на Ajazz. Затоа мислам да ја терам новава за сега. Многу е попријатно куцањето.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.083
14.189
side facing се капачињата, одозгора нема ништо, старите беа обични преку горниот дел пробиваше арџибито. Новиве ми праат више мерак некако, ја транформираа тастатурата скроз.

Иначе иако свичевиве на ГММК Gateron Yellow G-Pro даваат многу добар звук, многу се така потврди да ги речам. Спрегата им е стегната и бараат повеќе сила за притискање од овие на Ajazz. Затоа мислам да ја терам новава за сега. Многу е попријатно куцањето.

Капачињата ги гледам дека се странични. Но за да се гледаат карактерите на ваков вид на капачиња потребен е south-facing LED (првата слика подоле):

1751888985078.png

Доколку диодите се горе над свичот а не доле под него, тогаш нема доволно осветлување.

Ако не се лажам AJAZZ е со south-facing LED. И ако е така пробај на неа да ставиш едно од капачињата со странични легенди и ќе ја видиш разликата.

Инаку гатероните се добар клон на чери свичевите. А поголема сила на притискање е потребна за луѓе кои куцаат многу текст и карактери. Затоа што се прават помалку грешки односно потешко може да се притисне соседно копче. Меѓутоа ваквите свичеви помалку одговараат за гејминг бидејќи се малку позаморни заради поголемата сила која е потребна.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.267
2.705
Капачињата ги гледам дека се странични. Но за да се гледаат карактерите на ваков вид на капачиња потребен е south-facing LED (првата слика подоле):

Погледнете го атачментот 151916

Доколку диодите се горе над свичот а не доле под него, тогаш нема доволно осветлување.

Ако не се лажам AJAZZ е со south-facing LED. И ако е така пробај на неа да ставиш едно од капачињата со странични легенди и ќе ја видиш разликата.

Инаку гатероните се добар клон на чери свичевите. А поголема сила на притискање е потребна за луѓе кои куцаат многу текст и карактери. Затоа што се прават помалку грешки односно потешко може да се притисне соседно копче. Меѓутоа ваквите свичеви помалку одговараат за гејминг бидејќи се малку позаморни заради поголемата сила која е потребна.

Прав си за тоа, изгледа светлото удира нагоре на ГММК, али не ми е нешто проблем. Се гледаат карактерите.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.787
4.503
Неготино
Дали секакви keycaps одговараат на сите механички тастатури?
Пример Lemokey што ја имам, може ли да си најдам некаде некакви keycaps и да ги сменам постоечките?

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно