Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.963
6.057
Skopje
Здраво, сакам да земам механичка тастатура, буџетот околу 3-3.5к која што ќе биде со блутут. Дали оваа тастатура - link, е единствениот избор или имате некоја друга препорака од нашите продавници? Исто ако има некој искуство со Draconicot, да сподели. Фала!
Оваа си ја линкнал затоа што само оваа си ја нашол со BT во тој price range или баш бараш 60% тастатура?

Моето мислење е дека 3500 е малку за асална механичка тастатура со BT. Плус, не е баш како што ти пишаа дека на секоја тастатура лесно се менуваат свичеви. Кај hot-swappable тастатурите само ги менуваш свичевите, а кај останатите треба да ги одлемуваш, што не е ниту лесен ниту брз процес.
Јас би ти советувал да се обидеш да го зголемиш буџетот барем до 5-6К каде што веќе може да се најде нешто од Keychron, а за мераклиска full size hot-swappable тастатура ќе ти требаат барем 8К.

Втора опција ти е да побараш нешто на старо.

hawk

read-only
19 март 2022
38
34
Оваа си ја линкнал затоа што само оваа си ја нашол со BT во тој price range или баш бараш 60% тастатура?

Моето мислење е дека 3500 е малку за асална механичка тастатура со BT. Плус, не е баш како што ти пишаа дека на секоја тастатура лесно се менуваат свичеви. Кај hot-swappable тастатурите само ги менуваш свичевите, а кај останатите треба да ги одлемуваш, што не е ниту лесен ниту брз процес.
Јас би ти советувал да се обидеш да го зголемиш буџетот барем до 5-6К каде што веќе може да се најде нешто од Keychron, а за мераклиска full size hot-swappable тастатура ќе ти требаат барем 8К.

Да, линкната е затоа што е единствената што ја најдов. Би сакал да е 60%. Ги гледав и Keychron i Ducky во Нексио, ама ми се ептен надвор од буџет. One day maybe.

Ако некој има да понуди нешто на старо, да се договараме. Фала ви на сите за мислењата!

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Моментално користам CM Quick Fire TK со Cherry MX Blue, ама сакам да подзачистам биро со тоа што периферијата да ми биде безжична. Ми се свиѓаат тактилни гласни свичеви ко плавите, па да препорачате нешо од фенси тастатуриве, да биде готовa да не се замарам со склапање подмачкуење лепење лемење....би сакал да има Numpad и Volume knob, ама и не мора, backlight мора да има и мора да биде безжична.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.670
13.723
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Моментално користам CM Quick Fire TK со Cherry MX Blue, ама сакам да подзачистам биро со тоа што периферијата да ми биде безжична. Ми се свиѓаат тактилни гласни свичеви ко плавите, па да препорачате нешо од фенси тастатуриве, да биде готовa да не се замарам со склапање подмачкуење лепење лемење....би сакал да има Numpad и Volume knob, ама и не мора, backlight мора да има и мора да биде безжична.

Јас имам C2 (жичана) и супер сум задоволен. Само ги сменив тастерите со kailh box white затоа што сакам клики. Менувањето е многу лесно на hot-swap тастатура (провери кои од овие се такви; и провери дали low profile ќе ти одговара). И тастатурата и тастерите земени од Алиекспрес.

naumovski-andrej

read-only
26 април 2021
38
198
Ај да се пофалам со новата лепотица во колекцијата :love:

HIRO by MONOKEI
Titan Grey top, alu bottom
Hotswap PCB
Polycarbonate full plate
Retooled Cherry MX Blacks stock - извадени од 2012 CM Storm QuickFire Rapid - чекаат Пошта да ја ослободат пратката со нови федери, films и масло за да ги средам
AEBoards Staebies with 205g0 and XHT-BDZ
GMK MoDo 2 keycaps

Како што спомнав, свичевите се извадени од тастатура од 2012 - Cherry имаат многу карактеристичен звук што ептен ми се свиѓа ама се страшно scratchy после retool - долгогодишното користење без подмачкување како што биле од фабрика ги измазнува пластиките од триењето. Им фали подмачкување и нови федери, овие чкрипат, ама пратката е заглавена во Пошта и не ми ја даваат :)) а не ми се чекаше веќе пошто тастатурава е нарачана декември 2021ва.

Еве некоја слика, си играв со осветлувањето по дома (sound test на крај на постов):

k3VJPrW.jpeg

Pj4SeME.jpeg

nFeH5iI.jpeg

bKKphOa.jpeg

IQ80KSj.jpeg

Sound test:

shooter

lurker
2 март 2010
658
587
Ве читам подолго време овде во темата и веќе почнувам да се лигавам :) Дај предложете некоја фул-сајз тастатура до 80 евра. Може и од странство да е. Разгледував некои модели, имам некои „фаворити“ но отворен сум и на предлози.

EVGA Z15 RGB
CHERRY MX BOARD 3.0S
SPC Gear GK650K Omnis

Она шо би требало да исполнува... Да има РГБ, да може да се менуваат свичеви/капачиња, фул-сајз. По можност по-тивки свичеви (како што ве читам би требало да гледам црвени и црни). Ќе се користи повеќе за куцање, помалку за игри.

Давајте предлози да пишам на време на Дедо Мраз.

Поздрав

shooter

lurker
2 март 2010
658
587
Се подновив со GMMK од анхоч промоцијата. Кој сака нека честита :)

Ова ми е прва механичка тастатура, ќе ми треба некое време да се навикнам на неа. Први импресии: квалитетна изработка, Gateron Brown мислев дека ќе се по-звучни, ок се, осветленоста е супер. Ми фали wrist pad.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981

Ова ми е прва механичка тастатура, ќе ми треба некое време да се навикнам на неа. Први импресии: квалитетна изработка, Gateron Brown мислев дека ќе се по-звучни, ок се, осветленоста е супер. Ми фали wrist pad.
Честито :)
Со здравје да си ја куцаш!

Испратено од телефоно.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.963
6.057
Skopje

Со мерак да ја куцкаш.
Инаку, бидејќи ти е прва механичка тастатура не би сакал да ти скршам филм, ама за тие пари Keychron е два пати подобра тастатура.
Како и да е, меракот нема цена, а ти си на почетокот од серијалот механички тастатури. :D
Welcome to the club, враќање нема да знаеш...

shooter

lurker
2 март 2010
658
587
Фала! Не сум од Скопје, тука во локалните продавници и нема некој избор за да видиш и споредиш, се водев повеќе при изборот од читање по нет. Keychron C2 имаше во нексио само со бело осветлување, ја сакав РГБ. И оваа ја порачав, не ја видов пред да ја купам :) Интересна играчка. Еве од сабајле читам за свичеви, капачиња, модови... Си го начукав изгледа :D

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.492
7.769
Скопје
www.facebook.com
И оваа ја порачав, не ја видов пред да ја купам :) Интересна играчка. Еве од сабајле читам за свичеви, капачиња, модови... Си го начукав изгледа
Не си згрешил. Ја имам истата и јас од пред 1 месец ја земав. Задоволен сум од нејзе. Толку не ме влече тоа со свичовите мењање и експериментирање колку што е разликата во типкање меѓу оваа и обична тастатура и плус тоа ргб осветлувањето.

Mario Markovski

hello world
29 ноември 2018
80
106
Здраво, нов сум во цел свет на механички тастатури, заинтересиран сум за некоја поевтина hot-swappable за да можам да зимам различни свичови да испробам кој како ќе ми одговора. Ако има некој да понуди или да даде било каков совет слобдоно, сандачето е отворено. Фала многу

100JKO

hello world
27 јуни 2018
428
1.090
Скопје
Здраво, нов сум во цел свет на механички тастатури, заинтересиран сум за некоја поевтина hot-swappable за да можам да зимам различни свичови да испробам кој како ќе ми одговора. Ако има некој да понуди или да даде било каков совет слобдоно, сандачето е отворено. Фала многу
Keychron тастатурите во Нексио мислам ти се најевтина варијанта во Македонија за hot swappable switches и супер се.
Имам Keychron C2 и мислам дека не сум имал подобра тастатура во квалитет за тие пари.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.288
2.715

Glorious GMMK ја имаш у Анхоч на промоција моментално за 6,000. Поефтино од ова здравје за hot-swappable.

Twisted

hello world
3 јануари 2016
285
183
Здраво, пред некое време почнав да ве читам, па и јас се загреав за подновување.
Барам нешто во range од 5-6.000 ден., hot-swappable, TKL/75% layout, не би идел на помало од ова.

Разгледував нешто, кај нас нема многу опции, ГММК TKL во анхоч е 7к, само таа не им е на промоција, од нексио чекам одговор за тоа што може да се порача од Keychron, но тие како што читам се слаби со залихите, ако може нешто како Keychron C1 да се земе по иста цена како C2 која е 5.200 моментално, ги разгледував и V/K моделите, но знак прашалник се достапност/цена.

Друга опција е Royal Kludge RK84/RK71, бонус има 2.4Ghz/Bluetooth и е поевтино ~4.500 или некој barebones kit од али (пример) што со свичеви и keycaps доаѓа под 6.000. Мислам дека најдобра опција ми е од али, но ме плаши испораката, читам по ривјуа, им доаѓаат со пукнати PCB-a/копчиња не работат. Претпоставувам не е тоа проблем, ти праќаат нова/враќаат пари, но сепак дупло чекање.

Благодарам :)

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112

Се согласувам дека 3500 е малку но има еден исклучок што можам да го гарантирам. Redragon Pollux K628 Pro, тастатурата е целосно хотсвап и е од прилика 3300 денари. Јас ја купив оваа баш да видам и стварно ме изненади тастатурата.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.318
5.313
Скопје
hackitfree.github.io
Се согласувам дека 3500 е малку но има еден исклучок што можам да го гарантирам. Redragon Pollux K628 Pro, тастатурата е целосно хотсвап и е од прилика 3300 денари. Јас ја купив оваа баш да видам и стварно ме изненади тастатурата.
Redragon AMSA Redragon K592-PRO Mechanical Gaming RGB Wired Keyboard with Ultra-Fast V-Optical Blue Switches
Пред две год ја купив - незнам ни на слепо да куцам така да не сум некој за да оцени дали е добра - само за 3000 ден ваков квалитет тешко да најдеш . Се менуваат свичови - оптички - според мене Се 5 !

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.520
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Дали некој има искуство со нарачки од Akko - Akko | Designer for Mechanical Keyboards
Дали стигаат како што рекламираат за 20тина дена со стандард испорака и fedEx 5-7 работни дена,
И исто така дали ќе ме цариант во Македонија откако ќе стигне пратката

Заинтерсиран бев за оваа тастатура - Black&Cyan 5075B Plus | Akko Official Global Site

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Препорачајте бежична механичка тастатура што работи на повеќе уреди. Се мислев да земам BlackWidow v3 Pro ама ја нема на залиха никаде и мислам дека кај нас ги носат само со зелени свичеви кои се прегласни. Моментално имам G Skill со кафеави и сум презадоволен ама сакам малце да исчистам биро.

outsider

lurker
14 јуни 2019
853
1.683
Битола
www.instagram.com
KEYCHRON K12 провери ја имаш во Нексио
Препорачајте бежична механичка тастатура што работи на повеќе уреди. Се мислев да земам BlackWidow v3 Pro ама ја нема на залиха никаде и мислам дека кај нас ги носат само со зелени свичеви кои се прегласни. Моментално имам G Skill со кафеави и сум презадоволен ама сакам малце да исчистам биро.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Последна промена:

terryes

read-only
10 мај 2022
10
10
Здраво, размислувам помеѓу овие две тастатури, GMMK Compact и Ducky One 2 Mini. Дали може да споделите ваше мислење, и дали разликата од 2к во цената прави разлика и вреди да ја земам Ducky. Или пак споделите ако има подобра 60% - 65% тастатура во овој price range во Макеоднија.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно