Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    721

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Ги прашав во пошта, да си ги земам пратките ама не може да си ги подигнам пратките без картонче, без да поштарот ја задолжи пратката. А мојот регион нема поштар :cry:
Не знам тоа кај вас во Скопје зошто е тоа така? Доста чудно...Кај не работат па и не ви дозволуваат сами да си ја подигнете. А демек "Скопје главен град метропола"...:ROFLMAO: Кај мене во Штип пример. Можеш да аплицираш за отворање факс или опција дека сакаш да ги зимаш пратките на шалтер. Јас пример стигне ми пратка овде и право одам на шалтер, потпишам се на документот дека сум ја подигнал и тоа е тоа. А за писма обични и слични ситници стигаат ми во факсот.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Не знам тоа кај вас во Скопје зошто е тоа така? Доста чудно...Кај не работат па и не ви дозволуваат сами да си ја подигнете. А демек "Скопје главен град метропола"...:ROFLMAO: Кај мене во Штип пример. Можеш да аплицираш за отворање факс или опција дека сакаш да ги зимаш пратките на шалтер. Јас пример стигне ми пратка овде и право одам на шалтер, потпишам се на документот дека сум ја подигнал и тоа е тоа. А за писма обични и слични ситници стигаат ми во факсот.
Што факс ќе беше тоа...

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.733
Скопје
www.facebook.com
Не мешај баби и жаби со град од 500.000 жители и град со 20.000 жители.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Во карпош е проблем од јули за некои реони, ко одмори чуда се појавија дел пратки и пак застана .. веќе стварно глават абнормално ама тоа не е слика за цела пошта туку за 1020 ка до таму си стигааат вообичаено ко предходно ..

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Не мешај баби и жаби со град од 500.000 жители и град со 20.000 жители.
Па токму поради тоа што е град со 500.000 жители треба да се има ред. На што личе тоа? Каква метропола е тоа 20 дена да чекаш за пратка.
Кај си видел во некој од светските метрополи да имало проблем со локални пошти да се чека 20 дена?

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.733
Скопје
www.facebook.com
Па токму поради тоа што е град со 500.000 жители треба да се има ред. На што личе тоа? Каква метропола е тоа 20 дена да чекаш за пратка.
Кај си видел во некој од светските метрополи да имало проблем со локални пошти да се чека 20 дена?
Не е само проблемот во поштите туку е глобален проблем. Има голем недостаток на работници и работна сила. Овде мајстор за кров чекам 3 месеца за да почне со работа а не па една пошта со едвај 20 вработени у цел сектор.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Не е само проблемот во поштите туку е глобален проблем. Има голем недостаток на работници и работна сила. Овде мајстор за кров чекам 3 месеца за да почне со работа а не па една пошта со едвај 20 вработени у цел сектор.
Како ќе најдат поштари кога барат ги партиски ? :ROFLMAO:
Таков е системот кај нас. Ако си од рамковден немора ни на работа да одеш.
Зарем мислеш дека ќе работат кога ги примат партиски?
Ќе ти каже: "1 саат доста е да работам, кај партиски ме вработија па уште и да работам цел ден"

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Ги прашав во пошта, да си ги земам пратките ама не може да си ги подигнам пратките без картонче, без да поштарот ја задолжи пратката. А мојот регион нема поштар :cry:
Претпоставувам веќе си бил од предната страна на поштата и таму те откачиле.. Затоа сега оди од задната страна кај што е влезот за поштарите, објасни им дека нема поштар во твојот реон и дека те вратиле тие од напред затоа што немаш картонче без кое не можеш да си ги подигнеш пратките... Замоли ги тие од позади да ти напишат едно за да можеш да си ги подигнеш од предната страна, а ако ти се позади кај нив уште подобро за тебе, ќе им го кажеш само тракинг бројот и ќе ти ги дадат.

Последна промена:

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Денеска подигна една пратка да стигне со тракинг UB-HU...63 дена вкупно сум чекал...машала. А за тие останатите со RR-HU 35 дена чекам и ништо нема.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Денеска подигна една пратка да стигне со тракинг UB-HU...63 дена вкупно сум чекал...машала. А за тие останатите со RR-HU 35 дена чекам и ништо нема.
60ка стана стандард изгледа....

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
60ка стана стандард изгледа....
Така некако доваѓа. Катастрофа. Сега ако се порача нешто ќе стигне зимото :ROFLMAO:
75-90 дена aliexpress purchase protection а стигнат за 60-70 дена просек.
Порано беше 60 дена aliexpress purchase protection а стигаа пратките за 30 дена.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Ја у последно време барам продукти со Yanwen опција за шипинг, и при купување му пишуам на продавачот порака со напомена да го испрати со Yanwen, зошто еве на една пратка забраев да му спомнем и тој ја испратил со Cainiao -.-
Тие со Yanwen стигаат за 20ина дена негде
Само штета што на покрупните пратки нема друга опција освен стандард шипинг и дхл и остали такви... инаку ја би Yanwen на секоја пратка

SmileySolutionsMKD

read-only
8 август 2023
16
79
Супер! Само, веднаш да ти кажам дека без нотификации не гледам поента, ќе си отворам на Следење на пратки и ќе си видам. Исто ми е... и барем една апликација помалку на телефон...
Или ќе ги додадам на ПТТ Тракер v1.2 и ќе добивам известување на мејл.

И уште нешто - деталите за патот на пратката стави ги во обратен редослед. Најновите најгоре.

:)
За нотификации ми беше и сеуште ми е план да има, само уште мозгам како да ги изведам без да има потреба од креирање на акаунт и регистрирање. Технички гледано идејата беше во позадина апликацијата да ги проверува пратките и да пушта локална нотификација доколку има промени, ама има проблеми со некој ограничувања на iOS, и единствена опција е да се пратат tracking броевите на firebase или некаде кој што ке ги чува и периодично проверува и доколку има промени да праќа push нотификации, ама со тоа се губи првичниот концепт да нема потреба од регистрација и најавување, и решение е за тие што сакаат нотификации да мора да направат акаунт.
Така да во V2.0 после првичната верзија дел од опциите кој планирам да ги интегрирам според коментарите тука:
  • нотификации
  • интеграција со aliexpress (опција да ставите линк од продуктот, и да видите слика и детали од пратката во апликацијата)
Очекувам уште коментари за да пробам да ја скоцкам апликацијата подобро.

Krk198

hello world
14 септември 2016
339
306
Krk198's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 - Wraith Stealth Cooler
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE AM4
Storage
Gigabyte SSD 256GB / WD HDD 2TB
PSU
550W Deepcool DN550 80Plus Black
RAM
8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black x 2
Video card
XFX GTS XXX Edition RX 580 4GB OC+
Не ми е јасно како од сајтови како iherb си стигаат во предвидено време пратките, а од ali се влечат толку...

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Не ми е јасно како од сајтови како iherb си стигаат во предвидено време пратките, а од ali се влечат толку...
Застојот е кај кинеските, по цела траса. Некинеските пратки си врват колку-толку нормално, со тоа што и веројатноста да отидат на царина е голема.

gego

hello world
6 декември 2009
333
360
Скопје
gego's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 3600 & stock cooler
Motherboard
MSI B450 TOMAHAWK
Storage
SSD 500GB & WD 2TB
PSU
Chiftech 750W
RAM
16GB
Video card
AMD RX 580 8GB
Case
NoName
Mouse
Blaody V5
Keyboard
A4Tech X7 G800W
Monitor
Asus VA24EHE
OS
WIN10
Претпоставувам веќе си бил од предната страна на поштата и таму те откачиле.. Затоа сега оди од задната страна кај што е влезот за поштарите, објасни им дека нема поштар во твојот реон и дека те вратиле тие од напред затоа што немаш картонче без кое не можеш да си ги подигнеш пратките... Замоли ги тие од позади да ти напишат едно за да можеш да си ги подигнеш од предната страна, а ако ти се позади кај нив уште подобро за тебе, ќе им го кажеш само тракинг бројот и ќе ти ги дадат.
Ова не е точно. Задната страна на објектот е Телеком и не можеш да влезеш и никој нема да ти отвори. Странично ти се поштарите, вратата гледа према Тинекс.

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
Ова не е точно. Задната страна на објектот е Телеком и не можеш да влезеш и никој нема да ти отвори. Странично ти се поштарите, вратата гледа према Тинекс.
За која пошта зборуваш? Оваа е на железничка, нема тинекс!

gego

hello world
6 декември 2009
333
360
Скопје
gego's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 3600 & stock cooler
Motherboard
MSI B450 TOMAHAWK
Storage
SSD 500GB & WD 2TB
PSU
Chiftech 750W
RAM
16GB
Video card
AMD RX 580 8GB
Case
NoName
Mouse
Blaody V5
Keyboard
A4Tech X7 G800W
Monitor
Asus VA24EHE
OS
WIN10
Членот за пошта Карпош се жалеше!? Ако јас сум грешка се извинувам. Ако е Железничка тогаш да, позади се поштарите. Според мое искуство, обавезно пратете онлајн до каде ви е пратката. Не чекајте картонче. Ако не отидете до кај поштарите после 2-3 недели од како ќе дојде пакетчето, големи се шансите да: "ја нема, не можеме да ја најдеме, сигурно е вратена". Ова за пратки од странство.

Последна промена:

SmileySolutionsMKD

read-only
8 август 2023
16
79
На ваше барање, имплементирано е додавање на слика за продуктот, сега за сега функционира на следниот начин:
Во полето за опис на крај додавате две точки ":" и после двете точки ид од продуктот на алиекспрес, кој може да го најдете во урл-то, пример за овој продукт 9.39€ 80% OFF|Winter jacke Herren Stehkragen warme Daunen jacke Street Fashion Casual Brand äußere Herren Parka Mantel| | - AliExpress ид е 1005005942054497, и доколку во полето додадеме "TestProdukt:1005005942054497" апликацијата ке ја собере сликата од тоа урл.
Се мислам дали да остане вака, или да додадам уште едно поле за url за слика, ама ќе видиме.
Нотификациите најверојатно ќе останат за v.2.0 каде што ке има опционално најавување со google/Facebook или нешто слично за тие кои имаат потреба од нотификации.

OpenTalkGif.gif

Атачменти

• OpenTalkGif.gif
    OpenTalkGif.gif
    6,3 MB · Прегледи: 16

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Да го решиш тоа со фотографијата некако поинаку, затоа што оние што ја користат апликацијата на AliExpress, нема да може да додадат код од продуктот, во неа го нема.

А, за нотификациите, да, најдобро да има избор - кој сака нотификации нека си направи акаунт.

SmileySolutionsMKD

read-only
8 август 2023
16
79
Да го решиш тоа со фотографијата некако поинаку, затоа што оние што ја користат апликацијата на AliExpress, нема да може да додадат код од продуктот, во неа го нема.

А, за нотификациите, да, најдобро да има избор - кој сака нотификации нека си направи акаунт.
Нешто набрзина склопив, се мислам три полиња за текст многу да не се, и сега директно може целото урл да се стави од aliexpress наместо да се куца ид-то пешки.

Simulator Screenshot - iPhone 14 - 2023-08-31 at 19.36.05.png

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Не се многу и поважно - поедноставно е и пологично е така некој да го користи, отколку со копирање дел од URL. Плус, и тоа нека е опционално, па кој сака нека додава.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Тие што сакаат слика од нарачката, опис на нарачката, не им е проблем да пополнуаат три полиња кои што реално би одзеле 10 секунди време да се пополнат, и претпоставуам истото го праеле и на нинџата, како ја до сега.
За мене лично, воопшто не е проблем, и се слагам со @kosmos78 , три полиња не се многу.
Нешто слично како нинџата, али у апликација. :D

Дали тест апликацијата ја има за андроид, или моментално само за iOS?

SmileySolutionsMKD

read-only
8 август 2023
16
79
Тие што сакаат слика од нарачката, опис на нарачката, не им е проблем да пополнуаат три полиња кои што реално би одзеле 10 секунди време да се пополнат, и претпоставуам истото го праеле и на нинџата, како ја до сега.
За мене лично, воопшто не е проблем, и се слагам со @kosmos78 , три полиња не се многу.
Нешто слично како нинџата, али у апликација. :D

Дали тест апликацијата ја има за андроид, или моментално само за iOS?
План е на 3.09.23 да биде достапна официјално и за iOS и за Android, како подарок од мојот син Марин за неговиот прв роденден до сите што мислат дека апликацијата ке им биде од корист.
Така да ако се е ко што треба, ден претходно ќе ги пуштам за review на двата стора, штом ги одобрат ќе ставам линк тука.
:)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно