Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Има некој користено услуга од Schenker courier ?
Дали пратките стигаат преку обична пошта или е нешто како ДХЛ, бидејќи гледам има некое DB Schenker во Илинден. Сакам да нарачам мало делче за кола од 5,6 евра, па да не ми извадат трошоци како ДХЛ од 50 евра.

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Нарачано 10ти јануари.
Погледнете го атачментот 111507
Сеуште не доставено.

Пред нова година исто. Нарачана 7ми ноември.
Погледнете го атачментот 111508

Зошто ги држат по месец+ одкога ќе стигнат и не ги доставуваат??
Зашто се мрзи белосветски.
А кога сме кај поштарите, на Реон 97 година и кусур немаат поштар. . . Вени сечам на секое одење во дупкана под железничка.

phatass

read-only
20 јануари 2015
27
3
Пријателчиња. Имам едно прашање.. Другарче од Германија сака да ми испрати персонален компјутер преку пошта наречена Хермес без да ми наплати воопшто. Дали би ме царинеле и колку би одело тоа? Како да се спречи? Се извинувам доколку е ова на погрешно место.

Последна промена:

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Ако другарчето рече дека е подарок(обично како документ се лепи на пакетот со фактурата), сепак и покрај тоа има шанси нашите цариници да те шеткаат наваму натаму доколку компјутерот се движи по некоја вредност над 1500 евра за да извадат некој денар од тебе.
Не знам што е тоа Хермес ама ако е приватна пошта, би требало да ја протурка работата без царина ама ќе му наплатат на другарчето услуги. Шпедицијата ќе биде следниот проблем.
Доколку ќе цариниш, зависи од вредноста на компјутерот од фактурата. Ако нема, како ќе им текне на цариниците.
Кога ќе излезе од царина, одиш по железничка и добиваш уплатница со ддв-то или царината и го плаќаш. Се враќаш со уплатницата им ја даваш на дечките и ти го даваат пакетот.
Да спомнеш на другарчето да ги спакува многу добро со картони, стиропор и оние торбите со воздух што се ставаат во куќиштето да не летне графичката или радијаторот и да се оштети при превоз.
Германски еквивалент на ова да најде ако може.

Сум имал многу лошо искуство дури како дете кога победував на турнири и сум фаќал компјутерска периферија каде дури и дечкиве што им пишуваат на нашата пошта/царина дека е подарок, пак ја царинаа и ми земаа по некој процент од вредноста.

Последна промена:

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.784
33.894
roka.mk
Пријателчиња. Имам едно прашање.. Другарче од Германија сака да ми испрати персонален компјутер преку пошта наречена Хермес без да ми наплати воопшто. Дали би ме царинеле и колку би одело тоа? Како да се спречи? Се извинувам доколку е ова на погрешно место.
Другарот нема, ама некој мора да ти наплати.

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје
Нешто се дешава со следењево на пратки од страна на МК Пошти? Статусот на пратките не е обновен веќе недела-две, додека една од нив дури и беше испорачана, а статусот не е обновен

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Изгледа и овие од Пошта штрајкуваат нешто. Поштар немам видено на маало да помине... 2+ месеци чекам за пратки од Али.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Мене денеска од Пакетско ми се јавија да наминам од понеделник. Работат барем нешто. :cool:

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Nema smeneto status zaradi vojnata vo Ukraina. Najgolemiot del od pratkite doagjaat od Latvia, celiot transport im e zabaven. Sto se odnesuva do postarite, po toa sto jas znam mnogu im imaat dadeno otkaz, a novite dodeka gi obucat i vidat dali cinat treba vreme... Na nekoi mesta, kako na primer reon 97 (pripor), duri godina i kusir ne mozat da najdat postar.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Прв пат ми доаѓа пратка со известување да ја подигнам во аеродром позади капитол, сте имале искуство, до сега се во железничка биле последниве катарљарда години?

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Прв пат ми доаѓа пратка со известување да ја подигнам во аеродром позади капитол, сте имале искуство, до сега се во железничка биле последниве катарљарда години?
Негде на почеток на месецов ја направија испорачна пошта исто ко и таа кај "Нова Македонија" за пратките од центар. Веројатно ќе одат со дисперзирање на услугите каде ќе има прилика и економска оправданост.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Има и на фејсбук, првите две објави, не можам да линкувам директ до нив затоа што немам фејсбук.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.267
799
delicon.mk
Доста побрзо оди вака. Претходно за обработка на пратка се до достава траеше најмалце една недела, па и до две.
Сега денес стига во пошта, утре е за достава.
А и нема гужва во оваа пошта.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Доста побрзо оди вака. Претходно за обработка на пратка се до достава траеше најмалце една недела, па и до две.
Сега денес стига во пошта, утре е за достава.
А и нема гужва во оваа пошта.
Пред скоро 2 недели земав пратки од таму. Нема гужви ама вработените беа како изгубени. Можеби дека им е ново и не се "уходале" сеуште.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
денес земав, млада девојка пицната како за на свадба и многу културна, немаше гужва. Само да не оди трансферот од главна до мала пошта споро инаку вака доста подобро

9 август 2018
1.172
477
Здраво дечки, после некое време пак јас, да прашам нешто...

Нарачав еден USB кабел од AliExpress.

Е сега, на сајтот за проверување на пратки на Македонски Пошти, го пишува ова:
Погледнете го атачментот 329368 Screenshot_20220420-180441_Samsung Internet.png

Бев минатата недела да прашам баш кога имаше штрајк, и ми кажаа да си почекам да се провери и обработи пакетот, дека бил стигнат во пошта и за било што ново да сум прател на нивниот сајт. Дали ова значи дека ќе треба јас да отидам до пошта и да си ја подигнам пратката? Или пак да почекам после велигденските празници да ми ја донесе пратката курир? Знам еднаш моите нарачуваа нешто од Фејсбук, и им стигна еден лист во сандаче да се подигне пратката. Мене ми нема ништо стигнато, а на AliExpress ми пишуваше дека до 17-ти треба да стигне.

Сега, да одам до пошта утре или да чекам кога и да дојде курир?

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје
Бев минатата недела да прашам баш кога имаше штрајк, и ми кажаа да си почекам да се провери и обработи пакетот, дека бил стигнат во пошта и за било што ново да сум прател на нивниот сајт. Дали ова значи дека ќе треба јас да отидам до пошта и да си ја подигнам пратката? Или пак да почекам после велигденските празници да ми ја донесе пратката курир? Знам еднаш моите нарачуваа нешто од Фејсбук, и им стигна еден лист во сандаче да се подигне пратката. Мене ми нема ништо стигнато, а на AliExpress ми пишуваше дека до 17-ти треба да стигне.

Сега, да одам до пошта утре или да чекам кога и да дојде курир?
Полека, каде брзаш? Самото ти пишува дека оди до 1000 Скопје, башка и тие ти кажале дека се обработува. Најчесто такви ситници ги оставаат во сандуче, така да нема никакво ливче да ти дојде (најверојатно). Али експрес нема врска кога пратката би стигнала и не е должна за тоа што ќе се случува во Македонија. Дури мислам дека и повеќето пратки што се направени последниве 2-3 месеца имаат доцнења од 20+ дена. ТЛ;ДР, чекај поштар.

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Дали знае некој колку има царина и данок за паметен часовник(usd 125,00),сакам да порачам од алиекспрес.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Heruvin

Баниран/a
5 ноември 2010
156
112
Ова значи дека и ЛАтвија почна да мрчи..на мрчало...инаку веднаш ги испраќаа!?
А денес е 22.04.2022
1650631206212.png

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно