Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на странски акции\хартии

budba

read-only
22 септември 2023
2
2
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Solution
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Инвестициски фонд е финансиска институција што собира средства од повеќе инвеститори и ги инвестира во различни хартии од вредност, како акции, обврзници или злато. Ова им овозможува на индивидуалните инвеститори да имаат пристап до диверзифицирано портфолио без да мораат сами да ги избираат и управуваат инвестициите.
ЕТФ купен преку брокер во странство спаѓа во оваа дефиниција на законот или важи само за фондови во Македонија како WVP?

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
ЕТФ купен преку брокер во странство спаѓа во оваа дефиниција на законот или важи само за фондови во Македонија како WVP?
Ако купиш ETF преку брокер во странство, тоа не спаѓа под регулативата на македонските инвестициски фондови, како што се оние под WVP.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Ако купиш ETF преку брокер во странство, тоа не спаѓа под регулативата на македонските инвестициски фондови, како што се оние под WVP.
Фала, мислам дека тоа многу се меша во темава.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
колку за информација НЛБ Фонд ги купи Илирика и Генерали

Од најголемите мислам дека најдобро работи WVP

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Јас ги користам услугите на КБ инвест, и сум презадоволен од нивните услуги и провизии. Може да си ги разгледате.

Последна промена:

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
колку време си во КБ фондот?
Мислењето е автоматски споено:

Јас ги користам услугите на КБ инвест, и сум презадоволен од нивните услуги и провизии. Може да си ги разгледате.
со кој пакет?

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
активно мислиш со траен налог?

во просек колку % е годишната добивка?
Немам поднесено траен налог, кога колку имам средства ги вложувам во некој од фондовите што се во моето портфолио. Добивка зависи од година до година, јас од како почнав да уплаќам од 2019 година добивката не ми е била помала од 10% на годишно ниво. Минатата година 2024 беше одлична за мене со раст од 40%. Не мора да значи дека и оваа година ке има исто толку голем раст.

п.с
Инвестирај паметно, диверзифицирај мудро, расти стабилно.

Последна промена:

NikoMkd

read-only
3 октомври 2018
9
3
имам основни прашања за Трејдинг212, не ме интересира како и на колку сума се пријавува данок до УЈП, тука само да ли треба да се пријави:
  1. Вложувам X средства во акции на платформата, не ги продавам, дали треба да правам даночна пријава до УЈП?
  2. Иако не ги продавам тие акции, во меѓувреме добивам дивиденда која не префрлам на МК сметка туку стои во самата платформа или ја реинвестирам. Дали треба да правам даночна пријава до УЈП?
  3. После 2 години, вложените X средства вo истите акции решавам да ги продадам без притоа да ги повлечам на МК сметка и да ги реинвестирам во други акции на истата платформа. Дали треба да пријавам данок до УЈП?

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
имам основни прашања за Трејдинг212, не ме интересира како и на колку сума се пријавува данок до УЈП, тука само да ли треба да се пријави:
  1. Вложувам X средства во акции на платформата, не ги продавам, дали треба да правам даночна пријава до УЈП?
  2. Иако не ги продавам тие акции, во меѓувреме добивам дивиденда која не префрлам на МК сметка туку стои во самата платформа или ја реинвестирам. Дали треба да правам даночна пријава до УЈП?
  3. После 2 години, вложените X средства вo истите акции решавам да ги продадам без притоа да ги повлечам на МК сметка и да ги реинвестирам во други акции на истата платформа. Дали треба да пријавам данок до УЈП?
1. Не
2. Не
3. Не

Нека ме поправи некој ако знае подобро, но, данок единствено пријавување ако тргниш пари на МК сметка и тоа само ќарот. Ако си зијан, нема што да пријавуваш. Штета што нема од тие T212 картичките за Македонија. Да имаше воопшто немаше да има потреба да се тргаат пари на МК сметка.

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
1. Не
2. Не
3. Не

Нека ме поправи некој ако знае подобро, но, данок единствено пријавување ако тргниш пари на МК сметка и тоа само ќарот. Ако си зијан, нема што да пријавуваш. Штета што нема од тие T212 картичките за Македонија. Да имаше воопшто немаше да има потреба да се тргаат пари на МК сметка.
Колку што сум информиран, секоја продажба на Т212 со која што остваруваш добивка треба да се пријави во УЈП и да се плати данок, без разлика дали средствата ќе се повлечат на македонска сметка или ќе се реинвестираат на Т212.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Колку што сум информиран, секоја продажба на Т212 со која што остваруваш добивка треба да се пријави во УЈП и да се плати данок, без разлика дали средствата ќе се повлечат на македонска сметка или ќе се реинвестираат на Т212.
УЈП има апсолутно нула увид во тоа. Се додека парите ми се на Т212 нема што да пријавувам или да кажувам некому. Само кога ќе легнат на МК сметка логиката вели дека треба да ги информираш бидејќи можат да добијат увид во тоа АКО твојата банка ги информира.

NikoMkd

read-only
3 октомври 2018
9
3
УЈП има апсолутно нула увид во тоа. Се додека парите ми се на Т212 нема што да пријавувам или да кажувам некому. Само кога ќе легнат на МК сметка логиката вели дека треба да ги информираш бидејќи можат да добијат увид во тоа АКО твојата банка ги информира.
ќе добие увид ако сака, прашање е колку време/ресурси сака да вложи во твојот случај. Доволно е во даден момент да ги префрлиш на МК сметка и да треба да поднесеш детален извештај и тогаш да се постави прашање зошто не се поднесувал редовен извештај.

najdo93

read-only
28 април 2012
1
0
Дали некој има уплаќано средства на Trading 212 од Шпаркасе (мислам на SWIFT) и колку изнесува провизијата ? Дали е со или без плаќање на странските трошоци ?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Пробувам да купам USA 500 (S&P 500 со други зборови ако добро разбирам :) ) преку Trading212 ама пишува view-only. Чаре?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Атачменти

• Screenshot_20250808_183118_Trading 212.jpg
    Screenshot_20250808_183118_Trading 212.jpg
    194 KB · Прегледи: 34

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јас купувам во USD така да преку London Stock Exchange.
Ради конверзијата бев загрижен ама изгледа не е толку битно тоа. Ама и бројките се чудни Гугл вика дека една акција е 6,400 долари а ова вика 90 фунти?

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Ради конверзијата бев загрижен ама изгледа не е толку битно тоа. Ама и бројките се чудни Гугл вика дека една акција е 6,400 долари а ова вика 90 фунти?
Акаунтот во која валута ти е?
  • VUAA is the Vanguard S&P 500 UCITS ETF (accumulating version).
    • Tracks the S&P 500 index (same companies as SPY/VOO).
    • Instead of paying dividends to you, it reinvests them automatically back into the fund (accumulating).
    • Domiciled in Ireland — tax-efficient for many non-US investors.
    • Trades in USD or GBP on European exchanges (like LSE, SIX, Euronext).
  • S&P 500 isn’t an ETF — it’s the index itself.
    • You can invest in it through many ETFs: SPY, VOO, VUAA, etc.
    • All of these try to replicate the index’s performance, but differ in dividend policy, tax treatment, and where they’re listed.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Акаунтот во која валута ти е?
  • VUAA is the Vanguard S&P 500 UCITS ETF (accumulating version).
    • Tracks the S&P 500 index (same companies as SPY/VOO).
    • Instead of paying dividends to you, it reinvests them automatically back into the fund (accumulating).
    • Domiciled in Ireland — tax-efficient for many non-US investors.
    • Trades in USD or GBP on European exchanges (like LSE, SIX, Euronext).
  • S&P 500 isn’t an ETF — it’s the index itself.
    • You can invest in it through many ETFs: SPY, VOO, VUAA, etc.
    • All of these try to replicate the index’s performance, but differ in dividend policy, tax treatment, and where they’re listed.
Долари. Купив Tesla без проблем.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно