Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.601
19.321
Па што си опседнат толку со Грее? Делуваш ко да те заебале и сета енергија негативна ја канализираш овде. Али еве аи имал бејзик Мицибуши, и тоа е слично.
Овде цел форум е опседнат со Gree.
Стар феномен е тоа. Не ги разбираш ти овие работи ..

Човече дај користи СРЧ да не мора да ти се објаснува се.
Жити Хисенсето и неговиот уред за тепање вируси

18 август 2019
1.236
1.219
Па што си опседнат толку со Грее? Делуваш ко да те заебале и сета енергија негативна ја канализираш овде. Али еве аи имал бејзик Мицибуши, и тоа е слично.
Него можеби не го заебале, ама мене добро ми го набутаа.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
647
361
Сме дискутирале подалеку од Gree бидејќи се со висока потрошувачка модулација нула безпотребни дефрости ужас продавачи ужас сервис

Многи подобро од Gree ⬇⬇⬇

Vivac Haier TCL Hisense Aux Midea Tesla

Кој има буџет се знае Toshiba Fujitsu Mitsubishi Daikin Hitachi Panasonic Samsung

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.601
19.321
Него можеби не го заебале, ама мене добро ми го набутаа.
Си го чувам скриншотов од времето кога бев член на кајгана.
Не сум јас ова на скриншотот (ова за да не се збуни Рон)

22.png
И сега, главната дилема кај народот од каде „дупло помала цена“ кај кинески инвертер за разлика од јапонски.

Еве неколку причини:

1. „Побакарен“ алуминиум во испарителите

2. Ни срам ни перде алуминиум во испарителите

3. Користење на генеричка електроника со фиксни брзини за работа на надворешниот вентилатор и фиксни режими на компресорот. Едноставно кажано работат, креваат и „модулираат“ за по 1/3 (третина) брзина односно снага. Закуцана и програмирана дефрост логика и тоа не кога да се вклучи дефростот туку уште поопасно... траењето. (оваа е најверојатната причина за цената)

4. Користење на капилара во комбинација со точка број 3

5. Вифи со генеричка андроид апликација кој е закачен на не знам каков мичкесипатерин клауд кој фунцкионира рандом, која апликација уште не побарала и умреница од „бабати“, пермисии повеќе од гугл апови итн.

Потоа уште неколку ситни суптилности кои се пРојавуваат подоцна (можеби и не, не се знае на која нога станал RnD тимот тој ден)

1. Користење на поевтин процес на боење. Наместо прашкасто печена боја, обична акрилна.
2. Слабо или воопшто незаштитен лим на дното од надворешната единица (поцинкување и слично)
3. Користење на поевтина пластика
4. Генеричко далечинско
5. Мотори на внатрешна единица со далеку помал квалитет.

Ова не е за потценување. Мотор за внатрешна единица на Vivax АЕРИ e (грубо) 70 евра + работна рака (кажи 100 евра ѓутуре) Прашајте ме од каде знам!

Ете, од таму е драстичната разлика во цени ако споредуваш снага vs снага. Да, точно е дека Mitsubishi-то од погорниот пример за 40.000 денари и Fujitsy за 41.000 делуваат осакатено во опрема но, јебеш га, до утре да ме убедува некој дека подобар избор е Midea или Vivaks за иста цена нема да ме убеди никогаш.
Настрана EUROVENT-ови (кој btw не постои за Vivax), настрана се.

Пред 6-7 години јазот во цените кинеска версус јапонска (вивакс версус јапонска на пример) беше страшен. На пример Vivax AERI 3,5-ка (R410) беше 23~24.000 денари. Mitsubishi FH35VE беше во рангот на 1000 евра.
Сега јазот е од ич до 2000 денари.

[edit]
Очекувам Ron26 да ми стави лајк на постов иначе не му праам муабет 15 дена.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.320
2.732
Си го чувам скриншотов од времето кога бев член на кајгана.
Не сум јас ова на скриншотот (ова за да не се збуни Рон)

Погледнете го атачментот 164109
И сега, главната дилема кај народот од каде „дупло помала цена“ кај кинески инвертер за разлика од јапонски.

Еве неколку причини:

1. „Побакарен“ алуминиум во испарителите

2. Ни срам ни перде алуминиум во испарителите

3. Користење на генеричка електроника со фиксни брзини за работа на надворешниот вентилатор и фиксни режими на компресорот. Едноставно кажано работат, креваат и „модулираат“ за по 1/3 (третина) брзина односно снага. Закуцана и програмирана дефрост логика и тоа не кога да се вклучи дефростот туку уште поопасно... траењето. (оваа е најверојатната причина за цената)

4. Користење на капилара во комбинација со точка број 3

5. Вифи со генеричка андроид апликација кој е закачен на не знам каков мичкесипатерин клауд кој фунцкионира рандом, која апликација уште не побарала и умреница од „бабати“, пермисии повеќе од гугл апови итн.

Потоа уште неколку ситни суптилности кои се пРојавуваат подоцна (можеби и не, не се знае на која нога станал RnD тимот тој ден)

1. Користење на поевтин процес на боење. Наместо прашкасто печена боја, обична акрилна.
2. Слабо или воопшто незаштитен лим на дното од надворешната единица (поцинкување и слично)
3. Користење на поевтина пластика
4. Генеричко далечинско
5. Мотори на внатрешна единица со далеку помал квалитет.

Ова не е за потценување. Мотор за внатрешна единица на Vivax АЕРИ e (грубо) 70 евра + работна рака (кажи 100 евра ѓутуре) Прашајте ме од каде знам!

Ете, од таму е драстичната разлика во цени ако споредуваш снага vs снага. Да, точно е дека Mitsubishi-то од погорниот пример за 40.000 денари и Fujitsy за 41.000 делуваат осакатено во опрема но, јебеш га, до утре да ме убедува некој дека подобар избор е Midea или Vivaks за иста цена нема да ме убеди никогаш.
Настрана EUROVENT-ови (кој btw не постои за Vivax), настрана се.

Пред 6-7 години јазот во цените кинеска версус јапонска (вивакс версус јапонска на пример) беше страшен. На пример Vivax AERI 3,5-ка (R410) беше 23~24.000 денари. Mitsubishi FH35VE беше во рангот на 1000 евра.
Сега јазот е од ич до 2000 денари.

[edit]
Очекувам Ron26 да ми стави лајк на постов иначе не му праам муабет 15 дена.

не претерувај, не е 2000 денари него 10000 денари. За 29к имам Хајсенс HB35 со многу помодерни технологии како јонизатор, вифи, модерни филтри, подобра ефикасност за разлика од бејзик Митсу за 40к. A таа што ја спомнуваш FH35VE е сеуште 1000 евра. Дупло поскапа, а ги добиваш сличните ствари.

Еве ти споредба, у секој поглед Хајсенсот е подобар за 29к од твојата за 41к. Најбитно, 1000w пoголем капацитет за греење има Hisense. Со твојов памет би смрзнал да идам.

sporedba.jpg

Последна промена:
28 јануари 2017
2.086
4.798
Ресен
Му реков на Гемини да ми скоцка разликите , да земиш Мицубиши знаејќи го ова треба да си теле, според @Ron26

Сите овие подолу нормално се предностите на Хајсенс

Поевтина за 11.700 ден. (29.290 ден. наспроти 40.990 ден.)
A+++ наместо A++ (SEER 8.5 vs 6.2, SCOP 4.6 vs 4.3)
+1000 W поголем максимален капацитет (4400 W vs 3400 W)
Троши 280 W помалку при ладење (930 W vs 1210 W) и 45 W помалку при греење (930 W vs 975 W)
Работи до -22 °C (за разлика од Mitsubishi која оди до -10 °C)
+120 m³/h повеќе проток (680 m³ vs 560 m³)
1.20 l/h капацитет на одвлажнување (Mitsubishi има 0.00 l/h)
2 dB потивка (44 dB vs 46 dB)
4in1 филтер (HEPA, Vitamin C, катехин, сребрени јони) + активен јаглен (наспроти само обичен филтер за прашина)
Препорачана за до 40 m² (наспроти 35 m²)
+7.5 kg потешка надворешна единица (29.5 kg vs 22 kg), што укажува на поголем изменувач на топлина

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.320
2.732
Му реков на Гемини да ми скоцка разликите , да земиш Мицубиши знаејќи го ова треба да си теле, според @Ron26

Сите овие подолу нормално се предностите на Хајсенс

Поевтина за 11.700 ден. (29.290 ден. наспроти 40.990 ден.)
A+++ наместо A++ (SEER 8.5 vs 6.2, SCOP 4.6 vs 4.3)
+1000 W поголем максимален капацитет (4400 W vs 3400 W)
Троши 280 W помалку при ладење (930 W vs 1210 W) и 45 W помалку при греење (930 W vs 975 W)
Работи до -22 °C (за разлика од Mitsubishi која оди до -10 °C)
+120 m³/h повеќе проток (680 m³ vs 560 m³)
1.20 l/h капацитет на одвлажнување (Mitsubishi има 0.00 l/h)
2 dB потивка (44 dB vs 46 dB)
4in1 филтер (HEPA, Vitamin C, катехин, сребрени јони) + активен јаглен (наспроти само обичен филтер за прашина)
Препорачана за до 40 m² (наспроти 35 m²)
+7.5 kg потешка надворешна единица (29.5 kg vs 22 kg), што укажува на поголем изменувач на топлина

знаејќи ги фактиве, стави си плакета donkey влези во салон и биди сопственик на Митсубиши HR35 :ROFLMAO:

Самата надворешна единица е дупло поголема на Хајсенс. Тоа значи подобар кондензатор и подобра функција поголем капацитет, иако се двете 3.5кв.

За сличен перформанс од Митцубиши треба да издвоиш 71 илјада денари. У превод можеш две Хајсенс да си земаш за една.

28 јануари 2017
2.086
4.798
Ресен
знаејќи ги фактиве, стави си плакета donkey влези во салон и биди сопственик на Митсубиши HR35 :ROFLMAO:

Самата надворешна единица е дупло поголема на Хајсенс. Тоа значи подобар кондензатор и подобра функција поголем капацитет, иако се двете 3.5кв.

За сличен перформанс од Митцубиши треба да издвоиш 71 илјада денари. У превод можеш две Хајсенс да си земаш за една.
Магаре било бе, не теле :)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.401
5.559
Мотор за внатрешна единица на Vivax АЕРИ e (грубо) 70 евра + работна рака (кажи 100 евра ѓутуре) Прашајте ме од каде знам!
Барем имало мотор за да ти сменат.

Кога Мицубишито културно ми пријави со одреден број трепкања дека цркнал моторот, ниту сервисот на овластениот дистрибутер ниту други сервиси (да не спомнувам имиња на фирми) немаа ни оригинален дел ни заменски. Не се нафатија ни да набават.

Од што беше пресреќен бацито од старо купуем не ни забележа дека со една рака ја крена и ја товари надворешната од 45 кила.

На нејзино место ја ставија баш таа Вивакс АЕРИ со плус. Работи потивко, подобро грее и лади од Мицубишито. Уште да видам колку време ќе издржи. Единствено што има проблем со термостатот, треба да ја ставам 3-4 степени повеќе на ладење за да ја добијам бараната температура, инаку прави мразарник. Обратно за греење.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.601
19.321
Барем имало мотор за да ти сменат.

Кога Мицубишито културно ми пријави со одреден број трепкања дека цркнал моторот, ниту сервисот на овластениот дистрибутер ниту други сервиси (да не спомнувам имиња на фирми) немаа ни оригинален дел ни заменски. Не се нафатија ни да набават.

Од што беше пресреќен бацито од старо купуем не ни забележа дека со една рака ја крена и ја товари надворешната од 45 кила.

На нејзино место ја ставија баш таа Вивакс АЕРИ со плус. Работи потивко, подобро грее и лади од Мицубишито. Уште да видам колку време ќе издржи. Единствено што има проблем со термостатот, треба да ја ставам 3-4 степени повеќе на ладење за да ја добијам бараната температура, инаку прави мразарник. Обратно за греење.
Потполно обратно искуство. Под гаранција Митсубишито ми јави звук/тропкање на левата страна. Во рок од една недела добив пиксна со гумица.
Zubadan прегорен во рок од 2 дена ставија нивна заменска, ја зедоа прегорената и после 3 месеци повторно наместија нова која еве работи 6 години од тогаш.

Кај мој пријател, FH35, за истиот проблем со пиксна му го заменија цел склоп (пиксна, перка и мотор)

Енергосистеми - Скопје

VIVAX AERI, после две години, внатрешен мотор почна да свири (лагери). Натегање .Идеа слушаа,одобрија. Шест месеци чекав за нов (пошто гаранција )

Не издржа ни година. Повторно почна да свири. Овој пат си го лупив сам. 4200 денари и бараа 3000 за рака. Сам го сменив
Три мотори до сега

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно