Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Филтер за воздух

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Најди го каде му се наоѓа сензорот и осветли го некако со слаба светлина. Јас би одел со ЛЕД диода на потенциометар, па би ја нашол најслабата светлина што го активира.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.623
3.175
Абе не дека не си во право, али па од друга страна да толерира загаденост уред што треба да прочистува па и тоа не го бива. Идеална опција би била да може да се стави на ауто и да се направи disable на SLEEP модот. Али ко што кажав битно е да ја брка работата за која што е наменет така да тоа е што е, се на се задоволен сум.
Тоа не му текнало на некого дека е опција. Изгледа сонот му бил пред се на некој дизајнер :D

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Најди го каде му се наоѓа сензорот и осветли го некако со слаба светлина. Јас би одел со ЛЕД диода на потенциометар, па би ја нашол најслабата светлина што го активира.
зашто? (освен од хоби да се занимва електроника ако му е кејф :) ) .. си има опција едноставно да исклучи Sleep режим, и да го остави во нормален, Auto или рачно како и да е, нема потреба од хакови

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
не бива во ауто, и во ауто кога е штом се стемни оди во sleep. многу глупа работа. навистина не е воопшто некоја филозофија да го направиш тоа опционално, сакаш или не сакаш да оди во sleep, крај. мене ми беше идејата да го вклучам, ставам на ауто и никогаш да не го пипнам повеќе. али идејата со светло е одлична, ке му ставам една мала лед ламба, контра, оваа има сензор што ја уклучува да свети штом се стемни така да штом се стемни го факам на финта, додека неговиот сензор реагира и го става у sleep, ламбата му се пали и го остава да рабоит цела нок. се осекам ко којотот . :D

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
не бива во ауто, и во ауто кога е штом се стемни оди во sleep. многу глупа работа. навистина не е воопшто некоја филозофија да го направиш тоа опционално, сакаш или не сакаш да оди во sleep, крај. мене ми беше идејата да го вклучам, ставам на ауто и никогаш да не го пипнам повеќе. али идејата со светло е одлична, ке му ставам една мала лед ламба, контра, оваа има сензор што ја уклучува да свети штом се стемни така да штом се стемни го факам на финта, додека неговиот сензор реагира и го става у sleep, ламбата му се пали и го остава да рабоит цела нок. се осекам ко којотот . :D

ау не се гаси таа опција воопшто? хаха ја претпоставував видиш лошо дека можеш да прлагодиш во опции

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
не може, ај си викам ја сум глуп не е можно толку глупа опција да ја нема и на крај им се јавив и испадна дека ја не сум глуп туку дека навистина нема таква опција. ебате па има народ што им стои уредот у дневна, шо има и таму да се гаси. али тоа е што е. се надевам дека примарната функција му е ко што треба т.е. прочистува добро.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Gorenje OptiAir 203M 6990ден со филтер 1230ден, или Mi Air purifier 2, 8990ден со 2790ден филтер.
Буџетот е тој максимум што има да се даде, па пошто јас сум тој што треба да го одбере за пријателче што би препорачале. За дневна со со ходник од 25-30м2 е, и може ќе си го носат у спална од 15м2.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Мислам дека редно време е да се направи една Ексел табела на GoogleDrive и да се стави во првиот пост од темава. Табелата да ги содржи сите информации за уредите кои сте ги затакнале, вклучувајќи - цена, гаранција, производител/модел задолжително, продавница/и, број на филтри, цена на филтри, временски циклус на филтрите, тивок мод(ако е избагован да се наведе), итн итн. Ако не повеќе, барем тие што купиле нека пополнат за купениот уред. Со намера сум да купам(имав намера да правам...пусто време никогаш не стига. Кај за правење, кај за набавка на материјалите. А зимата веќе дојде, надвор не се диши...).

sas_klar

hello world
8 јануари 2009
59
28
Skopje
sas_klar's setup  
Motherboard
B150
PSU
G4000
RAM
8 DDR4
Case
PowerBox
Mouse
Logi B110's
Keyboard
A4 teach
Monitor
LG
OS
Windows
Само што ми излезе една реклама за нов тип на прочистувач IonicCare на кој не треба промена на филтри туку све се лепи на некакви цефки кој потоа се мијат, а и по перфоманси за м2 чисти, се тоа ми изгледа, too much to be true, па сакав да чујам мислење од член кој можеби пак го поседува или од членови кој подолго време се во потрага или се навлезени во проблематиката околу прочистувачите за воздух, поздрав

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
Мислам дека редно време е да се направи една Ексел табела на GoogleDrive и да се стави во првиот пост од темава. Табелата да ги содржи сите информации за уредите кои сте ги затакнале, вклучувајќи - цена, гаранција, производител/модел задолжително, продавница/и, број на филтри, цена на филтри, временски циклус на филтрите, тивок мод(ако е избагован да се наведе), итн итн.

Има нешто такво мнооогу назад по страниве...

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.132
1.530
Скопје
И пак ќе прашам. Има многу спортивставени мислења околу јонизаторот. Би сакале ли некои од поупатените да дадат мислење и како истиот влијае врз здравјето?

Испратено од SM-N950F преку IT.mk форум апликација

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Има нешто такво мнооогу назад по страниве...
Не сум наишол на таква листа. Ако ја има, треба да се додаде во првиот пост, како во темата со Unigine Heaven темата што е... Па нека допишуваат сите што имаат информации. Да направиме една убава база и секој да си ја има на увид. Вака расфрлано низ темава многу е тешко за пронаоѓање на потребна информација.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
И пак ќе прашам. Има многу спортивставени мислења околу јонизаторот. Би сакале ли некои од поупатените да дадат мислење и како истиот влијае врз здравјето?

Испратено од SM-N950F преку IT.mk форум апликација
How Do Ionizers Work?

На крајот од статијата пишува нешто.

Не се базирам само на тој извор и мислам дека расфрлањето на јонизирани честички низ воздухот кој го вдишуваме претставува потенцијална опасност за нивна реакција со нашиот организам, покрај со надворешната средина,на друг начин одошто би реагирале доколку не би биле со зголемена можност за интеракција со околината (односно јонизирани).

Дополнително -
Hazardous Ozone-Generating "Air Purifiers"
Negative ions and health: pseudo science or something more?

Така да, најбитно е да има ХЕПА филтер машината. ХЕПА има и класи/типови, сортирани според ефикасноста/ефективноста.
Нешто околу ракувањето со ХЕПА филтрите- или на кратко - со филтерот мора многу внимателно да се ракува, мора да е во апсолутно исправна состојба транспортиран и монтиран. Дихтунгот е најбитен дел.

...и така, колку повеќе читам толку повеќе се враќам на идејата да си направам сам...

Некој да има сознание каде во Македонија се продаваат вистински ХЕПА филтри? Сертифицирани ХЕПА, со познато потекло.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Gorenje OptiAir 203M 6990ден со филтер 1230ден, или Mi Air purifier 2, 8990ден со 2790ден филтер.
Буџетот е тој максимум што има да се даде, па пошто јас сум тој што треба да го одбере за пријателче што би препорачале. За дневна со со ходник од 25-30м2 е, и може ќе си го носат у спална од 15м2.
Никој нема искуство со ниеден од овие ???

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Некој да има сознание каде во Македонија се продаваат вистински ХЕПА филтри? Сертифицирани ХЕПА, со познато потекло.

Зависи колкава површина ти треба, најлесно што би можел да најдеш ти е кабински клима филтер за кола. Имаше и линк наназад во темава за индустриски филтри за машини ако не сум грешка ..

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.132
1.530
Скопје
Никој нема искуство со ниеден од овие ???
Јас го имам Gorenje филтерот 1 недела и сум прилично задоволен. Го користам во ~30 квадрати дневна со трпезарија споена. Навечер си го носам и во собата која спијам, бидејќи уште немам купено два.

Се водам по совет од форумов, ќе проветреам 10тина минути, и после го пуштам на турбо 30 минути. Дава убава и пријатна свежина во собата, во која искрено поубаво спијам некако. Единствен downside ми е што нема сензор сам да си регулира.

Како што напишав пред некој пост има 4 брзини на работење (Low, Medium, High, Turbo) и 4 тајмера (1, 2, 4 и 8 часа). Додатно има копче за sleep mode, кое го прави да работи безшумно. Исто така и копче за јонизатор.

Филтерот треба да се чисти на 720 часа, а нов да се купи е 20 евра.
За тие пари мислам дека е солиден overall.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Mi Air Purifier 2 или Rowenta PU6020...?

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Уф ама споредба. 2:1 во корист на Шаомито во цена. А искрено технички негледам дека е нешто толку подобра Ровентата. Башка нема wifi колку гледам нема Апп за конторола. Хмммм.... Кога јас би бирал би земал за тие пари 2ком Mi и сигурно ќе биде подобро.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Уф ама споредба. 2:1 во корист на Шаомито во цена. А искрено технички негледам дека е нешто толку подобра Ровентата. Башка нема wifi колку гледам нема Апп за конторола. Хмммм.... Кога јас би бирал би земал за тие пари 2ком Mi и сигурно ќе биде подобро.
башка мене ми падна во очи тоа Тефал моделот до Ровентата како ист да е само со друга боја брендиран ... малце ми е fishy тоа .. :annoyed:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
башка мене ми падна во очи тоа Тефал моделот до Ровентата како ист да е само со друга боја брендиран ... малце ми е fishy тоа .. :annoyed:
Тоа брендовине што праат се, од игла до локомотива, секогаш сум ги избегнувал за специфични работи. Во најголемиот дел од случаи тоа се всушност генерички производи, со сменета шасија малце и „кажи што да ти пишува“. Не е правило ама неретко плаќаш име а не квалитет или некоја иновација посебна.

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Некој да не има искуство со навлажнувачи на воздух? Или некоја комбинација прочистувач со навлажнувач? Парново многу ми го суши воздухот.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Некој да не има искуство со навлажнувачи на воздух? Или некоја комбинација прочистувач со навлажнувач? Парново многу ми го суши воздухот.
https://cdn.apartmenttherapy.info/i...ages/88ebddd17b9fc4e9065fd678d826e5c9cd7a57e0 само вакво за на парно (има разни по форма вакви ама тоа е поентата) не ти треба ништо по фанси од ова :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно