Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Здраво на сите. Гледам дека темава е долга, па не знам дали ќе успеам сам да се информирам. Мајка ми е пушач, има 70 год. Просек пуши по 9-10 цигари дневно и сака да најде начин да се откажи и да се префрли на електронски, па доколку може и да ги откажи потоа и електронските. Прочитав тука дека има луѓе што направиле баш така - се префрлиле на електронски, па постепено се откажале и од нив. Јас воопшто не се разбирам од овие работи. Што би препорачале за неа? Која е најздрава варијанта на електронски цигари? Колку се здрави на пр. тие што се со масло? Каде ги купувате апаратите и полнежите? Еве да речеме ако е варијантата со масла, од каде ги купувате? Се наоѓаат во Македонија или онлајн од странство? Доколку не се лажам, имав на интернет прочитано дека има масла кои содржат повеќе вештачки состојки, но има и такви кои се поприродни. Нормално, ме интересира доколку има поприродна варијанта.

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Добре дојде на темава, @aleksr. За почеток прочитај нешто од ова што би те интересирало, ако не си го видел досега. Иако е старо, генерално ситуацијата е иста (и уште полоша, за жал :(). Опрема веројатно ќе се најде, не е проблем, а и еднократен трошок е, повеќе е проблематично за течностите - тоа се троши цело време. Јас не знам што да препорачам за почетници, не знам што е актуелно сега и што може да се најде. Ако не се пријави некој друг со искуство, ќе побарам нешто.

Инаку, во електронските (и какви било други цигари) не се користат масла и никогаш не се користеле. Било кое масло кога ќе влезе во белите дробови, тешко е да се извади од таму. Има и болести поврзани со тоа. Можеби забуната доаѓа од времето кога така ги викаа течностите затоа што не знаеја за друг поим (и поради растителниот глицерин течноста им изгледаше мрсна).

Или пак така ги викаат да направат разлика од IQOS-ите, кои се на „цврсто гориво“. :) Мразам што ќе го кажам ова, но можеби тие би биле најсоодветни за неа, без многу замарање. Демек поздрави се од аналогните цигари, а електронските се поздрави од нив, но ете веќе тешко се наоѓаат електронските и потребно е одржување (чистење, замена на глави, решавање проблеми со батерија/протекување)... Негативности на IQOS-ите се што се многу скапи, по малце смрдат :) и претпоставувам дека и на нив им треба некое одржување, не знам.

Ако може да помогне @Sharlovski со течности или опрема, тогаш електронски.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Здраво Алек

Ме претекна @Metuzalem али целосно се сложувам со него.

Кај нас единствени официјални колку што знам јас се Амбрела, течностите скапички и дискутабилни за квалитет, електронските цигари се најчесто ребрендирани познати марки, колку се добри не знам.

Од она што јас можам да ти понудам е можеби една од најдобрите цигари кои ги имам пробано за почетници, презадоволна сопруга, другари итн.

Исто така имам и течности, ако си заинтересиран за подетално во приватна порака.

neraaa

read-only
17 јануари 2014
26
29
Јас пушев 10+ години па се префрлив на електронско од Umbrella, моделот мислам дека се викаше XROS Mini. Пушев скоро 3 години ама по многу малку, една течност ми траеше 2-3 недели.
Од пред 3 недели можам да се пофалам дека го баталив и тоа, кој сака да честита нека честита.

Ако му треба на некој за проба или за стално слободно ќе му го дадам, гратис 5-6 течности што ми останаа и грејач.

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
@Metuzalem @Sharlovski @neraaa фала многу на одговорите.

Значи во игра се Endura, Uwell Caliburn и Umbrella. Ендура Т18Х гледам дека се наоѓа на алиекспрес за $26, амбрела ги има кај нас и гледам дека се движат од кај 1000 ден. па нагоре што не е лоша цена. Едино не знам за Калибурн. Ги споредив со вештачка интелегенција трите марки и одговорот е дека се сите тука некаде по составот и квалитетот.

Е сега прашање за течностите. Го прочитав цел текст од линкот на @Metuzalem, а читам и во текстот и од вас дека течностите се скапи. Еве гледам на амбрела дека има шишиња од 10мл што одат по 200 / 300 ден. Колку време тера едно шише од 10мл? На интернет пишува дека се троши од неколу дена до една недела, што мене не ми делува лошо, со оглед на тоа што мајка ми пуши една пакета на два дена, која кошта 160 ден.

BlaNik

read-only
23 март 2022
15
8

Значи во игра се Endura, Uwell Caliburn и Umbrella. Ендура Т18Х гледам дека се наоѓа на алиекспрес за $26, амбрела ги има кај нас и гледам дека се движат од кај 1000 ден. па нагоре што не е лоша цена. Едино не знам за Калибурн. Ги споредив со вештачка интелегенција трите марки и одговорот е дека се сите тука некаде по составот и квалитетот.

Е сега прашање за течностите. Го прочитав цел текст од линкот на @Metuzalem, а читам и во текстот и од вас дека течностите се скапи. Еве гледам на амбрела дека има шишиња од 10мл што одат по 200 / 300 ден. Колку време тера едно шише од 10мл? На интернет пишува дека се троши од неколу дена до една недела, што мене не ми делува лошо, со оглед на тоа што мајка ми пуши една пакета на два дена, која кошта 160 ден.
Чурам 7~10 мл дневно , така да интернетот не е секогаш репер
Мислењето е автоматски споено:

Би те советувал пред да порачаш од страна прво провери си дали имаат греачи за истата во амбрела а за течности слободно да го контактираш господин Шарло, далеку е поевтин и многу поквалитетен од амбрела

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Чурам 7~10 мл дневно , така да интернетот не е секогаш репер
Мислењето е автоматски споено:

Би те советувал пред да порачаш од страна прво провери си дали имаат греачи за истата во амбрела а за течности слободно да го контактираш господин Шарло, далеку е поевтин и многу поквалитетен од амбрела
Претпоставив дека ќе биде ваков одговорот, затоа прашав тука. Секогаш испаѓа така, едно на гугл, друго во реалноста. :)

Последна промена:

BlaNik

read-only
23 март 2022
15
8
Претпоставив дека ќе биде ваков одговорот, затоа прашав тука. Секогаш испаѓа така, едно на гугл, друго во реалност.
За старт види си нешто евтино за кое и ке има делови овде, искрено јас пушев добри 20 години од кои последните 2 пушев и по 3 кутии дневно, благодарение на Метузалем и Шарло си отидов во амбрела и искрено за мене беше љубов на прво влечење , веке 4 години и 4 месеци немам повлечено ниту дим а и воопшто немам потреба од цигари . Се надевам дека исто ќе се случи и со твојата мајка. И избегнувајте ги тутунските затоа што врска немаат со вкусот од цигара, би ти препорачал нешто како кафе или лешник или други јаткасти плодови затоа што не се воопшто благи

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
За старт види си нешто евтино за кое и ке има делови овде, искрено јас пушев добри 20 години од кои последните 2 пушев и по 3 кутии дневно, благодарение на Метузалем и Шарло си отидов во амбрела и искрено за мене беше љубов на прво влечење , веке 4 години и 4 месеци немам повлечено ниту дим а и воопшто немам потреба од цигари . Се надевам дека исто ќе се случи и со твојата мајка. И избегнувајте ги тутунските затоа што врска немаат со вкусот од цигара, би ти препорачал нешто како кафе или лешник или други јаткасти плодови затоа што не се воопшто благи
Фала на одговорите. Си пушел доста. Таа пуши по десетина цигари дневно, некогаш и помалку, на пр. 6-7. Ваљда 10мл ќе ги тера повеќе време од еден ден. Мислам дека Амбрела најповеќе одговара, бидејќи се продаваат кај нас.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@aleksr Амбрела е (српска) продавница, како што кажа Шарло, ел. цигари им се ребрендирани, често и со сменето име. Значи, бараш XROS Mini (што ти го препорачаа), а не Амбрела. Чисто да разјасниме. Овие препораки што ги кажаа ми се чини дека сите се слични, односно со ниедна нема да згрешиш. Ако е решена, нема што да чекаш (да се мислиш), нарачувај од каде било што побрзо можеш, не губи време. :)

Главната работа е да се обезбедите со резервни глави уште од почеток, да не остане без нив. Се менуваат зависно од користење (колку ќе се извалкаат/запушат), од еднаш неделно до еднаш месечно. За почетник повеќе ми оди накај второто, ама не е гаранција.

Течностите од Амбрела се проблематични затоа што многу често ги нема на лагер (или ги има само смрдливите ОЛЕ, нивна марка, кои ги бутаат додека не се потрошат). Често се и премногу ретки и протекуваат. Но работат, може да се употребуваат ако нема ништо подобро (а подобро е домашно правено, чудно но вистинито).

За лагерот од кај нив, истото важи и за ел.цигари и за резервните глави. Многу често состојбата на веб страницата не им е точна.

10 милилитра течност, по некоја моја проценка што не мора да е точна, би замениле една до две кутии цигари.

За почеток, ова постојано го нагласувам, треба да проба повеќе јачини на течност за да види која и' одговара. Од тоа и ќе зависи потрошувачката - најчесто е обратно пропорционална: што појака течност, помалку трошиш (ти ја задоволува желбата за никотин) и обратно. Со тоа што прејак никотин повеќе го гребе грлото и предизвикува други непријатности (не е страшно, телото само ти кажува дали сака помалку или не му е доволно).

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Здраво на сите. Гледам дека темава е долга, па не знам дали ќе успеам сам да се информирам. Мајка ми е пушач, има 70 год. Просек пуши по 9-10 цигари дневно и сака да најде начин да се откажи и да се префрли на електронски, па доколку може и да ги откажи потоа и електронските. Прочитав тука дека има луѓе што направиле баш така - се префрлиле на електронски, па постепено се откажале и од нив. Јас воопшто не се разбирам од овие работи. Што би препорачале за неа? Која е најздрава варијанта на електронски цигари? Колку се здрави на пр. тие што се со масло? Каде ги купувате апаратите и полнежите? Еве да речеме ако е варијантата со масла, од каде ги купувате? Се наоѓаат во Македонија или онлајн од странство? Доколку не се лажам, имав на интернет прочитано дека има масла кои содржат повеќе вештачки состојки, но има и такви кои се поприродни. Нормално, ме интересира доколку има поприродна варијанта.
Најреално, iqos ќе и пријаат поише. Да се заебава со течности, па претурање, па бриши со салфетка, па чекај сеа пресисал грејачот - клокоти, па сув шмук коа ќе и дојде ќе и се згади животот, па мењај грејачиња вади ставај, па снемала течност а амбрела има само на 2-3 места у скопјево, па дали работат, па немале 6ка од онаа, земи ми оваа течност...

Па уше било кое од горенаведеното коа ќе треба да го напраи пред комшиката дур пијат кафе, налет...

Пред да даваш пари за ециг, иако е темава за ециг, иди регистрирај ја у икос имаат бесплатна проба, купи и кутија две, нека тера некоја недела (нз колку е пробата долга) па после врати се допрашај :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
За течности кај чичко Шарло, или Shop - Vape Lab се исто добри, мада гледам ептен намалиле со залиха.

Шарловски е легендарен продавач на течности. Ми помогна и мене комплетно да се префрлам на електронски.

Овие другиве од линкот кој го постира гледам ќе затворат во септември.

Амбрела сеуште се држи по се изгледа. Меѓутоа течностите не се на исто ниво на квалитет како од кај Шарловски.

За повозрасен човек, од мое искуство, најдобро е да се купи солуција која бара најмалку одржување. Во мојот случај најголем проблем беше нивото на течност. Ќе се потрошеше а немаше да забележи. Па потоа следеше изгорен грејач. Скоро редовно. Не мора да значи дека и кај мајката од ОП погоре ќе биде ист проблем и можеби ќе внимава подобро.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Следниов пост е малце гадничок, па ќе го ставам како спојлер. Кој несака да чита не кликај :)

Некако ми се уарнија порачките од Кипар, претежно никотин PG и VG шишиња од по 200мл, последниве 5-6 месеци @Metuzalem знае кога го прашував. Нејсе, последнава тура беше 200мл PG и 200мл VG и две ароми некој.

Како по обичај, неговите шишиња доаѓаат со пломба на отворот, а пошто се непрактични во нив да се меша, ги претурам во големите шишиња на LePetit од 480мл, па во нив додавам никотин, ароми итн.

Првата тура 100мл PG + 100 мл VG + 5мл Арома и 18 мл никотин, и ок ја оставив.

Отварам трето шише 100мл VG и го пресипувам во големото па отварам 100 мл PG и пресипувам, кога нешто направи блуп. Како грутка некоја да имаше. Го зимам големото шише и кога ќе видам еден ОГРОМЕН пајак (од оние daddy long legs) мртов широк колку цело шише од 480 мл.

Земав преку газа го процедив целиот состав од тоа шише, додадов арома и никотин, ама некако пак ми е шубе бе, у плуќа иде.

Да го фрлам или не :)

Стварно не ми е јасно како се флаширал пајакот. Пропилен гликолот би требало да се произведува во некоја фармација / фабрика во чиста соба, каде не би смеело ни прашина да има, а камоли толкава животиња. Шишето беше запечатено на врвот со сребрена пломба, што значи освен при флаширање, нема како да влезе.

Или, кипарецот сам ги пуни шишињава и става пломби.
Еве го така процедено стои, во прашање се околу четврт литро течност (без малце), некако не ми се фрла.

Можам и слика да закачам :D

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Следниов пост е малце гадничок, па ќе го ставам како спојлер. Кој несака да чита не кликај :)

Некако ми се уарнија порачките од Кипар, претежно никотин PG и VG шишиња од по 200мл, последниве 5-6 месеци @Metuzalem знае кога го прашував. Нејсе, последнава тура беше 200мл PG и 200мл VG и две ароми некој.

Како по обичај, неговите шишиња доаѓаат со пломба на отворот, а пошто се непрактични во нив да се меша, ги претурам во големите шишиња на LePetit од 480мл, па во нив додавам никотин, ароми итн.

Првата тура 100мл PG + 100 мл VG + 5мл Арома и 18 мл никотин, и ок ја оставив.

Отварам трето шише 100мл VG и го пресипувам во големото па отварам 100 мл PG и пресипувам, кога нешто направи блуп. Како грутка некоја да имаше. Го зимам големото шише и кога ќе видам еден ОГРОМЕН пајак (од оние daddy long legs) мртов широк колку цело шише од 480 мл.

Земав преку газа го процедив целиот состав од тоа шише, додадов арома и никотин, ама некако пак ми е шубе бе, у плуќа иде.

Да го фрлам или не :)

Стварно не ми е јасно како се флаширал пајакот. Пропилен гликолот би требало да се произведува во некоја фармација / фабрика во чиста соба, каде не би смеело ни прашина да има, а камоли толкава животиња. Шишето беше запечатено на врвот со сребрена пломба, што значи освен при флаширање, нема како да влезе.

Или, кипарецот сам ги пуни шишињава и става пломби.
Еве го така процедено стои, во прашање се околу четврт литро течност (без малце), некако не ми се фрла.

Можам и слика да закачам :D
Picture or didn't happen

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@ARMac Ова не е медицински совет, но јас би го чурнал ко ништо. ВГ е благ бактерицид, но се измешал со силен бактерицид (ПГ) и пестицид (никотин). Плус ќе испарува на најмалку 200 степени, а и си го процедил.

Е сега, ако ти е страв да не станеш Спајдермен, тоа е друго... :)

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
Чим GPT вика НЕ,
значи ДА.

Јас сум ЗА (Да)
9945892a981e6ed2d08166ba4778d724.jpg

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Дај слика у спојлер ;)

Сами си го баравте, како што кажав процеден е во друго шише, ова е вода. Во ѓубре иде, а преточеното нека зрее па ќе видиме зависно од кризата.

П.С. Може требаше да го оставам во течноста како црвче/шкорпија во текила :D

Tomica Jovevski

hello world
3 февруари 2019
198
328
Другари здраво, гледам лепетит немат шипинг до кај нас. Од каде би ми препорачале да нарачам елеаф иповер 2,и жици и памуци? Mи отиде и резервата на резервата :) p.s. во умрела немаат жици и памуци

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Другари здраво, гледам лепетит немат шипинг до кај нас. Од каде би ми препорачале да нарачам елеаф иповер 2,и жици и памуци? Mи отиде и резервата на резервата :) p.s. во умрела немаат жици и памуци

Од sourcemore.com, ама гледам им се потрошил. Веројатно ќе го нема никаде, Кинезите напуштаат сè што е постаро од година и избацуваат нови модели (исти, само со повеќе џиџи миџи). :)

Засега sourcemore е наједноставно за нарачување до кај нас (повеќе луѓе нарачаа од таму и помина без проблеми), се разбира покрај Алиекспрес (на него бараш "vaping box mod", "vaping cotton", "vaping wire", "vaping coil" и треба да сортираш меѓу ѓубрето :( ).

Не знам кој мод би бил замена за iPower, не следам толку, можеби Aegis Legend (гледам, стигнале до петка o_O ).

EDIT: Го имало бе, не беше Ipower туку Istick Power. :)

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.298
Скопје
за жици и памуци имам јас нешто останато, ако сакаш пиши па да видам деновиве што има

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно