JonnerBraun
read-only
- 15 февруари 2025
- 22
- 12
Wunderbar! Благодарим на сви!И RR одеа преку ЕЛС.
Wunderbar! Благодарим на сви!И RR одеа преку ЕЛС.
Ова баш со RR HU броеви, така? Не се разбравме погрешно? Фала за секој случај
Тракинг кодот беше ECSC00AAMKXXXXXX.И RR одеа преку ЕЛС.
Аха, значи Виапост уште оперираат. Супер, благодарам уште еднашVia Post e со RR HU
Смени го кодот за да видиш до каде ти е.
Фала ти. Ми пукна филмот со нив, сум видел македонски менталитет на работење ама овие се пример за студирање.Дома | Агенција за пошти за почеток. Всушност адвокат, ама кој знае добар адвокат?
Само ако не ти ги вратат парите од таму каде што е порачана, односно ако ти го одбијат диспјутот.Фала ти. Ми пукна филмот со нив, сум видел македонски менталитет на работење ама овие се пример за студирање.
Имаат некакви обврски штом се акредитирани... Со лесноФала ти. Ми пукна филмот со нив, сум видел македонски менталитет на работење ама овие се пример за студирање.
АлиЕкспрес ми го одби диспјутот со причина дека пратката е доставена до ЕЛС, бидејќи јасно се гледа на тракингот дека веќе 2 недели е кај нив пратката и си ја ставаат за достава, па во магацин.Само ако не ти ги вратат парите од таму каде што е порачана, односно ако ти го одбијат диспјутот.
И тоа не е во ред. Пратката не е испратена до нив, испратена е до тебе. Се додека ти не ја примиш, таа не е во твоја сопственост. По правило треба да ти ги вратат парите а тие да си бркаат понатаму.АлиЕкспрес ми го одби диспјутот со причина дека пратката е доставена до ЕЛС, бидејќи јасно се гледа на тракингот дека веќе 2 недели е кај нив пратката и си ја ставаат за достава, па во магацин.
Пробав да објаснам дека одбиваат да ја испорачаат, џабе, гледаат дека е во државава и одбиваат.
Јас веќе се мислам дали да продолжам да нарачувам од АлиЕкспрес ако одат пратките преку нив, секоја пратка ќе биде патешествие, немаат ни 30% капацитет за работата која ја превземале.
И тоа не е во ред. Пратката не е испратена до нив, испратена е до тебе. Се додека ти не ја примиш, таа не е во твоја сопственост. По правило треба да ти ги вратат парите а тие да си бркаат понатаму.
Од друга страна сега е твое право да бркаш понатаму според кажаното од @kirev, со оглед на тоа што пратката не си ја примил а парите ти се официјално задржани.
Мене исто ми направија од Али т.е. ми одбија "диспјут" за пратка вредна 85 УСД, со образложение дека е кај локален доставувач и да сум ја барал од таму.АлиЕкспрес ми го одби диспјутот со причина дека пратката е доставена до ЕЛС, бидејќи јасно се гледа на тракингот дека веќе 2 недели е кај нив пратката и си ја ставаат за достава, па во магацин.
Пробав да објаснам дека одбиваат да ја испорачаат, џабе, гледаат дека е во државава и одбиваат.
Јас веќе се мислам дали да продолжам да нарачувам од АлиЕкспрес ако одат пратките преку нив, секоја пратка ќе биде патешествие, немаат ни 30% капацитет за работата која ја превземале.
П.С.
Денес примив пратка Алиекспрес преку ВИА Пост и мислам дека го имаат решено крадењето на куририте, па ако продолжат така ќе превземат од ЕЛС сѐ.
За да му ја прифатат како доставена пратка на курирот треба да го скенира бар кодот на пратката, НО И ДА ВНЕСЕ КОД КОЈ САМО НА МЕНЕ МИ ИМА СТИГНАТО НА ВИБЕР.
Може да не почнаа добро, но ми делува дека знаат што треба да се направи за да бидат посупешни, да го елиминараат крадењето и да земаат сѐ поголем колач од пазарот на пошти.
Sent from my SM-S908N using Tapatalk
Агенција за пошти. Јас веќе поднесов приговор.Дали знае некој дали постои во државава некаде каде може да се пријави правно лице, во случајов ЕЛС за недоставување на пратка?
Имам меилови од разговорите со нив каде ме лажат дека ќе ја достават, ќе ми се јават веднаш, и еве веќе 2 недели направи праткава како е кај нив, не сакаат да ја достават и секоја комуникација со нив се сведува на лажење.
Веќе ми се јавува сомнеж дека пратката или ја имаат оштетено или ја "изгубиле" како и што беше со претходната пратка, и се надеваат дека ќе прекинам да ја барам пратката која и не е така евтина.
Дијаграмот е во ред, меѓутоа купувачот нема никаква контрола врз институциите и гаранциите. Ти си и платил на платформата (продавачот) и треба да бркаш процедури за нешто што се уште не е во твоја сопственост. Прашањето е зошто тогаш Тему гарантира поврат на средства ако пратката нема промена на статус повеќе од 15 дена, осносно ако не е доставена. Убаво би било да слушнеме ако некој има слично искуство со пратка од Тему.За ова мора да те корегирам.
При царинење на пратки има Паритет кој што одредува кој до каде гарантира за стоката.
Ама мислам дека ретко кој знае како ги евидентираат при царинење.
Нај simple дијаграм.
Изгледа дека вакви ситуации се јавуваат најчесто со пратки од Али. И јас имам слично искуство.Мене исто ми направија од Али т.е. ми одбија "диспјут" за пратка вредна 85 УСД, со образложение дека е кај локален доставувач и да сум ја барал од таму.
Што е најиронично, од ЕЛС ја имаа означено како за враќање назад до испраќачот и како доказ на Али им доставив тракинг инфо од повеќе апликации (на англиски) и пак џабе.
А за пратката од ЕЛС воопшто ме немаат контактирано, само "рандом" си кликале статуси. Имам стекнато впечаток дека вработени од ЕЛС ги крадат пратките, збаејќи дека нема да имаат последици.
За друга пратка од Али, во вредност од 30усд, овие од ЕЛС ја препратиле во погрешен град во МК, па вработен "ТАЛАТ" си кликнал дека и ја доставил во погрешниот град, иако реагирав на маил, во контакт центарот на ЕЛС 3 пати да ја вратат ви Куманово и пак ништо.
Најдов број и од еден менаџер на ЕЛС, дечкото ме обвини дека лажам за двете пратки, со образложение дека ЕЛС носеле пратки само до 25усд вредност
Подоцна као се нафати да реши нешто и реши НИШТО.
П.С.
Денес примив пратка Алиекспрес преку ВИА Пост и мислам дека го имаат решено крадењето на куририте, па ако продолжат така ќе превземат од ЕЛС сѐ.
За да му ја прифатат како доставена пратка на курирот треба да го скенира бар кодот на пратката, НО И ДА ВНЕСЕ КОД КОЈ САМО НА МЕНЕ МИ ИМА СТИГНАТО НА ВИБЕР.
Може да не почнаа добро, но ми делува дека знаат што треба да се направи за да бидат посупешни, да го елиминараат крадењето и да земаат сѐ поголем колач од пазарот на пошти.
Sent from my SM-S908N using Tapatalk
Јас денес ќе поднесам приговор. Доста други луѓе што ги знам имаат исто искуство со ЕЛС, очигледно фирмата постои за да работи скандалозно и без почитување на законите, за што се надевам дека ќе добие соодветна казна ама не сум голем оптимиста.Агенција за пошти. Јас веќе поднесов приговор.
Ајде поднесете сите кои имате проблеми, ако сакаме да се помрдне работата!
Мјаукање тука е безначајно и не менува ништо!
ova sepak nemozhe da e globalno mislenje, jas do sega sum nemal nikakov problem so ELS.Јас денес ќе поднесам приговор. Доста други луѓе што ги знам имаат исто искуство со ЕЛС, очигледно фирмата постои за да работи скандалозно и без почитување на законите, за што се надевам дека ќе добие соодветна казна ама не сум голем оптимиста.
Тамам работа сите ако имале проблем!ova sepak nemozhe da e globalno mislenje, jas do sega sum nemal nikakov problem so ELS.
Или во превод, ако тебе и на други им се случило, ама не ми се случило мене, тогаш не е глобален проблем, не ме засега. А демантите секаде околу нас...ova sepak nemozhe da e globalno mislenje, jas do sega sum nemal nikakov problem so ELS.
Саботата им пратив меил со опомена дека ако не ја достават пратката, следува пријава.
Сабајлево добив повик од нив и пратката веќе е во мои раце, ја доставија за 20 минути.
Очигледно мора да се поттикне работата понекогаш, за да функционира како што треба.
CONVERTOR FAN SPLITER PWM KOLINK 35cm, 4-pin PWM female to 3x male, White, ZUAD-1632
300,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR Scimitar Elite SE RGB Gaming MOBA/MMO (16 buttons), 2.4Ghz & BT, White, CH-9314011-WW
9.250,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 4000D WOOD RS, Black/Walnut, CC-9011340-WW
9.850,00 ден
UPS 2200VA / 1200W POWERWALKER VI 2200 SHL, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120098
11.590,00 ден
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL CORSAIR K65 PLUS RGB LED 75% NLX RED (Wired+2.4GHz+Bluetooth), Black, CH-91D401L-NA
9.230,00 ден
GAMING FLOOR MAT NEXT LEVEL RACING, POLYESTER, ANTI-SLIP BASE, 165x60x0.3CM, BLACK, NLR-A005
2.850,00 ден