Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Цена на ел. енергија, обновливи решенија, конзервација

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.785
12.778
Skopje
www.wemaxa.com
Со оглед на актуелната состојба во светот моментално (2022-ра) свесни сме дека постои тенденција цената на сите енергенси, вклучително и цената на електричната енергија да оди нагоре.

За да се избегне ценовниот шок, кон крајот на 2021 се донесоа некои фластер-решенија/мерки со кои од буџетски средства се амортизираше цената на струјата за да крајното поскапување за физичките лица биде само ~10% (во реалноста 20% бидејќи се укина дневната евтина тарифа од 14.00 - 16.00h).

Ова решение (субвенционирање на цената на струјата) беше конципирано како времена мерка бидејќи никој не очекуваше дека ситуацијата само ќе се влоши односно цените на природниот гас ќе одат до рекордни $2400+ (за 1000м³) со тенденција да растат. Цената на гасот е тесно врзана со цената на електричната енергија (гасот се користи како енергенс во гасните централи) бидејќи останатите извори или сеуште не се доволно застапени (енергија од природни извори како сонце, ветер или вода) или пак се во фаза на предвремено пензионирање од Х причини, климатски, политички итн. (како нуклерна енергија, термо-електрани на јаглен итн).

Доколку не се случи стабилизација на ситуацијата, субвенционирањето од страна на Нашата Држава (Државата. На Народот.), ќе мора на еден или друг начин да престане (доколку не сакаме да одиме од сегашните 80% комбинирана внатрешно-надворешна задолженост до буквален банкрот бидејќи и онака живуркаме од позајмици и кредити на државно ниво).

Без субвенционирање, цената на струјата која би ја плаќале не би била само 10% повисока од порано туку најмалце 100% (нека дефинираат оние кои се подобро упатени во целата проблематика).

Тl,Dr: Цената на струјата е поскапена и ќе продолжи драстично да оди нагоре.

Поента на темата која сакам да ја наметнам не е да се дискутира за причините туку за последиците и како секој од нас ќе може да се носи со нив.

Да се разговара за:

- Практични методи за намалување на потрошувачката на ел. енергија во домот

- Методи за конзервација на електрична енергија во домот (на запад се користат некои решенија, складирање на ел. енергија во посебни ормари во домот во вечерните часови на т.н. евтина тарифа и ползување на истата во текот на наредниот ден)

- Алтернативни начини за генерирање ел. енергија во домот преку примери и дискусија за можни решенија (фотоволтаици, ветерници, од каде, колку, како)

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Складирањето за наш стандард е прескапо како варијанта...

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Jas konkretno nemam uslovi, bidejki sum vo stan, no da ziveev vo kukja bez razmisluvanje ke stavev solarni paneli so ogled na toa kolku sonce imame.
Mislam deka toa e super investicija, ama pusto lugjevo samo za boljer znaat da stavat, kako toa da e edinstven potrosuvac vo domot, ili koga ke gi vidam onie crnite burinja ofarbani I zavareni na krov....

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.785
12.778
Skopje
www.wemaxa.com
Складирањето за наш стандард е прескапо како варијанта...

Не мора да значи. Да, прескапо доколку дискутираме користење Li-Po / Li - Ion но доколку се работи за класични оловни батерии т.е. автомобилски акумулатори или други решенија можеби и не е.

И по јутуб тоа што се врти како решенија не инволвира нови батерии, најчесто се половни батерии од електрични возила.

Лично, дома направив некои ротации последниве години со цел да ја намалам потрошувачката:

1. Инвертер топлински пумпи за греење/ладење (инвертер воздух воздух клими) уште пред да бидат а-у феномен.

2. Тајмери на грејни тела (болјер итн). Болјерот за топла вода e регулиран со временски прекинувач кој се контролира на претходно зададен распоред т.е. се вклучува секое утро во 05.00 и се гаси во 06.59. Свичот кој се користи е овој. (препорака на @omegaRED 10x)

3. Замена на десктоп машина со лаптоп, потрошувачката намалена од 50w просек на 9W просек.

4. Тајмери на светлосни прекинувачи во ходник / бања итн. каде најчесто се заборава запалено светло.

5. Готвење на индукција, инстантно загревање без топлински губитоци, во иднина во план сум да набавам и плин за оваа намена.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
- Алтернативни начини за генерирање ел. енергија во домот преку примери и дискусија за можни решенија (фотоволтаици, ветерници, од каде, колку, како)
Колку што имам читано на темава и разоварано со луѓе од оваа фела, мојот заклучокот за производтво на струја со фотоволтаици од страна на домаќинства, најголем проблем е ефикасноста и економичноста на складирање на вишоците на произведената струја.
Имено, засега истата се складира во батерии кои коштаат исто колку и самите панели а животниот век им е помалку од 10 години (за разлика од панелите чии животен век е 25-30 години). Што го прави ROI по овие цени дупло подолг. За да биде исплатливо, треба да се овозможи склучување на договор на домаќинства со ЕВН за откупување на вишоците(поточно пребивање), со што не би имало потреба да се инвестира во батерии. Ваква можност, во Македонија сеуште нема и покрај 280 сончеви денови во годината, во нормални држави не само што има ваква можност туку истото се мотивира преку субвенции или даночни ослободувања.
По исклучок, фотоволтаици се исплатливи во некој разумен ROI, за погони и слични деловни објекти кои со оглед на тоа што плаќаат дупло повисока индустриска струја а повлекуваат највеќе струја во текот на денот, кога истата се произведува, при што не мораат да инвестираат во батерии.

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Не мора да значи. Да, прескапо доколку дискутираме користење Li-Po / Li - Ion но доколку се работи за класични оловни батерии т.е. автомобилски акумулатори или други решенија можеби и не е.

И по јутуб тоа што се врти како решенија не инволвира нови батерии, најчесто се половни батерии од електрични возила.

Лично, дома направив некои ротации последниве години со цел да ја намалам потрошувачката:

1. Инвертер топлински пумпи за греење/ладење (инвертер воздух воздух клими) уште пред да бидат а-у феномен.

2. Тајмери на грејни тела (болјер итн). Болјерот за топла вода e регулиран со временски прекинувач кој се контролира на претходно зададен распоред т.е. се вклучува секое утро во 05.00 и се гаси во 06.59. Свичот кој се користи е овој. (препорака на @omegaRED 10x)

3. Замена на десктоп машина со лаптоп, потрошувачката намалена од 50w просек на 9W просек.

4. Тајмери на светлосни прекинувачи во ходник / бања итн. каде најчесто се заборава запалено светло.

5. Готвење на индукција, инстантно загревање без топлински губитоци, во иднина во план сум да набавам и плин за оваа намена.
За бојлерот и јас го користам истиот свич, но со него контролирам контактор од Легранд. Не си играј цела струја да оди преку свичот ќе направиш беља недајбоже пожар... Слободно отвори го внатре да видиш колкацко реле има за таа декларирана моќност да ја пренесе.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Колку што имам читано на темава и разоварано со луѓе од оваа фела, мојот заклучокот за производтво на струја со фотоволтаици од страна на домаќинства, најголем проблем е ефикасноста и економичноста на складирање на вишоците на произведената струја.
Имено, засега истата се складира во батерии кои коштаат исто колку и самите панели а животниот век им е помалку од 10 години (за разлика од панелите чии животен век е 25-30 години). Што го прави ROI по овие цени дупло подолг. За да биде исплатливо, треба да се овозможи склучување на договор на домаќинства со ЕВН за откупување на вишоците(поточно пребивање), со што не би имало потреба да се инвестира во батерии. Ваква можност, во Македонија сеуште нема и покрај 280 сончеви денови во годината, во нормални држави не само што има ваква можност туку истото се мотивира преку субвенции или даночни ослободувања.
По исклучок, фотоволтаици се исплатливи во некој разумен ROI, за погони и слични деловни објекти кои со оглед на тоа што плаќаат дупло повисока индустриска струја а повлекуваат највеќе струја во текот на денот, кога истата се произведува, при што не мораат да инвестираат во батерии.

View: https://www.facebook.com/sunsmartsolar.eu/posts/317581753765562

Нема батерија, кога нема сонце влече од ЕВН, кога има го користи сонцето. Размислувам за вакво решение.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Нема батерија, кога нема сонце влече од ЕВН, кога има го користи сонцето. Размислувам за вакво решение.
Ова е добро решение, сепак останува маната дека сеуште нема можност за пребивање со ЕВН.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.785
12.778
Skopje
www.wemaxa.com
За бојлерот и јас го користам истиот свич, но со него контролирам контактор од Легранд. Не си играј цела струја да оди преку свичот ќе направиш беља недајбоже пожар... Слободно отвори го внатре да видиш колкацко реле има за таа декларирана моќност да ја пренесе.

Може да објасниш/сликаш како ти е решено?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.040
1. Хиперинвертери со контрола на температурата (22-07ч на 26ц, 07-22ч на 24ц)
2. Соларен бојлер, ама заради креч е неоперативен последниве 5 години.
3. Гледам омекнувач на водата за цела куќа/стан. Имам и тема отворено.
4. Живеење на нормална температура од 22-23 степени.
5. Големи прозорци на јужната страна, мали на северната.
6. Листопадни дрвја пред јужната страна на куќата/станот. (Лето сенка, зима сонце)
7. Бојлер за топла вода со топлинска пумпа.
8. Задихтуваење на стари прозори со гуми и силикон.
9. Замена на прозорци со ПВЦ со најмалку 3 заптивни гуми и 3 стакла.
10. Чистење на хиперинвертери во есен.

18 август 2019
1.229
1.204
Фотоволтаиците можеме да ги користиме (економски оправдано) само во сончев ден. На облачно време не ќе задоволуваат. Во ноќните часови струјата ќе биде доста скапа. Ќе има губитоци во складирањето, а најголем проблем е цената на батериите. Не замајувајте се со оловни батерии, тие кај автомобилот служат само за стартување и напојување кога моторот не работи. Во тек на возење може да се рече дека мируваат. Кај фотоволтаици не верувам дека ќе издржат една година.
Сепак кој има можност нека вгради. Барем преку ден, на скапата трарифа ќе заштеди.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.785
12.778
Skopje
www.wemaxa.com
Имаше најави, не можам сега да ја најдам изјавата дека ќе има измени на законот и дека ЕВН или ЕСМ (не знам под чија надлежност паѓа) ќе мора да ја откупува струјата произведена од домаќинствата, т.е. вишокот ќе може да се враќа назад во мрежата. Ако некој ја најде нека сподели, скоро беше и памтам само како ТВ прилог одеше.

stefan_off

lurker
29 октомври 2009
508
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
Samsung 960 Evo 256Gb m.2; Intel 660P 1Tb m.2; Seagate 2Tb 2,5inc 5400RPM
PSU
230W brick
RAM
16Gb DDR4 2x8Gb Kingston @2400mhz
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
Ова е добро решение, сепак останува маната дека сеуште нема можност за пребивање со ЕВН.
Не ли имаше нешто предлог за некој закон да се донесе баш за ова за да може да се пребиваме со ЕВН да се продава вишокото на произведената електрична енергија?
На страната кај овие СУНСМАРТ СОЛАРНИ СИСТЕМИ пишува дека треба + 3000 еур за докиументација и сертификат за ако сакаш да продаваш електрична енергија на ЕВН.

18 август 2019
1.229
1.204
За продажба на струја на ЕВН ќе треба двонасочно броило и добар инвертер кој прецизно мора да ја усогласи фреквенцијата со системот.
Колку ќе е исплативо за мало производство, не можам да знам.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Имаше најави, не можам сега да ја најдам изјавата дека ќе има измени на законот и дека ЕВН или ЕСМ (не знам под чија надлежност паѓа) ќе мора да ја откупува струјата произведена од домаќинствата, т.е. вишокот ќе може да се враќа назад во мрежата. Ако некој ја најде нека сподели, скоро беше и памтам само како ТВ прилог одеше.

Да се овозможи законско решение со кое и домаќинствата ќе можат да инсталираат на брз и ефикасен начин на своите кровови фотоволтаични панели кои потоа на едноставен начин таа електрична енергија ќе биде преземена и разменета со диструбутерите и со продавачите на електрична енергија, при што исто така се прави интервенција во закон да може, бидејќи граѓаните не се даночни обврзници, да се воведе категоријата на даночен застапаник и фактурата да биде издавана од оној којшто ја купува енергијата, што е пример во сите развиено западно-европски држави и кои што примери сакаме да ги воведеме и во нашата држава бидејќи на крајот на денот ние сме земја на сонцето и исплатливоста на овие системи во РСМ е многу поголема.“- дополни Ковачевски.

Претпоставувам за ова интервју станува збор:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.785
12.778
Skopje
www.wemaxa.com

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Ќе ти верувам :) не можам да ги гледам вазалниве лакеи.
Хаха не го гледав ни јас, според датумот и темата претпоставувам дека тука образложува. Недела ми е ден за многу поубави работи ;)

Последна промена:

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Kako sto gledas kontaktorot gi prekinuva fazata i nulata. Namotkata na kontaktorot dali ke e uklucen ili ne ja kontrolira sonoff(izlezot od nego faza i nula).
Dupceto na kutijata e za da mozes da go uklucis racno sonoff-ot. Zatoa i e zalepen na kapaceto. Napojuvanje zema od steker(namerno e odvoen od dovodnoto za bojlarrot).
2ee38a62647c0ba6fd0e5735880adcf8.jpg
2d1d4b95a4cc835bfad7baadd55b0cec.jpg
0ee815602cc4fd38c870f013810dda48.jpg

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.817
5.524
Kako sto gledas kontaktorot gi prekinuva fazata i nulata. Namotkata na kontaktorot dali ke e uklucen ili ne ja kontrolira sonoff(izlezot od nego faza i nula).
Dupceto na kutijata e za da mozes da go uklucis racno sonoff-ot. Zatoa i e zalepen na kapaceto. Napojuvanje zema od steker(namerno e odvoen od dovodnoto za bojlarrot).
2ee38a62647c0ba6fd0e5735880adcf8.jpg
2d1d4b95a4cc835bfad7baadd55b0cec.jpg
0ee815602cc4fd38c870f013810dda48.jpg

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk
Контакторов/релево кај го зема? Модел нешто?

П.с. не можеше ова се да го решиш пред купатило. Да речам у дозна горе, или вака надградно. Лично ич нејќам струја у када, па макар било и во ИП65 кутија. Инаку 8 јас вака планирам да го средам моето, сам8 надвор. Моментално иде директ преку шели1пм и нема проблем, ама сепак индустриско реле е побезбедно.

Sent from my Телефон using Tapatalk

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Во Електроелемент, незнам точен модел не се сеќавам. Производител Легранд, монофазен контактор. Може и директно кај нив да прашате позади Веро 2 се наоѓаат. Друг момент со контакторите е што знае понекогаш од соленоидчето да се слуша како многу многу тивко зуење, се утепав читајќи по нет и консултации со луѓе и е нормално. Во смисол не е страшно и за загрижување.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.817
5.524
Во Електроелемент, незнам точен модел не се сеќавам. Производител Легранд, монофазен контактор. Може и директно кај нив да прашате позади Веро 2 се наоѓаат. Друг момент со контакторите е што знае понекогаш од соленоидчето да се слуша како многу многу тивко зуење, се утепав читајќи по нет и консултации со луѓе и е нормално. Во смисол не е страшно и за загрижување.
Контакторот е 220/220 така (побуда/свич)

Sent from my Телефон using Tapatalk

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.785
12.778
Skopje
www.wemaxa.com
Апсолутно неопходено е ова? Ратирано е за 3500w свичево од sonoff.

Атачменти

• Hd6a8a799d6ec46d49522b384a6306eb4r.jpg_640x640q90.jpg
    Hd6a8a799d6ec46d49522b384a6306eb4r.jpg_640x640q90.jpg
    27,8 KB · Прегледи: 23
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно