Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
од Северна Кореја

Пази се, Ким може да те шпионира преку тие телефони.

source.gif

krema

OG
24 јуни 2009
15.739
15.835
youtu.be
Треба да пристигне од Северна Кореја
Кај најде баш од таму, ако е можно дај линк да видеме, инаку голема храброст имаш. :)
И да, отворени се сите варијанти за да си пројдеш така или да си платиш све по протокол.

Penthouse

read-only
16 јануари 2020
5
1
Луѓе ме изнасмеавте со коментарите инаку телефонот е од Јужна Кореја, а не од Северна, моја грешка. Еве линк

krema

OG
24 јуни 2009
15.739
15.835
youtu.be
600$ лупна за друга рука телефон?
Имаш боолс како ниедно машко, браос. :)

п.с. Како што реков пред малку, единица најголема за географија. :)

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Луѓе ме изнасмеавте со коментарите инаку телефонот е од Јужна Кореја, а не од Северна, моја грешка. Еве линк
Изборот на Јужна Кореја е супер. Ама "excellent condition" од продавач со рејтинг од 95%???

И за користен телефон би требало да има оригинална слика. Вака мачка во вреќа.
Ќе треба дефинитивно повеќе молитви пред спиење....

Последна промена:

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264

На линкот каде го порача пишува

● Delivery :

We use Fedex or DHL, TNT for shipping.

Taxes may be levied on electronic devices in each country.

Ако е пратен по DHL дефинитивно нема никакви шанси, проверуваат дури и обични пликоа. :D:D Можно е и да преплатиш уште половина телефон (кога ќе се насобери се тоа лежарини, документи и тн).

Ако сеуште не ти е испратен/порачан подобро откажи за да не си кинеш нерви после тоа , мој совет.

Најди го во соседна држава, купи си го нов од салон , поврати си го ДДВ-то и ќе ти испадни многу поефтино него ли втора рака телефон да купуваш.

Последна промена:

Tawe

lurker
12 август 2011
500
166
Лас Велес
facebook.com
Не сум баш запознаен со работиве, па да прашам ако некој може да ми објасни :)

Пријавен сум на проектот за самовработување и заинтересиран сум за да се внесе еден дијагностички уред од странство во МК.

Се работи за Autotuner уред (спакуван во куферче со неколку адаптери), на кој цената на сајтот е 2900€, и +110€ за испорака до МК.

Е сега прашањата:
1. Цената на уредот е 2900€ "без VAT" - како поточно е тоа, ако уредот се внесе во државава преку некоја фирма за увоз на роба (и ако имате да препорачате некоја)?

2. Дали ќе подлежи, и колку отприлика би биле царинските давачки комплет?

sinan

read-only
18 февруари 2018
40
7
Што значи ова ? фактура и испратив уште на 21феб

Атачменти

• sdsds.png
    sdsds.png
    343 KB · Прегледи: 65

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје
Иначе по најново, према DHL:

"Напомена: Доколку вредноста на пратката е во рамките од 22,01 ЕУР до 90 ЕУР, се пресметува само ДДВ давачка, додека пак пратката се ослободува од плаќање на Царински давачки со поднесување на молба за ослободување од истите за што се наплаќаат дополнителни 350,00 мкд за административни такси со кој истата се таксира."

Некој со другиве пошти има што платил само данок? му барале плус 350? или DHL пак си измишљаат ехтра што да си до наплатат?

krema

OG
24 јуни 2009
15.739
15.835
youtu.be
Да, освен данок се наплаќа и други административни такси.
Со еден збор, сите поштенски оператори си имаат свој тарифник, DHL се убедливо со "најдобар" тарифник.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
702
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Луѓе, знаете ли колку ќе ме чини царинење телефон од 600 долари што го купив преку eBay? Треба да пристигне од Северна Кореја со бесплатна поштарина. Дали е можно да ми лупнат 18% данок? Или сепак постои можност да поминам со бесплатна царина?
Стаса телефонот ?
Плати царина ?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје
Да, освен данок се наплаќа и други административни такси.
Со еден збор, сите поштенски оператори си имаат свој тарифник, DHL се убедливо со "најдобар" тарифник.

ми беше дал со обична пошта на некој му ги наплатиле плус тие 350 мкд, пошто према напишаното демек царина ги побарува?

DHL дека се на врв одамна познато, нел 1589 мкд за подготовка на "папири" за усна декларација до 800 еура :D или 1000 лежарина ако сам се фатиш на голгота да шеташ до илинден/петровец и назад ..

по ново значи DHL бараат 1589 + 350 за да завршат работа за данок што е ~ 400-900 мкд

krema

OG
24 јуни 2009
15.739
15.835
youtu.be
ми беше дал со обична пошта на некој му ги наплатиле плус тие 350 мкд, пошто према напишаното демек царина ги побарува?
Доколку влезе во постапка за даночење или царинење има и кај нив административни давачки, дали се 350 мкд не би можел да кажам, како за пример поштариските цариници за царинска проверка (отвори/затвори пратка) си наплаќаат по 130 (можеби и повеќе ќе да беше) денари.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Дали некој кој е максималниот рок за поврат на данок од Грција и дали воопшто постои таков рок?

Имам купено хардвер на 27.01. Требаше да одам неделава по други работи и да си го земам повратот, но веројатно нема да можам. Станува збор за VisionStudio.
Ова го најдов:

Screenshot_2020-03-09-21-56-59-869_com.android.chrome.jpg

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Дали некој кој е максималниот рок за поврат на данок од Грција и дали воопшто постои таков рок?

Имам купено хардвер на 27.01. Требаше да одам неделава по други работи и да си го земам повратот, но веројатно нема да можам. Станува збор за VisionStudio.
Ова го најдов:

Погледнете го атачментот 85353

@Rikimaru - Помогни му на Горана. Знам пред некој ден ти напиша за повратот на DDV од VisionStudio

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.598
6.031
Битола

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Требаше да одам во петок на концерт, па го откажаа заради коронава, па откажував смештај, па сега на девојка ми е страв да оди воопшто. А имам порачка од Vision + треба да си земам поврат од претходниот пат + имам фактура на нејзино име за повратот... Ццц хаос

единица

Баниран/a
5 април 2018
21
26
Евентуално данок + царински трошоци (отвори/затвори пакет).
Уште ли мора за тоа да се плаќа на шалтер у банка и да се пополнуваат ПП обрасци со пенкало или може со дебитна ко човек и да си бркам работа? Нарачав од bike-discount.de и лупнав 20 евра за транспорт и очекувам да стигне пратката утре или задутре ако не бидне нешто со корона вирусов, па ќе треба да плаќам данок сигурно.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Уште ли мора за тоа да се плаќа на шалтер у банка и да се пополнуваат ПП обрасци со пенкало или може со дебитна ко човек и да си бркам работа? Нарачав од bike-discount.de и лупнав 20 евра за транспорт и очекувам да стигне пратката утре или задутре ако не бидне нешто со корона вирусов, па ќе треба да плаќам данок сигурно.
У пошта се плаќа како што знам.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно