Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Мислам дека не би успеал така преку десктоп.. Синхронизирав све и сега би се логирал на ајфонот.. Али тогаш ќе се дисконектира од андроидот (ваљда и од десктопот)... Како потоа би ги синхронизирал податоците од ПЦ на ајфонот ?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Али тогаш ќе се дисконектира од андроидот (ваљда и од десктопот)... Како потоа би ги синхронизирал податоците од ПЦ на ајфонот ?
Одлогирање од десктопот е клучниот момент. Да не го прави тоа, лесно ќе се синхронизира „празниот“ телефон со „полниот“ десктоп. Вака останува tabula rasa.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Да се употреби некој third party софтвер за бекапирање на вибер/вацап локално на компјутер, па после импорт на новиот телефон (без разлика дали е андроид или иОс)?

Наједноставно за вибер е да го поврзиш со некој gmail и да направиш бекап на четовите, непосредно пред да го активираш виберот на новиот уред, од каде после тоа само ќе му речиш restore chat history, и толку.

Ама, секогаш мора да има ама, еве тргнувам од мене: од пред некое време престана да ми функционира бекап опцијата кон gmail од виберот на моево хуавеи (тоа поради банот од Трамп, поради што гугл сервисите официјално не се дозволени на хуавеи уредите, но до пред некое време функционираше еден хак за гуглифицирање на телефонот, ама веќе не функционира).
Е сега, во догледно време ќе треба да сменам уред, и ќе сакам да си ги имам четовите од вибер...
И јас сум во фаза на истражување на можностите, и наводно најдов по интернет некои софтверчиња за бекап (не ги испробав, само видов дека постоеле), сега не ми текнува кои беа, ама посекако не ми се испробани, па не знам ни дали навистина ќе функционираат.

Ако има некој уште некоја информација/искуство/идеја, нека сподели.

Ќе споделам и јас, ако дојдам до некое решение...

Испратено од телефоно.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Наједноставно за вибер е да го поврзиш со некој gmail и да направиш бекап на четовите, непосредно пред да го активираш виберот на новиот уред, од каде после тоа само ќе му речиш restore chat history, и толку.
Вибер на андроид се бекапира на гугал акаунт, на драјв, тоа не е опција за апликации на иос, таму може да користат ајКлауд и ништо друго. Заради тоа и изворно од самиот креатор на апликацијата не постои опција за миграција меѓу платформи, а самиот Ракутен не нуди нивни сервис за бекапирање и ристор на податоци што ги прави доста тиња.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Вибер на андроид се бекапира на гугал акаунт, на драјв, тоа не е опција за апликации на иос, таму може да користат ајКлауд и ништо друго. Заради тоа и изворно од самиот креатор на апликацијата не постои опција за миграција меѓу платформи, а самиот Ракутен не нуди нивни сервис за бекапирање и ристор на податоци што ги прави доста тиња.
Да, да, познати ми се овие опции, само за жал, кај мене не се на располагање.

Иначе, ете барав начин да направам бекап на вибер пораките од мобилен на ПЦ, и да направив сношти...го имам бекапот од сите пораки на компјутерот, ама...
од мобилен сите ги избриша ова софтверчево!!! :( Гнаса една!
И сега ги имам на располагање, офлајн, тука се, ама опциите за трасфер на бекапот кон мобилен не се на располагање...
Во интерфејсот на софтверот тие опции се grayed out, односно сиви се и не реагираат.
Сега за сега - ќорсокак :)
Не го препорачувам софтверчево, чисто да си знајте! :)

П.С.
Сега пред малку видов дека посоодветно место за овие искуства било темата за Viber history (логично де):
Тема за Viber history....

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ми се дешава правам скриншот го кропувам кликам done > save to photos и поголем дел од времето од пред некоја недела ми ги снима некропирани скриновите.

Дали и некој друг го има багов и дали има решение?

едит: пред да прашате да сигурно и внимателно правам кроп и снимам, ама ми снима целосен скрин без кроп

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Не сум имала таква мака јас, еве баш и сега...
Редовно кропувам и јас сс. :)
c6f79b76878427d484417dc5383384bd.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Не сум ималА таква мака јас, еве баш и сега...

Не сум ималА
Не сум ималА
Не сум ималА

Не дека сум расист, ама мислев дека си машко. Што ти е интернет, никогаш не си сигурен со когo правиш муабет... :D :D :D

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Не сум ималА
Не сум ималА
Не сум ималА

Не дека сум расист, ама мислев дека си машко. Што ти е интернет, никогаш не си сигурен со когo правиш муабет... :D :D :D
Ми падна в очи и мене истото, иии, ај си викам, мош е тајпо ерор?
Пошто исто така, ко тебе имав впечаток... :)

Испратено од телефоно.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Не сум ималА
Не сум ималА
Не сум ималА

Хахахах, згрешка у чекори...
Не можам да корегирам, нека сменат модератори.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Не сум имала таква мака јас, еве баш и сега...
c6f79b76878427d484417dc5383384bd.jpg

Ко шо кажав барам некој шо го има проблемот решено. И јас цело време кропувам и не сум морон (да не навлегуваме во тоа дека сигурно има тука некој шо би тврдел спротивно) - и баш кога ќе ми се деси следниот пат внимавам особено и пак се случува да се деси.

Ќе пробам со рестарт на телефон или апдејт ако има ама ете по кој знае кој пат наоѓам баг.

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
Потрагично е шо е со 3х зум, ништо поќе

Затоа земај Самсунг, сликај го небото и месечината со x100 зум и уживај. Нема појако да се пофалиш на другарите со зумирана месечина

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
Затоа земај Самсунг, сликај го небото и месечината со x100 зум и уживај. Нема појако да се пофалиш на другарите со зумирана месечина

Лол ама се напна треба да научиш дека и ајфоните не се безгрешни ама изгледа нема таков збор кај епл фенбојчињата

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
Лол ама се напна треба да научиш дека и ајфоните не се безгрешни ама изгледа нема таков збор кај епл фенбојчињата

Поголема грешка од сто пати зумирана месечина дали постои? Каков болен фетиш ви наметнале бе :)

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Имам проблем што не можам да му најдам чаре веќе 2 дена.
Имено во Саботата го сменив телефонот и не можам никако да ги управам FaceTime и iMessage.
Знам дека треба да поминат 24 часа од промена на уред, чекав и џабе.
Пробав уклучив screen time и во content privacy restrictions камерата и фејстајм се уклучени. Пробав ја исклучив другата линија, да не буни нешто таа и ништо.
Се работи за eSim од А1 и на претходниот телефон ми функционираа без проблем.
Уред: 13 PM 16.3.1, carrier 53.0.
83903a591198fff3d08b360ab01811fd.jpg

143cebb28c5e355614d2b6523fcb5ef7.jpg

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Зошто тошекс?

Бтњ, толку ли нема еден од многуте стручњаци на форумов...

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
Зошто тошекс?

Бтњ, толку ли нема еден од многуте стручњаци на форумов...

Проблемот е шо се дофрлаат вакви досетки со хехенца на крајот па да бидат “интересни”. Онтопик, не сум наишол на овој проблем, sorry

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно