Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

SmartBusSkopje е конечно официјално достапна за сите! (Апликација за следење автобуси во живо бидејќи официјалната е катастрофа)

SmartBusSkopje

read-only
19 август 2026
1
4
Пред извесно време ви пишав дека работам на нова апликација за следење на автобусите во Скопје, бидејќи сите знаеме какво е искуството со официјалните решенија. Епа, чекањето заврши — апликацијата е конечно објавена и достапна за сите!

Огромно фала за поддршката и интересот на минатиот пост, навистина ми значеше.

Симнете ја SmartBus Skopje бесплатно од Google Play! (Или побарајте "SmartBus Skopje" директно во продавницата)

Ново: Имаме и Discord сервер! Доколку сакате да пријавите баг, имате идеја за нов фичр, или едноставно сакате да си муабетиме за развојот на апликацијата, придружете се на комјунитито тука: Join the SmartBusSkopje Discord Server!

Накратко, зошто да ја пробате (за тие што го пропуштија минатиот пост):

• Вистинско следење во живо: Спојува податоци од повеќе извори (возени редови + живи GPS координати) преку WebSocket за најточна можна локација на мапата во реално време.
  • Community Reporting: Можете да пријавувате доцнења, „автобуси духови“ или преполни автобуси. Вашата пријава веднаш им се покажува на сите други корисници што го чекаат истиот тој автобус по должината на целата рута!
  • Паметно пребарување и планер: Има напреден планер за рути и одлична транслитерација (пребарувањето работи исто без разлика дали ќе пишете "Centar" или "Центар").
  • Сè што ви треба: Dark mode, зачувување на омилени локации и станици, целосна поддршка за македонски и англиски јазик.
За програмерите (Tech Stack & Предизвици): Апликацијата е напишана во Kotlin со Jetpack Compose. Позади сцената работи Flask + PostgreSQL бекенд. Најинтересниот дел од развојот беше решавањето на хаосот со неточните податоци — морав да направам алгоритам што ги филтрира "ghost" автобусите и прави екстраполација на нивната позиција врз база на брзината, за да ја добиете најточната локација во секундата. Исто така, напишав и custom 3-слоен compass систем за стрелката на мапата да биде мазна и да не се врти неконтролирано поради хардверски багови кај Android сензорите.

Секое ваше мислење, критика или ревју на Play Store е повеќе од добредојдено! (Бара Android 7.1+).

И уште еднаш, огромно фала до Manix за брутално доброто видео! Задолжително запратете го на YouTube u/ManixAmv1 и на TikTok u/manix7447.

Се гледаме на Discord!

Атачменти

• SmartBusSkopje-ad.mp4
    83,6 MB

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.661
3.252
Двоен јузер на форум.
Бан у најава.
Штета, а ветува апликацијава.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.863
5.573
Нема шанси, преседаните се веќе направени. Ништо лошо не направил членот.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

dddragan

hello world
12 август 2014
437
599
Од кај се црпат ГПС податоците? Дека возен ред освен близу прва/последна станица не би бил многу при помош…

FikanA

hello world
3 април 2025
234
286
Средe никаде...
Од кај се црпат ГПС податоците? Дека возен ред освен близу прва/последна станица не би бил многу при помош…
Мислам дека поновите бусови имаат ГПС во нив што ги следи. Мислам дека во уште некоја апликација има лајф трекинг на бусовите али не ми текнува која, и од тоа што ми кажувале прецизно било.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно