Anungunrama
hello world
- 5 февруари 2019
- 198
- 199
Може бе и на други дијалектиСамо на кумановски смееме да се приклучиме на дискусијата?
Како што пишав и на другата тема, AI нанесе сериозен удар на овие позиции. Особено за оние кои ова им беше како side hustle и пишуваа за се и сешто. Јас така почнав ама се фокусирав на едно niche и тоа колку толку ме извади. Секако веќе набилдав и многу години што е голем плус кога бараш работа.
Дефинитивно е намален обемот на работа, гледам и по огласите на Upwork (преполовено од порано), па и на LinkedIn. Многу тешко ако почнуваш сега. Како и да е, сега од content writer стануваш и researcher, fact checker, editor и што уште не. Мора да се прилагодува човек, па затоа сега веќе неколку месеци работам за еден клиент као фул тајм на договор. Тоа порано секогаш сум го одбивал пошто имаше толку работа од различни клиенти што не можев да постигнам и еден клиент не можеше да ми плати таква сума на месечно ниво.
Многу тешко е да се најде работа моментално у контент, ја прифатив пред недела дена ради солидна плата, ама полоши услови немам видено, гулаг е работава у оваа фирма, и ваљда нема да се задржам многу. Имам нешто фриленс, не е лошо, ама боље е со стабилна работа и добра плата.
На Upwork не беше активан едно годину две. Ради ситуацију задњи 4 месеца почна да аплицирам, работа има доста, али сс среќу да уапеш нешто. Ја успеа 2 клиента, кој порегуларан, кој не да најду, ама купи connects за некои 200 долара и само пуцам. Екстремно тешко е за контент да се најде нешто, треба и среќа. Од искуство знам дека од Септември се повише прима, ама треба да си jack of all trades сга, за разлика од порано кд бесмо writers. За почнување бизнис треба да имаш сериозни клиенти.Интересно.
Конкретно некои показатели куде да тражимо печалбу имате ли. Пр. ја пробују на линкедин, ама слабо иде некако (сг за сг).
На времето Jobrack eu беше супер, ама сга некако ми е дубиозно. Минимум 2 сата потрошиш за апликацију, видеа за сваку позицију, и накрај - прц. Откако га зема тј едн сват од Лондон, некако наголеми се gatekeeping, а уназади се посредништво меѓу работодавци и радници.
Знам дека и држава дава дали беше 5K или 10К евра за почнување/водење бизнис, ама тој е веќ кд си етаблиран и имаш клиенти. На суво нема ми некако логика да аплицираш за такв грант.
Поздрав.