Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Недостиг на меѓусебна поддршка во македонскиот ИТ екосистем?

D

Администратор
31 март 2007
4.058
4.259
www.aqtos.com
Што е работата со недостигот на меѓусебната поддршка во ИТ екосистемот и игнорирањето на локалните успеси? Ја отворам дискусијава, со мала доза на страв дека ке забега, ама сепак мислам дека треба да постои.

Еве свеж пример, пред неколку дена на IT.mk излезе текст за HeyReach, еден од најуспешните македонски стартапи кој стигна до 16 милиони долари ARR профити, почнат од двајца млади од Автокоманда, во еден од најконкурентните пазари во светот. Имало и претходно семи-дискусија за стартапов, те спам те не спам била алатката, на ФБ на Сојузен комитет на програмери имаше една поразителна дискусија која уште може да се прочита (не линкам до неа намерно)...

Е сега, на паралелната тема на форумот има нула реакции за ова. Ниту лајк. Ниту коментар. Ниту едно „браво, момци“. Ниту прашање како успеале да го направат тоа или пак вчудоневидување дека ете со ваква-таква алатка може да се дојде до такви приходи... Практично, како воопшто да не се случило. Не е до видливоста, темата е прегледана скоро 200 пати до сега. Единствен лајк на неа е мојот.

Да беше темата „кој оператор има најлош интернет“, веројатно ќе имаше 60 одговори до полноќ. И HeyReach не е исклучок, него само пример кој малце повеќе ме боцна за да ја отворам темава.

Имаме луѓе и компании кои тивко градат милионски бизниси од Македонија, продаваат глобално, вработуваат луѓе и носат пари и знаење во земјата - и не гледаат на луѓето кои работат на ист начин како ИТ оутсорсинг центар што гледа на нив (читај: колона во Excel која прва се крати при најмал знак на криза или проблеми). А често за нив дознаваме од LinkedIn постови на странци, наместо од сопствената ИТ заедница. Од друга страна, за секое отпуштање, пропаднат проект, лоша плата, грешка или скандал веднаш имаме став и реакции.

Не велам дека треба слепо да навиваме за секоја македонска компанија. Ниту дека успехот не треба да се преиспитува. Но чудно е што немаме ниту основна љубопитност кога некој од нашата околина ќе направи резултат што најголем дел од стартапите во светот никогаш нема да го достигнат. Во екосистеми што функционираат, победата на еден е реклама за сите.

Кај нас, победата на еден често е тишина. И не е само овој пример, имам стотици.

Па прашањево ми е, зошто мислите дека тоа е причината?

а) Не знаеме за нив бидејќи имаат проблем со видливост
б) Знаеме, ама не ни е гајле, што значи имаме проблем со култура
в) Знаеме, ама тешко признаваме туѓ успех, што е проблем со менталитет
г) друго??

Не барам аплаузи по нарачка. Барам да се запрашаме што кажува ова за нас како ИТ заедница. И не зборам само за стартапи, зборам за целиот македонски ИТ екосистем, за сите инволвирани ИТ компании и учесници во индустријата.

А ако сметате дека перцепцијава ми е лоша, плс корегирајте ме...

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.271
2.706
Нашиот менталитет е да му умре козата на комшијата. Не е само ИТ, секаде е така

D

Администратор
31 март 2007
4.058
4.259
www.aqtos.com
Нашиот менталитет е да му умре козата на комшијата. Не е само ИТ, секаде е така

Не знам дали е до толку едноставен одговорот, а може и да е... дали може да се промени тоа, еве барем во сектор со луѓе кои развиваат и следат глобални трендови и технологии и имаат поголем IQ од другите сектори. Дали треба едукација, повеќе дискусија/примери, капитал, или едноставно треба да си го прифатиме тоа така и да не очекуваме ниту едно тапшање по рамо или поддршка, која во одредени моменти може многу да значи дури и ако доаѓа само од 1-2 луѓе....

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.490
7.762
Скопје
www.facebook.com
Јас првпат сега прочитав за дечкиве. Свака му част. Мислам дека одговорот е под а. Бидеќи сеуште има и луѓе со емпатија барем тие што останале такви и за да честитат. Додека по фб групи или објави верувам дека ќе се најдаат и многумина што ќе искоментираат негативно. Бидеќи ние како нација едноствано кај нас владее негативизмот во голема мера. Најверојатно незадоволство од работата,од животните стандарди. Претежно поголемиот дел се затуцани партијци.

18 септември 2020
940
881
Македонија
Браво за дечките, одговорот на прашањето е под а. Нема доволно видливост, поради окупација од други вести и непотребни осудувања кои ги наметнуваат политичките партии и нашиот народ се марионети само, очите си ги вадат за глупости.
Талентираните луѓе и успешните треба да се презентираат, а не да ме окупираат со куп вести само и непотребни работи, а некои поважни работи не ги забележуваат. Браво за нивниот дел што го достигнале, здравје боже да си успеат уште повеќе.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.066
3.520
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
како Cold Email не е SPAM еве некој нека ми објасни :)

а ако е веќе „контроверзна“ темата, зашто тоа не е прашано во интервјуто туку само low-ball прашања (дури целото личи ко купен текст).

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.271
2.706
како Cold Email не е SPAM еве некој нека ми објасни :)

а ако е веќе „контроверзна“ темата, зашто тоа не е прашано во интервјуто туку само low-ball прашања (дури целото личи ко купен текст).

Не е спам, спам е кога мејлуваш non business адреси кои не ти дале дозвола.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.090
6.026
Нема врска муабетов. Еве сега прв пат гледам. Еве прв пат кликам. Насловов јас стварно не разбирам што сака да каже:

Македонскиот стартап HeyReach претвори криза во годишна заработка од над 16 милиони долари​

Каква криза имало? кој заработил ,што? Којзнае. А денес ЗНАЕМЕ дека 99.999999% од важноста е во насловот. Тука треба да се проселди информацијата. Информација НЕМА. Нормално, нема да има ни лајк, ни клик, затоа што на НИКОЈ не му го задржало вниманието. Јас стварно не знам што е чудно тука. Кристално јасно е се, и повеќе од тоа.
Сега ПРОБАВ и текстот да го прочита - секако дека не го прочитав. Ни една реченица не ми задржа внимание. Ни една единствена. И пак не знам што работат, што сакаат со Саас? ШТО НУДАТ?

Да се разбереме - прашањава се строго реторички. Воопшто не ме занима одговорот нивен. Вас ве занимаше зошто никој не прочитал. Затоа што нема што да се прочита.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно