Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Купив Интерен режач со „SATA“ од овде за 5500ден.
Ај што помина месеци во ред. Ми се јавува екологистик вика 18% ддв за ова.
Јас како што знам по овластената постапка од УЈП, по тарфиникот оптички уред влегува со 5% ДДВ. Има причина да се бунам?

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.764
Јас како што знам по овластената постапка од УЈП, по тарфиникот оптички уред влегува со 5% ДДВ. Има причина да се бунам?
А каде ќе се буниш, си земав јас процесор од Алиекспрес за надградба, и си платив 18%, не го интересира дали е 5 или 18, добро што не ми наплати и царина.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
А каде ќе се буниш, си земав јас процесор од Алиекспрес за надградба, и си платив 18%, не го интересира дали е 5 или 18, добро што не ми наплати и царина.
Значи ќе играат Интајм и ДХЛ, Екологистик сега?
Бар кажи си ставка посредничко-административна услуга место да кажеш дека си платил 18% ддв на УЈП.

Manis

hello world
14 јануари 2026
144
57
Лоповска работа. Не ги ништо интересира. На се мават 18% фиксна ДДВ спротивно на закон. А за над 90 или 100 евра(колку беше заборавив) дерат за шпедициски трошоци. Лоповска бановинска држава. БАНАНА-ВИНА ДАРжава. Тебе те фатило 89 евра на рамно. За малку и шпедиција ќе ти опнале.

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
По телефонскиот повик:
Се што било до 90 евра во денарска противредност, се става 18% ддв без разлика што е производот. Мојот е 89 Евра во денарска противредност.
Над 90 евра следува царинска постапка и деклерација што чини 600ден. Во тој случај ќе добиев 5% ддв и да ја платев царинската постапка(по мое убедување пак даваш 18% само во поделени стапки, или 100 ден поевтино). Многу расипано ама не ги обвинувам Екологистик зошто тука треба како Интајм и ДХЛ да се шетаат со документи по царина, со тоа тие земаат МНОГУ поголеми трошкови.
Шпедиција или се активира над 600 евра или од 90 евра во зависност како се чуствува царината.

После зошто се оди во друга држава, се купува и се завршува работа.
Нека ја тргнат овластената постапка за ДДВ од Управа за Јавни Приходи зошто вака се лажеме и ќе се лажеме тие што ќе се изгорат.

Последна промена:

denko55

hello world
8 ноември 2025
55
55
Да прашам дали некој имал случај да купи производ за 1 денар од Aliexpress (другото покриено со shopping credits). Како поминува ова на царина, дали наплаќаат ДДВ на цената на производот или на тоа колку си платил?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно