Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

најдобра банка во мк?

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Што е со Мтокен од КМБ. Татко ми пробува да плати и има сетирано на апп. На ЕВН оди да плати веб страната вели испратен е токен до мтокен, ама таму па не стига ништо. Хелп деск на КБ е зафатено цел ден.
Јас сум ма Шпаркасе и имав сличен проблем со Телеком, пробувам да платам сметка и треба да стигне нотификација за да потврдам, но никако не пристигнува, само пробувај почесто и ќе стигне, и секако дозволи нотификации на Мтокен апликацијата, доколку немаш.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.760
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Баш денес платив сметка (телеком) преку стопанска. Одкако заврши процедурата за плаќање се појави екран за потврда. Требаше само да влезам на мобилната апликација во мтокен и да потврдам. Немаше нотификација или слично...Се рачно...
Покомплицирано е од потврда со СМС, посебно за постариве, некои воопшто не користат мобилна апликација

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
Баш денес платив сметка (телеком) преку стопанска. Одкако заврши процедурата за плаќање се појави екран за потврда. Требаше само да влезам на мобилната апликација во мтокен и да потврдам. Немаше нотификација или слично...Се рачно...
Покомплицирано е од потврда со СМС, посебно за постариве, некои воопшто не користат мобилна апликација
Кој телефон користиш и која верзија на андроид е? Нотификации кај мене излегуваат на Поко F1 Android 10.

goceiva

hello world
25 октомври 2009
112
87
Пробал некој да инсталира уште една копија на mbanking од Стопанска Банка на ист мобилен телефон?
Јас ја инсталирав со dual apps ама кога ќе ја стартувам ми пишува: Недоверлива тастатура. Префрлете се на системска тастатура за да продолжите.
Ако притиснам Во ред ми дава листа на тастатури одбирам Gboard (другите ги ставам на off) ама пак не сака да се стартува :(

Уште едно прашање: дали може да се инсталира на таблет?

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.760
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Кој телефон користиш и која верзија на андроид е? Нотификации кај мене излегуваат на Поко F1 Android 10.
Xiaomi Mi 11 Lite 5G (android 13) и мислев нотификација од апликацијата на СТБ не општо..немам проблем со нотификациите

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
Xiaomi Mi 11 Lite 5G (android 13) и мислев нотификација од апликацијата на СТБ не општо..немам проблем со нотификациите
Мене ми стигаат нотификации од СТБ кога има прилив/одлив на трансакциона и сега плаќања со кредитна исто почнаа да ми стигаат за авторизација.
За ажурирање на твоите лични податоци дали ти стига нотификација кога сакаш да смениш нешто или едноставно да го ресетираш броењето од 2 години?
За лимити поставување дали ти стига нотификација?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.760
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Мене ми стигаат нотификации од СТБ кога има прилив/одлив на трансакциона и сега плаќања со кредитна исто почнаа да ми стигаат за авторизација.
За ажурирање на твоите лични податоци дали ти стига нотификација кога сакаш да смениш нешто или едноставно да го ресетираш броењето од 2 години?
За лимити поставување дали ти стига нотификација?
Не се разбравме. Стигаат нотификации од сите банки. Мислев на тоа дека немаше нотификација за потврда на трансакцијата без да влезам во самата апликација

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Tocno Stb i jas plajkav a1 i evn ,stasuva potvrda kade i kolku plajkas i te prefrla na app od Stopanska na koja bara od mtoken pinot i verifikacija biometriska, plajkajneto uspesno,ama kako sto objasni daleku po komplicirano.....

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
447
Прага, Чешка
Веќе сме 2026, што мислите дека недостасува кај македонските банки / банкарскиот систем (освен добар дизајн и корисничко искуство)? Ќе почнам со неколку работи:

• Поедноставување/промена на дефинициите на налозите, ПП10/ПП30/ПП50 може да се преименуваат во плаќања и режиски трошоци. Тоа се остатоци од времињата кога плаќавме со уплатници.
  • Инстант плаќањата се неопходни во 2026 год
  • Виртуелни картички без пластика, виртуелни картички за еднократни трансакции што се самоукинуваат по плаќањето
  • Опција за исклучување на DCC (Dynamic Exchange Conversion) од самата апликација (DCC е застарен механизам од 1990те, некои терминали и банкомати во странство при патување знаат да понудат да платиш во денари наместо евра/локална валута, и со самото тоа конверзијата те чини 20-30% повеќе)...Кога прашав за DCC во Комерцијална, банкарот не знаеше што е тоа...
  • Паметни статистики и означување на транскациите по детални категории за увид на што трошиме
  • Виртуелни состаноци преку апликација за да не мораш до експозитура
  • Опции за отварање сметки/инвестиции/штедни книшки преку апликација (донекаде ова може преку OneID но не целосно)
  • Генерирање/плаќање со QR кодови од самите апликации

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Веќе сме 2026, што мислите дека недостасува кај македонските банки / банкарскиот систем (освен добар дизајн и корисничко искуство)? Ќе почнам со неколку работи:

• Поедноставување/промена на дефинициите на налозите, ПП10/ПП30/ПП50 може да се преименуваат во плаќања и режиски трошоци. Тоа се остатоци од времињата кога плаќавме со уплатници.
  • Инстант плаќањата се неопходни во 2026 год
  • Виртуелни картички без пластика, виртуелни картички за еднократни трансакции што се самоукинуваат по плаќањето
  • Опција за исклучување на DCC (Dynamic Exchange Conversion) од самата апликација (DCC е застарен механизам од 1990те, некои терминали и банкомати во странство при патување знаат да понудат да платиш во денари наместо евра/локална валута, и со самото тоа конверзијата те чини 20-30% повеќе)...Кога прашав за DCC во Комерцијална, банкарот не знаеше што е тоа...
  • Паметни статистики и означување на транскациите по детални категории за увид на што трошиме
  • Виртуелни состаноци преку апликација за да не мораш до експозитура
  • Опции за отварање сметки/инвестиции/штедни книшки преку апликација (донекаде ова може преку OneID но не целосно)
  • Генерирање/плаќање со QR кодови од самите апликации
Се сложувам со повеќето (ако не и со сите) горенаведени точки.
Само, по која цена сето ова?
Нашиве банки се навикнаа да измислуваат причини за наплаќање, а нема регулаторно тело кое ќе им диши во врат и ќе ги пази (помалце да не глобат).

Ете, влеговме во СЕПА, и баш откако се увиде дека тоа е сигурен момент, на неколку месеци пред официјалниот влез, НЛБ ги поскапи сите услуги, а измисле и нови.
Колку ќе не кошта ова?

Пишував за ова лани, во неколку наврати:
најдобра банка во мк?

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
За поедноставување на плаќањата, редефинирање на налозите и плаќање со QR кодови како да видов пред извесно време некакви најави, но во моментов не можам да се сетам каде и од кого. Ќе се обидам да се сетам и пронајдам.

За инстант трансфери веќе има конкретни најави и чекори.

Виртуелни картички веќе издаваат 1-2 банки. Мислам НЛБ и ПроКредит.

Статистика на трошењето има КБ откако има нова апликација и веб. Иако има погрешни категоризации. На пример: Кипер маркет како „Шопинг“.

Јас само би го додал како едно од поважните - да нема термински план! Да нема термини до кои се прима и извршува плаќање!

Да, набројувам дека има најави и има по нешто и кај 1-2 банки, но токму тоа е главниот проблем - што се само најави кои секогаш се многу далеку од реализација и што се по 1-2 банки и по нешто.

И во проблемите да не го заборавиме КИБС кој рекламира непостоечки и услуги кои не соодвествуваат на релација реклама-реалност! Во ПР објава - ВИ, во реалност - поштенска кочија на Див Запад.

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
Незнам дали е за тука темава ама е поврзана со банкарските апликации

Инсталирав Infinity X - Download
За мојот Poco F1, има вграден spoof за integrity check за да ги лаже банкарските програми дека андроидот e легитимен...

Најголема заштита има Revolut, па на него пробувам да ми поминат сите верификации.

Знае некој каде може да се најдат pif json file play integrity најнови за да ги скрие опциите дека уредот е рутиран и модификуван?

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
Успеав :D , сите безбедносни сертификати ги прелажа и сега сите бакарски апликации работат дури и и OneId работи. Да има вакви телефони во иднина што можат да се модификуваат како сакаш ќе биде одлично.
Но од септември 2026 гугл ќе воведе поригорозни безбедносни системи па ќе видиме како тогаш ќе биде заобиколувано ова.

Recovery ми е сега OrangeFox што е фактички мини Андроид Ос.

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Успеав :D , сите безбедносни сертификати ги прелажа и сега сите бакарски апликации работат дури и и OneId работи. Да има вакви телефони во иднина што можат да се модификуваат како сакаш ќе биде одлично.
Но од септември 2026 гугл ќе воведе поригорозни безбедносни системи па ќе видиме како тогаш ќе биде заобиколувано ова.

Recovery ми е сега OrangeFox што е фактички мини Андроид Ос.
И сето ова на телефон од 2018 година?
За восхит е целава работа и ентузијазам - и од твоја, а и од страна на заедницата што во фев. 2026 креирала custom ROM за тоа телефонче.

Како е со батеријата, дали имаш нова ставено/заменето (со оглед на староста на уредот), колку држи?

Chiller

user
8 март 2012
1.541
1.139
Скопје Аеродром
И сето ова на телефон од 2018 година?
За восхит е целава работа и ентузијазам - и од твоја, а и од страна на заедницата што во фев. 2026 креирала custom ROM за тоа телефонче.

Како е со батеријата, дали имаш нова ставено/заменето (со оглед на староста на уредот), колку држи?
Нова батерија имам ставено и држи 2 дена. Го малтретирав со 3dmark заедно со уклучена сијалица, батеријата држеше 2 саати. Тешко дека некој телефон со сток ром и со 4000мА/h батериаја би го издржало ова.

Целата работа е што има Snapdragon процесор.
Од сега само такви телефони ќе гледам да зимам, имаат отворен код за поддршка.

Како и да е овој Infinity X ОС е мајка за се. Посебно за банкарските апликации.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Да прашам дали промените со употреба на мтокен наместо мбанка важат за онлајн плаќање сметки или само за плаќање на налози кај банкиве?

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
КБ испраќаат нотификација со код наместо СМС, мислев дека опцијата "мтокен" ќе се користи во нивната апликација..

*** не читав што ипраќаа милион пат секој ден

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Sakam da platam onlajn so karticka od stb. Gi pisam podatocite na zenami na telefonot stiga notifikacija za potvrda pisuva token za potvrda, kaj nea pisuva uspesno e potvrdeno a kaj mene pise neuspesno plajkanje?

Aj nekoj od stb da pojasni sto im e makata

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Што е со Мтокен од КМБ. Татко ми пробува да плати и има сетирано на апп. На ЕВН оди да плати веб страната вели испратен е токен до мтокен, ама таму па не стига ништо. Хелп деск на КБ е зафатено цел ден.
Сега некаков проблем со мојата сметка, не можам да се најавам на Интернет Банка од броусер. Генерирам ОТП код го внесувам и добивам порака
Невалиден OTP код или блокиран мТокен уред.

Хаос направија со токенов.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.927
Сега некаков проблем со мојата сметка, не можам да се најавам на Интернет Банка од броусер. Генерирам ОТП код го внесувам и добивам порака
Невалиден OTP код или блокиран мТокен уред.

Хаос направија со токенов.
Појди лично до некоја од подружнициве на банката, или прво пробај јави им се по телефон, па ако не завршиш така, тогаш оди лично.

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Sakam da platam onlajn so karticka od stb. Gi pisam podatocite na zenami na telefonot stiga notifikacija za potvrda pisuva token za potvrda, kaj nea pisuva uspesno e potvrdeno a kaj mene pise neuspesno plajkanje?

Aj nekoj od stb da pojasni sto im e makata
Stb pri plajkajne onLine te prefrla na app da potvrdis kolku i kade plajkas, pa mtoken 5 brojkinako gi imas,i ako imas biometrija prst/lice i toa .....

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно