Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Нема да има подигање на брзината затоа што од тоа што го гледам секаде во Европа е 50 во урбани средини. А и од тоа што го возев на повеќето места е така стеснето и направено да и да сакаш тешко да возиш над 50 - уличен паркинг, трамваи, велосипедски патеки, густ сообраќај...
Мислењето е автоматски споено:

Да ама за тоа е многу повисока казната. Може да е (или да се направи да биде) и кривично дело.
И треба да е многу повисока

Bottleneck ќе се судовите, ќе видиме како ќе биде решено тоа.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.235
2.670
Само да не здиват сега и пешациве да искачаат од секаде мислејќи дека сообраќајот е спор.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Мислам дека казната во населено место до 10 км на час повеќе од дозволеното е 20 евра. Ќе видиме деновиве дали регистрираат камерите 55 км на час.
Надвор од населено место до 10 км на час повеќе од дозволеното нема казна. Од 10 до 30 км на час казната е исто 20 евра.
Ја мислев дека сите брзининометри на колите рачунаат под? Така да 50 е всушност 46-48 или тоа да не е старо инфо

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.700
12.555
Skopje
www.wemaxa.com
Едвај чекам ова да се деси: Speed enforcement cameras officially banned across Ontario

Сега ќе се закрчи сообраќајот во Скопје уште толку. За 52 да те казни бе, најглупо нешто што можеше да биде воведено.

Нема пари, чиновништвото набутано по лежи-лебу фирми ги изеде кредитите, сега нема кредитори, па ќе се јадеме од внатре со казнена политика, економска автофагија.

Само да не здиват сега и пешациве да искачаат од секаде мислејќи дека сообраќајот е спор.

Ќе се зголемат несреќи, пошто освен во телефон сега ќе буљаат и дали возат 49 или 52, па за пешаци и велосипедисти нема да остане слободно око....

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Ја мислев дека сите брзининометри на колите рачунаат под? Така да 50 е всушност 46-48 или тоа да не е старо инфо
Беше порано така и јас имам слушнато дека било али дали е стварно така појма немам.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.526
3.130
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Можно е да е едно 2-3 км е пониско. Кога возев надвор кај што има радари, темпоматот ми беше поставен на 130, рамен пат, гледам плус и во брзинометарот 130 а на радарот свети дека возам 127-8. Ова се случи неколку пати. И што направив? Нормално качив на 132 после тоа :)

18 август 2019
1.219
1.193
Кај мене во фабричкиот проспект пишува дека е така. Ама не „под“, туку „над“.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.526
3.130
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Овој дел малку не ми е јасен
"Таму каде што е потребно, вработен оператор ќе може да провери дали снимката е јасна, дали прекршокот е недвосмислен и дали нема техничка грешка, пред да се потврди прекршочниот налог."
Како се одредува во кои случаи е потребно? Ајде нека помине месецов, нека дојдат првите казни во јануари па ќе може да се дискутира поконкретно дали е добро или не. Вака од прва звучи дека ќе биде многу добро.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Во меѓувреме функционира низ стотици градови.

Сите тие имаат толеранција од некој процент, не може за 52 да те казни не заебавај. Луѓево 40 ќе возат, хаос ќе биде, ете кажа некој 3 ленти лазеле сабајле.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Кај мене во фабричкиот проспект пишува дека е така. Ама не „под“, туку „над“.
Да над*, мислам е така од безбедносни причини од секад, така да ако идеш 60 конзистентно дури има шанса да си безбеден од над 10км, ама не знам, партизанска особено ќе има 500 на ден казни ако правилно го имплементираат ова не знам дали ќе пројде

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.526
3.130
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Сите тие имаат толеранција од некој процент, не може за 52 да те казни не заебавај. Луѓево 40 ќе возат, хаос ќе биде, ете кажа некој 3 ленти лазеле сабајле.
Ќе има веројатно. Ама малку е смешно што прво за тоа се фаќаме - дали ќе се толерира? Слично ко со вакцините за ковид прво прашање ни беше дали може да пијам алкохол вечер?

Иначе штотуку видов дека во колава имам ограничувач на брзина така да може и тоа да го активирам за секој случај иако не знам дали е паметно од безбедносни причини.

olt96

hello world
18 јуни 2015
229
259
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Ќе се зголемат несреќи, пошто освен во телефон сега ќе буљаат и дали возат 49 или 52, па за пешаци и велосипедисти нема да остане слободно око....
Ова мислам дека нема да е толку проблем, BMW од 2012 имаше опција да свири чим ќе накачиш над одредена брзина, верувам новиве коли имаат опции за таква работа.
Јас во главно не ми се свиѓа ова пошто е само ханзаплас на проблемот.
Вистинското решение е редизајн на улиците да бидат по сигурни, стеснување, лежечки полицајци, издигнати пешачки премини, добар јавен транспорт што ќе ја намали гужвата итн. Ама тоа бара размислување , градење и планирање години унапред. Вака лесно тендерче стај камери и готово се супер (плус ќе се пуни буџетот).

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Цела година децава губеа од часови поради лажни пријави за бомби.

Со години уназад се добиваат пораки за пакети, нарачки, сметки...

А ова сега со поракиве, со обичен смс крстен МВР, па внатре линк за превземање на казната... ова е МЕД И МЛЕКО за скамови.

Очекувам и пред 1ви да почнат со фејк пораки... а ако линкот после нова година носи до уплата за казната од 20 еур (или колку и да е), и ако со таа уплата „ја чистиш казната“, сигурен сум дека ќе има премногу фишинг пораки.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.526
3.130
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Решение за овој потенцијален проблем?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Да ми објасни некој како почитување на сообраќајните прописи ќе го зголеми сообраќајниот хаос?

И како тоа се прави проблем од почитување на прописите?
Значи многу тука возат брзо, минуваат на црвено, паркираат кај стигнат, минуваат на полна лента итн. Ама другите се криви за тоа.

Просечната брзина на возење низ град е 25-30 км/ч. Кој не верува нека пушти штоперица кога влегува во кола.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.609
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Некогаш одамна, пред 40-50 години, поради нафтена криза се воведе пар-непар во одредени денови. „Махерите“ почнаа со прелепување на бројот 8 со бел изолир за да биде 3 или додавање со црн изолир за да направат од тројка осмица...
Ќе има ли и сега такви работи или ќе измислат нешто помодерно?
Ќе му дојде казна на тој другиот... тој другиот ќе знае дека не возел таму, ќе оди на суд... ќе се види дека не е неговата кола... и тој што ја изменил таблицата со изолир има дебело да го крка...

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Да ми објасни некој како почитување на сообраќајните прописи ќе го зголеми сообраќајниот хаос?
Со тоа што луѓето за секој случај ќе возат 40 на места кај што реално може да се вози и 60. Зборам ако нема толеранција плус некој процент.
И тие прописи не се од Господ дадени, на времето лимитот беше 60 па го намалија. Сообраќајот е динамична работа, не можеш рамно 50 сегде како робот да возиш.

Вистинското решение е редизајн на улиците да бидат по сигурни, стеснување, лежечки полицајци, издигнати пешачки премини, добар јавен транспорт што ќе ја намали гужвата итн. Ама тоа бара размислување , градење и планирање години унапред. Вака лесно тендерче стај камери и готово се супер (плус ќе се пуни буџетот).

Точно. На огромен број од улиците тротоарите се затрупани со паркирани коли, пешаци мора по сред улица да одат, мајки со колички нема како да поминат воопшто, прегазени столбчиња од вело патеки и коли паркирани преку нив, хибрид згради/куќи набутани во секое ќоше со по 5 семејства во маала кои воопшто немаат таква патна инфраструктура, итн. итн., може цела книга да се напише за сообраќајните проблеми во Скопје, ама они ќе казнуваат за 52 на саат.

Баш да видиме и како ќе функционира тоа со казнување на непрописно паркирани возила со камериве, со оглед дека 90 посто само кај мене во околина се постојано непрописно паркирани и каде ќе ги оставаат возилата тие луѓе кога објектите во кои што живеат или работат немаат соодветен паркинг за тоа, а се легални градби со одобрение од општина.

18 август 2019
1.219
1.193
Ако законот вели дека ограничување е 50 километри и нема клаузула дека нема да се казнува за одредено надминување, тогаш ќе казнуваат за секое надминување на брзината. Не можете да очекувате дека системот ќе прави отстапки.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Со тоа што луѓето за секој случај ќе возат 40 на места кај што реално може да се вози и 60. Зборам ако нема толеранција плус некој процент.
И тие прописи не се од Господ дадени, на времето лимитот беше 60 па го намалија. Сообраќајот е динамична работа, не можеш рамно 50 сегде како робот да возиш.

Точно. На огромен број од улиците тротоарите се затрупани со паркирани коли, пешаци мора по сред улица да одат, мајки со колички нема како да поминат воопшто, прегазени столбчиња од вело патеки и коли паркирани преку нив, хибрид згради/куќи набутани во секое ќоше со по 5 семејства во маала кои воопшто немаат таква патна инфраструктура, итн. итн., може цела книга да се напише за сообраќајните проблеми во Скопје, ама они ќе казнуваат за 52 на саат.

Баш да видиме и како ќе функционира тоа со казнување на непрописно паркирани возила со камериве, со оглед дека 90 посто само кај мене во околина се постојано непрописно паркирани и каде ќе ги оставаат возилата тие луѓе кога објектите во кои што живеат или работат немаат соодветен паркинг за тоа, а се легални градби со одобрение од општина.
Само затоа што улицата/булеварот/сокакот нема кривини не значи дека реално можеш да возиш 130 км на час. Се работи за градско возење каде што имаш голема циркулација на деца поради школи и градинки, пензионери/пазари/домови и канцеларии и продавници. Цел свет ја ограничува брзината и на под 50 км на час кај нас балканциве малце било.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
764
1.186
Епа да воведат 30км/ч е најдобра опција. Само прва-втора брзина и ајт.
Така многукратно ќе се намалат сообраќајните несреќи и прекршоци.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно