Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

MacedonianBro

hello world
5 декември 2015
93
86
Да пријавам исто од моја страна проблем исти ваков.

Виндоус 10,Хроме,игра истовремено упалено и два монитора у исти моментално пуштено.

Амд процесор,Нвидиа графичка на 32 рам 3600hz дами мои.

Задниве 14 дена почна кај мене од последен апдејт на Хромот џубре и новиот драјвер на Нвидиа.

Значи воопшто немало наеднаш да укочи кај двата монитора при користење и се слуша дека е активен компјјутерот,од играта или од интернет пуштено видео и иде звук а чудното е што е скроз укочен компјутерот и нема реакција. Друга ствар е вториот монитор како споредбен да трепка црно па да се запали.Форсиран сум понекогаш,досега 5/6 пати а многу многу ретко го правам е хард рисет од копче.

Јебига,мислам чичко Гугл е крив со Хромот.

Златна Мозила бре

crossfire_hurricane

hello world
20 ноември 2020
88
75
мислам видов дека пуштиле некој итен пач, може да не е тестиран до крај. Лесно е пребацување на друг пребарувач со синхронизација денес

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Пробавте ова?

Код:
REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Dwm]
"OverlayMinFPS"=dword:0

Поранешното решение (со повеќе негативности/целосно исклучува Multi Plane Overlay):

Код:
REGEDIT4

"OverlayTestMode"=dword:5

(Јас би го пробал второто ако не работи првото.)

EDIT: Додаден линк за второто. И за двете можат да се најдат многу работи со гуглање на стринговите меѓу наводници.

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Пробавте ова?

Код:
REGEDIT4

"OverlayMinFPS"=dword:0

Поранешното решение (со повеќе негативности/целосно исклучува Multi Plane Overlay):

Код:
REGEDIT4

"OverlayTestMode"=dword:5

(Јас би го пробал второто ако не работи првото.)
1749413825017.png

Кај мене ги нема. Сега ќе пробам да го креирам па ќе рестартирам, да видиме што бива.

Едит: сеа за сеа е ок, освен со повремени мали замрзнувања (неприметни).
Го најдова ова таму и така го средив (CMD - Run as admin):
reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Dwm" /v "OverlayTestMode" /t REG_DWORD /d "5" /f

Последна промена:

4a4arA

read-only
20 ноември 2024
3
2
Има целосен проблем со последниот Commulative Update од 28.05.2025 верзија KB5058499. Контректно кај мене паѓа комплетно File Explorer кога отварам фолдер со +10 слики или видеа внатре. До колку не направам Forced Close, CPU ми работе 30-40% константно, а фолдерите воопшто не можам да ги отварам како шо спомнав. Страшен update.
Конфугурација: процесор I5 14600k, RAM 32 DDR5 6000 mhz, GPU 4070TI SUPER
Да го решам проблемо, правев clean install на Windows 10, ќе пробам па windows 11 при следната голема надградба.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Има целосен проблем со последниот Commulative Update од 28.05.2025 верзија KB5058499. Контректно кај мене паѓа комплетно File Explorer кога отварам фолдер со +10 слики или видеа внатре. До колку не направам Forced Close, CPU ми работе 30-40% константно, а фолдерите воопшто не можам да ги отварам како шо спомнав. Страшен update.
Конфугурација: процесор I5 14600k, RAM 32 DDR5 6000 mhz, GPU 4070TI SUPER
Да го решам проблемо, правев clean install на Windows 10, ќе пробам па windows 11 при следната голема надградба.
Зошто само не го избриша тој апдејт, туку си правел целосна реинсталација?

4a4arA

read-only
20 ноември 2024
3
2
Зошто само не го избриша тој апдејт, туку си правел целосна реинсталација?
бидејки ги имав избришано фајловите од претходната инсталација преку Clean опцијата во Templotary Files, па и не ми дозволи да го избришам поединечно конкретниот Update, ниту пак ми дозволи преку Windows Recovery Screen да се вратам или да го избришам еб***ов update. Windows 10 е кинг

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.231
2.661

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Метафората е за самиот виндовс? Или можеби за состојбата на корисниците после ххх-тиот проблем што го доживуваат заради „привилегијата“ за користење на м$ оперативен систем? :D

ММЕ, не верувам дури ни корисниците на Линукс ролинг дистроата дека им се дешаваат ни 1% од срањава што редовно се пишуваат како искуства со виндовс. Да не зборувам па за нас што користиме Дебиан и деривати.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.238
Метафората е за самиот виндовс? Или можеби за состојбата на корисниците после ххх-тиот проблем што го доживуваат заради „привилегијата“ за користење на м$ оперативен систем? :D

ММЕ, не верувам дури ни корисниците на Линукс ролинг дистроата дека им се дешаваат ни 1% од срањава што редовно се пишуваат како искуства со виндовс. Да не зборувам па за нас што користиме Дебиан и деривати.
Батка, ти можеш да веруваш колку сакаш, ама колку години му требаат на Линукс да добие 1% од базата на корисници? 30 години уште малку ќе станат, некако не иде, на апарати е Линуксов, сам себе го убијал.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Ги имам овие у Startup, гуглав ама не најдов ништо:
1749665094771.png

Да не знае некој од што може да бидат? Нема десен клик Open file location.

Tnx.

Едит: Според редит, се registry фајл за некоја игра, грешка при кодирањето и таму завршиле. Ништо страшно.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
колку години му требаат на Линукс да добие 1% од базата на корисници? 30 години уште малку ќе станат, некако не иде, на апарати е Линуксов, сам себе го убијал.
Број на корисници беше критериумот кој го дискутиравме, или срањата што им се дешаваат на спомнатите корисници? :)

По тој критериум (правење срања) М$ се надминува себеси со секоја наредна верзија на виндовс. 11-кава дефакто е врв на срањата, блоатвер надуван како балон полн со срања. А тоа колку вреди популарното мислење скроз лесно се гледа според милион примери: на пример како функционира „демократијата“ и тоа кој сѐ се гласа и изгласува, или на пример кои типови на филмови се гледаат, или ете самиот факт дека денес милиони лузери за дневна занимација ќе одберат гледаат некое риалити шоу со дебелиот г`з на Кардашиан. Итн. Идиократија. Епа таквите одбираат форма наместо суштина, и таквите одбираат М$ виндовс наместо нешто опен сорс како Линукс. Тие се мнозинството.

Што да зборуваме за мнозинството, па огромен дел од луѓето не знаат ни за ад блокер и консумирањето реклами им е најнормална работа. Уште еден пример. Епа тоа е базата на која не им сметаат разните телеметрии и шпиунски процеси во нивниот ОС. Затоа и бројот/обемот на таквите срања се зголемува, пошто мнозинството се пасивни консументи на срања.

Од друга страна секоја чест на исклучоците како тие што мораат да користат М$ од професионални причини (тука сум и јас). Другите се или како тие спомнатите фанови на дебели задници, или не се ама сепак се премногу мрзливи и пасивни за да пробаат нешто подобро од виндовс (тука бев и јас до пред некоја година). Затоа на крај М$ виндовс 11 има најмногу корисници, иако ниеден ОС не им приредува толку срања на своите корисници (и толку редовно). Тоа е тоа.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
апдејтите нараснаа за 3 GB (главно AI срања).
Немаш NPU? Или и да имаш, пак скроз не ти е гајле да хостираш некаков квази ВИ?
Ма кој те е*е, симни ги овие куп гигабајти блоат и ако си глуп(о мнозинство) тогаш ќе те користиме и за фајл хостинг кон другите корисници. Пошто не си подесил дека не сакаш да шеруваш апдејти, а и да си подесил секако ќе ти го изместуваме тој сетинг кога ќе затреба... Баш М$ тип на срање.

И хаха, врв на срањето е што овие исти срања ги бутаат и на серверските платформи! :D

User abboddi delivered the right answer. You can inspect the content of an update archive, if you unzip a downloaded .msu update file with 7-zip. The files related to the regular update are about 850 MB in size. The archive contains around 3 GB of files belonging to Microsoft's AI apps.

However, this AI stuff is, according to Microsoft, currently only relevant for the Copilot+PCs with NPU (for AI), as the AI features are only supposed to be installed and updated on this platform, according to the official version.

When I read this, I was a little taken aback, especially as the update is also offered for Windows Server 2025, where AI makes imho no sense. I immediately thought of the topic of optimizing the update size, which Microsoft has repeatedly propagated with puffed-up cheeks.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.231
2.661
па некој што има посаглам машина не му смета ова. Освен ако не вртиш 120 гига SSD и 8 гига рам. Со 16 гига рам нема проблем. Иако откако се префрлив на 64 гига рам, почна да лапа дупло виндовсот. Сега ми троши едно 13-16 гига рам онака на ајдл. Али има фира многу, така да небитно ми е.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Сега ми троши едно 13-16 гига рам онака на ајдл.
И јас сум помислил дека ми е така ама ајдлот што мислиш дека ти е ајдл не ти е баш ајдл.
Ја сеа мислам дека сум на ајдл со 10гб рам искористеност ама кога ќе видам убаво имам Фајрфокс со 4 таба, Вибер, Торент, Дискорд, ВПН, Хексчат, RustDesk у позадина и знам дека ако ги затворам ќе паднам на 3-4 гига.

Нешто не е како што треба ако си на вистински ајдл со 13-16 гига искористеност.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.231
2.661
И јас сум помислил дека ми е така ама ајдлот што мислиш дека ти е ајдл не ти е баш ајдл.
Ја сеа мислам дека сум на ајдл со 10гб рам искористеност ама кога ќе видам убаво имам Фајрфокс со 4 таба, Вибер, Торент, Дискорд, ВПН, Хексчат, RustDesk у позадина и знам дека ако ги затворам ќе паднам на 3-4 гига.

Нешто не е како што треба ако си на вистински ајдл со 13-16 гига искористеност.

муабетот ми е дека со 16 гига рам, за истата искористеност троши 8-9 гига, а кога имаш многу рам, лапа 13-16 гига, па и 18 некогаш. Изгледа кога е инсталиран на слаби машини некои процеси намерно ги исклучува да не трошат ресурси. А пак ако машината има ресурси пушта до максимум.

Еве сега видов 11 гига бејслајн без хром, со хромот иде 13-16.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.238
Број на корисници беше критериумот кој го дискутиравме, или срањата што им се дешаваат на спомнатите корисници? :)

По тој критериум (правење срања) М$ се надминува себеси со секоја наредна верзија на виндовс. 11-кава дефакто е врв на срањата, блоатвер надуван како балон полн со срања. А тоа колку вреди популарното мислење скроз лесно се гледа според милион примери: на пример како функционира „демократијата“ и тоа кој сѐ се гласа и изгласува, или на пример кои типови на филмови се гледаат, или ете самиот факт дека денес милиони лузери за дневна занимација ќе одберат гледаат некое риалити шоу со дебелиот г`з на Кардашиан. Итн. Идиократија. Епа таквите одбираат форма наместо суштина, и таквите одбираат М$ виндовс наместо нешто опен сорс како Линукс. Тие се мнозинството.

Што да зборуваме за мнозинството, па огромен дел од луѓето не знаат ни за ад блокер и консумирањето реклами им е најнормална работа. Уште еден пример. Епа тоа е базата на која не им сметаат разните телеметрии и шпиунски процеси во нивниот ОС. Затоа и бројот/обемот на таквите срања се зголемува, пошто мнозинството се пасивни консументи на срања.

Од друга страна секоја чест на исклучоците како тие што мораат да користат М$ од професионални причини (тука сум и јас). Другите се или како тие спомнатите фанови на дебели задници, или не се ама сепак се премногу мрзливи и пасивни за да пробаат нешто подобро од виндовс (тука бев и јас до пред некоја година). Затоа на крај М$ виндовс 11 има најмногу корисници, иако ниеден ОС не им приредува толку срања на своите корисници (и толку редовно). Тоа е тоа.

Уопште не те сфаќам што сакаш да кажеш, пробуваш само да го демонизираш Windows без некоја релевантна основа. За каков фајл хостинг зборуваш не ми е јасно, за Delivery optimization? А што мислиш колку често се случува тоа? Кога сиго видел Windows да го прави ова надвор од сопствената мрежа? Речиси никогаш не се случува тоа. Башка можеш да го исклучиш и никому нешто. Имаш и деблоатери ама зошто би си играл со играчки, што ти смета блоутверот? Ама реално зошто ти смета? Имаш P4 Celeron D со 40Gb Maxtor IDE драјв?

Да беше толку лош Windows a толку добар Linux тогаш ќе се прелееја најголемиот дел од корисниците од Windows на Linux или MacOS, како што тоа се случи со Андроид во сферата на смартфоните. Но ете не се случи тоа. И не само што не се случи, туку некаде во News Feed пред некое време прочитав дека Linux дури и губи корисници на сметка на Windows и MacOS.

Не знам. Не сфаќам баш најдобро што ти е поентата на муабетов погоре. Еве јас немам проблем како членовите што имаат. Не памтам дека сум имал било каков проблем после 23H2 со ниеден од компјутериве.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
А тоа колку вреди популарното мислење скроз лесно се гледа според милион примери: на пример како функционира „демократијата“ и тоа кој сѐ се гласа и изгласува, или на пример кои типови на филмови се гледаат, или ете самиот факт дека денес милиони лузери за дневна занимација ќе одберат гледаат некое риалити шоу со дебелиот г`з на Кардашиан. Итн. Идиократија. Епа таквите одбираат форма наместо суштина, и таквите одбираат М$ виндовс наместо нешто опен сорс како Линукс. Тие се мнозинството.

Овие што ги набројуваш, одамна не користат виндос. Години наназад се на андроид и иос. Овие два држат повеќе од пола од пазарот. На виндоус се главно деловни корисници што користат софтвери кои за жал воглавно ги нема на линукс.

А со оглед дека има десетици пати повеќе корисници на виндоус отколку на линукс, нормално е да има и повеќе пријавување на проблеми.

crossfire_hurricane

hello world
20 ноември 2020
88
75
муабетот ми е дека со 16 гига рам, за истата искористеност троши 8-9 гига, а кога имаш многу рам, лапа 13-16 гига, па и 18 некогаш. Изгледа кога е инсталиран на слаби машини некои процеси намерно ги исклучува да не трошат ресурси. А пак ако машината има ресурси пушта до максимум.

Еве сега видов 11 гига бејслајн без хром, со хромот иде 13-16.
може само апликации и процеси да резервираат поише ако има хедрум, не и да ги троши. Ќе ги рилисне ако притребаат

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
може само апликации и процеси да резервираат поише ако има хедрум, не и да ги троши. Ќе ги рилисне ако притребаат
Oва е нормално, ако го користи достапниот RAM за кеширање и слично. И Линукс ја користи достапната меморија кога ја има достапна. На прв поглед се изгледа како меморијата да е зафатена но со соодветни алатки се гледа што е системска и апликативно зафатена меморија а што е зафатено од разни кеширања и слично. Тоа другото во момент може да се ослободи.

Овие што ги набројуваш, одамна не користат виндос. Години наназад се на андроид и иос. Овие два држат повеќе од пола од пазарот. На виндоус се главно деловни корисници што користат софтвери кои за жал воглавно ги нема на линукс.

А со оглед дека има десетици пати повеќе корисници на виндоус отколку на линукс, нормално е да има и повеќе пријавување на проблеми.
Сеуште голем број корисници користат и десктоп. Користење мобилен уред не значи некористење на десктоп.

што ти смета блоутверот? Ама реално зошто ти смета? Имаш P4 Celeron D со 40Gb Maxtor IDE драјв?
Сериозно?
Ако имам доволно добар хардвер не треба да ми смета блоут, навистина така размислуваш?

Во виндовс што и да подесиш да не те замара (директно), на следен апдеј може да се врати пак. А ако, како што предлагаш, можеш тоа да го надминеш се замарање со деблоат тогаш што ти кажува самиот факт дека треба да отстрануваш цели сегменти од оперативниот систем? :)

Виндовс 7 беше профатлив после едноставни зафати, го држев како примарен ОС сѐ додека не стигна EOL. Но понатаму сѐ е срање од М$ виндовс.

Знаеш како јас се пребацив на Линукс? Спонтано се деси кога видов колку време губам на деблоат и справување со багови од него. Дури и тоа беше подобро од дифолт М$ виндовс, но еднаш кога пробав добро скоцкано Линукс дистро со намера да не се откажам барем еден месец? Толку беше работата.
Кога ќе го преживееш излегувањето од комфорт зоната, после тоа сѐ е подобро. Од стабилност, па до кориснички интерфејс. На KDE можам буквално што сакам да наместам. Јас како сакам, и кога ќе го наместам така ќе остане. Нема да се сјeбe после некој апдејт. Еднаш ќе наместиш и потоа си работи.

И сѐ е опен сорс. Нема телеметрија. Нема миљон работи што работат во позадина заради бенефит на корпорација а не заради твој бенефит. Нема шпиунирање (надвор од интернет прегледувачот, кој секако е твоја обврска да го одбереш и да си го подесиш). Е сега ако следното прашање е „што има да криеш“, епа на тоа не знам што да кажам. Освен дека не мора да значи дека ако ценам приватност тогаш автоматски имам нешто нечесно за криење.

Да беше толку лош Windows a толку добар Linux тогаш ќе се прелееја најголемиот дел од корисниците од Windows на Linux или MacOS, како што тоа се случи со Андроид во сферата на смартфоните. Но ете не се случи тоа. И не само што не се случи, туку некаде во News Feed пред некое време прочитав дека Linux дури и губи корисници на сметка на Windows и MacOS.
Хаха... Извини ама несакајќи си правиш контрааргумент на тезата. :)
Па Андроид е Линкус форк, тоа секако го знаеш. Зошто бе не ставија виндовс на мобилните уреди? Хаха, па уствари пробаа. И обидот умре после неколку години мачење. Зошто? Па затоа што Виндовс е едно огромно неоптимизирано срање. Дури и кога блоатот е хируршки отстранет. Но во „фабричка“ состојба? Тешко срање!

Не знам. Не сфаќам баш најдобро што ти е поентата на муабетов погоре. Еве јас немам проблем како членовите што имаат. Не памтам дека сум имал било каков проблем после 23H2 со ниеден од компјутериве.
Анегодотално искуство е баш правиот критериум за објективно согледување и споредување на оперативни системи! :)

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно