Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Temu

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Штом ти разбираш еве ти објасни како 2FA системот на ЕЛС тебе утре ќе ти помогне ако они се направат луди за некоја пратка, и тврдат дека ти ја доставиле а ти не си добил ништо.

Не прашувам зошто они тоа би го направиле, зошто не би го направиле тоа, само прашувам АКО го направат како ти ќе се справиш со ситуацијата а исходот да испадне во твоја корист. Ете на форумов опишаа реална ситуација не со ЕЛС туку со М-ОНЕ, каде доставувачите тврдат дека пратката е испорачана ама примачот тврди дека не е така. Замисли како ќе се докаже што навистина се случило, дури и ако М-ОНЕ исто имаат 2FA систем.

Објасни ми што тоа јас не разбирам... Преку посочените примери.
Па тоа е муабетот, не може доставувачот да не ти достави пратка а да ја означи како доставена. Пратката може да се заметка, да се изгуби итн., ама во систем ќе си стои дека ја должи доставувачот.
Горе убаво објаснија како функционира системот, да не се повторувам.

М-оне нема таков систем, исто како пошта сѐ уште работи со потпис и затоа се можни такви пропусти, грешки или злоупотреби.

Појасно ли е?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Ти имаш доверба дека во мала фирма за достава, работите се толку совршени да колега 1 никогаш не би му помогнал на колега 2 ако овој изгуби (или нешто друго направи со) пратка. Демек системот им е отпорен на сето тоа. Демек никој нема увид во кодот што се праќа на примачите. И така тоа.

Јасно ми е што ТИ мислиш, ама јас не мислам така. Во секое време дај ми физички потпис наместо некоја „заштита“ од интерен и приватен систем на некои доставувачи, пошто мојот потпис многу потешко ќе го фалсификуваат отколку електронска достава на код кој нема траг/доказ дека си го вратил ти примачот. Доверба? Доверба во кој? Доверба може да имам во другар, во колега, во близок човек, ама немам аутоматска по дифолт доверба во непознати луѓе и рандом фирмички од вчера направени. Животот ме научил така.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Ти имаш доверба дека во мала фирма за достава, работите се толку совршени да колега 1 никогаш не би му помогнал на колега 2 ако овој изгуби (или нешто друго направи со) пратка. Демек системот им е отпорен на сето тоа. Демек никој нема увид во кодот што се праќа на примачите. И така тоа.

Јасно ми е што ТИ мислиш, ама јас не мислам така. Во секое време дај ми физички потпис наместо некоја „заштита“ од интерен и приватен систем на некои доставувачи, пошто мојот потпис многу потешко ќе го фалсификуваат отколку електронска достава на код кој нема траг/доказ дека си го вратил ти примачот. Доверба? Доверба во кој? Доверба може да имам во другар, во колега, во близок човек, ама немам аутоматска по дифолт доверба во непознати луѓе и рандом фирмички од вчера направени. Животот ме научил така.
Не е важно кој што и како мисли, туку како функционира системот. Тука е проблемот со тебе и не само на оваа тема, што по твое си замислуваш како работите функционираат и не прифаќаш ништо поинаку.

Ај објасни во случајов како некој би му помогнал на колегата да направи злоупотреба?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Ај објасни во случајов како некој би му помогнал на колегата да направи злоупотреба?
Oбјасни ти како сметаш дека е невозможно да се злоупотреби интерен систем за праќање смс пораки, посебно во рандом мала фирмичка.

Што прави системот? Доставувачот некако (веројатно преку андроид апликација) иницира испраќање код преку смс до примачот. Примачот потоа го кажува кодот што го добил, и доставувачот го внесува кодот назад во системот. Тој систем секако е софтвер на компјутер и е на увид на вработените.
Што те наведува да мислиш дека таков систем не може да се злупотреби? Не знаеш ни дали пристапот е ограничен. Треба да си наивен и да им веруваш ако изјават нешто во тој стил, пошто едноставно се работи за интерен систем во кој само фирмата/вработените имаат увид.
Така јас можам да ти продадам мост. Не еден, повеќе. Толку мостови колку што имаш пари. Исто можам и (како на времето на Алан Форд) да ја ставам раката во кеса па да се обложиме и ти да погодуваш колку прсти покажувам. Верувај ми де, зошто да те лажам. Итн.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Oбјасни ти како сметаш дека е невозможно да се злоупотреби интерен систем за праќање смс пораки, посебно во рандом мала фирмичка.

Што прави системот? Доставувачот некако (веројатно преку андроид апликација) иницира испраќање код преку смс до примачот. Примачот потоа го кажува кодот што го добил, и доставувачот го внесува кодот назад во системот. Тој систем секако е софтвер на компјутер и е на увид на вработените.
Што те наведува да мислиш дека таков систем не може да се злупотреби? Не знаеш ни дали пристапот е ограничен. Треба да си наивен и да им веруваш ако изјават нешто во тој стил, пошто едноставно се работи за интерен систем во кој само фирмата/вработените имаат увид.
Ти потенцирав на колку претпоставки (за жал погрешни) ги базираш тврдењата кои заради тоа се исто така погрешни.

Системите не се локални и интерни, туку се поврзани со серверот на Тему. Од таму се црпат информациите за достава, таму и се генерира кодот. Од локалниве фирми, ниту доставувачите, ниту газдите, немаат увид во кодот, ниту на некој начин можат да го манипулираат. Кодот го знаат само системот на Тему и примачот на пратката.

Информациите ми се од прва рака, не ги замислувам.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro

Така јас можам да ти продадам мост. Не еден, повеќе. Толку мостови колку што имаш пари. Исто можам и (како на времето на Алан Форд) да ја ставам раката во кеса па да се обложиме и ти да погодуваш колку прсти покажувам. Верувај ми де, зошто да те лажам. Итн.
По твојава аналогија ни сметка во банка не треба да имаш.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Системите не се локални и интерни, туку се поврзани со серверот на Тему. Од таму се црпат информациите за достава, таму и се генерира кодот. Од локалниве фирми, ниту доставувачите, ниту газдите, немаат увид во кодот, ниту на некој начин можат да го манипулираат. Кодот го знаат само системот на Тему и примачот на пратката.

Информациите ми се од прва рака, не ги замислувам.
Ова е прв - ПРВ ПАТ, во целиот муабет каде воопшто излегува информација дека системот е на Тему и под директна контрола и под увид само на Тему. Добро те разбрав? Дека системот е блек бокс тип на систем без можност за контрола ниту за мониторинг од страна на ЕЛС/рандом друг доставувач? И повторно, добро те разбрам? Ова е систем на Тему и вработените кај доставувачите немаат никаква можност да ги видат кодовите освен ако не им ги прочита примачот?

Ти потенцирав на колку претпоставки (за жал погрешни) ги базираш тврдењата кои заради тоа се исто така погрешни.
Па на што да ги базирам ставовите, освен врз основа на искуство и достапни информации. Од мое искуство ако нешто очигледно може да се злоупотреби - порано или подоцна ќе се злоупотреби.

Овде равенката ја менува само тоа тврдење дека Тему е директно во контрола на тој 2FA систем со смс кодови... Ако е точно тоа. И дека доставувачите никако не може да ги видат кодовите, ако и тоа е точно.

Да кажеме дека за тебе повеќе сум склон да мислам дека не ме лажеш. Но без да можам да проверам, и без некој конкретен официјален извор за работиве што кажуваш... Како да знам за сигурно? Пази зборуваме за знаење, не за верување.
Мислењето е автоматски споено:

По твојава аналогија ни сметка во банка не треба да имаш.
Реков веќе, имам мост да ти продадам. Само ти спреми пари.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Вака - доставувачот се зезнува ако верува само на дво-факторната автентикација. Ти секогаш можеш да тврдиш дека не си добил ниту порака ниту си кажал код на доставувачот ниту си примил нешто. Товарот на докажување е на нив. Но ако веќе нешто сум нарачал, мислам дека нема логика да се обидам да заработам со тоа што ќе лажирам дека не сум го примил продуктот што го сакам. Ох, веит...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Испраќање и доставување на смс порака се докажува кај провајдерот. Ама испраќање и примање на СМС-от не значи и дека пратката е доставена.
Тоа прво, второ е дека треба да направат добиениот код да го испраќа назад примачот, не доставувачот. Ти како примач нема да пратиш код дека си добил пратка, освен ако не ја добиеш пратката. Доставувачот нема да ти ја предаде пратката освен ако системот (и он самиот) не прими код од примачот.

Во овој случај сеедно е дали системот е под доставувачот, или под Тему.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Ок - пробај да се побуниш дека не си ја примил пратката... Ако добиеш поврат или уште еден продукт - си ја свртел игрицата

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.744
3.890
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Атачменти

• Screenshot 2025-05-07 161432.jpg
    Screenshot 2025-05-07 161432.jpg
    14,1 KB · Прегледи: 50

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Ок - пробај да се побуниш дека не си ја примил пратката... Ако добиеш поврат или уште еден продукт - си ја свртел игрицата
you-dumbass.gif

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Депонирајте потписи кај Тему ,Али и слични ,да не го читаат форумов па да им текне само потпис (аутентичен) да признаваат како доказ за испорака:giggle:

roliver

hello world
7 јануари 2018
103
50
Штотуку добив купон 600 ден за порачка над 5000 денари. Никаде не пишува колку е макс износ за порачка, а минимум е 600 денари сеуште.

Атачменти

• Screenshot (159).png
    Screenshot (159).png
    26,3 KB · Прегледи: 38

maki01

hello world
2 август 2017
118
83
Качен е кај мене максимум лимитот на 5429.
f6cba14ddc43fcc9c3a2684533fa3747.jpg

Sent from my SM-A155F using Tapatalk

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Лимитот да качен е, но максимална цена на производ е 20€.
Тоа значи дека може да се нарачаат производи во вредност од 5.429 денари и да се пратени во ист пакет, и веројатно ќе се плаќа 18% ддв? Или?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.744
3.890
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Лимитот да качен е, но максимална цена на производ е 20€.
Тоа значи дека може да се нарачаат производи во вредност од 5.429 денари и да се пратени во ист пакет, и веројатно ќе се плаќа 18% ддв? Или?
Може ќе ги поделат во пакети..кој ги знае

viktor4mkd

hello world
22 мај 2023
157
98
Screenshot_20250508-170339.png според закон нелиод 22 до 90 евра се плаќа ддв без царина , тука пишува дека ДДВ-то е покриено од тему така да можеби ќе пуштат и поскапи производи за некој ден .

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.744
3.890
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Погледнете го атачментот 150171според закон нелиод 22 до 90 евра се плаќа ддв без царина , тука пишува дека ДДВ-то е покриено од тему така да можеби ќе пуштат и поскапи производи за некој ден .
Каде го виде ова за да проверам како е кај мене (имам 2 акаунти, на еден вика дека е кренат лимитот а на другиот не)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.744
3.890
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS