Па тоа е муабетот, не може доставувачот да не ти достави пратка а да ја означи како доставена. Пратката може да се заметка, да се изгуби итн., ама во систем ќе си стои дека ја должи доставувачот.Штом ти разбираш еве ти објасни како 2FA системот на ЕЛС тебе утре ќе ти помогне ако они се направат луди за некоја пратка, и тврдат дека ти ја доставиле а ти не си добил ништо.
Не прашувам зошто они тоа би го направиле, зошто не би го направиле тоа, само прашувам АКО го направат како ти ќе се справиш со ситуацијата а исходот да испадне во твоја корист. Ете на форумов опишаа реална ситуација не со ЕЛС туку со М-ОНЕ, каде доставувачите тврдат дека пратката е испорачана ама примачот тврди дека не е така. Замисли како ќе се докаже што навистина се случило, дури и ако М-ОНЕ исто имаат 2FA систем.
Објасни ми што тоа јас не разбирам... Преку посочените примери.
Ти имаш доверба дека во мала фирма за достава, работите се толку совршени да колега 1 никогаш не би му помогнал на колега 2 ако овој изгуби (или нешто друго направи со) пратка. Демек системот им е отпорен на сето тоа. Демек никој нема увид во кодот што се праќа на примачите. И така тоа.Појасно ли е?
Не е важно кој што и како мисли, туку како функционира системот. Тука е проблемот со тебе и не само на оваа тема, што по твое си замислуваш како работите функционираат и не прифаќаш ништо поинаку.Ти имаш доверба дека во мала фирма за достава, работите се толку совршени да колега 1 никогаш не би му помогнал на колега 2 ако овој изгуби (или нешто друго направи со) пратка. Демек системот им е отпорен на сето тоа. Демек никој нема увид во кодот што се праќа на примачите. И така тоа.
Јасно ми е што ТИ мислиш, ама јас не мислам така. Во секое време дај ми физички потпис наместо некоја „заштита“ од интерен и приватен систем на некои доставувачи, пошто мојот потпис многу потешко ќе го фалсификуваат отколку електронска достава на код кој нема траг/доказ дека си го вратил ти примачот. Доверба? Доверба во кој? Доверба може да имам во другар, во колега, во близок човек, ама немам аутоматска по дифолт доверба во непознати луѓе и рандом фирмички од вчера направени. Животот ме научил така.
Oбјасни ти како сметаш дека е невозможно да се злоупотреби интерен систем за праќање смс пораки, посебно во рандом мала фирмичка.Ај објасни во случајов како некој би му помогнал на колегата да направи злоупотреба?
Кај мене е сеуште 600 ден. пред 8 часа направив порачка. Максумум не сум пробувал, сум немал потреба.Подигната е и минимална нарачка на 800 ден.
Ти потенцирав на колку претпоставки (за жал погрешни) ги базираш тврдењата кои заради тоа се исто така погрешни.Oбјасни ти како сметаш дека е невозможно да се злоупотреби интерен систем за праќање смс пораки, посебно во рандом мала фирмичка.
Што прави системот? Доставувачот некако (веројатно преку андроид апликација) иницира испраќање код преку смс до примачот. Примачот потоа го кажува кодот што го добил, и доставувачот го внесува кодот назад во системот. Тој систем секако е софтвер на компјутер и е на увид на вработените.
Што те наведува да мислиш дека таков систем не може да се злупотреби? Не знаеш ни дали пристапот е ограничен. Треба да си наивен и да им веруваш ако изјават нешто во тој стил, пошто едноставно се работи за интерен систем во кој само фирмата/вработените имаат увид.
По твојава аналогија ни сметка во банка не треба да имаш.Oбјасни ти како сметаш дека е невозможно да се злоупотреби интерен систем за праќање смс пораки, посебно во рандом мала фирмичка.
Што прави системот? Доставувачот некако (веројатно преку андроид апликација) иницира испраќање код преку смс до примачот. Примачот потоа го кажува кодот што го добил, и доставувачот го внесува кодот назад во системот. Тој систем секако е софтвер на компјутер и е на увид на вработените.
Што те наведува да мислиш дека таков систем не може да се злупотреби? Не знаеш ни дали пристапот е ограничен. Треба да си наивен и да им веруваш ако изјават нешто во тој стил, пошто едноставно се работи за интерен систем во кој само фирмата/вработените имаат увид.
Така јас можам да ти продадам мост. Не еден, повеќе. Толку мостови колку што имаш пари. Исто можам и (како на времето на Алан Форд) да ја ставам раката во кеса па да се обложиме и ти да погодуваш колку прсти покажувам. Верувај ми де, зошто да те лажам. Итн.
Ова е прв - ПРВ ПАТ, во целиот муабет каде воопшто излегува информација дека системот е на Тему и под директна контрола и под увид само на Тему. Добро те разбрав? Дека системот е блек бокс тип на систем без можност за контрола ниту за мониторинг од страна на ЕЛС/рандом друг доставувач? И повторно, добро те разбрам? Ова е систем на Тему и вработените кај доставувачите немаат никаква можност да ги видат кодовите освен ако не им ги прочита примачот?Системите не се локални и интерни, туку се поврзани со серверот на Тему. Од таму се црпат информациите за достава, таму и се генерира кодот. Од локалниве фирми, ниту доставувачите, ниту газдите, немаат увид во кодот, ниту на некој начин можат да го манипулираат. Кодот го знаат само системот на Тему и примачот на пратката.
Информациите ми се од прва рака, не ги замислувам.
Па на што да ги базирам ставовите, освен врз основа на искуство и достапни информации. Од мое искуство ако нешто очигледно може да се злоупотреби - порано или подоцна ќе се злоупотреби.Ти потенцирав на колку претпоставки (за жал погрешни) ги базираш тврдењата кои заради тоа се исто така погрешни.
Реков веќе, имам мост да ти продадам. Само ти спреми пари.По твојава аналогија ни сметка во банка не треба да имаш.
Кај мене нема измена...Подигната е и минимална нарачка на 800 ден.
Ок - пробај да се побуниш дека не си ја примил пратката... Ако добиеш поврат или уште еден продукт - си ја свртел игрицата
Може ќе ги поделат во пакети..кој ги знаеЛимитот да качен е, но максимална цена на производ е 20€.
Тоа значи дека може да се нарачаат производи во вредност од 5.429 денари и да се пратени во ист пакет, и веројатно ќе се плаќа 18% ддв? Или?
Каде го виде ова за да проверам како е кај мене (имам 2 акаунти, на еден вика дека е кренат лимитот а на другиот не)Погледнете го атачментот 150171според закон нелиод 22 до 90 евра се плаќа ддв без царина , тука пишува дека ДДВ-то е покриено од тему така да можеби ќе пуштат и поскапи производи за некој ден .
Ова на еден акаунт ми излегува а на мојот (главниот) не...ај ќе видам следна нарачка ко ќе правамПогледнете го атачментот 150172Влези во cart и стисни на заокруженото ако ги има кај тебе.
Дека ти си позаштитен со ваквата авторизација со код. Инаку и Beeride применува нешто слично. И не дава фискална
CONVERTOR FAN SPLITER PWM KOLINK 35cm, 4-pin PWM female to 3x male, White, ZUAD-1632
300,00 ден
PSU 850W CORSAIR RM850E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020296-EU
8.410,00 ден
MONITOR 32" SAMSUNG ODYSSEY G6 Curved S32BG650EU, 240Hz, 2560x1440, VA Panel, FreeSync Premium Pro, 1ms, DP, 2xHDMI, w/speakers, Black, LS32BG650EUXEN
22.620,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
MOUSE WIRED A4TECH Bloody Gaming, L65 Max Honeycomb , RGB, USB, 12000CPI, Black
990,00 ден
RAM DDR5 8GB 5200MHz CL42 Innovation IT, 1.10V, 4251538819961
7.990,00 ден